Прокуратурата в Италия започна дело за разрушенията от труса

Прокуратурата в италианския град Риети е започнала наказателно дело във връзка с последствията от силното земетресение в централните райони на Италия.

Обратно в новината

Коментари - Прокуратурата в Италия започна дело за разрушенията от труса | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Паметници на културата, исторически резервати, все зони на официалната мафия, ако искат да ти приберат имота, или да одкраднат някой лев през него, го обявяват за такъв, после кой виновен.

Талянските мафиоти са по-големи от бугарските и корупцията им е на ниво... това е причината за толкова срутени сгради, а не силното зечетресение!

Ако нещо не им е ясно ..може да звъннат на Главния П ..рестъпник цацаров ...да им обясни за златното понятие /неизвестен извършител / !!!

Съвсем правилно прокuратuрата се е самосезирала! При земетресението в северна Италия преди няколко години, под претекст, че зоната не е земетръсна, сторителите си бяха спестили заварките на панелния тип жил. сгради, в резултат на което сглобките просто се извадиха и сградите се срутиха лакто бисквитени кутии. Подобна ситuация имаше при едно голямо земетресение в Туркеята, при което нови жил. Сгради ги сполетя подобна съдба. Оказа се, че са строени с морски пясък и т.н.! Така че да не се самоохулваме, а да ценим онова, което сме построили, колкото и да няма изискан вид, но пък е сигурно

На една от снимки на предните статия, покрай бетона така и не видях метална арматура. Нещо има сбъркано в строителството. Метала трябва да придава гъвкавост и да държи, а бетона става много твърд, ако е добре правен и постепенно изкристализира вътрешно. В старите апартаменти не е толкова лесно да се пробие дупка в стена. Само че твърдостта не значи нетрошливост. Там е важна скрепката на арматурата с бетона. Някъде намерих парче от стар панел и си е кварцов кристал пълен с пръчки от кристали във всички посоки и дребни покрай него, та даже от основата имаше и малко пирит - прилича малко на злато. Той пирита май си е покрай кварца. Така че един бетон не е просто нещо излято, а все едно е живо и вътре израстват кристали.

а аз се гордея със строителството в софето! направих софето необитаемо! построи базикът европарк на 4-тия! построих наклонена кула! построих паметник на бъчвата! построих нещо невиждано: паметник на зъбатия х-у-и до метро! построих паметник на обратното! построих комплекси на безумие! ха ха ха! аз съм наи-добрия, наи-убавия, наи-умния, наи-платения, наииииииииииии......................

...Разследването обхваща причините за разрушаването на 115 сгради... --- кога и кои ще разследва1200-те малоумни сгради построени от европата и демокрацията на тази територия? кога? кои? кога ще има наказани?

У ВИАС я купих, наборе! Там ги раздават дипломите за строителни инДжИнери!

Не говори глупости по теми, които не разбираш! По написаното от теб личи, че понятието ти за бетон се изчерпва с рецепта от типа "3 лопати цимент, 1 кофа пясък, една кофа чакъл и вода на око" ... Ама какъв да е цимента, какъв да е пясъка ... Отивай в кръчмата и си дрънкай с другите квартални пияници! Колкото до контрола - да, качеството се контролира! Как се прави това е отделен въпрос ...

Човекът не говори глупости, а пита дали се контролира и от кого, дали се правят проби на бетона, например на какъв натиск издържа и етц... инак темата пак е подменена и разводнена с поредните тъпни на госпожата, която не може без да определи кой за къде е подходящ.

На обекта при получаване на бетона се мери неговата консистенция, на този етап якост не може да се мери, но консистенцията е важна, за да може да се определи доколко този бетон ще уплътни пространството в кофража и около армировката. Меренето са прави с т.нар "конус на Абрамс", който представлява нещо като обърната кофа без дъно. Поставя се с тясната част ("дъното") нагоре, пълни се и след това конуса се вдига. Мери се с колко е слегнал бетона. Освен това при получаването се вземат проби - пълнят се стандартни по размер кубчета, оставят се да наберат якост и на определен етап се разрушават в лабораторни условия. Това е основната проверка и доказателство за класа на бетона. Освен това има "безразрушителни методи" за изпитване на бетона след като е набрал якост. Основен такъв метод е изпитването с т.нар. "склерометър на Шмид" - представлява уред, който изстрелва едно топче, което рикошира при удара си в бетона. По отскачането на топчето се съди за класа (якостта) на бетона. Има и "разрушителни" методи, един от които представлява ваденето на "ядки" и разрушаването им в лабораторни условия. В общи линии - със специална машина се изрязва цилиндрично парче бетон и се разрушава с преса (по начина, по който писах и за кубчетата по-нагоре). Това се прави не за нови строежи, а само когато се прави обследване на съществуваща конструкция. За всичко описано от мен, с изключение на меренето на консистенция, се изисква да се извърши от сертифицирани лаборатории. Сами разбирате, че в България всичко свързано с "лиценз" или "сертификат" е обект на корупция и не винаги мое да се има доверие на издаваните документи, ако ме разбирате. Това достатъчно ли е като информация?

Ако ни тръсне тук силен земетръс права сграда от "новото" стриотелство няма да остане.

Ще останат доста, бъди спокоен. Обаче не е много ясно какво се разбира под "силен земетръс". Между другото - по новите сгрди при "силен земетръс" ще има доста щети, но едва ли нещо ще падне. Обаче от панелките е вероятно да изпопадат доста фасадни панели, нищо че са "санирани" с чисто нов стиропор :)

Господин инж. Нямах в предвид инж. проекти.. те вероятно са добри. Изпълнението и качеството на материалите.. там е слабото място. И как да съм спокоен като в близост до мен преди 8г. построиха 8ет. кооперация, която вече се е наклонила и има напуквания??? А относно пропадналите "нови" пътища и магистрали с дупки и кратери които се отварят след първата зима няма ли да споменете нещо "успокоително"

си прав и дано по-скоро да тръсне

Никога не говори така, дори не си го помисляй!!! още повече да го желаеш!!!