НИМ ще възстанови българския военен паметник на Каймак-Чалан

В НИМ е взето решение на директорски съвет за възстановяване не българския военен паметник на Каймак-Чалан, заяви професор Божидар Димитров.

Обратно в новината

Коментари - НИМ ще възстанови българския военен паметник на Каймак-Чалан | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

а за такова нещо като закони чувал ли си

Македонизма е незаконна религия измислена е от сърбина Новакович. Не можем казва тоя да направим от българите в Македония прави сърби, но можем да ги отродим, от България, като ги обявим, за македонци. Не е уточнил сърбина какви македонци, та и до днес спорят древни ли са или са от 1946 г.

А решението да се направи нещо , което ще бъде поругано не ли тъпо...

ПРОФЕСОР, МИЛИЦИОНЕРСКО ИЗПЪЛНЕНИЕ

Още в библейски времена.

И оня рунтавия да иде и пак да натроши всичко...

Крайно време е главният ибрикчия на Мутрата да бъде поставен на мястото му. Писна ни от тъпанарските изпълнения на Божидар Димитров! На кого е нужен този паметник там, ма майната си? На никого другиго освен на кръглите идиоти или на българофобите, които ще захранят омразата си още повече. Стига вече клоунски тежкарски репчения към нищото и в името на нищото.

Абе ей ахмакоолу!!!ти македонски гьотверен ли си или сръпска пирустия??? над 1800 българи дали живота си само на този връх!!! какви майки ви раждат бе боклук нещастен?????????

Ами, ако човекът ти казва "македонец съм", значи е българин. Какво те притеснява?

Да бяха го озащитили и в политиката, а? Щом са мрели на вятъра, с какво да се гордеем? Нещо, не ми се връзва с онова, на Аспарух, на Симеон... Или на нас ни е нормално, само когато мрем за чужди държави?

Замълчи, РОБЕ!!!...

Миленко - големиот журналист - спортен коментатор, демек глуп как курец, осъждан за фалшификация на лични документи - американски визи, на заплата при путиновите тайни служби, отявлен македонски сърбоман. Какво повече да кажеш за този полуиндивид?! Македонската влада - забележете, ползват сръбска дума - жалка карикатура, очевидно в момента е маша в ръцете на група престъпници, които, за да останат вечно на власт, са готови на всичко, включително на пълно сваляне на гащите пред Белград и Москва. Аз съм потомък на македонски българи от Струмишко. Прадядо ми, бог да го прости, си умря като българин. Как така сега моите далечни братовчеди станаха древни макета, не ми е ясно никак.

Оказва се, че македонците от Македония, са по българи, от македонците от България. Капиш?

Не ми е ясно как ще стане това - с война ли, с блокада ли?! Щом там не го искат, освен с въртешна инициатива, няма как да се случи!

ИМЕТО НА ТОЗИ ПЛАНИНСКИ ВРЪХ СЕ ПИШЕ СЛЯТО!!! ДИР, ВИЕ СТЕ НЕСПАСЯЕМИ!

Вечна памет на падналите герой!Вандали като Миленко,да бъдат доведени в България и съдени!Инак скъсваме дипломатически отношения с "Македония".

Казано е:"Бий за да те уважават". Докато България не заеме твърда политика и икономически ограничения спрямо макетата, няма да мирясат. Спри им икономиката към и от България и ще умрат от глад.

От един жалък клоун, какъвто в Б. Димитров могат да се очакват само клоунски изпълнения. Да не би всички паметници в България да са в отлично състояние, та тръгнал по македонските чукари? Онези нещастни българи, загинали по върховете на Каймак Чалан през Първата световна война можеха да си останат живи и здрави при жените и децата си, ако не беше недоразумението Фердинанд, чийто внук - Мадридския царчок ни натресе настоящия господар на Б. Димитров - продажната Мутра - чучело. Как звучи само Клоунът - "историк" и неговият господар Мутрата! Тия дето възстановяват паметници на трътка си лелина, докато младежите в собствената им страна се чудат кой път да хванат, за да не умрат от глад!

В случая е редно България веднага да затвори границата с Македония и правителството да отмени акта на признаване на тази държава от правителството на Филип Димитров. Освен това да се прекрати издаването на български паспорти на хора от БЮРМ и да се изземат издадените досега такива. И да се пратят няколко командоси да ликвидират боклука осквернил паметника. И да се обяви тотално вето за всичко засягащо кандидатурата им в ЕС. Дееба боклуците.

В Македония има най- много македонци със българско самосъзнание,след това са албанците и накрая македончеещите се сърбомани-комплексари,българомразци и варвари/Миленко Чукачев/

Това , че ще го възстановеят е супер! Но да е по законен начин, че после наеосъзнатите сънародници оттатък границата да не кажат, че е бил незаконен! И демек - всеки може да го събаря!

Питаха ли седящите си в къщи прдеди на сърбоманите дали са законни.

Миленко големиот журналист - спортен коментатор, демек глуп как курец, осъждан за фалшификация на лични документи - американски визи, на заплата при путиновите тайни служби, отявлен македонски сърбоман. Какво повече да кажеш за този полуиндивид?!

Излишно е. Ако беше толку велик, щеше да го обесиш оня ... дето по телевизията си тургаше патрета на Левски пред чатала, на първия стълб до парламента. А, какво направи?

път г-н Димитров, вземете разрешение като поставяте паметната плоча.

тези бивши номенклатурци като угоения "другар" на снимката, дълбоко са се внедрили в държавните учреждения и са на държавна заплата плюс комисионните. комисионните на другаря бюрократ идват от строежи на паметници в чужбина с държавни пари. като е такъв "патриот" защо досега не е дарил 1 лев от директорската си заплата за някой от гореспоменатите паметници? а иначе имаше наглостта да обвинява френския посланик в корупция.

Правилно !!!!

макетата първо са непризната държава, второ са българи с неколко началника финансирани от сърбите в белград (които сме превзели, оптупали чак до столицата им - справка войната с тях) и трето са хора без чест и достойнство щом не признават хилядите изгорени хора на този връх за нашата Свобода! (Бог да им прости)

Интересно, мурзилките как лесно облъщат палачинката. Преди 2 дни се правеха на много загрижени за съдбата на българщината в Македония. Когато схемата на провокацията беше разкрита: алкохолизиран сърбоман-македонист на заплата при руското посолство осквернява български военен паметник изведнъж мурзилките започнаха да изтъкват какви православни братя сме със сърби, фюромци и руснаци и как било хубаво да ни шибат по братски. А някои стигнаха по-далеч: започнаха да плюят дедите ни, че са загинали за освобождението на българска Македония, защото били окупатори и насилници.

вулгаристанци пишете в google: драмското въстание - и четете !

и какво са търсили тия 8 000 български воиника на територята на чужда държава - Mакеднония ?

Били са 6000 на своя земя (Вардарска България), чуждите са били французите и сърбите (какво правят сърби в Гръцко?) Съотношението е било 1 към 5-6 в полза на Французи и сърби. Загиналите са 3000 (всеки втори българин) и 6 000 сърби франсетата явно са били тил и артилеристи. Върха е станал с 5 метра по нисък от два месеца артилерийски обстрел.

вардарска българя викаш...да не го бъркаш с варварска ?

Държава Македония??????????? в тази война!!!!!!!!!малеййййй абе де ви намират таквиз нещастни педали да дращи те??????????????

Божидаре, Божидаре. Тук става въпрос за очистването на македонския боклук, не за възстановяването на камъни!

ти смяташ ли че комунде с доносническо минало е български патриот? Хамелеона се прави на такъв, той е дребна душица, продажник! Това е най-лошото на соца, че направи хората лицемери!

Народът, наричащ себе си македонци, не ще и да чуе за България. Ти, ще им налагаш нечия воля! Как се нарича това?

странно! някой в България мислят македония за българска. а някой в русия мислят България за руска! защо правим това което неискаме да ни правят на нас??

ти руснак ли си , или си тъп, което е едно и също?

Човекът е абсолютно прав. Ти от герб ли си или по рождение си така?:(

не си ходил на 200 километра на Запад от Белград! Там бушитата ги считат за аборигени, това не са държави с 90% идиоти и познания от читанките при соца!

ко речи??

Това е част от обръщението на Бог към македонците в краткия филм "Македонска молитва", който Македонската национална телевизия излъчи непосредствено преди новогодишната нощ на 2009 година "Деца на слънцето и цветето, да знаете че населих вашата майка Земя с три раси: бялата раса македоноиди, жълтата монголоиди и черна раса, която нарекох негриди. Всички останали хора са мулати. От вас македонците заченах бялата раса и я разширих чак до Японско море. Всички бели хора са ваши братя, защото носят ген македонски и всички преселения от вас почнаха, та тръгнаха на север." Според обясненията на Бог във филма, това "откритие" не е познато на света, защото "зли дяволски души лъжеха и изкушаваха македонците повече от 1000 години". Автори на филма, който се излъчваше и по сателитния канал на Македонската телевизия, са Ниче Димовски и Владо Денчов. търсете в YOUTUBE "Македонска молитва" и се смейте от сърце

Винаги съм се чудил, защо ме наричат татарин, като дедо ми е родом от Охрид а баба от Велес преселили са се във Варна 1918 г. когато са били деца на 6-8 годинки. Значи белите са в Македония а жълтите в България. Гърците към негрите си са само не ми е ясно.

а кой ти е казал че в одрин неможе да се роди татарин?

Пеласгите са българи.Троянки разузнават за Александър, но Троя на Еней, Приам и Хекуба, а не на цветнокожия Агамемнон.Кастор и Полидевк са братята на хубаватаEлена от Троя в България-Царево.

Военната професия си е за професионалисти с 10 годинки служба ,поне! За младежите е добре да има военна подготовка, в рамките на няколко месеца! Но толкова, не да се държат 2 години като затворници, след като така или иначе военни няма да станат!

смях се със сълзи:)))))))))))))))))))))))))) правилно са обрисували професора от герб,че той преди герб фъфлеше без зъби:))))))))))))))))))))))))))))))))))

ФАКТИ 1 1. Битката при Каймакчалан се провежда между 12 и 30 септември 1916 2. Днешна Македония е създатена на 2 август 1944 с решение на руснака Сталин и югославянина Тито, които са имали план да откъснат и Пиринска Македония от България. Когато Българи са умирали при Каймакчалан Македония НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА! ФАКТ 2 Битката при Каймакчалан е между Кралство Сърбия и Царство България! Имайки в предвид, че именно сърбите промиха мозъците на македонците, че именно сърбите подкрепят финансово и политически македонистите там и че сръбските тайни служби и днес са много активни против българщината в Македония, ТО ТОЗИ вандалски акт с пълно право може да бъдат обвинени Белград и Сърбия! България не трябва да допуска членство на Сърбия и Македония в ЕС и НАТО!

В Южна Албания хората са нормални повечето са християни, коридор номер 8 през Охрид, Битола, Струмица , Петрич, София, Бургас и Варна, ще е Окей за двете страни. В Скопие да се оправят с мюсюлманите в Косово.

Моля не се бъзикайте с Македония! В момента в центъра на Скопие се строи Църква, която по последни научно-доказани данни ще бъде датирана 100 години преди Христа! Това заслужава уважение, нали!

Разсмя ме:) Свежо, много свежо:)))

против нямам към патриотичната идея, напротив! Но не и да се афишира от тоя л.йнар! Както и супер ме дразни,тюфлеци дето и 50 метра не могат да избягат, да изтъкват положителната роля на армията!

Обезличаването на паметта на герои си свел до клюкарска седенка. А разузнаване има от библията още, що ние да нямаме?Какво значи идея, като е ФАКТ, не измишльотина, геройски загиналите там са българи, не сърбета.

Mediapool 13:53 25 септември 2016 "В съобщение на официалната интернет страница на македонското външно министерство пише, че плочата е незаконно, но не се посочва по какви причини. В информацията също така не се поднасят извинения за вандалския акт с унищожаването й".

Божидар Димитров първо не е професори второ това не е негова работа.Това е работа на правителството.Има международни правила.А,че загиналите заслужават признание е задължително.

Един метър бил проблема, останалата част не е македонска територия.

Що му обръщате внимание на този дебил Миленко. Та той с торлашкия си вид,алкохолишки си е един смешник!Каквито са и така наречените от Тито и Сталин Македонци....Та те с тоя албански резнак дето ги чака са си на изчезване!Па и за кво са ни тези македонци????

Що е Маке ,все е юнак,щу е юнак -все е лайно.

Бил съм в Македония. Ебати простите селяни. Селска и бедна държава...

Кичо

Какво искаш кюстендилски окръг...

Кичо

ПП то нема такава държава https://www.youtube.com/watch?v=kCkFUW4VO90&feature=youtu.be

Дай да сме коректни, Кюстендил пред Куманово и Крива Паланка е направо Лас Вегас! Ай ,не ми казвай че лъжа само!

Няма такова нещо, това са глупости, не ги слушайте и не ги четете! Македонците са по-големи родолюбци от българите, хора изстрадали, но горди, подценявани, но способни!

На мен, както и на 99 процента от населявящите тая територия ми е през оная работа дали са чупили незаконни паметници и дали ще се хвърля държавна пара за повторение на това малоумие. Страх ме е да не се усетят чалмите да идват неканени и те да вдигат паметници по Шипка на загиналите низами там...

Попитах,но се изтри- русофил значи ли непременно бивш комунист, или има и съвременни! За информация!

За да спрат по-нататъшните интерпретации и непристойни действия трябва да уточним, че братските могили и в забравените гробове на Чеган и Каймак-Чалан заедно и до днес лежат хиляди православни, католици, арменци, евреи, цигани и мюсюлмани и никой гражданин на БЮРМ няма право да се подиграва с тяхната памет. От 11-ти пехотен Сливенски полк: Българи 26 офицери, 927 подофицери и войници Евреи 2 офицери, 9 подофицери и войници Арменци 3 подофицери и войници Турци 31 подофицери и войници Цигани 9 подофицери и войници От 33-ти пехотен Свищовски полк: Българи 3 офицери, 93 подофицери и войници Турци 6 подофицери и войници Цигани 3 подофицери и войници От 43-ти пехотен полк: Българи 396 офицери, подофицери и войници Турци 19 подофицери и войници Цигани 3 подофицери и войници Евреи 2 войници От 46-ти пехотен полк: Българи 2 офицери, 147 подофицери и войници Турци 21 войници Цигани 9 войници От 55-ти пехотен полк: Българи 336 офицери, подофицери и войници Турци 17 подофицери и войници От 56-ти пехотен полк: Българи 14 офицери, 647 подофицери и войници Евреи 3 подофицери и войници Турци 53 подофицери и войници Цигани 5 подофицери и войници От 58-ми пехотен полк: Българи 247 офицери, подофицери и войници Турци 1 войник Вечна им памет!

Че македонците са прост народ- прост са. Че не заслужават нашата помощ и подкрепа- не я заслужават. Но мисля ,че в случая са прави. Как ще се почувстваме ние ,ако те дойдат тук и си вдигат някакви си свои паметници...

знаеш ли че коренното население на Сибир са индиянци? Как ще се почувстват ,,освободителите на света", ако някой им каже, я си .... майката! То реално в Европа трябва да има 2 държави- Италия и Гърция, другите са нашественици!

Това според гръцкият превод на Библията ли? Има по големи тарикати и от тях, ако питаш еврейте има само една.

Там е работата, че не могат, не защото ние няма да им разрешим а защото нямат собствена история. На Кайма-Чалан македонска армия не се е била просто още не е била измислена. Виж македонци са се били, но не в сръбската войска а в Българската армия.

Русофилите ще се обидят за държавата си!

Изключително разумен и ерудиран човек, както и голям родолюбец! Подкрепям го във всичко! Между другото, никой не се сети да спомене името на уважавания професор сред достойните за президентския пост... защо ли? Навярно защото на високите политически постове са необходими необразовани, самозабравили се, отрекли родината си персони.

Този проф. не беше ли същия, дето започна раздаването на хиляди български паспорти на македонци? Мислеше, че ще ги побългари, пък те си вземаха тескеретата и беж по Европа, смеейки му се на ум... Не знам дали тази пректика продължава и в момента, но ако е така - редно е незабавно да бъде преустановена като напълно безсмислена и дори унизителна за нас мярка...

znachi izliza che toi ne e professor I ne prepodava

той никога не е бил , и не е преподавал! Той е ексцентричен шоумен с висока държавна заплата!

Защо издребнявате? Темата е много по-важна от кариерата на някой си. Важното е дали в случая е прав и дали се действа по възможно най-добрия начин. Другото е почти без значение.

Като се връщам в спомените си назад , осъзнавам положителната роля на армията! Там си толкова тъп и изолиран, че не можеш да осъзнаеш колко си тъп!

Умен или тъп, има те поради нея.

и аз съм чувал за същия случай, само пропусна да споменеш и Русия! 40 рубли са си левче!

От стратегическа гледна точка сърбоманите са направили груба грешка. Решили са да потрошат един паметник, за който няма разрешение да бъде поставен и си мислят, че са постъпили много умно. Но ние веднага можем да ги контрираме : 1. Нима не сме длъжни да почетем загиналите войници барем с една мемориална плоча? 2. Дали има разрешение за поставяне на плочата, деянието пак е грозен е вандализъм. 3. Нима няма поругани паметници, поставени напълно законно и дори преди създаването на измислената им държава? 4. Нима няма потрошени, обругани и съсипани археологически обекти, само защото свидетелстват за истинската история на Македония и не пасват на сърбоманската пропаганда? И т.н. Почвайте ги по азбучен ред и да ги видим как ще се оправдават.

Докато ние се цакаме тук за глупости - Толстой джуиър (ако е такъв) какво е казал, кой нещастник е поругал нещо непоругаемо (паметта на загиналите там), "наглите" не спят. Те денонощно ни атакуват и в един близък ден ще ни ...оно...дят. Нас, тук живущите отворковци - християни, мюслю.мани и вся остальная сволач. И пак ще ни бъде късно да го из..вадим от д....тата си.

да атакуват Каймак Чалан! С документи!

приготвил нашия МС да се оползотворят у нас.

някой военен дето цял живот атакувал столовата ще вземе да ти се обиди!

СИГУРЕН СЪМ В ДУМИТЕ НА ПРОФЕСОР ДИМИТРОВ.ОСВЕН ТОВА ТОЙ ЗНАЕ КАК ДА СТАНЕ ПО ЗАКОНЕН ПЪТ.ТАКА ДЕ НИКОЙ ДА НЕ ПОСМЕЕ ДА ГО РАЗРУШАВА.

Как НИМ ще възстанови паметник, след като македоснката страна не е разрешила да има такъв на нейна територия? Първо трябва дипломатите да си свършат работата. Не че в Македония няма и напълно законни мемориали, които са поругани. Но явно си има причина тия да филмират точно този вандализъм. Имаме нужда от добре обмислена и адекватна реакция на официалните власти, А не от евтин пиар!

Осъждам вандалското разрушаване на войнишки паметници извън територията на Република България,но е редно изграждането или въстановявнето да става със съгласието на македонската държава!

Редно е тогава да я попиташ македонската държава, защо не разрешава, нещо толкова логично, хуманно европейско и т. н.

Да, другата страна също е в правото си и да откаже изграждане на паметник.

Да бе, Илов. И аз това се опитах да поставя като въпрос - мнението на официалните македонски власти. Не е трябвало въобще да се стига до подобен вандализъм, при това подкрепен от премиера. Това е много кофти случка. :(