100 млрд. куб. метра газ имало в морския блок ”Хан Аспарух”

“Можем да потвърдим, че е налице потенциал за намиране на въглеводородни натрупвания в блок “Хан Аспарух“.

Обратно в новината

Коментари - 100 млрд. куб. метра газ имало в морския блок ”Хан Аспарух” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Единствената технология за добив на природен газ , която не води до катаклизми за околната (земетресения, цунами и т.н.) е руската технология.Тя и само тя е одобрена и сертифицирана от Господ Бог !!!Технологиите на западните компании и на синайските гущери са анатемосани от Господ Бог и водят към ада!Да живее велика Русия, която е Божият Рай на Земята!!

Руската технология е американска, с американски съоръжения и оборудване, което Американците им то резнаха!

Сега може да очакваме Русия да се сети за своите застрашени от избиване руски съграждани и да поиска Добруджа или Турция да си поиска владенията, а ние покорно нагъзурчени да ги поканим да им удовлетворим братските желания.

Pesh0

Находището се разработва от България , парите от газта отиват за пенсии . Тегли се 1 милиардче кредит и се поставят 80 километра тръби . Бие се сондичка .... и кеф ви пенсии .

а ние с гайдите колко процента ще имаме

Засега е Една жена каза :"100 млрд. куб. метра газ имало в морския блок Хан Аспарух и при най- оптимистични прогнози може и да ни отпуснат 55% от тях. Е, добре сме се продали пак. Ще имаме газ за десетина години!

то най-много диаманти има и в африка ако става за въпрос, ама африканците нито са цъфнали, нито вързали от тоя факт, аре нема нужда от разни загрижени коорпорации.

Най-голяма печалба/далавера корпорациите правят в Африка и Източна Европа. И в двата региона доходите са минимални и корупцията висока.

ЦЯЛЯТЯ ПЕЧАЛБА ЩЕ ВЛЕЗЕ В ТЪРБУХА НА ОЛИГАРСИТЕ И БРАТСКИТЕ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ДЪРЖАВИ КАТО САЩ И ЕС. България не е Кувейт, нито Норвегия. Българите ще видим един среден пръст!!!

Парата в държавата ни от даването на златните ни находища на концесия не спира да пълни хазната, сега и газови приходи се задават. Дръж се Дубай, България се задава на хоризонта и скоро ще те засенчи! Кой каза, че човек трябва да умре за да отиде? Welcome to Bulgaria!

'За да отиде в рая'

Може и безброй милиарди кубически метра газ да имаме, но ние няма да го добиваме, а ще си купуваме от братушките на цени по- скъпи от тези на цяла Европа.

Сега западните ни "братя" ще ни "помогнат" да го "разработим" срещу трошички, които така или иначе ще изчезнат в алчни джобове, преди да стигнат до крайните потребители. Причината да речем: понеже е на 1000 метра под водата, добивът му се оскъпява непредвидено....

Като гледам има доста места където е на 100-130 метра

НароденСъд 2

Така е, но никой няма да те пусне там с рълетката да мериш....

80 км. от брега и 1 км. до дъното.... Ми таман, ако се появи газ, да го включат в тръбата на Южен поток като пример за сътрудничество между европейци и руснаци.

И ква стана тя,с български находища ще печелят чужди фирми.Къде са гербаджий сега да ми кажат техния водач тиквата такива ли са му изгодните договори за България.С наши находища ще се молим за 55%.Само кървава революция ще ни изправи на крака.

Чекай бе... кво ти е крив Боко Тиквата... май некой друг трябва да питаш това - кажи му първо да ти стане от лицето, че няма да те чуе от звучните целувки който му даваш по заните части. Да да... същия - СерГей.

Е чуждите фирми не са филантропи. Става дума за частни фирми, които трябва да печелят за да съществуват. Освен това тук както виждаме има и един геополитически риск ( Крим ), който прави инвестициите рискови. Както и това , че не е ясно дали има изобщо газ в промишлени количества и има опасност проучванията да се окажат чиста загуба . И най - накрая проблеми с инфраструктура. Но договорите трябва да бъдат публични и всичко да се публикува. Кои фирми са участвували в търга , кои са се отказали. По възможност би трябвало да има и интрвюта с конкурентите , ако те искат разбира се. Но търговска тайна може да има между частни фирми. Между частна фирма и държавата договорите по необходимост (демокрация, гласност, отговорност пред закона и избирателите) трябва да са публични.

Колега, защо "...частни фирми...трябва да печелят за да съществуват...", а частните лица НЕ ТРЯБВА. България изоставя стотици и хиляди свои граждани да умрат от липса на доходи, но частните фирми ТРЯБВА да печелят?!! Няма ли връзка някаква, колега? И въобще ако държавата съществува не е ли нейната цел да осигурява съществуването на своите граждани? или не целта и е да осигури съществуването на трансграничните корпорации... то го пише в мнението ти - не отговаряй... нема смисъл.

попе ми то имаше кървава революция бе 1944гте тогава я оплескахте та и досега

Р.Овч. защитавайки руския интерес казал че няма

добре, че концесията е дадена на западни фирми, че ако бяха българските играчи в енергийната сфера, които до един са част от най-тежката номенклатурно-ченгеджийска мафия и са подлоги на кремъл, нямаше да видим нищо от печалбите; със западняците поне това, което се договори ще постъпи по сметките на държавата, но там вече се намесват отново гореспоменатите партизани и за съжаление пак отиваме в поза партер; само отговорни политици тип Стамболов ще свършат работа за националния интерес, както го е правил той навремето

"Според запознати при доказани запаси и умело договаряне е възможно българската страна да получи 55% от добития газ." Някой може ли да ми обясни това? Не е ли 100% газа български, защо трябва да има "Умело" договаряне за да вземем едва половината? Нямаме ли български фирми, които да разработят находището? Отново някой продава държавата на парче...

Ами български фирми няма... то пък и кой ли ще иска да работи с българска фирма в страна без закони и където думата "ДАЛАВЕРА", макар и турска е на почит. А всеки който не прави "ДАЛАВЕРА" е "БАЛЪК"... та... кой да го направи. Тукашните форумци могат да дълбаят само в носовете си и да целуват задниака на Путкин. Ако кажеш че ще извикаш експерти в това и ще отворят такива гърла, че и порноактриса ще им завиди.

Е аз нали това се опитвам да предполжа. Взимаме някакви пари от ДДС и печалба и отиваме да се договаряме с турците , гърците или катарците за по - евтин газ срещу тези пари и предполагам , че летния сезон , понеже консумацията е - ниска - няма потребление за отопление , можем да го купим изгодно и да пълним Чиренското хранилище , защото иначе и ние няма какво да го правим. И да го използуваме зимно време. Това предполага , че компанията която го разработва може да го продава скъпо, нещо което за австрийците би било трудно в Австрия , ако те имат за цяла година запаси от газ в хранилищата си.

Има таратанци!

Няма да се изненадам, когато науча,че газа вече е продаден и похарчен.Примери- колкото искаш.... така навремето изчезна водата от яз Искър

Вариант 1: Подаряват го на западния или източния брат и получават потупване по рамото и мизерен процент. Вариант 2: Разработват го и увеличават пенсиите със 100% за следващите 20 години.

Ние мисля , че подписахме някакъв договор за проучване на блок "Хан Аспарух" и получихме някаква сума за това . Обикновенно концесия за проучване се дава срещу някаква сума , която е безвъзмездна и след това , ако се открие газ се изпълнява някакъв договор , който също сме го подписали. Ако не се открие парите за концесията си остават у нас. В противен случай ние получаваме нещо според договора % от печалбата или пък % от добива. Не смятам , че са почнали да работят по концесия без някакъв договор. Та ако цената на газа е висока то и печалбата би трябвало , а оттам и 10 % данък и нашият дял да е по -висок. Освен това върху цялото количество се плаща 20% ДДС. Та един пример добива се 5 милиарда годишно газ и се продава на 500 долара / 1000 куб м. без ДДС - висока цена. Веднага държавата прибира 500 милиона долара ДДС . Да кажем 10 % печалба 250 милона долара и 10 % данък 25 милиона долара. и дакажем 20 % от газа за нас - не "сме" мислили много за България , а за комисионните. Е дин милиард куб метра и с 525 милиона долара купуваме милиард и 500 милиона газ от Турция от Син поток или азерски газ , през лятото , когато цената е по - ниска и не се запълва добре газопровода и пълним "Чиренското "газохранилище. И общо имаме 2 . 5 милиарда газ , което е 50 % . Значи трябва да прочетем договорите . Аз не съм ги чел , но говоря "теоретично" . Ако някой ги е чел да ги публикува или даде линк по начин , че да не му го изтрият. Но мисълта ми е., че при една по - висока цена на газа при такива условия , можем да спечелим повече. Без да знаем договора не можем да приказваме.

Договор няма по простата приччина, че условиятата и % в такъв договор пряко зависят от количаството газ което се открие, колкото е повече толкова по изгодни условия за България могат да се постигнат. Проблема е друг, а именно че много се мотат. В Румъния вече започнаха добива, а тука трябвало да се сондира и чак след 3 години да се почне добива.

Значи договор има , ако е така и той вероятно има приложение с една таблица с процентите, защото никой не уточнява процентите после. Има едни постоянни разходи, които не зависят от обема на газа и едни променливи , които зависят. И казва примерно при 500 милиона куб метра ви да ваме 5 % от газа , освн ДДС , а при 5 милиарда 20 %.

а допитахте ли се до нато, платформите няма ли да пречат на миротворците , да не почнат да се врязват една след друга корветки и миночистачки разни

НА НАТО няма да пречат, но на Русия определено. Няма да се учуда ако везнага обявят остров Болшевик за руска територия заедно с акваторията на цялото българско черноморие.

това, че страната практически винаги е имала капацитет да бъде енергийна силна и милиардите за идиотщини не намират никакво логично оправдание, сега трябва да е изненада, а !? и интерсно защо ли, някой трябва да се съобразява с "мнението" на овчарчето при положение, че той ясно доказа как и защо в кухината между ушите му не може да се роди подобно нещо.

Нашите боклуци вече са получили указания на коя американска фирма да дадат концесията. Не си мислете, че ще извлечем ползи от този газ. И 100 пъти повече да беше, пак щяха да ни го вземат нашите нови "братя".

Само ако руснаците ни цоцат газа ще сме добре, нали? А бе що не вземете да отидете да си живеете в Русия, която обичате повече от България и родните си майки? Там е мястото ви.

Когато си роден мазохист ти е кеф да ти дерат кожата с цената на газта от Газпром.

мдааам , ако българия имаше нормални политици с нормално нация отдавна да сме независима държава.Крадат ни злато, крадат покрай него редките метали ,земите пустеят кадърните се изнесоха ,сега залежи на газ в черно море........има ли нужда от коментар

що сме такова тъпо племе 1. ако има газ...100 мил. 2. само бг консумира 4 мил 3. това само за нас значи 25 год 4. или за европа 1 год веднага 1 разбихме руският монопол 2 боко..станахме основни производители това даже като резерв да го държим пак е малко количество

И като се събуди, краката ти завити ли бяха?

ако находището се разработваше от путиновите руснаци,щяхте да четете тук такива хвалби от рубладжийските подлоги и чугунените червени тикви.Ама,нейсе ,нека плюят,те това могат....

А на руснаците кой им сондира мислиш.Едва ли те самите, за това се искат технологии от които те хал хабер си нямат.

Значи заради това "демократизираха" Украйна :) Ама и другарят Путин излезе лош човек - взе им Крим под нослетата :)

Веднага започна "смешният плач" на защитниците на вноса на руски газ у нас на най-високата цена в Европа /по братски!!!/. Подтиквани разбира се от тези, които са в играта и печелят милиони на наш гръб. Дали пък тези индивиди няма сега да ни заплашват с истории от рода на тези за шистовия газ, или пък ще измислягт, че морето ще пропадне при добива на газ от наши залежи?

ха ха, не знам за газа, ама гледам нещо са объркали картата на украйна :)

И какво, като газта, която ако извадим там по прогнозните количества се окаже толкова - за приблизително 8 години ще стигне, ако достигнем максималният темп на консумация... а след това ще ръкопляскаме за чуждестранен внос?!

100 делено на 5 = 20 години Но друго си е да намекнем за мощния руски ботуш, без който Вашия задник не може

Руският газ - най-чистият газ. Шистовият газ - ГМО газ.

Ще ни го продават пак руснаците като че идва от Южен поток ... или ще ни го вземат пак те за да го продава Газпром по Южен поток , затова е зорът да се строи ...

Айде сега още една концесийка на братята американци за 1,85 % от печалбата за 40 години. Лично аз бих направил българско държавно дружество и бих емитирал облигации, но бас ловя че пак някой братски народ ще ни осмуче

находище Хан Аспарух.... ако види Хан Аспарух как продават всичко нашите "държавници" на кол ще ги набие до девето коляно! По-добре нишо да не откриват и да си остане за времената когато ще има мислещи за България политици - не да си купуваме нашия газ с 35% намаление - проклети да сте изденици!!!

След като се насладихме на цената на руския газ е време да спреме да и се наслаждаваме повече, че се изгърбихме вече от плащакис

край на плащакис - как ??? а дълговете за творбите на дръндарският хидроинженерен гений и локвата белене, кой ще ги плаща !? ами соларките и вятърните перки - втора употреба на тройна цена ?? освен ако не си вярваш, че омв и цървулените кратуни на свинеевски ще сключат сделка в интерес на матряла...

Дори това да е вярно, че има такива залежи, щом Бойко Борисов разказва за тях, той вече се е договорил с американците, техни фирми да вземат концесията, а пък САЩ да му помогнат, да вземе властта скоро, за да не стане грешка и богатството да остане за българската държава, покрай властването на БСП и ДПС!

Шило

Ако г-н Борисов е казал колко е обема на това находище, май трябва да се махнат поне една-две нули, ако не и повече. Да ме прощават неговите симпатизанти, ама той цифрите ги няма за нищо.

Идеално, сега можем да извикаме някой "инвеститор" да ни го продава по-скъпо и от руския газ.

Не бе, по-добре да снасяме по 6 милиарда на руснаците, щото така ти казват от кораба -майка

Доста си тъп, но не се трвевожи - няма как да ти мине.

Ако там през 2015 година се открие газ, през 2016 в България ще се провеждат "доброволни" референдуми за присъединяване към Русия. Вервайте ми.

Като се замисля, абсолютно си прав. По-добре да няма там газ, че иначе Русия веднага ще ни освободи пак.

Даже знам коя партия ще организира референдумите.

Имайки предвид че сегашната представителна демокрация е идеална среда за корупция и финансирано назначение на подходящи политици, то българите едва ли ще усетят ползата от това. Като типична колония ние с нищо не се различаваме от африканският свят , където ресурсите на държавите се ограбват от определени корпорации и хората живеят бедно. Ако държавна фирма експлоатира тези ресурси, тогава има смисъл да се разработват. Трябва ад има закон забраняващ на частни фирми да експлоатират подземните богатства на държавата. Те са обществена собственост. И всеки трябва да има дивидент от тях. Но там където има корупция, няма държавни интереси. Дори стара Европа, примера за новите демокрации, има огромен проблем с корупцията.

Тъй тъй, друго си е да изнасяме 6 милиарда суха пара на браткса Русия всяка година

Шило

Пари не изнасяш само за братска Русия. А като погледнеш реално, с тази глобална икономика, пари пътуват за къде ли не. Така че, спокойно.

Нещо по справедливо и естествено можете ли да предложите?Май вие сте трола. Аз изразявам позиция на гражданин на тази страна. И най-важното мислете, когато пишете. Защото коментара ви е доста позакъсал откъм логика.

Е сметката е по-малка от 40% от тази сума - останалите 60% ти ги слага Сашето Дончев, но защо ли никой не плюе срещу него.

УРААААА, газ и ток без пари. Да ама не.

След като се насладихме на цената на американските тецове няма никакво съмнение за цената на газа - може да стане и два пъти по скъп от руския

Путин, да го ядеш кривия! Гад нещастна! САЩ е вече най-големия производител на ГАЗ!!! Европа скоро ще е изцяло независима! НЕ знам къде ще продадеш тия 80% които изнасяш за Европа!!!

Шило

Миша, по-спокойно, защото будиш само усмивки със своя коментар.

Йеее.. форумните американци днеска всичките яко нашмъркани.

Към Китай бе нали така говорят.Ама каде са тръбите към Китай никой не знае.Едиствено китайците да се захванат и да дръпнат едни тръби на бърза ръка... една китайска стена от тръби към Русия.

Не им трябват на китайците тръби. Те направо ще си отидат при газа.

Мда, ако се докаже достатъчно газ...и при умело договаряне... Изобщо работата е сигурна Пък и ако морето се подкваси сичкото сиганин кисело мляко ша яде!

Как им се иска на рубладжиите да няма нищо в находището Зер Русия ще страда, ще обидим руснаците, а Русия е на първо място за всеки истински рубладжия

Газ може и да има и в морето и на сушата, но цената!?!? Цената се формира и зависи от цената на борсите в Америка и Лондон!!! Няма милост!!?

"Според запознати при доказани запаси и умело договаряне е възможно българската страна да получи 55% от добития газ." Значи е възможно да не получи и нищо , нали ... зависи от УМЕЛОТО договаряне .

zeddd

Ами винаги във всичко е въпрос на договаряне, какво се чудиш. Безплатно никой нищо не прави.

А на бас, че Путин челна стойка ще направи само и само да не ни даде да разработим това находище?

Ама кой ни пречи, бе! Какъв Путин - тук проблемите са количеството газ дали отговарят на инвестициите и дали ще се намери такъв инвеститор и до още един въпрос - екология и какво да очакваме от дупката от 100 млн кубика в Черно море - земетресение, цунами и дали сме готови за загубите и човешките жертвите от тях.

Хахах Когато Русия вади газ- отлично Когато ние можем - земетресения цунами... Руската подлога мирише на водка от километри

Ако не минава през украйна и Румъния, Газпром ще ни дава газта с 35-40% по евтино

Няма такова нещо! Разликата Путин я дава като комисион за политиците, които си продадат държавата!!! ГАЗПРОМ Е АГРЕСИВЕН ПАРТНЬОР КАТО САМАТА РУСИЯ И Е НАЙ-УНИЩОЖИТЕЛНИЯ ЧУЖД МОНОПОЛИСТ

Не може да бъде!!!! Това ще донесе замърсявне на водите, земнотресение и най вече, пази Боже, енергийна независимост

Пукайте от яд руски скотове, като нямате газ нищо нямате. Държат България само икономически, няма русофилски Български народ. Има стари зомбирани поколения, младите не им пука за русняшката азиатска куртура. То основната част от известните русняци са тези, които избягаха на Запад.

Извинявай но голяма част от по старите също не са зомбирани и поклонници ба изтока! Аз 89г бях на 39 г и бях деен седесар с голяма надежда за бъдещето и бяхме почнали да се оправяме но дедо цар и последващите си свършиха много въспиращи неща докато стигнем до тук!