Oт Игнажден започват Коледните празници

С Игнажден започва Коледа според народните вярвания, разказа за БТА етнографът от Регионалния исторически музей в Ловеч Силвия Вутева, като поясни, че от тогава започват родилните мъки на Божията майка и следващите седем дни са познати като мъчните дни.

Обратно в новината

Коментари - Oт Игнажден започват Коледните празници | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

еи я се хващаите за работа здраво през новата година,стига с това ядене и пиене и празници и бабини измислици и премислици...и знаите,че децата гледат от вас

позелавам на всички булгари по света навата година да буде по добра от старата весели празници на всички *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА НА ВСИЧКИ

Пожелавам на нацията една щастлива безборисова Коледа!

Чул те ГОСПОД

А дано, ама ...надали!

Знам,че за да е плодотворна годината трябва да влезеш в дома си с 1 пакет захар, сол и брашно - пълна торба - богата година /това съм го научила от моята баба и не пропускам да го направя/, също така не се дават пари назаем този ден.

Коледните празници са най-хубавите. Снегът е натрупал, всичко е побеляло - невероятна чистота и спокойствие. А коледните украси някак си допълват това спокойствие с магията на коледния дух и вълшебство- по Коледа стават чудеса. Студ и виелица , огнище, семейство, празник,песни, традиция, сплотеност, любов, деца, смях, пързалки- това за мен е Коледа. А децата с нетърпение чакат мечтаните подаръци. От сърце ви пожелавам да усетите магията на Коледа.

Искра Кюри днес да почерпи!

не се казват "полЕзници", а "полАзници", т.е. хора, които ти влизат в къщата (полазват в нея), за да донесат здраве и плодородие. Принципно е хубаво да се допитвате до повече от един източник, защото от време на време се получават подобни грешки - приятелска препоръка

То в дир.бг ( пък и в коя ли не друга медия) са или , вреи или про,врейски повлияни . Та въобще не им е до това да се стараят да показват правилно старите БГ обичаи. Особено тези , които са нехристиянски, а истински б-гарски

Честит имен ден на всички, които носят името Игнат, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светла или техните производни!