Нови схеми за кражба на пари от банковите карти

Експерт в сферата на защита на кредитни и дебитни карти предупреди за нови измами за източване на банкови карти с безконтактен ПОС-терминал.

Обратно в новината

Коментари - Нови схеми за кражба на пари от банковите карти | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Банките Трябва Задължително да Защитят с безплатен SMS до Клиента с Код за Потвърждение на плащане. Сега го предлагат като платена услуга. При кражба Бонката неизпратила СМС -а да плаща щетите в 2-ен Размер.!

Аз ако почна да овивам и развивам картата си с домакинско фолио ще се изнервя супер много . По -добре да си я държа в къщи след като могат да ми я изтичат в автобуса. А ще нося пари в класическия варят в брой.

По-скоро нови схеми на телевизиите да ни облъчват с реклама. Този път опакована като уж мнение на експерт. Нещата, които каза не са и на половина верни.

Пак опити за масова паника, че да си закупим лепенки от него за предпазване на магнитната лента, а картите вече работят с чип. Освен това тези безконтактни плащания са до 25 лева.

Много "непринуден" платен репортаж беше това по Нова...

"скриването на ПИН-кода с ръка не може да помогне, защото не се знае къде може да са монтирани тези камери" - е под ръката са монтирани, много ясно. Още повече моята ръка е доста прозрачна. И това ми бил експерт... Чак по телевизиите го даваха...

Не е експерт, а е реклама. Скрита реклама, с която ни напомнят да си купим лепенки за банкови карти.

Както бях писал под подобна статия на друго място: със силно светодиодно фенерче, на тъмно като се насочи светлината през картата, могат да се видят къде са захранващите намотки на чипа. Може внимателно да се направи и разрез и да се прекъснат намотките, така че картата да изглежда пукната и да се сложи изолатор, например прозрачно тиксо, в пукнатината. Самия чип би трябвало да продължава да работи без проблем, ама само контактно и съответно с пин. Ама в последно време почнаха да ги правят с непрозрачни мастила и се жичките се виждат доста по-трудно. Магнитната лента се нaeбaвa още по-лесно оставя се да пренощува залепена на силен магнит и вече нито един бит не може да е прочете от нея. При липса на магнит, магнитното уплътнение на вратата хладилника също върши работа. Трицифрения код на гърба може да се изчегърта със скалпел естествено след като бъде копиран и запазен на сигурно място за да може все пак да се ползва ако се наложи, напр. в интернет. Така че даже при кражба на картата да не може да се използва без пин за каквото и да било. Пинът естествено се наизустява и не се записва никъде. Ако все пак твърде инвазивните методи са неприемливи, картата може да се държи в калъфче направено от бирена консерва, заедно с друга карта с чип даже изтекла хартиена карта за градски транспорт върши работа. Радиовълните са екранирани от алуминия а втората карта обърква протокола нещо като двустепенна защита. Разбира се това не помага ако картата бъде открадната или изгубена. По нормалните страни е възможно да поискаш безконтактното плащане да бъде дезактивирано. Т.е. то продължава да работи но банката отказва да направи плащането и трябва да се използва чипа и с пин.

link

murena

Отивам да си търся големи буркани, никакви банки повече! Шегата настрана, моя работа ли е да си защитавам картите и сметките или на банките, на които плащам камари такси за какво ли не

Твоя отговорност е, също както е твоя отговорност да си пазиш личната карта, нотариалния акт за апартамента и талона на колата. Банковите такси са за друго - примерно за да можеш да платиш с парче пластмаса на другия край на планетата, вместо да носиш пари в тебе. Пораснете вече, де! Българинът все чака някой да го пази от нещо си, той сам се пази само да не стои на течение...

а дето ти ползват парите ... кво ти дават

Проблема е ОБЩ!!!

Пътуването с градски транспорт излиза скъпо.

тия ... банки , полицаи, журналисти ..не спряха да ни правят на идиоти ... за да откраднеш по този начин е необходимо отваряне на банкова сметка и регистрация на тези четящи устройства в банката или системата за плащане ... с една дума ... крадеца го знаят ... що не го хванат а ме занимават с глупави статии ...няма да слагам нито алуминиево фолио нито ще си мажа картата с фекалии ... запомнете ... сигурността на картата .. защитата и ... не е ваша работа ... на банката е ... преди 6 месеца ми изчезнаха 90 евро от сметката в испанската банка сантандер ... не можаха да ми кажат как съм платил .. използвал съм пин код или съм платил през тяхната страница или съм ползвал пейпал ... нищо ... само име на фирмата в която са отишли парите ...за да направели проучването искаха да подам оплакване до полицията ..неизвестен извършител .. и най интересното .. трябвало да ми блокират сметките за неопределен период .... и аз отидох в полицията и направих оплакването .. но не срещу неизвестния а срещу банка сантандер .. че са извършили неоторизирано плащане от моята сметка ... вярвате или не парите ги възстановиха на другият ден ..... пак ... всяко плащане изисква оторизация

Какви 30 сантиметра разстояние бе пич. Че то аз като плащам безконтактно в магазина едвам зацепва на места като се доближи плътно картата до терминала. Направете си вие сами един експеримент като отидете в магазина следващия път вижте дали ще ви отчете терминала плащане като държите картата на една педя над него. Този ни баламосва яко. Трябва ако искат да ти източат пари от картата и тя ти е в джоба, някой да бръкне с трминала в него и тогава да хване. Според мен този така наречен специалист просто е прави реклама на всякакви глупости, които са измислени да предпазват картите и струват доста пари. Наплашва хората и те се юрват да търсят такива.

А ако таратайката ти не може да вдигне 140 на магистрала, това какво значи? Допускаш ли, че в магазина може да не разполагат с професионалната техника на крадците, която би могла да излъчва по-силен сигнал, за да захрани картата по-надалеч и да има по-добър приемник, с който да улови отговора? В магазина за какво им е нещо различно от най-евтиното?

rachi

Айде и тука тоя льольо е дал некой лев за платено съобщение.

Фасулска работа всеки крадец веднага 20г. затвор и картите са сигурно защитени

Хубаво предупреждават за възможността за кражба, ама защо не обясняват на хората как да се защитят. Това е работа на банките, но те даже не съобщават на клиентите си, че картите им са безконтактни.

Екранирайте си картата - увийте я в домакинско алуминиево фолио. Получава се Фарадеев кафез. Със сигурност няма да увредите картата. Два-три слоя са напълно достатъчни, и "затваряйте" с фолиото и четирите страни на картата...

Ако трябва да бъдем точни - и шестте! И не самата карта а портмонето в което я държите.

В момента няма от къде да си извадиш нова карта, която да не е безконтактна. И народа се радва ли радва на безконтактно плащане. Само Райфа преиздават стари Maestro при изтичане на срока им без да са безконтактни. Другата простотия е това, че в момента с всички карти може да се плаща е нета. Няма начин да се откажеш от това. Баламосват те с 3D Secure и тем подобни глупости, ама реално паролата дето се въвежда при плащане в нета е по желание на съответния търговец. Плащал съм в немския Амазон без изобщо да ми го иска този код. Китайските магазини изобщо не ги коментирам. И какво излиза накрая, че все може да плати като знае номера на картата и трите цифри на гърба й. Ми то това е кажи речи публична информация. Още банковият служител като ти дава картата ги вижда. После в магазина като плащаш, какво пречи да ти я снимат отгоре и отдолу.

В една чужда банка винаги можеш да оспориш плащането, но в българските е безсмислено.

Българските банки са на принципа - "Зайо, ти що си без шапка". Ако тръгнеш да оспорваш (зарежи, че трябва такса да платиш), ами накрая ще се окажеш ти виновен, че не си взел всички мерки, за да запазиш информацията на картата си.

Като си подновявах картата, служителката в банката хвърли старата на една камара на бюрото си. Всеки без проблеми със зрението може да види повече от 1 номер на карта. Казах ѝ - оная не можа да схване какъв е проблемът.

не е вярно преди месец си издадох Visa Electron от ПИБ. Попитаха ме дали искам безконтактна. Казах не и си ми издадоха "обикновена" само с чип и лента

Винаги унищожавайте магнитната лента на картите си. Тя не ви е нужна

Старите модели банкомати не четат чипа, затова има магнитна лента на картата.

Ясно е защо я има. Но в Европа няма да ви са наложи да я ползвате така че унищожете я или залепете алуминиева лепенка отгоре.

Магнитната лента в Европа наистина не ти е нужна. В САЩ и Канада обаче масово банкоматите четат само лентата и не са пригодени за картите с чип. Така че ако наистина нямате път извън Европа, хващайте ножа и изчегъртайте магнитната лента.

В статията има груба неточност, допусната нарочно или поради друга причина. Магнитната лента може да бъде разчетена само ако четящата глава, подобна на главата на магнетофон (касетофон) се намира на разстояние по-малко от милиметър до картата. Както вече писах по-рано, тук става дума за безконтактните карти, при които, при плащането в магазин на относително малки сметки, под 100 лева или евро, не се изисква да въвеждаш даже ПИН кода. И така, "хитрецът" се присламчва до теб, с предварително подготвено устройство и ти "забърсва" двайсетина лева или евро, без да се усетиш. Той даже не се допира до теб, както би трябвало да направи класическият джебчия. Така, с едно "преминаване" през автобус на градския транспорт, може да "забърше" десетина карти и да прехвърли в собствената си сметка няколко стотака, без никой да разбере. Ако си "екранираш" картата, даже с обикновено домакинско алуминиево фолио, рискът е значително намален, защото картата ти се намира в своеобразен Фарадеев кафез. Четете физиката...

Същата по съдържание статия беше написана тук преди няколко месеца. Запълват си пространството с глупости. Разбира се, че не е възможно да ти прочетат в автобуса картата, най-малкото защото не знаят къде се намира, пък и трябва да си труп през това време. Освен това измамите за 7-8 млн. лв, не се делят на броя на населението, а на броя на лицата, притежаващи безконтактни карти. Така че експертът е казал глупост, и не разбира от материята за която говори.

Могат да ти прочетат картата без проблем и трудно ще докажеш в банката, че са те ощипали с 20лв. Тапицирай си портмонето с алуминиево фолио, да ти е мирна главата.

абе ала бала като я завия в домакинско фолио кво ше хванат :) хахаха аз да не ги хвана че не знам каде ще им завра машинките :) и след това като ги извадя такова източване ще падне че :) хахахах

loyola

пълни глупости - в автобуса от 15 см ти четат магнитната лента от картата.... Статията се опитва да промотира някакво "защитно" устройство, обаче то няма как да помогне в случая описан във втората част - където влизаш в банката с картата си ...

а как ще се опазите от кражбата на биометричните ви данни - пръстовите ви отпечатъци,които ще се размятват в облака?

Едно време и сестра ми мислеше, че електронният подпис представлява картинка на подпис и я беше страх да подписва, за да не го откраднат. Но можеш да си спокойна, биометричните данни в електронен вид не са това, което са. Едва ли някой сериозен разработчик би допуснал подобна глупост.

"Едва ли някой сериозен разработчик би допуснал подобна глупост. " На "едва ли" ли ще си доверяваме правата и живота?

Затова не ви трябват безжични карти, колкото и банките да ви натискат. В Швейцария тези карти ги има от 10 години. Аз като ги видях за първи път си помислих, че първото нещо, коеото ще правят в България с такива е да ги крадат.

А има ли жични карти ?

Има - като във филма "Цар и генерал". Ама много трудно се намират "катушките" с жици. Пък и войника, който да бяга подир теб цял ден и да яде шамарите, когато си ядосан. Трудна работа. Безжичната технология е по-хуманна... ;-)

3евзек

Картите с чип са жични.

В момента няма от къде да си извадиш нова карта, която да не е безконтактна. И народа се радва ли радва на безконтактно плащане. Само Райфа преиздават стари Maestro при изтичане на срока им без да са безконтактни. Другата простотия е това, че в момента с всички карти може да се плаща е нета. Няма начин да се откажеш от това. Баламосват те с 3D Secure и тем подобни глупости, ама реално паролата дето се въвежда при плащане в нета е по желание на съответния търговец. Плащал съм в немския Амазон без изобщо да ми го иска този код. Китайските магазини изобщо не ги коментирам. И какво излиза накрая, че все може да плати като знае номера на картата и трите цифри на гърба й. Ми то това е кажи речи публична информация. Още банковият служител като ти дава картата ги вижда. После в магазина като плащаш, какво пречи да ти я снимат отгоре и отдолу.

Освен от Дву- лентови магистрали, ПП ГРОБ пичели на всички избори, и от разцветаните Хай-технологии

Няма нищо по-несигурно от електронните комуникации. Да, те са невероятно удобство но в свят където спазването на обществените правила е всъщност човешката свобода и стане част от човешката природа. До тогава, кеш пара и разчиташ на физическата сила и собствен ум да ги опазиш. Електрониката и съответно информацията е математика. А математиката много грубо казано е числова ос където нулата е по средата и на всяко число съответства същото само че със знак минус. Тоест щом може да бъде защитена една информация то означава че може и да бъде открадната. Като второто даже е с пъти по-лесно от първото.

TIREX

нагнетяване в населението на постоянен страх от всичко- жълти кодове страшни новини, черни статистики. е рецепта з а пълна тирания и зависимост. рай за мошеници и тирани.

Рай и за неграмотници, незнаещи правописа, но ръсещи тъпи умозаключения...

TIREX

пиша така, че да стигне нивото ти на разбиране.правописът е последното убежище на посредствеността.

Липсата на информация за измамниците е рай за измамниците. Липсата на жълти кодове е рай за търговците, които печелят от пострадали хора и унищожени принадлежности. Липсата на всякаква информация е рай за глупаците, които живеят в безметежно неведение какво и откъде ще им дойде изведнъж.

Това не е новина.Гледах преди месеци по БНТ2 цяло предаване по въпроса.Дори събеседничка беше представителка на фирма,която рекламираше калъф за пластиката,който я изолира .Направиха и демонстрация.Номерът става.

Най-евтиният вариант е банките да започнат да ни подаряват, предпазните калъфчета. Е, не, че после няма да си "удържат" сумата чрез "такса обслужване"... ;-)

И какво сега, информирани сме? А какви мерки ще вземат банките, за да ни защитят? То нали това е тяхна работа. Иначе половината от нещата в статията са неверни.

TIREX

пълни глупости картите генерират код който е записан с сложно уравнение подобни статии са з а балъци .входа на кабинки те не е четец на карти а само устройство з а достъп става и с карта з а градския транспорт.Истината е че Банките КРАДАТ и така се оправдават..в началото н а демокрацията хиляди сметки на пенсионери , починали и прочее бяха Присвоени. Отделно с подкупена служителка тогава отиваш усмихваш се и тя ти брои пари от някоя позамряла сметка няма камери няма контрол тя уж ти проверя паспорта кимва тураш някакв парав и кинтите вече с а твои делкаш и така.

Абе будала, четците на "кабинките" може да са всякакви, но когато сложат скимера на тях стават четящи и след това записващи устройства, които директно ти свалят информацията от магнитната лента. Това, че банките те крадат е друга тема, ти внимавай този зад теб да не те обере докато се чудиш дали да теглиш!

TIREX

абе будала картата ми е с 2 нано чипа с парола . никога не ползвам булгаристански банки. и няма как да стане транзакция където и да е . няма как да ти скимират паролата става да си вземат данни и да се пробват в някой порно сайт з а достъп.

избиите българите-излиза наи ефтино !

Това рекламна статия ли е?

Безконтактните карти за най-голямата тъпотия. И все повече банки ги въвеждат без алтернатива

Вървим напред ! Нали всичко искаме безконтактни технологии , но май нещо не сме готови за тях ;) Иначе сме готови да публикуваме тъпотии в социалните мрежи , но не можем да си опазим банковите карти !

По-голяма тъпотия не бях чел скоро

за да не дойдем ние при вас! или, "купете си от нашите портмонета. Само те ще защитят вашата кредитна карта!". И та така.

Станиол върши същата работа. Ама за това в "новината" няма нито дума!

2 карти една до друга също върши работа. Коя ще разчете устройството?

Много по-лесно е да се върне касовото плащане ,ама тогава банките ще го д...хат!

I edin marmot uviva shokolad v orizova hartia :)