НИМ получи глава на Аполон, открита в картофена нива

Националният исторически музей получи много ценна находка, открита случайно в картофена нива в Старозагорско, съобщиха от пресцентъра на музея.

Обратно в новината

Коментари - НИМ получи глава на Аполон, открита в картофена нива | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ОТКЪДЕ НАКЪДЕ НАМЕРЕНА АНТИЧНА ГЛАВА В СТАРОЗАГОРСКО СЕ ДАВА НА НАЦ.ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ? ТОВА Е ПЛАТЕНА КОМБИНАЦИЯ НА БОЖИДАР ДИЧМИТРОВ И РАБОТА НА ПОЛИЦИЯТА ЛИ Е ДА ОПРЕДЕЛЯ КЪДЕ ДА Я ДАДЕ? НАЙ-НАКРАЯ ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ЕДНО ОБСЪЖДАНЕ МЕЖДУ СПЕЦИЕАЛИСТИ УЧЕНИ - АРХЕОЛОЗИ И ИСТОРИЦИ- НЯМА ЛИ НАЦИОНАЛЕН АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ И ЗА КАКЪВ ПЕРИОД ОТ ИСТОРИЯТА Е НАЗВАНИЕТО "НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ"!? "ЗАПОВЕДИТЕ" НА ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА, КАКВО ДА БЪДЕ ИЗЛОЖЕНО В НИМ, ОТДАВНА НЯМАТ ОСНОВАНИЕ.., ДА НЕ КАЖА БИЛИ СА СМЕШНИ! БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА Е ОТ 681 ГОДИНА И ПИСМЕНАТА НИ ИСТОРИЯ ИЗСЛЕДВА И УТВЪРЖДАВА ТОВА ВРЕМЕ, А МАТЕРИАЛНАТА КУЛТУРА, В СЪВКУПНОСТ, ОБОБЩАВА НАШЕТО МИНАЛО! В НИМ НЯМА "БЪЛГАРСКА АНТИЧНОСТ", ЗАЩОТО Е БЕЗ " БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ"!

Това със сигурност не е глава на Аполон, но нахалството на някои родни измамници е пословично. Сега остава да я определят като "гърци" на шест седем хиляди години и да изхарчат цяло състояние, за да я опаковат в стъкленица.

От кога на тракийските могили им викат картофени ниви?

Откогато всички картофени тикви определят всичко българско за гръцко.

Невероятно си приличат картофената глава и тиквата.

Това е главата на основателя на ТКП-ТРАКИЙСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ който е направил първото ТКЗС но после траките са го тричали и сварили у казаня

Такива идиотчета като теб нямат място не само във форума но и на този сват. Срамувам се, че човек като теб говори български език.

На археолозите им препоръчвам да проучат района на Банкя, имам чувството, че ще намерят куха тиква на Буда.

половината българия е част от древна гърция

Древна Гърция е била далеч на юг. По-късно гърците започват да колонизират Тракия /тогавашна Тракия е била много по-широко понятие/. В резултат на общуването с гърците, траките са възприели и много гръцки богове. По-късно голяма част от траките са били елинизирани /погърчени/.

Прав е човекът. Твоето са твърденията на казионната историография, с която ни заливат от епохата на романтиците от неокласицизма, чифутските извратеняци. Историята на света и Балканите е съвсем друга. Елада и нейните народи са смесица от древни български племена, преселвани на вълни, (като днешните чалми), идващи от север, юг и изток и през няколко века.

Пак ги заръсиха тези от НИМ, главата на Аполон. Не е нито на Аполон, нито на Наполеон, това е главата на Трикталамия, жената на местния вожд Хатумарнак. Айде у лево.

Не я крадете!

що бой е изял дарителя от ГД при МВР докато го дари на НИМ

НИМ получи глава на Аполон, открита в картофена нива От там и "картофени" глави можете да извадите.Поне 240.

Дарил ???? Че кога и национално-историческото наследство го приватизираха ???

Нашите безродници от НИМ веднага го кръстиха, че е на Аполон. Това изобщо не е така. На този етап в нашите земи каменоделството и пластиката са били на високо ниво, а гръцкият пантеон може би не е бил известен тук. Главата може да е на местен вожд, велможа с типичните скитско-български украси и най-важното, "българската косичка" - чумбаса, навъртян около главата.

смешник

платен клоун

ти не си в час, къде вися чумбас? хаххах не знаеш какво говориш

А ти какво виждаш? Чумбас не само това от темето, може да започне и над челото и се овърта около цялата глава, само че оплетена косичка, цървул! Не го ли виждаш, тая оплетка да не е трънен венец като на Христос и ли астраганен калпак?!

Мразя, някой, който си е повярвал, че познава древната история, особено като не познава историята на древните българи, да повтаря като папагал тезите на класическата история и археология, лъжите с които са ни заливали 200 години. Нещата коренно се променят с излизането на нови данни за древната българска история. В тази светлина освен че ти си смешника, изглеждаш и профан! Само не ми се докарвай с познанията си, образованието ми е свързано с античната култура, така че зная какво твърдя.

Май нарочно сега я намериха за да прилича на НЯКОЙ ясно кой!

Да, това е Цеко Цървула, от търчане и даване на акъл си загубил главата.

Хайде сега да вземете тази глава и да си я строшите във вашата! Какво общо има аполон с християнството?

Абе Божко, къде става въпрос за християнство?

Ти не живееш ли в православна държава, умнико? Сега разбираш ли подтекста?

Абе... тая глава с тоя характерен пъпешовиден овал... Цецоу, що си си турил венец ?! И къде са ти Ушаците ?! Ма поне на нос си го докарал!;)

'...Дарението е направено чрез съдействието на Главна дирекция към МВР...' Как хубаво звучи - анонимно дарение със съдействието на МВР ?? Много интересно - да се чете неизвестен извършител .... Баси простотията?!

Хвала на човека, който е взел решение да го дари, вместо да забогатее по котрабандните канали или частни колекционери. Но и тези миризливи музейчета е редно с нещо да стимулират подобни постъпки на добра воля, нали?!

обаче по контрабандните канали колко мислиш, че ще му дадат, тези находки нямат цена? Едно нищо, по-вероятно е да го излъжат, дадат 1000 лева или набият и вземат без пари.

След трафика на оръжие, наркотици и проституцията, трафика на КИЦ(културно-исторически ценности) се нарежда на 4 място. Този или не познава трафиканти и не му се занимава, или просто е решил да си откупи малко спокойствие.

Да не е била отквита в Бустан? Щото имаме такъв случай, един си намерил главата на Бустана да виси от ластар. ЕДРА КУХА ТИКВА

Много е грозен за Аполон, по скоро е на някой тракиец головата

Повече ми прилича на главата на Цвъ Цвъ...

Не му ли виждате характерният нас...на божеството?

..каза ли ви Бойко, че е добре да гледате картофи, а? ;)))