Почина транспортираният с хеликоптер турист

Починал е мъжът, на който ПСС оказа помощ в района между връх Мальовица и връх Орловец, съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ "Света Анна София".

Обратно в новината

Коментари - Почина транспортираният с хеликоптер турист | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Подготовката-физическа,психическа и с екипировка наистина не бива да се подценява,когато се отива в планината.Но през последните години,активен турист съм,наблюдавам изронване на пътеките в Рила,Пирин и Стара планина.Казала съм го и на хората от управата на БТС,че трябва да се укрепят най-често ползваните пътеки.Особено към Мусала,Вихрен и Ботев.Ако сте ходили натам не може да не ви е направило впечатление.Пътеката от заслон Ледено езеро до Мусала е опасно подкопана на много места.Не съм видяла да са взети мерки.Иначе редовно си плащам членския внос към БТС,тур.дружество и застраховка.Това обаче какво ми помага!?Някой грижи ли се за обезопасяването на тур.пътеки,това е по-важния въпрос.А иначе планините са ни прекрасни...

На планина се ходи подготвен физически, психически и технически! Това значи, че е нужно да имаш добър тренинг в ходене по пресечена местност (особено за високите ни планини), при това да можеш да правиш 10 - 12 часови преходи без проблеми, да имаш психическата издръжливост да не се отпускаш при умора, да знаеш кога да правиш почивки и колко да ги продължиш, и да имаш нужното оборудване - планински traking обувки, непромокаеми панталон и яке, дебела дреха срещу ветрилниците по билото, челник, средства за първа помощ, подходяща храна и задължително вода! Без тези условия излизането ти по високите части на Рила и Пирин крие сериозни рисокове за здравето и живота ти, както и за живота на тези с теб и планинските спасители, които рискуват здравето си за неблагодарни и неподготвени глупаци в 90% от случаите.

Хората лъжат себе си и другите около тях - за това в каква форма са, какво могат, какво правят, но планината не могат да излъжат. Планината /също и морето/ не търпи самозалъгването и лицемерието на хората - винаги наказва жестоко неподготвените и самонадеяните. А понякога може да му се случи на човек да получи инфаркт и в планината и да умре... случва се...

В планината се ходи подготвен и физически и като екипировка........а у нас през лятото може да видиш как по джапанки се изкачват планински пътеки..........

Eдно време, когато е нямало дори джапанки, найшите маймуняци предци, как са се изкачвали?

На геб си ти личи ,че не сии мръднал нагоре от предците си.

И това какво доказва за пореден път? Че планинуването е излишно рисково действие. Седи си дома, рупай си салатата, скарата и рикията и шансовете да ти стане нещо са много по-малки (освен ако рикията не е купешка, разбира са)!

Tочно домошарката е убиецът.

Браво на хората които са взели решение да спасят човека!!! Ние кога ще придобием културата на хората по белия свят и ще застраховаме всичко....... така спиш спокойно, не се притесняваш за нищо ...ако ще градушка да ти надупчи колата, съседа да ти запали къщата и т.н. Дребни неща които много ни разклащат здравето, а като се замислиш не е толкова скъпо да се застраховаш!!!

Само да те светна, че най-богатите институции в света са пенсионните и застрахователните дружества.

Петрол, Оръжие, Фармация в т.ч. и Нарко-картелите ?

Застраховката не ви гарантира сигурност, а само евентуално облекчава финансовите разходи при злополука. Затова не тръгвайте без подготовка и преценете възможностите си.

Какво му е лошо на турското име? Ние не сме ли хора? Ти да не би да си по човек от мене?

Еиииййй Мелихато, как си жено недоклатена! Всите сме хора и имаме "нужди" и мераци де! За моя мерак, ти знаеш - "до синьо" и "дупка отзад" на бурката! И тогава еииийй мечти - пей срърце и Мелихато ще се уригва на "йорикчета" цяла година!

Абе много пъти съм те питал и пак ще те питам - ти българка ли си или туркиня? Ако си българка не пиши глупости. Ако си туркиня си върви в Турция и там питай ердоган дали сте хора или не. Ако стоиш в България не се обаждай. България е суверенна държава и турци не могат да се месят в нашите работи.

"и турци не могат да се месят в нашите работи" ...за съжаление само теоретично...

Виж сега за имената, Турция навремето е била Византия данеби турските езера сега да са с византийски имена? България след 1396г е нямало на картата ама от 1878г. пак е има, нормално е къде каквото е било прекръстено навремето сега пак да носи български имена. не се сърди, а вкарай логика в мисленето си. Турските имена са си за Турция. Анадънму???

Според вашата религия - не си! В Саудитска Арабия казаха, че вече не си неудушевен предмет, а животно.

Ханъм теб нема ли кой те омъндръса та да мирясаш?

Абе някой знае ли за такава пътека - от вр.Орловец към Рилски манастир. Аз от там съм чувал че само по Белият улей можеш да се спуснеш до Рилският манастир и един познат, който на времето се беше спускал каза че по-голям страх не е изпитвал през живота си. Та ми е интерсно от къде точно би могъл да опита да се спусне. Има пътека от Мальовица за Рилски манастир, но тя е от другата страна на Мальовица - м/у Малък и Голям Мермер.

има от рилския манастир до билото между мальовица и додов връх, но пътеката горе особено е много трудна за откриване, няма маркировка само по гпс ще се оправиш

цялата новина е реклама на застраховки. гнус.

Очевидно не излизаш много от стаята с компютъра като си мислиш, че в планината е като разходка в парка...

Кажи го това за рекламата на близките на починалия. А че трябва да има застраховки е ясно. Защото планинското спасяване е скъпа дейност и всички разчитаме, че точно на нас няма да се случи. Но както се вижда - все на някой се случва и утре ( недай Боже ) може и ние да се окажем в такава ситуация.

Току що за трети път прелетя над офиса ни спасителният хеликоптер на Левинс посока Витоша. За там нищо не се съобщава...

Пълно е с ентусиасти по планините в събота един беше тръгнал да изкачва Мальовица по шпицарки. Добре че се отказа по средата някъде...

Аз съм я качвал по сандали. Дядо - по цинтарки, ако знаеш какво е. Ти ако си кекав, стой си на двора.

След направения оглед и разпит на свидетели, линейка е транспортирала тялото на мъжа за аутопсия в Благоевград. Какво нещо е живоа- отиваш на раходка в планината, а те връщат в ковчег.

и затова трябва да му се радваме всеки ден и да задгърбим дребнавостите и омразата

но за съжаление подаръците трудно се оценяват в истинската им стойност. Труд, знание, разум ,предвидливост и спокойствие винаги ще помогнат. По-сигурно е да си в група в планината а не сам.

Много е хубаво като се качиш, чисто, красиво, надрусал си се с ендорфини, укрепва здравето, ама не сме всесилни и безсмъртни. На 60 г. съм, ходих в събота до Ч. връх, но в неделя благоразумно се скатах :)

Най-вече БЛАГОРАЗУМНО!!! И на мен ми се ще нещо,ама като си помисля колко вече не мога и... си седна на д-то. :-)