100 млн. лева губят туроператори при блокада на границата

100 млн. лева ще изгубят българските туроператори, ако превозвачите блокират българско-гръцката граница за предстоящите празници. От АПИ са готови да реагират.

Обратно в новината

Коментари - 100 млн. лева губят туроператори при блокада на границата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тази така добре планирана акция - блокада на БГ границата- на труженичките от Америка за България, финансирана с безвъзмездната помощ от синето на Ердоган се провали още преди да е започнала! ... Турските хотели пак остават празни! Никой не ще да праща децата си на чеверме в Турция! Не щат българите и с ешехерия коли по черноморието да пълнят касичките на фармацевтичните компании, които така усърдно ни рекламират какво ли не срещу стомашен дискомфорт и тем подобни wc-напъни... Нещо бизнес модела се изчерпа!

Парите и чувствата се движат по различна логика. Решението е гърците да бъдат бойкотирани от всички български туристи, но не чрез насилствени действия. В края на краищата гърците въобще не зависят от нашия туризъм, защото си имат световно известен продукт. Просто трябва да ги ударим по друг вид продукция и то по начин, който не се вижда.

Който платил да го духа и пие по една водица ))))))

Ние избираме българското,дупедавците да го лапат

Да не са 100 милиарда бе ? 100 милиона били губели , хахаха. Това значи 100 хиляди човека по 1000 на човек и то само за туроператорите, които взимат само процент от цялата сума . Излиза, че или една екскурзия трябва да струва 4-5000 на човек или че в Гърция ще де изсипят поне 1милион българи . Тия май са зле с математиката

Важни са принципите, за да се научат византийците на почтеност. Бий самара да се сеща магарето. А какво ще правим с туроператорите? Да го дуат туроператорите.

Pesh0

Ако тур операторите изгубят 100 милиона , Гърците трябва да изгубят 10 милиарда , само за великден :) А ако заради тези 100 милиона , които обявяват туроператорите , като загуба , се отмени блокадата , те ще дадат ли 50 милиона , на автотранспортните фирми , които всяка година търпят грътските мурафети

НАП ВЕДНАГА ДА НАПРАВИ ПРОВЕРКА - ТЕЗИ ТЪПЪНАРИ ЩОМ ЗА ДЕСЕТ ДНИ ПРАВЯТ СТО МИЛИОНА, ЗНАЧИ МНОГО ПРИХОД В ТАЗИ ДЪРЖАВА НЕ СЕ ОБЛАГА

Някак си гърците са единни и си следват интересите. А ние все се цепим, люспим и си пречим един другиму. Докога ще бъдем такива дебили? Вярно, че никой не се интересува как е положението на ближният му, но това минава всякакви граници. Липсата на единство и обща цел ни правят лесни за манипулация отвсякъде. И гърците умело използват това все още!!! Съветвам превозвачите да се направят на малко по-умни отколкото могат и да се поинтересуват как би се получил търсеният от тях ефект, без ние да плащаме сметката за пореден път. Само с гордост не става! Необходими са още акъл и пари!

100 млн. загуба! Интересно ми е, какви данъци плащат от този бранш?

Превозвачите щяха справедливо да накажат когото трябва, ако бяха спрели да првозват гръцки плодове и зеленчуци. Ама пуста печалба гонят те! Сега наказват не когото трябва и има риск да се заведат дела срщу тях и държавата от туроператори и туристи.

Това е дреболия в мафиотска държава, която краде милиарди директно от влоговете в банките многократно!

Аз искам да си пърувам до Гърция и да не се съобразявам с претенциите на превозвачите! Платила съм си и имам това право! Работя много и имам нужда от почивка. От къде на къде моята почивка ще зависи от протестите на някой друг!!!!!!!!!!

За кого работиш, бе, пикло! За тази крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

..... ти за кого работиш..... за хейтърите - тираджии ли?

Марийке, те и шоферите сакаха зимъска да почиват, ама твойте хора, маляките недоклатени ги държаха със седмици на студ и глад пред бариерата. Ти тогава де беше, та да чуеш, какв Великденски No Pasaran се заформя. Проблема си е твой и на алчните куроператори - ще си го гризнете колективно-поучително! Приятни Празници !!!

Българските граждани и българските туроператори много добре знаят за намеренията на превозвачите да затворят границата за Великден и Гергъовден. Туроператорите трябваше да реагират адекватно и навреме, а не сега да пищят.В такива моменти се вижда кой струва нещо и кой е Б О К Л У К !

И като губят ,какво?Хайде заради тях да няма граници и да станем разграден двор,заради техният бизнес?!Всеки бизнес е потенциално застрашен от независещи,от него причини,които се явявават.Туроператорите не са първите и последните,които имат проблем.Много фирми фалираха,много търговски обекти затвориха.много пострадахя в земеделието и животновъдството.Но то си е така,не се знае знае ли се,а и да се ,знае не е много сигурно ,какво ще стане ,когато се захванеш с даден бизнсес на днешно време?!

И кво сега.....? Ако губят туристите... няма значение, ама ланските загуби на тираджиите са много лошо нещо. Блокадата не е за защита на нарушени интереси, а от хейтърство и за отмъщение. От това по-лошо няма.

ний 100 а гърците . Тия мекерета трее се поставят на място! Само така!

Ако тур операторите са умни, ще организират преминаване на границата по железен път не по асфалтов. Който е с кола да му мисли. Вариантът през Македония или Турция също е валиден.

Как ги правите тия сметки?! Какво значи губят? Губят 100 млн. приходи, трябва да изплатят неустойки на туристите 100 млн. или няма да получат печалба 100 млн. Хайде, стига с тия простотии!

За да не губят, да предявят искове към гръцките хотели да им върнат авансити - ами форсмажор! Транспортният бизнес също реализира загуби по време на гръцката блокада, така че да не реват много. Тогава защо не бяха съпричастни

.... 100 млн. ще загубят туроператорите, или организираните туристи, които са предплатили почивките си? Не е хубаво да се затварят изцяло границите и сутринта чух новината....... Ще се спират само българите към Гърция, но гърците към България ще се пускат.

Защо да изгубят туроператорите - има и други морски дестинации наблизо - Черна гора например. Но никой не си дава сметка, че превозвачите ни губят много повече от 100 млн и то всяка година. Не може така да се подиграват с транспортните ни компании. Материализма ни е превърнал в такива жалки и евтини същества. За няколко стотинки сме готови да ни правят на маймуни. Няма колективно съзнание, няма чувство за справедливост, няма съвест. В главите на множеството са само банкноти и отворени и ненаситни очи - консумация, консумация, консумация. Умопомрачаваща егоцентричност и ако може да лапнат целия свят. Без физическите неща на този свят не можем да оцелеем, но чак пък такова издигане в култ - срамота е!

За 4 денонощия до Черна гора не е оправдано да се ходи. Горе долу ще ти остане два дена пътуване, една нощ свястна почивка и два дена връщане.

i_iskren@mail.bg

До Будва е с 250км повече в сравнение с Паралия Катерини. Ще тръгнат 3 часа по-рано и ще се върнат 3 часа по-късно.Така или иначе, по това време нито Егейско нито Адриатическо море стават за къпане.

ний може да сме прости, ама сме умни. Измислихме го - ша пускаме секи кой покаже ваучер или предплащане за хотел, ша спасиме туроператорите, не са абете хора./

Най-добре да затворят за тежкотоварни камиони 1 ден предварително пътя към КПП Илинден -Ексохи и всички леки автомобили да се измъкнат от там. :)

Умен си бе..... И аз мисля, че няма пречки да се спират тировете преди Илинден, както не се допускат през Маказа.

Правилно! Трябва да има блокада, така както гърците правят блокада всяка зима.

Последните години демократично присъствие , повечето празници си ги празнувам в западните покроини ни . Хубава кухня , чудесно обслужване , къса дестинация и най-важното сродна балканска душевност . Все едно съм си в България преди 30 години .

Извинете, че не съм в темата, но някой опита ли се да коментира интервюто с онзи от "Дойче веле"? Защо коментари не са позволени?

?

Гуидо Баумхауер то "Дойче веле" малко по-надолу в новините, но формата за коментари липсва.

Прочетох поста ти, отворих статията и пуснах един коментар. Даде ми съобщение, че е приет, но още не се е появил. Броят на коментарите все още е нула, възможно е и други съфорумци да са писали.

Ще почакам малко и ще видим! Възможно е щателно да проверяват коментарите, все пак темата за пропагандата е основна в интервюто. А при мен формата за коментар продължава да не се отваря.

Пресилена е цифрата, но дори и такава да е - би било чудесно. Веднъж за винаги да се научат, че другите народи ги уважават защото са единни и "скачат" един за друг. Ние тук понеже скачаме един върху друг и никой не гледа съседа да е добре, а само себе си за това нямаме нито народ нито държава!!!

Казано от човек,който пише за интересите на американците и срещу разните там Динковци и Пера, това звучи най-малкото цинично.

Името ми не е регистрирано, макар че първи започнах да го използвам по форумите се навъдиха и други. Вероятно ме бъркате с някой - одобрявам доброволните отряди при положение, че няма държава. Ще ви разочаровам, обаче. Аз съм истински родолюбец и в този смисъл ненавиждам всеки, който се меси във вътрешните работи на моята родина, в това число и вашият любимец Пут()ин и руснаците като цяло. Прекалено добре познавам историята и от много източници за да могат да ме купят, както вероятно са направили с вас.

Самите превозвачи не си защитават интересите. Всеки ден ни доставят маслини, мандарини, ягоди, портокали, домати, краставици и др., все неща произведени от гръцките фермери, които им блокираха границата през лятото. Защо българските превозвачи доставят тези стоки, нека да им се развалят на гръцките фермери. С това затваряне на границата, няма да им навредят по абсолютно никакъв начин.

Редко проста нация е българската,вместо да натисне боклуците от парламента за договаряне на компенсации с Европа,ще прави сечено ,не случайно сме помиярите на балканите

закарвам там другата седмица два Катерпилара и праим напреко на пътя трап, а вий префръквайте.

Аз пък идвам с три грейдера и заравям траповете и катерпилърите и шоферите накуп.

И след това идваме истинските Българи, които отстояваме интересите на нашите сънародници и икономика и изхвърляме всички туристи на 20км северно от Кулата!

па ща тъ чакъми с грездия, хаир да ти сторим...

тои и Сталин тъй мислеше, но умре човеко

Ай, но не бързай да ги прибираш! Смятам с тях да отворя блокадата! Тъй де, като протестират и те не знаят за какво - да го правят мирно и удобно в полето! Ще ми спестиш влаченето на Камацуто!

Ти гледай, аз да не дойда барабар с продукцията си.

Аз пък идвам с машината дето прокопах ламанша , праиме тунел и си минаваме когато си поискаме.

А ако няма блокада дали ще платят данъци за 100 милиона? ;)

Маляките затваряха границата, защото имаха кауза - да си запазят евросредствата. Наште шофери затварят границата с идея да прецакат собствените си сънародници.

Ами за да се превърне и нашата блокада от "Прецакване на сънародници" в "Кауза" просто трябва да сме единни. Освен това туроператорите не е като да не знаеха какво се задава - беше обявено още по време на грацката блокада, че ще има блокада от наша страна, когато гърците най-ще ги заболи. Обаче се направиха на луди и взеха предплатата на клиентите, нали? Без да поговарят с браншовата организация на превозвачите, без да осигурят алтернативни маршрути или дори алтернативни локации. Т.е. туроператорите "взеха парите и казаха " ш'е видиме"" и сега пищят "Кой ни сра в гащите". Ами най-малкото са непрофесионалисти, да на кажем, че са мошеници. Интересен беше въпроса и ако блокадата отпадне, ще платят ли туроператорите данък оборот (хайде, да не е данък печалба) върху 100 милиона? Много добър въпрос и бих искал да знам отговора му.

Гръцките фермери блокират границата с България, когато ще пострадат най-малко техни сънародници и фирми. Българските превозвачи блокират границата за да пострадат ПРЕДИМНО български граждани и фирми. Ще им накривиш шапките на гръцките хотелиери, защото е платено за нощувки, т.е. приходи са осигурени, а ако не дойдат хора няма да има разходи. Като гърците не отидат в България ще заменят българите - т.е. може и по-голяма печалба да изкарат хотелиерите. То бива да си прост, ама това е връх на простотията. А пък някой го наричат патриотизъм.

E, следващият път ще знаят, че не трябва да ходят в гръцко и няма да плащат ;-)

А още по-следващия път ще трябва разрешение от кварталния за да ти разреша да напуснеш пределите на България.

По добре да загубим сега отколкото следващата пролет пак да ни малтретитат гърчолята.

100 млн. ЗАГУБИ за 7 дни? Алооо.....спирайте лепилото господа туроператори, че сами си го забивате, сега НАП и Икономическа полиция ще ви съдерат от проверки. Защо си мълчахте два месеца и половина, когато маляките се гавреха с транспортните фирми и българската държава. Тогава загубите, не бяха на гърба на разни комисионери, а на цялата държава - пътни такси, горива, туристическия бранш, търговия и др. + ДДС на всичко.Много ме съмнява, че миналата година сте отчели 100млн. печалба за 5 дни, защото 20%ддс и 10%данък са има няма 30 млн.. Маляките ни се подиграват, че сме били слуги и послушковци, а ние им пълниме гушите !

Има разлика между оборот и печалба. Ако си направил разходи и имаш нула приходи загубата е равна на оборота. А печалбата е разликата между приходите и разходите. Ясно, че ще го ядат и превозвачите и гидовете ще останат без заплати, и парите на клиентите няма да бъдат върнати и реално туроператорите няма да поемат цялата загуба, но това са детайли.

"Туроператорите призоваха транспортните фирми да се откажат от блокадата, в противен случай - държавата да се намеси, за да защити гражданите, които искат да пътуват" Айде не намесвайте гражданите, мислите за собствените си печалби?????? Аз пък призовавам туроператорите да проявят малко патриотизъм! Аман от пемчелбарство!

А дали пък не са 100 трилиона лева и дали пред данъчните ще обявят печалбите ако няма блокади...

Форумът е налазен от родолюбци,които казват "майната им на маляките,стига са правили кинти на наш гръб!" и призовават да се харчат парите вътре в България. Принципно съм съгласен с тях, патриотизмът в икономиката не е излишен,напротив. Да свалим обаче трибагреника от очите си и какво ще видим: парите,които ние ще похарчим в България, ще са за услуги с по-ниско качество и на по-високи цени- хотелиерите по Черноморието срам нямат, това всички са го изпитали на гърба си. Дори и на това да сложим кръст и като руснаците да ходим на камъните в Ялта,защото #Крымнаш, пак се получава неизгодно. Защо? Ами защото парите,които ние "ще похарчим в Родината", в крайна сметка пак ще отидат в Европа- ще бъдат изнесени и похарчени от собствениците на хотелските ни комплекси все в тая пуста чужбина. Така,че колкото и да ме плюете, при това положение на нещата в страната ни упражнението във великденски патриотизъм е просто безсмислено. Това е същото,като да купувате сиренето на Зоров и да си мислите,че ще подобрите положението на работниците му, закрепостени за 5 стотака на месец и псувани от "г-жа Зорова". --------------- Иначе аз до Гърция летя през юли и/или август всяка година, а Великден и Коледа празнувам винаги в България.

хотели сте прав, но има и други алтернативи за добра почивка в България! А тези, които държат да се веят из Гърция, ще си намерят алтернативен маршрут-прав им път! А иначе- Весели празници на всички от мен!

Съгласен съм и непрекъснато ги ползвам тези алтернативи;-). Просто ме дразни как уж под маскировката на патриотизма се насочва огромен паричен ресурс към близките на властта г-да хотелиери. Не вярвате,че на превозвачите просто така им е разрешено да си развяват коня,нали? Спомнете си какъв европейски послушко ни управлява, както и какво се случи със земеделците в единствения им реален протест /за организираните и съгласуване с властта мероприятия на зърнарите не говорим изобщо;-)/ Весели празници и от мен!

Ще наема една къща за гости в планината за по 10 лв. на човек и ще си изкараме в приятна компания, без да пълним гушите на византийците. Защото този, който е тръгнал на море по това време си е явен лъжец. Ще се набута в някой евтин хотел с други изпаднали българи и ще си изкара в него празниците.

Ареее, издухаха го всички гърчеещи се булгаристанци!! А честито на "печелившите"!

Да блокират София преди празниците та да немогат селяните да се измъкнат та да видим сеири тогава

А не може ли да я блокират преди края на празниците, та измъкналите се, да не могат да дойдат обратно!!!!

Да не могат селяните да се върнат в София.

TIREX

Гърците са горди хора гледат си кефа и имат 1ч заплати и 30 дена отпуски, по 6 месеца съм в Гърция от години и никога не съм бил разочарован..нямат ментета и хората там нямат решетки като в булгаристан. тъпите булгаристанци си осраха природата но си умират да завиждат на комшиите тази територия скоро ще я харижат на турция.. т.н превозвачи с а шайка миндили, които им плащат да изкрънкат някой лев, мръсни, тъпи дебили.щели да блокират уж да направят"мръсно" на кой бе ?! що не протестираха з авинетките техните колко хиляди лева станаха?

Абе я си заври задника в анадола и не излизай от там.

TIREX

сали кога те пуснаха?аоуу какъв познавач.. в анадола, македония и албания никога не съм стъпвал босна също. виж завистта към гърците е заслужена Имат всичко в повече и от най хубавото. с Удоволствие си карам лодката тъй като не живея в булгаристан а само минавам мога и да заобиколя.но вие си живеете в кочината и хич няма да се оправите. робите на Европа съществуват в булгаристан като туземно население...

Колумбиана

Той ще си го завре, пък после ще отиде и ще види свят. Интересно ми е вие-патриотчетата какво ще правите след 10 годинки? Няма да имате плажове щото всичко ще е залято с бетон, морето ще изобилства от фекалии и гнусотии, а мангасарияните ще ви управляват. "Супер"! Адски стимулиращо, значи... Да ви завиди човек...

М дааа, с 350 млрд. евро външен дълг дето никой грък няма намерение да връща и ние щяхме да сме gooood. Природата, промишлеността, селското стопанство ги разбихме под давлението на настоящите партньори в ЕС, вкл. и Гърция

маляка разлабена!

Още по-интересно е, че нашите превозвачи не се отказват на изкупуват и пренасят стоката на гръцките фермери, които им затвориха границата през февруари и им нанесоха финансови загуби. Те въобще не се опитват да им го върнат. Искат да навредят само на българите, които желаят да отидат за няколко дена в Гърция, а не при нашите мутри. И каквото и да се пише, тази акция е с благословията на правителството. МИсля така, защото ни разпокъсват почивката. До преди две години по Първи май ни се събираха по 6 денонощия отпуска, сега са само 4. Ще отидем да работим още два дена, докато се настроим, ще дойдат други два почивни дена. Цялата акция с блокадата е в защита на интересите на мутрите по нашето море и на никой друг.

Айде да си оправим скапаната територия, наречена България първо, а? После ревете кой кого предавал. Пръчки сте и такива ще си останете. Напуснахте село, ама то вас никога няма да ви напусне!!!

...ако всички бастуни, като теб се изнесат при византийците, у нас много неща ще се оправят, бъди сигурен, Недоклатений!

Колумбиана

И като отидем, какво!? Ще си останеш със малката заплата, комплексите, мръсното море и плажове..

мили туристи , и туроператори, като е блокиран пътя, за гърция има и влак ! има и самолет ! не ми благодарете !

БРЦК

Има и 5-6 алтернативни автомобилни маршрута. Е верно с час - два по -дълго излиза , ма не е чак такава болка за умиране.

Ама хич не мислите! Знаете ли колко ми тежи сака с лютеницата, питата кашкавал и двулитровките домашна ракия?! А мъкнете ги вие, де!

Абе прави са превозвачите! Майната им на тея разглезени византийци... Проблемът обаче е в тъпия нашенец-родоотстъпник, който сега се тюхка, че няма да може да си изсипе паричките в гръцкия джоб и псува наред, всеки, който му пречи да отиде да се напие и нагруха по празниците при съседите ни! И стига с тези лъжи, че българите щели да са потърпевши! Не, САМО глупендерите ще са потърпевши! Нашите превозвачи, още докато беше гръцката блокада през февруари предупредиха, че ще блокират ответно нашата граница за Великденските празници... А сега, който БГ галфон, въпреки това си е направил резервация в Гърция, да го духа!

Как ще пътуваме ли? Ами като се посъберем достатъчно пътуващи на границата, ще вземем да почистим околността от камъни! Ще ги товарим направо на превоза на превозвачите! Хем ще почистим, хем ще осигурим работа и оборот на сервизите за тирове в България = вносителите на резервни части...! Явно тъй ще е! Ако някой се притеснява - по пътя има достатъчно материал, но може и да си натовари малко павета! И с бирени бутилки става! А бензин и нафта колко щеш! Като няма полиция и законност в тая република Банана и разни ти ми разпасани хайдуци си правят каквото щат...на война като на война!

Ще бъде интересно да те видим в действие, Рамбо ;-)

Не си никакъв "данъкоплатец", а обикновен безродник, предател, лизач и тъпунгер! Ей заради такива галоши като теб, НИКОЙ не ни уважава, като народ, БОКЛУК такъв!

Абсолютно точно !!!

Да бе! Събрали се 5 ефтинки сорошчета и са праят на бабаити! По форума! Граници щели да блокират! Щели да преразпределят парите ми! Щели да ми казват къде да почивам! Я си изкарайте мишката от задника, че ще ви вкарам и монитора вътре, келемета с келемета!

пуста тираджийска щанга закривена!!!

Тези които ходят да си харчат парите в Гърция не трябва да бъдат съжалявани, майко се ядосах че блокадата беше обявена твърде рано и тези безродници започнаха да си отказват резервациите, трябваше да се мълчи до последно за да могат повече идиоти да резервират хотели в Гърция и на 28.04 - хоп границата блокирана - Честита почивка в Гърция Идиоти!

Аз за това си летя до Гърция, пък те да си блокират колкото си искат! :D

уЕко лелче :D змии и гущери бълваш хахахахха ще си ходим в Гръцко колкото си искаме, точно па ти ще ми даваш наклон на -уя! Ай, марш

че затварянето на границите е насочено срещу българския народ, а не срещу гърците.

се дертите за някаква си блокада? В България има толкова красиви кътчета, където можете да празнувате и почивате!

ти, с минусчето, да не би да твърдиш, че моята родина е грозна?

Великден е семеен празник и се празнува вкъщи с роднини. Който иска да се снима по топлите морета да го прави през август, или тогава май идва скъпо ;-)

Кой си ти да казваш как и кога да се празнува, как и кога да се ходи на море.

Аз съм баща ти, ако не знаеш ;-)

оди февруари, кат курдисат пак маляките римаркету пред бъриерата???

Лятото пак затваряме границите. Да не кажете после, че не сте разбрали.

Всички реват, бизнесът не върви, денги няма, а иначе едни евентуални загуби отчитат, едно чудо...

ок... 100 млн... ДДС-то прави 20 млн. Искаме до 3 дена да се декларират тези пари в хазната и няма да се допусна блокада.

Къде бяха туроператорите през зимата, когато маляките виеха сувлакита на Промахон и блокираха с тракторите пътя, щото нямали работа и така били свикнали да си правят през последната петилетка?! Все някой трябва да им лупне на ония лумпени един боздуган в картуните и тяхната държава да заработи както трябва, а не избирателно. Ципрата тогава нито си показа носа, само измрънка отдалеко, че нищо не можели да направят... Ами добре, хайде сега пак си мрънкат и нищо да не могат да направят. А нашата мутра и Московски да не си забравят думите, че били с нашите превозвачи, съчувствали им и ще ги подкрепят за санкции срещу гърците и Гърция! Кога ЕС ще обезщети нашите превозвачи?! Ало НАП, я започвайте проверки и ревизии, нашите туроператори много големи обороти извъртяха набързо и предварително за няколко празнични дни, а какво ли ще е през лятото а?! - После колко данъци ще платят, да пресметнем?

И какво точно трябваше да направят туроператорите тогава?Да сменят гръцкото правителство?

Следваше да идат на Кулата, да застанат редом до нашите превозвачи и зкрещят на маляките: Мялаки, гамо сас, то Пасха ке то калокери ке мис та то кануме акривос авто сас!

Е защо бе Сандьо, защо слагаш минуси?! Не можеш да си го преведеш ли? Сандьо, ти и мнозина като вас сте долни продажни душици. За 50 евро продавате Родина, а задника и пундата си даже и за 5! От вас защитници и патриоти не става, само трепане, продажна сган! Тук има друга идея, нещастни слепци! Кога ще прогледнете бе, галфони?