Еврогрупата не намери решение на гръцката криза

Срещата на финансовите министри от еврозоната в Рига приключи без да се стигне до намиране на решение на гръцката криза.

Обратно в новината

Коментари - Еврогрупата не намери решение на гръцката криза | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

еврогрупата не може и няма как да намери решение на гръцката криза, защото кризата е в самите гърци и най-вече с техните избраници. такава гигантска криза за самите гърци не може да се реши с тяхното мислене и най-вече действия. обаче пак типичното балканско мислене: ще ни построят тръба, а ние ще продължим да си лежим от кълка на кълка и ще станем милионери и без ес. няма съмнение, че гърците са готови за новата си - стара драхма. сами си го пожелаха, нали, така че, не им пречете, ако обичате!

ВЪПРОС НА ГЛЕДНА ТОЧКА......

Гърците нищо на никого няма да платят.Ще обявят дефолт , гарантите по заемите им- основно Германия,по времето на Меркел- ще ги покрият и от там Меркел ще слезе от сцената с трясък.Гърците като преминат на драхма ще започнат на чисто-без задължения макар и с много обезценена валута. Всичко това ще се последва и от Италия и Испания и е началото на края на ЕС.Затова на никой не му стиска да отреже и гърците го знаят.До голяма степен ножа е в Меркел-ако се отстрани или я отстранят, гърците изчезват от еврозоната.ЕС е една утопия.Конгломерат без единен език, нрави ,обичай, принципи и др. Погледнете как работи германец- по технология и за много години , а как работи българин- докато се обърне да се развали -работа пак да има.Несравнима циганизация в един съюз с технологична нация.

Де да ставаше така с държавногарантираните заеми.

Голям специалист си и какво "задълбочено" писание си написал. Веднага се разбира , че си мурзилка. Евросъюза няма да се разпадне, и евразийски съюз ще има само на хартия, още известно време.

Сега...ситуацията е напълно логична.Много на място е и изказването на Меркел , цитирам по памет "Трябва да бъде попречено на Гърция да остане без пари"...т.е. Гърция трябва да има пати да си плаща поне лихвите по кредитите.Това се води "обслужван кредит" т.е. не се отписва от баланса на банката която го е отпуснала.В момента в който Гърция спре плащанията по една или друга причина, кредита става "лош" и на банката не и излиза баланса като резерви и т.н. и според законодателствата на много странни тя трябва да удари кепенците.А когато Бундесбанк хлопне врати и редовия "Ханс" не може да си вземе парите или ги вземе с 50% "редуцирани" , нали се сещате какво става с баба Меркел?А за малките и средни фирми,просто не ми се мисли....Там не е БГ,да теглят едно заемче....Глави ще хвърчат!

Всеки ден ни тероризират с една и съща новина за византийските простотии - силно взеха да писват на широката публика, но явно в Евросъюза имат волски нерви щом продължават да участват в този водевил. Нещата са ясни, само дето ни мъчат ката ден да ни уведомяват за едно и също нещо, което отдавна всички го знаем - от гърците пари никой няма да види, гърците също пари няма да видят, предстоят буйства и безредици по улиците на Атина. Да си опичат акъла симпатизантите на Подемос-модемос, Българска пролет, Юрош и прочие популистки партийки...

Некой гръбначни си мислят, че при едни безредици ще им отпаднат кредитите. :) Наскоро украинска банка прибра колата на кримчанин укрил се във Варна

...и кво от туи?? че му прибрали колата,...ламарина втора употреба!! пари ще видят през крив макарон....хахаха лесно е,...да..много лесно...хихихихи

преди да слагаш визи първо си влез в Шенген и премахни американските визи.... Ама никой не те иска май... Визи щял да слага...смешник

Колкото ПОВЕЧЕ Гърция "бяга" толкова по-бързо ще се разпадне ЕС!! Ха дано!!

Ха дано и ще ядеш ла.но, по три пъти на ден, в Евразия...

Гърците ще видят кон боб яде ли с тая СИРИЗА.

Hе те,...а, ти ще видиш на коня оная работа! Hещастнико!

Бегай да живееш тогава при дай СИРИЗАта, троле.

Нещо се гърчееш или си мурзилка?

Социалистически популисти като този Ципрас-Мипрас и Милошевич са майстори на луканови зими и съсипване на държави.

Mного си тъп беее!! Aко беше ти,...веднага щеше да се надупиш нали?? Tои, не иска и няма да надупи народа си,.. защото гръцкият народ не е взел тези кредити и не ги е откраднал, а продажните му политици!.. замисли се малко,..Tъпако, и теб как те дупят!!

Не ги е взел, но ги яде с кеф. Боли те за луканов, а, комунде недобито?

СИРИЗА са едни комундета лъжливи.Сега да им сърбат попарата.

Ципрас е убеден демократ а Варуфакис си изкарваше прехраната като Професор в най-големият американски университет, учейки американците на капитализъм. Нито един от тях не е живял или възпитаван в Комунизъм. И двамата се борят за интересите на малкия и среден бизнес. Чудя се при тези очевидни факти как успяха да те излъжат че са Комундета?

Да говорим тогава по темата. СИРИЗА не е обещавала да не си фалира страната.

Оставете ги тия гърци да се наакат с тоя Алекси бе.

Хайде пенсиите наполовина и ДДС-то двойно! Давай Гърция - ю кен ду ит. Все пак това са взети европейски пари (включително и наши).

На ход са Черните полковници

Бавни и мъгляви преговори с уж германски банки които бързат да получат без пари гръцката икономика с доходен туризъм и много бъдещи роби!Справка положението у нас!Но Варуфакис не е Дянков крадеца на здравната каса и не членува в Герб БСП илиДПС!Цената която ще платят банкерите за Гърция няма да им хареса и ще загубят ако не искат срив на ЕС и икономиката!

Браво за кое? Че си тъп, тъп си очевидно, щом не осъзнаваш, че гърците жървят към фалит. Това другарю значи, че няма пари за заплати, за пенсии, за здраве ... Ма какво ли има да обяснявам на олигофрен, подкрепящ партия която на два пъти докарва страната до фалит (до 5-де, ма първите 3 са под името БКП). На вас, тъпите комуноиди, все околните са ви виновни...

баба ти върви към фалит...да си чувал се Гърция има около 6 000 острова...или само да лаеш знаеш...тук като сме много добре, затова по зле като заплати с тези на 3 тия свят...тях не ги мисли, винаги са били добре и пак ще са добре.

Те вървят към фалит,ама какъв? Едно е да нямаш пари за хляб, а друго е пак да нямаш, ама и да дължиш 1000 лв. Ти кое си избираш?

Браво, ама нещо не си спомням Дянков и Бойко, да ходят като просяци из Европата, за разлика от тизи прошляци! Не си видят съдраните гащи, ами ще се дуят и ще заплашват!Да зарязват еврото и да се фащат за рублата! Тя яко ще ги закопа!

Та, къде са парите?

Прави ли ви впечатление, каква разлика има, когато говорят професионалистите (икономисти и финансисти) и политиците, от друга страна? Фрау Меркел от тази сутрин " Трябва да се ПОПРЕЧИ на Гърция да фалира" - звучи, сякаш гърците вече са го решили това, а германците са бесни и се опитват да ги спрат (да не фалират); и Финансовите министри от днес " Варуфакис, спри да ни губиш времето" (почти в прав текст). Огромна разлика. Фактът е един - СИРИЗА се държат нагло и безотговорно с останалите европейци, сякаш Европа им е длъжна по някакъв начин, а не сякаш те самите дължат 320 милиарда евра. Според мен, трябва подобаващ отговор от европейците на това нагло гръцко поведение. И бих заложил на професионалистите.

Това че Меркел използва негативни думи в позитивен контекст показва единствено безсилие. Ако имаше какво друго да каже едва ли щеше да прибягва до този елементарен политически трик. А финансовите министри са или безкрайно твърдоглави или прекалено уплашени от реакцията на началниците си. За толкова време така и не разбраха че с надменност и липса на желание за диалог с Варуфакис нищо няма да постигнат. Едва ли на стара финансова акула като него минават реплики от типа на подписвай тука и не ни губи времето. Просто всички изисквания на Банките и финансовите им министри до сега биха довели до задълбочаване на кризата и допълнителни вреди за гръцката икономика. Варуфакис още с приемането на министерски пост каза че системата е болна и няма да я поддържа без значение какво мислят финансовите министри и банкерите.

Когато отивам да нося анализ на клиент, докладите ми много рядко са под 200 страници. Често са много повече. А съм само дребен бизнес консултант. Когато Варуфакис първо отиде да дава мерките, изпрати САМО ТРИ СТРАНИЦИ. Това е подигравка, както и да го погледнеш. "Задълбоченото" му предложение беше 27 страници, след месец работа на цяло министерство. Това ПАК е подигравка. Дали му харесва системата, или не, ТОВА е съвременната система за отпускане на кредити. Бъдещата стойност на парите оределя всичко. Гърците са се докарали дотам, сега трябва до преглътнат горчивото хапче. Изходите са два: - Играят по свирката на Тройката - Фалират скоропостижно. Няма други варианти. Според мен, Ципрас и Варуфакис вече са решили да фалират и сега просто играят играта докрай. Предполагам, ча европейците вече също им е ясно това, затова са бесни. Възможно е и да има и трети вариант - Варуфакис да си мисли, че са TBTF (Too Big Too Fail) и да блъфира докрай. Е, не са. TBTF могат да бъдат само обекти, които са жизнено важни за фунционирането на системата - като Фреди, Фани и INJ в Щатите. Затова, през 2007 държавата застана зад тях. Е, Гърция определено е само в тежест на Европа. Съдбата и ще е като на Лемън Брадърс (те също се оказа, че не са TBTF). Последствиата ще са тежки за Европа, но ще са МНОГОКРАТНО по-тежки за Гърция. Както и да е. Развръзката идва скоро - касата на гърците е вече празна, та ще могат да се пазарят още съвсем малко. По един, или по друг начин, театро е на път да приключи.

Не разбираш на какъв котлон седят немците и французите в момента, затова така говориш!Тези милиарди необслужвани задължения няма да ги плати Меркел, а редовия германец със спестяванията си...Гърция казва - "не можем или не искаме да плащаме"...а какво става после сещащ ли се?

Както каза Горанов в парламента цитирам: "ако нямаш пари да си плащаш или разпродаваш имущество или вземаш нов дълг " Ние нашето го разпродадохме отдавна , ама гърците има какво да продават , щото повече суха пара едва ли някой ще им даде , както са я подкарали....

А този, Горанов, - той от кой отбор играе ? Българския или международния. Питам само.

Не знам от кой отбор играе , ама си е точно така. Ако нямаш доход , за да си плащаш , какво ти остава ?

Тая история с Гърция е играна с още поне 20 държави, не се самозалъгвайте. От край време банкерите принуждават клиентите си да разпродават, номерът е обигран.

Номера е обигран, но рано или късно всеки си намира майстора. Интересно е с каква лекота двама неопитни политици като Ципрас и Варуфакис ги побъркаха. Както и да се развият нещата за напред старата схема за контрол е разбита. Хората масово започнаха да гледат на Банките и лакеите им с неприязън. След всичката статистика от последните години едва ли са много тези които все още вярват добрите намерения и ползата от спасителните програми. Изискванията на Кредиторите вече не са закон. Все повече и повече хора развиват имунитет към медийната пропаганда на Банките и Неолибералите. Просташкия и заповеднически тон доста спомогна разбира се. Направо не мога да повярвам колко бързо се промениха нещата. Само преди няколко месеца си мислех че СИРИЗА ще бъде смазана без някакви трайни последствия от работата им.

усмихнат

Какъв майстор? Какви 5 лв.? Другия месец нямат пари за заплати и пенсии... :)

Цената на парите е лихвата. Даването на (още) заеми е изгодна сделка и за двете страни. Даже е много изгодна за банките - нови заеми, нов бизнес. Това им е бизнесът на банките, това им е пазарът. Повече заеми, повече бизнес, разширение на пазара. Ама някои са свикнали освен лихвата да искат още 2 лихви плюс ако може да приватизират за без пари 20-30% от националното богатство. И още 100% националната банка и 2/3 от политиците. Сега едни хора, дето нямат какво да губят, а пък не са губили като нас последните 3 войни, им се опъват. А някои хора не са свикнали да им се опъват. Свикнали са да им козируват както някои наши генерали. Ама няма как да пратиш бомбардировачи на гърците, щото гърците имаха и кандидат за президент даже в америка, силна диаспора са. И подскачат, подскачат някои на столовете. Нека свикват. Между другото спорът изобщо не е с Германия, а с германските банки. Които много отдавна не са германски, само са в Германия.

Нали си спомняте "Индиана Джоунс и храмът на обречените"; епизодът, в който един се пазареше докато вече висеше на въжето. И после ненадейно се появи Джоунс и с револверен изстрел скъса въжето. Варуфакис е гледал този филм, партньорите му - очевидно, не са.

Хайде Гърция - пенсиите надолу, ДДС-то нагоре. Давайте, вие можете!

Гърците излязох най-умни. Всяко шесто семейство има имот по чужбина - те са навсякъде! Друга голяма част от тях купиха злато, а не джипове. Бил съм 20 години по света, а в Канада са почти всички едри собственици и техния национален празник е не работен ден и признат от местните власти. Така, че не ги плачете - всичко е игра, от която те не губят.

Янис умело скубе косъмче по косъмче от мустачките на леля Ангелинка. Затова е този квич от пропадащото евро. Който стои надълги позиции от евро да ги закрива!

Отишъл един грък в един европейски ресторант. Седял, ял и пил - сметката 500 лв. - Немам толкова пари! Псувал шефа, ама му опростил 200 лв. срещу обещанието че гръка ще платили останалите 300 лв, като си пропаде златния часовник - Бива, ясу, - казал гърчавия след това - А сега ми опрости и друге 300 л. и донеси след това по още одна порция с узо, щото от тия разговори и нерви огладнях и ожаднях

Защо да е единственото? Нали Путин щеше да изсипе върху Гърция рога на изобилието? Руснак пари не дава никога- някой и друг милиард безплатна газ може, но пари - никога. Чисти пари дават само от ЕС, но искат връщане. Да са живи и здрави следващите 3 поколения гърци. Ние миналата година изплатихме последния дълг на Живков- дотолкова бяхме проспериращи 80-те години на миналия век.

А банка Пиреус ОПРОЩАВА дългове по кредитни карти и потребителски до 20000 евро !!!!! А тук ни дерат с лихви по 10 % Още пари да им дадат....

не 10%, моята лихва по кредитната карта е 21%!

Ама си в България :)

Повече пари за сиртаки ,узо и счупени чинии кредиторите не дават.

глупак, сиртакито се играе заради туристите, счупените чинии се купуват от таверните! Само дивотии плещите глупаците, та дано някой ви се върже!

И днете страни спекулират. Гърците откраднаха парите на европейците и парите отидоха в частни фирми, а европейците се правеха, че не виждат това. В крайна сметка богатите и от двете страни натресоха загубите на хората.

Иде и драхмата вързана за сринатата рубла.

Ще намерите,ще намерите

И това го писах по същия повод: Има ли обективни предпоставки дълга на гърция да бъде опростен.Макар да не знам какво точно могат да представляват такива предпоставки милсля че няма . На обяснения от сорта "не мога да намаля пенсии или заплати" или "заемите са нечестни" няма кой да се върже.Тогава какво.Според мен тоя с физиономия на сутеньор играе хазарт и блъфира,щото обективно няма на какво да заложи.Само че е тъпо щото при блъфа този когото го блъфират не знае че блъфиращия няма силни карти.Докато в нашия случай гърците са прозрачни.Прочее всичко в случая е прозрачно.Те нямат печеливш ход.Разчитат че немците НЕ ИСКАТ(не че не могат) да преглътнат загубата на тези 300 млрд.А европа може да го направи.Точно тук гърчето се лъже в оценката че европа не може да преглътне загубата.А и разликата в тази загуба няма да е 300млрд.Тя ше е 300 ако гърция напусне зоната.А ако има опрощаване(не мисля че може да се опростят 300 млрд) то ако опростят 100млрд,то загубата за европа ше е с 200млрд по малко(100 вместо 300).Ми според мен за европа дали ше загуби 100 или 300 млрд няма особено голяма разлика. Докато за гърция загубата ше е "а бе майката си е еб.ло".Просто наивноста на гърците че могат да прекарат европа си е чисъта проба глупост.Ако управниците на гърците извадат гърция от зоната,сле месец или два падат.И тогава какво,всичко остава за сметка на хората.Комарджията си остава с тръпката дето я е изживял при анонсирането,но големия губещ са хорат щото те остават в гърция,нямат къде да ходят.И ше са вън от европа.А комарджията ше си земе онаа работа под мишка и ше иде пак преподавател в австралия(май там е бил)

Това го писах преди 2-3 дена: Момче,общо взето си прав,особено за вълка и агнето.И аз мислех да го пиша това.Тоест намиране на компромис между ДВА ДИАМЕТРАЛНО ПРОТИВОПОЛОЖНИ ИНТЕРЕСА.Такъв просто няма.Но това че гърция е готова да напусне еврозоната...Това ше е колосална грешка на гърците.Сега европа се отнася към гърците като към съпруга на дъщерята който е изневерил.Тоест към роднина. Изневерил но все пак роднина. Когато изневерника напусне фамилията подхода тотално се променя.И тогава гърците ше реват с кървави сълзи. По-добре ше бъде за тях да свият коланите(да си плащат) от колкото да стоят гладни(излязат от зоната) щото това ше последва. Проблема на гърците е че нищо не умеят.Това е големия проблем. Нищо да не умееш а да живееш като адвокат с хонорар $500 на час.А защо европа не може да опрости?Ми щото другите длъжници(испания,италия...) ше скочат:"за едни може за други не".И накрая за кървавите сълзи ако се стигне до тях.Какво причини сърбия на европа?Ми нищо общо взето освен че и наруши спокото.И какво остана от сърбия.Ми нищо.камък върху камък не остана.И за какво,ми за нищо.Избитите мюсюмани...както и да е .А сега ако гърците излязат от зоната,това значи че завличат европа с 300млрд евра.Ми не искам да съм грък при това положение...

Европейски министър-това е вече синоним на европейски чиновник-бюрократ,основни характеристики-изпълнител на чужда воля,образована кукла на конци,без морални принципи и липса на каквото и да е достойнство,защитник на интересите на шайка неоколониалисти!Варуфакис не е в тази категория,поне засега!

Дължиш малко пари, имаш проблем. Дължиш много пари, има проблем този който ти ги е дал. Гърците са наясно с това и клатят баба меркел до откат :).

И като поклатят бабата к,во праим? Пролетарска революция?

Не идват при нас и стягат коланите,увеличават таксите,глобите

В тази геополитичека обстановка Гърците играят до край. Вече всичко е ясно! Европейските преговарящи загубиха. Може би те дори нямаха полезен ход. Само с блъфиране и без коз в тази игра си обречен. А пък на Б........те "играчи" даже не им идва на ум как да почерпят челен опит по изнудване. Няма по-добър момент от сегашният.

Момче явно не ти пука какво ше си помислят другите за теб.Освен ако не искаш с такива разсъждения да предизвикваш всеобщо съжаление...

Следи развитието на нещата и тогава ще говорим. За жалост аз много рядко бъркам. Да, товая което съм написал, не е това което искаш да чуеш.Сори, приеми реалностите.

Маалииии, дали си прочел това, което си написал.

гърците показаха на меркел,че шапка на никои няма да свалят.меркел поскача че даде ли им русия,увисват като прани гащи кредитните капути.

"Скъпи освободители" трябва да сте много ама много тъпи за да си мислите че вече някой се връзва на подобни разсъждения.

aхахаа, еврогробарите си изпуснаха нервите, щото не могат да се налапат от престъпна приватизация в Гърция. Евала Ципрас, имаш топки!

не е като нашия без топки и акъл.

Когато един човек дължи 50 000 лв. и не може да ги върне на банката , то този човек има проблем. Когато обаче човек дължи милиони и не може да ги върне , то тогава банката има проблем...

Спрете да плюете потв Гърите защотоТук вземат а не опощават ЦИТИРАМ: Гръцката Piraeus Bank ще опрости до 20 000 евро от кредитните карти и потребителските заеми на гърци, обхванати от новия закон, който крайно лявото правителство в Атина прокара, за да облекчи най-засегнатите от кризата домакинства, съобщи Ройтерс. Антикризисните мерки за намаляване на бюджетните разходи и увеличаване на приходите, за да се покрива огромният външен дълг на страната, оставиха без работа всеки четвърти и хиляди гърци едва успяват да си плащат кредитите. Едни от първите мерки на коалицията, предвождана от СИРИЗА, бяха насочени за справяне с т.нар. хуманитарна катастрофа в страната, предизвикана според управляващите от антикризисния план

"Защото Волен е недоволен Плющя го лошо, с братчеда Гошо." DJ Дамян и група Динамит

Надявам се да не си много доволен ,че Нас всички ни изплющяха с 16 Милярда . Не знаем даже дали преди или сега са откраднати или дали не е врътка . Врътки по нашите земи колкото щеш .

тъпанар

Еврогрупата не намери решение на гръцката криза Единственото решение , явно е Гърция да бъде изхвърлена от Еврозоната.

супер,ще има верижна реакция.

Надай се моме.

не вярвам. Никой няма интерес от излизане от Еврозоната по принцип-много разходи и спънки пред икономиката при съмнителни и краткосрочни ползи.

мне..ако бяха умни щяха отдавна да го направят и до сега да сме забравили за крадливите съседи. Сега няма как да отпишат 350 млрд и ще продължат да наливат..до следващите избори за ЕП.

Смешко, смешко. .. Тогава имаше опастност от верижна реакция, а сега няма. А точно ти да даваш на хората оценка от централата на Бялата руско-турска пачавра е пародия.