17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Обаче вижте колко са жалки и манипулативни повечето медии в България, вкл. тези от Дир-а. Те представят тази история - няма лошо по принцип, да си чешаме езиците, но тя е станала в Америка и касае някакви хора в някакво заведение, а не споменават например това (за бивш български много корумпиран финансов министър, човек на Пеевски и Борисов, на ДПС, при това невероятно арогантен и неприятен, който си е отвсякъде за затвора): НАП проверява Владислав Горанов откъде са парите за скъпите имоти и офиси 25.06.2021 Владислав Горанов Националната агенция за приходите е започнала проверка на Владислав Горанов, чиято консултантска фирма преди по-малко от месец закупи офиси в София на обща стойност над 750 000 лв. Дружеството "Трилема Кансълтинг" ЕООД, което е еднолична собственост на бившия финансов министър, е придобило два имота в блок 11 на бул. "Цариградско шосе". Първият представлява офис на банка с площ 145 кв. м, който се намира на партерен етаж, а вторият имот е записан като "учебна занималня на две нива" и е 136 кв. м. Към него има и прилежащо мазе. Видно от справка в имотния регистър сделката е сключена на 27 май, а материалният интерес възлиза на 752 994 лв. Продавачът е фирмата "Лазурит 94" АД, пише "Сега". Не е ясно от къде Владислав Горанов разполага с такава крупна сума. В последната имуществена декларации на бившия финансов министър пише, че той притежава 76 193 лв. на влог, а неговата съпруга още 11 500 лв. Консултантската му фирма, която е регистрирана преди по-малко от година, когато Горанов напусна министерския пост, пък все още не е публикувала годишен финансов отчет. Първоначално бившият министър отказваше да коментира по какъв начин е успял да събере средства за покупката на имоти, но по-късно пред няколко медии Горанов заяви, че тези 750 000 лв. са от търговската дейност на консултантската му компания, както и от заем. Видно от Търговския регистър няма учреден залог върху капитала на "Трилема Кансълтинг" ЕООД, нито пък има ипотека върху някои от имотите на Горанов. Владислав Горанов беше начело на Министерството на финансите през второто и третото правителство на ГЕРБ до 24 юли миналата година. След като тръгнаха мащабните протести срещу правителството, премиерът Бойко Борисов обяви, че ще отстрани министри поради съмнения, че обслужват ДПС и бившия депутат бизнесмен Делян Пеевски. Горанов беше сред тях.

Понеже чета тъпи упражнения на разни невежи по темата - да поясня. Това НЕ Е бакшиш! Но е даден като такъв, под тази форма. Бакшишът, или “типът”, който се дава тук е обикновено процент от сметката, варира, да кажем от 10 % до 25-30%, най-често е около 20%, като често при по-толеми сметки процентът е малко по-нисък, защото като цяло сумата на бакшиша е по-голяма. Но при редовни клиенти или малки сметки понякога може и да е далеч по-голям като процент (затова в текста изрично се споменава, че въпросният човек не е сред редовните посетители) - така например при сметка за само една изпита набързо бира за 5-6 долара клиент може да остави 10 или 20 долара и да си тръгне без да търси ресто... Ако сме наясно с това, тогава възможните обяснения за това, защо някой ще даде $ 16,000 на сервитьорка в заведение, което очевидно не е и особено елитно (щом предлагат хот дог) при сметка от $ 38 са много и ако някой има време за губене много може да спекулира - може човекът да е направил голяма сделка или печалба, може да е получил голяма награда, бонус, мечтана позиция, или голямо наследство, може и да разполага с достатъчно средства и да е изпитал някакво голямо разочарование, може и така да опитва да изкупува някакъв грях, да и набожен и свързан с някаква вяра, клетва, поето пред себе си обещание, теоретично може и да е неравновесен (но съветът му да не се похарчи сумата наведнъж като че ли изключва този вариант)...Може просто сервитьорката много да му напомня много близък нему човек - дъщеря, приятелка,..., който той е изгубил, всичко може! Обикновено малките “типове” не ги декларират и не се облагат с данък, но очевидно този случай не е такъв, получил подобна гласност! Така че - това е сума, дадена под формата на бакшиш, но всъщност не е точно бакшиш! Ако се тръгне да се спекулира може да се измислят какви ли не обяснения, вкл. че зад тази история стои да кажем собственикът на заведението, който е искал хем да възнагради хората си, хем да влезе в новините и да направи реклама на заведението си, например. Но отново - това са спекулации...

В някои заведения бакшишът (“типът”) се калкулира направо със сметката и е включен - например 18 %, в разписката, която ти дават за подпис. С опция, разбира се, ако искаш да оставиш още, затова например жена ми обикновено държи и тя да погледне преди аз да подпиша, защото аз понякога гледам само крайната сума, а не дали е включен бакшишът...:) Тоест - бакшишът Е процент от сметката! Случаят тук не е такъв - разбира се сумата може и да се пресметне като процент от сметката, и тогава може би става по-ясно какво точно се опитвам да кажа:)

Представете си да стане това в България. Ще дойде шефът и ще каже - това е бакшиш за заведението, ще обере главницата и ще подхвърли по някой остатък на бачкачите!

Като студентка работех през ваканциите като администратор в хотел в курорта "Свети Константин и Елена". Собствениците бяха баба и дядо, работили по соца в арабските държави. Вечно плачеха, че нямат пари, а тънеха още тогава в разкош и лукс. Това не им пречеше, да плащат смешни заплати- аз работех 24 часови смени за по 1 лв на час, камериерката беше на минимална заплата. Всички вършехме функциите и на сервитьорки и бармани, чистачи, ..за по 1.5 лв екстра на ден. Лично съм виждала как богатите норвежци оставят по над 20 евро бакшиши в стаите за камериерката, след като им е чистила по две седмици. Когато коментирах пред камериерката, че е е приятно да ти оценяват труда така, се оказа, че собственичката системно я праща да върши нещо друго, а бабката минавала явно и побирала бакшишите. Недопустимо, но по български..

Тиквун да е ходил в Щатите скоро?

Той е свикнал само да гребе за себе си, никога да дава.

дирници стига с тия фейкове

Работи в 24 часа. Разказвал ми е как като остане празно поле преди печата се измисля някоя тъпотия за да се запълни мястото. ПИК2 (дир) не са по- различни. Боко и Пеев могат да броят, ама писането не им е хоби.

за вас винаги е свалки...за мен тук не става въпрос за това

всички наопаки, ти - на терсене...

Аз повече се впечатлих от пържената трушия :-) А за бакшиша....който има опит знае, стане ли нещо толкова странно (а това си е странно както и да го погледнеш), значи има и интересни причини (често незаконни или извън правилното). Не мога да спекулирам какви са причините тука (спечелил от лотария, лесни пари, хлопане на дъска, търсене на ПиАр), но има нещо. Гарантирам че не е ей така...щото е бил в настроение!

Ако е човек с примерно 100 милиона , спокойно може. За него това са все едно 5 лева за нас. Има много като бройка богати хора, само около 5 хиляди милиардера в света има, а колко мултимилионери, не можеш ги преброи

Не е така. Така ти се струва на тебе. Таива бакшиши на такива места за такава услуга не оставя никой..дори хора с много повече от 100 милиона! Аз съм работел като банкер (преди години след като завърших) на богати хора..някои с по 700-800 милиона. Бакшиши дават (щи бутне 15 бона на Коледа за това че си му гледал парите през годината) но никой от тях не даваше такива бакшиши на такива места за 2 хот дога, като от статията. Тука има нещо друго и ние не знам какво е. Дори на мен да не ми вярваш, виж други къде по заможни хора какво правят. Като изключим разни арабски принцове които не са си изкарали парите а идват по рождение, никой друг не прави такива работи. А те не са единствените богаташи по света. Защо не чуваш за повече такива истории и статии?

с които съм си имал работа всички са били супер стиснати и са цепили стотинката. Вероятно човека е бил в настроение :)

Евала на пича. Това е човек, който знае цената на всяко пени.

Тоя тробадур е искал да зарадва само мацето, ама не е бил наясно, че бакшишите се делят - нямаше да и остави толкова.... :)

бакшиша е за мацката , от какъв зор да дели с още 10.

за всеки свой сперматозоид...

Това е кравешка мечта! Печатат си ги (в мазето на ФЕД), защо и да не си ги раздават? Ние като деца така правехме...

Пича има пари и я сваля. Даже вече я е свалил.

с коя си има работа. А сега едно хубаво дело за сексуален тормоз, а след 20 години едно "ми-туу" за изнасилване, и ще му дойде акълът.

Ти си идиот!

Кога комунист е оставял такъв бакшиш.Забравих. Той пие и се храни от държавната хазна.

ами по принцип и нормален човек не оставя такива бакшиши... Да се радва, че не са го изтълкували все едно се подиграва с труда им и им се подиграва, че те работят за жълти стотинки. И да викнат полиция... Тогава щеше да види чудо филнатропът... Пък ако кажат и че това е сексуален тормоз, понеже е свалял сервитьорката - съвсем ще му се отели вола!

Боко какви бакшиши оставя? Нали е най-най-не комунистът? Не само че не оставя бакшиши, ами и гледа наоколо, все едно вички са му длъжни.

Щом е ял пържена трушия - тоя си е луд за връзване...

и варена сланина..