10% от проверените асансьори - неизправни, ранената е в кома

Мария Ваклинова, която пострада тежко при падането на асансьор в София, е в кома. 10% от проверените след инцидента асансьори са неизправни.

Обратно в новината

Коментари - 10% от проверените асансьори - неизправни, ранената е в кома | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

БГ С-МА НА ДЕМОКРАЦИЯ!Всички Законотворци след 89 г. са за изхвърляне!Сътвориха лобистки закони за приближени фирми, водени от фалш."социал-загриженост за заетост"!Такива са: Топлин-счетоводителите с измислени "електроразпределители", вместо Топломери!Дори не са "стиковани" законово помежду си с Топлофикация и при проблеми, нервират хората, прехвърлят топката един на друг!Кой безумец- още не е наказан?!Такива са Асансьор-Сервизите: няколко нива"кърлежи"-скубят чрез високи месечни абонам.такси и не носят отговорност за Живота! Такива са в Енергото:ЧЕЗ и..къде ли не!Навсякъде-Далавераджии на гърба ни, печелещи от нищоправене и не носещи отговорност! Коя държава приватизира важни, работещи отрасли в икономиката, продава национал.природни ресурси- непродаваеми по Закон?! Та, на тях се крепи икономиката, зависи стандарта на живот!Всичко"работещо" бе продадено, чейнчвано" за стотинки!Това трябва да се оправи! Напиращите за власт, пари- да знаят, че Народът иска отговорни към него-"СЛУГИ"! Не Слуги на чужди и наши грабители!Митът:"Частното работи по-добре"-се ПРОВАЛИ!Държавата да се вземе в ръце, да оправи и установи контрол в/у процесите в Държавата!

Тази сутрин и 4те ефирни ТВта по едно и също време дълго и на широко коментират. Сякаш това ни е великият глобален проблем. От технически неизправни автомобили загиват много повече хора, но изглежда не е актуално в жегата. Търси се евтина сензация и тема за бръщолевене. Истината е много проста - 100% от старите асансьорите са за смяна (тези с ръчните решетки и без плъзгаща се врата на клетката). По европейски указания, трябваше отдавна да са сменени. Много е лесно да мине инспекция и да се откачат и запечатат против ползване. Ха тогава да видим как ще рИват на умряло кьораво и сакато. Един нов асансьор (по правилата) струва от 30 000лв нагоре, според етажи и екстри. Кой ще извади тези пари веднага? За това изберете сами - експлоатация до дупка или катерене пеша до 10 етаж.

Коментираха защо въжетата били 2 ,а не 4 ! Нещо което дори не бива да се коментира ! Трябваше да се коментира защо кабината не се е заклинила ! Въжета винаги могат да се скъсат , но клиновете задължително трябва да се забият и спрат кабината !

И аз това се питам от вчера!

Само с ЕС указания не става! Болшинството хора нямат пари за ядене?! Дотам са докарани! Нещо по-разумно да беше изказал?! Или, при това положение - да преминем на "кракомобил", а инвалидите - да умират !

Нещата в БГ всичките са 10%. 10% живеят добре, другото мре от глад. 10% са квалифицираните и кадърни хора, другото е "специалист по всичко" 10% са хората, които мислят с главите си. 10% са хората, които имат съвест (но на някаква цена) 10% се вдигат разходите за едно семейство. 10% трябва да останат от всички държавни служители. 10% от парламента е достатъчен. 10% от колите в БГ са нови или почти нови. 10% ще останат несъборените сгради при едно по-силно земетресение. Какво друго очаквате?

Изпусна още едно нещо - само 10% от мозъка ти функционира, и то само на празни обороти.

Всички използваме около 10 % от мозъка си, включително и ти.

Мили сънародници, да напомня, че все още в много градове по света, включително и в София, работят асансьори от 1930 година, те са от марката "Шиндлер".Като и шевни машини от същата година, но от марката "Сингер".Проблема най-вероятно е в техническото решение и последващото обслужване.

и пак същото инспекторите глобяват а фабрикантите слагат боклуци и ни казват монтажа щеси ти ама половината за мен същото е за поддръжката-благодарение на тези хора които виждате по медиите от страната се изнесаха голяма част от техниците сега работят по цял свят а тук тук останахме само статистиците да броим жертвите

Проблемът е основно в липсата на кадри в държавата във всички области.С отрицателното ниво на заплащане проблема ще се задълбочава все повече и след някоя друга година ще стане още по зле.Контролните органи също са в невъзможност да си изпълняват функциите защото и те са отрицателна бройка така че това е положението .

Хайде да не се лъжем, а? Изправните са 10%. Не може при 40-50 години експлоатация, без основни ремонти, без качествени материали, без силен държавен контрол да имаме изправни системи! Не падат асансьори всеки ден само защото технологията им е много добра и презастраховането е в пъти, не в %. Но скоро възрастта ще надмогне и това. Но сме си цървулковци и пари за телефони и хвалипръцковщина имаме, за здраве не.

Напротив. Аз повече се страхувам от нови асансьори. Откак и китайци са се включили, а те както е известно произвеждат доста неща без да имат понятие кое за какво е и какво са откопирали. Гледат 4 въжета и си мислят - нашия ще е по-евтин с 2.

Най- много небостъргачи има в Шанхай и Пекин. И отдавна са по високи от тези в Манхатан и Чикаго.

Илиян Илиев

Въобще имаш ли идея как се проектира и конструира един асансьор а ?! Май не !

преди време асансиор смаза кола на бтв по чудо се измъкнаха репортерите интересно е как бързо беше потулено всичко нещо повече производителя на този асансиор сега чинно обяснява как трябва старите да бъдат подменени с нови-такива като неговия по безопастни докато журналистите не потърсят мнението на техниците не на фабрикантите такащее батак

Като четете коментарите, не се чудете, че сме на този хал. Къде са главните букви, точките, запетайките, правописа. И този 'rangel' със сигурност работи някъде, взема заплата и е 'полезен' на обществото. Нямам думи...

Рангел е цвете в сравнение с SMS-ите на мобилните оператори.

Така е, след като всеки галфон се развява със "smartphone". Не е в състояние да издекламира азбуката, но има самочувствието на умен и интелигентен.

Да ги беше убил ! Защото като гледах колко са неграмотните журналистите и не знаят какви въпроси да зададат и така ни дезинформират и нас. По-добре без тях. Не може цяло предаване да говори за асансьори и да не си нямаш понятие за какво става дума.Поне тези малоумни журналисти да бяха поканили някой доц. от ВМЕИ който преподава Ел.Машини и е запознат с материята.

КОГА УСПЯХТЕ ДА ГИ ПРОВЕРИТЕ ВСИЧКИТЕ - В ЛЮЛИН НЕ СТЕ ПРОВЕРИЛИ НИЩО - ПОНЕ 2-3 БЛОКА СЕ СМЯХМЕ НА ТОВА КОЕТО ПИШЕТЕ

Всички коментират важетата а забравят че асансьора има система за заклинване в случай на авария. Защо тази система не е сработила? Ами защото като му правят ремонт никой не ги поглежда. Сега пак да помислим кой е виновен за състоянието на асансьора.

Ми тя е толкова опростена, че не се налага да я изпитват. По скоро ще излезе, че е липсвала защото е открадната. Има едно колело на нея и бая проволка. Преди години ако си спомняте в Русе бяха пропищяли от кражби на едни електромагнити. Мургавелите се усетиха, че е полесно да крадат медта с електромагнита отколкото тежките железа с феродото.

Илиян Илиев

Въобще имаш ли идея за какво служат тези електромагнити а ?! Те нямат нищо общо с закливане !

50 яка експлоатация на останалото от "гнилия соц.", без да се вложи или изгради каквото и да е ново. Е дойде време, да се огледаме и да си видим насрания и гол задник. Свиквайте, първо асансьорите, после и панелките ще започнат да падат и т.н. всичко по реда си, ел.инсталации на по 50 г. водоснабдяването, пътища, каквото му мине през ума на човек.Всичко е на по 50 г. минимум.То не става само експлоатиране и никаква поддръжка.То дори не поддръжка а подмяна е нужна.

G&R

Искам да видя човека/хората проверили и оценили 1700 асансьори за един ден. Ето това е една от причините за асансьорните неволи.

Къде видя един ден. Пише до момента. При автомобилите е същото до "момента" не е казано от кога, може да е от началото на техническата година. За автомобилите годината почва февруари и завършва ноември. Никой не ти прави годишни прегледи когато пътищата са в сняг и лед.

Просто трябва да сме бдителни и при подозрителни шумове в асансьора да викаме техниците. Ние така правим, идват на момента, винаги още същия ден.

И при нас е така, с малката забележка, че докладват на домоуправителя и чакат той да им свърши всичката работа, сакън да не се набутат с някой телефонен разговор. А телефона е поставен в кабината и на първия етаж. Да обаче аз също ходя на работа и мога да се обадя чак след като ми докладват на мене. Затова в нашия блок съм ги скастрил, ако забележат нещо нередно да звънят веднага където трябва и после на мен.

държaвна поръчка-винаги наи ниската цена печели и за асансиора и за поддражката па и за ремонтите до това води ниската цена господа

Е къде е казано че най-ниската цена включва некачествена услуга на лицензирания. По скоро във високата цена да е калкулиран някой SUV , BMW, audi, яхта, джакузи и куп там глезотии които мене като ползвател не ме е*е изобщо.

А тоя дето е разписал и тоя дето е поставил 2 въжета вместо четири - ще си носят ли отговорността ?

А бе не е чака така. Много рядко асансьора се намира на етажа на който се качваш. При повикването му всеки би могъл да се замисли защо така трака и да напише една бележка да не се ползва и да извикат техник. Този асансьор е издавал странни звуци два дена. Обаче хората така са привикнали с тези съоръжения, и ги смятат за безопасни, че са се юрнали да бързат за работа. Ако някое такси е разбито и раздънкано няма да се качите нали. Няма да обвините и сервиза ще обвините собственика му. При асансьорите е същото. Винаги може да смените фирмата за поддръжка отговорни за състоянието на асансьора е и домоуправителя. Така пише в закона за етажната собственост.

Е, не е баш така! Всяка фирма, която се е заела да изпълнява дадена работа трябва да си я върши качествено, а не да сменяме една фирма за поддръжка с друга, защото и това си е руска рулетка. Никога не може да си сигурен, че новата фирма ще е по-добра от предишната.

Проблема на българина че е тъп. Колкото го мачкат - повече се радва.

А защо всичко се проверява само след инцидент, но не и превантивно? Защо не се проверява регулярно, а само когато се вдигне шум в медиите?

Защото преди инцидентите няма проблеми

Асансьорите в България са същите като Всичко останало тук ..... ...масово и силно Дефектни ! .... И не забравяйте: Рибата се вмирисва откъм Главата ! Отпреди седмици Замириса Отровно! .Изходът.... По-Малко миришешта Глава !

Нещо май много стана.Неизправни асансьори, прелели язовири или такива със скъсани стени, затворени банки в резултат на далавери, син език сред животните.А виновни няма и няма.Докога ще търпим.Явно има директива българите да бъдат унищожени.Не в концлагери, а прогонени от земите си, претопени от толерираните малцинства и емигранти от "демократизиращи" се близкоизточни държави.

то дали има 10% изправни....

Счига бе! Много бързо ги провериха!!!

Закон за лицензионните дейности! Всеки, който открива авторемонтен сервиз, асансьорен сервиз и всички попадащи под лицензоинене режим, им се отваря кредитна линия -5000лв.При доказани от независими експерти,материални щети нанесени на клиент, ощетените клиенти получават двоен размер обезщетение, а браншовата камара една част.При изчерпване на кредита, ПОЖИЗНЕНО СЕ ЗАБРАНЯВА НА ЛИЦЕТО - СОБСТВЕНИК, ДА УПРАЖНЯВА ТАЗИ ДЕЙНОСТ!!!!!!!

Абе докога няма виновни, защо е така тука..Нали тази фирма, която е била там да ремонтира има име, служители, собственици и т.н. Някой трябва ди си понесе последствията

Ами някой уведомил ли е фирмата, че асансьора е издавал несвойствени звуци. Защото живущите са чакали някой друг да им свърши работата май. Какъв е проблема да слязат до мазата и да му свалят прекъсвача докато дойде фирмата.

Сега излиза, че хората са виновни за трагедията, а тези които са поправяли асансьора са естествено невинни. Така стигаме до това, че ако в България ти се случи нещо ти сам си си виновен

и на хората не им е работа да си сменят прекъсвача и докато в България всеки пипа там където не му е работа няма да се оправим никога

Дрънкайте си глупости. Правете се на умни - мъдрувайте, но това е нашата мила родина. Ако не те блъсне кола, ако не падне плоча върху тротоара по който се движиш, ако не падне асансьора в блока, ако не те убие докотора при който си отишъл за помощ, ще дойде воден стълб от скъсана язовирна стена и пак ще си заминеш. Това е жалката действителност. Виновни никога няма. Жалко за загиналите.....

Ахъммм, има нещо вярно - някои пък ги застрелват на 40 години (новина от последните минути)... Понеже сме много, та можем да си позволим д адаваме жертви в разцвета на силите, за щяло и нещяло...

През 1853г Отис е направил демонстрация какво се случва на асансьор като сам е прерязал въжетата докато е в него. Всички зяпачи се учудили, че асансьора останал на място и Отис е жив и здрав.

"Погрешно е да се слагат под общ знаменател всички стари асансьори като опасни." Верно ли?! А, може ли да сложим всички българи под общ знаменател като опасни? Щото, ако някой ми каже, че му преглеждат колата както трябва на ГП, няма да повярвам! Ама и с това сме съгласни, нищо че си плащаме и ни зависи живота!

Понеже се напълни София със селски тарикати, които гледат да сключат договори с блоковете и да събират абонаментна такса всеки месец, която никак не е малка, затова ще има такива произшествия. Ние в нашия вход плащаме по 300 лв всеки месец, защото имаме два асансьора. А техниците... - трябва да разчитаме на тяхната отговорност.

Щом са лицензирани какво има да им мислиш. Негативите са за този който ги е лицензирал. КТБ втора серия.

Не позна. Не който ги е лицензирал - трябва сервизния да иде в затвора за вчерашния асансьор. Тогава ще се сетят да гледат другите.

Ей така ще звучи присъдата след 2 г. "Оправдателна присъда постанови еди кой си съд. Обвинението срещу ... бе, че поради немарливо изпълнение на служебните си задължения е причинил смъртта на ........."

Нямам думи да изкажа възмущението си!!! Две млади жени! Като някакво тъпо, безсмислено жертвоприношение! Ето тук и сега трябва да излезем и да протестираме - срещу себе си, срещу нас - като нация от кръшкачи и дребни тарикати, дето мислят само как да "извръткат" някой! Да, ама не си даваме сметка, че в същия момент някой браточка е заложил капанче някъде на нас, на нашето дете!

Ми то с демонстрации до никъде няма да я докараш. Не е ли по добре да се изучиш и да приложиш наученото като работиш. Конкурентно и качествено. Така все някой ще те оцени, заплати и ще ти бъде благодарен. Със стачки и демонстрации до никъде няма да стигнеш.

Нито фирмата извършила ремонта, нито фирмата поддържаща асансьорите, нито фирмата извършваща надзора са си свършили работата и резултатът е на лице. Всичката работа на булгаристанската е такава. В автосервизите е същото.

Домоуправителят е спретнал далавера с фирмата изпълнител и скотовете са се самозатрили. Защо ли не се учудвам. Не, че много ме е грижа, просто отбелязвам.

Домоуправителя има ограничена отговорност. Ако притежава договор за поддръжка от лицензиран сервиз не носи отговорност. Ще е отговорен, ако съоръжението работи без договор и фирма.

Домоуправителят не носи никаква отговорност. Прибрал е едни хубави парички от "ремонта". В булгаристан всичко е кражба и далавера. Тези дето са се капичнали от 9тия етаж и на първия са си глътнали токчетата ще напълнят трапа и всичко ще приключи.

Преди 4-5 години ходих няколко пъти в офис в една чисто нова пет етажна сграда в София. Асансьорите се държаха така странно, че дори и хората от петия етаж предпочитаха да ходят по стълбите. А има асансьори от 60-те години, които изгледат зле но се движат доста плавно и не създават безпокойство.

И зашо няма проверяващи? Или има и си затварят очите срещу някой лев? Прогнила и проядена държава, в която човешкият живот не значи нищо! Как ще дойде някой и ще ми каже "извинявай, некачествен ремонт" ти уби детето (или майката, жената)!?

Това е типично за България, и не е само при асансьорите - пълна липса на професионализъм, вършене на работата през пръсти, вършене на нещата от хора, които си нямат хабер от това, което правят. Всеки "разбира" от всичко. Това специално образование, курсове по квалификация, за нищо ги нямат. Преди няколко месеца в къщата ни в Англия дойде човек да шпаклова и изравни стените. Учил е три години специализирано само мазилки! Исторически, съвременни, материали, температури, влажност и т.н. Давам го като пример за нещо, което типично всеки си мисли, че може да направи. А в случая е било ясно, че ако не се направи ремонта добре, някой може да пострада. Колко от техниците в България имат нужния ценз да вършат дейността с която са се заели? И кога най-сетне ще се научим, че никой не е специалист по всичко, и че е срамно най-вече за нас самите да вършим това, с което си изкарваме прехраната, през пръсти.

Така е, тук всеки разбира от всичко, защото сме много "интелигентен" народ. И ще видим, че пак намя да има виновни, а камо ли осъдени за това.

Ето тук съм напълно съгласна. Придобива се "професионална" квалификация за различни професии за 2-3 месеца - време, което е недостатъчно за повечето от тях. Курсовете се провеждат от различни фирми, чиято цел е естествено печалба. Така стават техници, фризьори, козметици и др. Хора, които нямат и понятие от материалите, с които работят, а така също и от техните свойства и възможните странични и нежелани реакции, които могат да предизвикат. После се чудят защо след посещение при козметик кожата им е възпалена...На много места тази професия се работи от медицински лица. Примери много...

А, и в Англия има 'широк спектър' от некадърници! Не забравяйте, че по-голяма част от населението им учи до 16 годишна възраст. В България имаше много добра система за подготвяне на кадри във всяка една област, но след средата 90-те стана 'удобно' за голям кръг от хора да си купуват документи за завършени какви ли не степени на образование и курсове. Срещу определени суми, много хора се 'преквалифицираха' за ден, като се събуждаха с титли на следващия. От тези бурни процеси на промяна и бързи преквалификации се родиха днешните 'професионалисти' и 'баш майстори'. Тарикати винаги е имало и ще има, и в България и в чужбина. Но, интелекта, знанията и опита не могат да бъдат 'загънати' в хартия. Ето, сега млади, невинни хора загиват, защото сигурно и от там е минал някой 'тесен специалист'. Хубав ден от мен!

Там е работата, че не е бил тесен специалист а такъв, който е "разбирал" от всичко - като повечето народ в България. Ако беше тесен специалист, дори да е учил до 16 тата си година, щеше да знае какво прави.

Цените за асансьорните части ги има на сайтовете на сериозните фирми за асансьори. Подизпълнителите обаче ги надуват в пъти. Някой добавят към тях и цена за монтаж въпреки, че към асансьора се плаща месечна такса обслужване. Други пък към всичките тези надути цени искат още и още защото не работят добре с материята и викат допълнително майстори подизпълнители, за да им извършат ремонта и да си вържат гащите. Така една електрическа отбивачка за кабината от 90лв. става 270 лв. Един диктатор за етажна врата от 8-10 лв ти го доставят на 48лв. Кабела който се движи с кабината от 50ст. метъра ти го препродават за 10 лв. метъра. Всички цени се опитват да ти ги наложат без монтаж и извиват ръце монтажа да струва отделно. Чистене на асансьорна шахта обикновено почва от 150 лв. Идеята е да те откажат, а не да свършат работа. Шахтите обикновенно са пълни с найлонови торбички или рекламни брошури и фасове. Комбинацията е убийствена и води до задушаване.

Ще чуем ли имена, ще има ли осъдени - тук може да бъде потърсена и персонална отговорност - или не се знаят собствениците на фирмата, хората, които работят там, не се знае кой точно е извършил "некачествения ремонт"?! Той не е правен толкова отдавна... Какво значи отнемане на лиценз? След пет дни си регистрират нова фирма и си я лицензират!

Кой подържа асансьорите изправни?Техници с курсове от 2,3месеца станаха частници и си докарват министерски заплати ,а нехаят за работата която трябва да вършат.Големи бизнесмени,няма що.Така е като няма проверяващи,само за заплати подредени,и наказанията им никой не стряскат.А иначе хазната празна.Солени глоби ,само това ще ги накара да работят.

Нямам отговор на въпроса защо у нас никой не си върши работата... И сега ще е "всяко чудо за три дни". Иначе, сигурна съм, че всички тези немърливци плюят яко по форумите и народа, и държавата ни, и всичко около нас... Бассси тъпия балкански манталитет - навремето в "Баш майстора" много точно го видяхме тоя тарикатлък на дребно!

А вземат ли заплати контролните органи?

деер

Хората си плащат, че сме тарикати всичките! Палете свещи вие да не сте следващите, че лъч надежда в Циганландия няма!

Казва се Циганария! ;-))

Фирмита която е прибрала пари за подръжка трябва да бъде наказана с отнемане на лиценз. Ама не да викат "Парите са малко, вие какво очаквате", като са ви малко парите да си вършите работата както трябва , няма да сте на пазара!!!

Какво е това "наказание" отнемане на лиценз-те веднага ще регистрират друга и порочната практика ще продължи.Трябва да се търси съдебна отговорност-да си платят за гяволъците!Какво значи ниски заплати-казват,че 6 човека поддържат 12000 асансьора-това е повече от половин милион на месец!!За какви ниски заплати се говори?В България трябва най-накрая всеки да започне да съди организации,хора и фирми,които съсипват живота на хората-тогава ще се научим да работим като хората.Сега всеки кърши ръце-нямало закон,нямало начин да бъдат наказани и т.н.Има начин-и това е в съда.