Ето как всеки столичанин може да провери новия данък на колата си

Новата формула за изчисляване е резултат от коригирането на имуществения с екологичен компонент

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мисля че данъците са коректни не са завишени както се изписа и коментира.Мойте лично са без особени промени.Но нека се видят тези който не ги плащат изобщо

Дизел Евро 4 на 14 години данъкът пада от 210 лв на 111 лв. Добре е.

Няма да се оправи тази държава. Новия данък на моето великолепно ауто (14 годишен дизел, 140 к.с.) е с 50 лв по-нисък отколкото данъка миналата година.

Пълни глупости. Явно с липсата на законност, целят да не им плащаме данъци повече на тези престъпници и рекетьори.

Туй някаква реклама на ОББ

На моята община данъка го няма затова не мога да пиша със същия патос както софиянци.

Няма го, защото банката е успяла да си осигури връзка само със системата на Столична община. Всяка община е с отделна собствена система, различна от всички останали. Нали не мислиш, че за банката е оправдано да харчи пари и средства, за да си осигури връзка с 250 и кусур общини, без да има там клиенти, които ще ползват нейните услуги. Колко души, мислиш, в една селска община ще ползват услугите на банката, за да си платят данъка? Нека ти кажа - николко! Болшинството хора отиват и си плащат данъка на каса в общината. Еле па по малките общини.

и кво стана сега? тука врещяхте като изоглавени преди няколко месеца, а сега като си проверихте и какво? по-ниски данъци! а? дигна се само на тези с по 15-20 лв дето им беше...с по лев-два. на другите пада...и то с много...моят например е със 100 лв надолу

Губят ти се причина и следствие. Ако народа не беше "врещял", дали щяха да са такива данъците?

на теб ти се губят причина и следствие....врещенето не доведе до промени в проекта за новия данък...ама ти едва ли си си направил труда да прочетеш нещо и тогава и сега...ти си по коментарите, не по четенето:)) новите данъци са такива, каквито бяха обявени в първия си вариант...така че врещенето в случая беше излишно...отделен въпрос е, че на таратайките данъците се вдигат с няколко лева и това няма да има ефект...а трябваше да го направят десеторен на досегашния...защо аз, който имамкола, която замърсява малко, плащам 300лв данък, а таралясника с пушеците плаща 20 лева? ама били бедни...ами като си беден ще се возиш на общестен транспорт бе муньо!

Аз съм доволен. От 400 лв. съм паднал на 150 лв. Проблема е, че още влача половината сума от 2018г. и пак ще се набутам. Като сложиш дан. смет, сграда, парно, ток и т.н и замина морето ;)

Явно притежаваш кола, която не ти е по джоба :)

Моя дизелов таралясник, вече 12-годишен, който очевадно не е нито евро-6 нито евро-5, за тази година има по-малък данък от миналата?! Не че искам да хвърля стотачка през прозореца, но смятам, че общината трябва да вдигне съществено данъците за коли над 10 години и с парите да инсталира в синя и зелена зони зарядни колонки за електромобили както правят общинарите в нормалните градове. Може да се помисли и за данъчен кредит при регистрация на електромобил. Има толкова много начини хората в големите градове да живеят в по-екологични условия!

Сигурно имаш предвид нормалните градове в нормалните държави? Защото тук общините се грижат само и единствено за благополучието на инвеститорите в междублокови и общински терени.

За първи път чувам някой да иска да му вдигна данъка. Ха ха ха !

И да му инсталират зона... :)

Зачитат ми еко стандарта и от 120 на 73лв. Тази година са на минимална ставка понеже има избори, а и имаше протести за новия данък. От следващата година ще започнат лека полека да го вдигат, за да няма драми и протести.

Абе то добре, но не разбирам ЗАЩО общината трябва да ползва чужда платформа за картови плащания, която струва пари на клиента, а не ползва собствената си Общинска Банка например? Все пак такса от 1.50, за да се платят 30 лева данък са 5%!!! Ако всички си платят данъците с предложената от Столична Община електронна система, баннката ще гушне сума, равна на 5% от приходите на Общината от данък МПС. А предполагам и с другите данъци е така! Що за лобизъм е това?!?

Айде сега пък ти общинарите да не ходят на почивка в чужбина

Само дето Общинска банка е собственост на общината само по име. Зад нея са отново наши хора, та това дето го предлагаш може и да се одобри, но не за да може общината да събере някой лев повече.

невярно изчисление! при теб е 5% защото данъкът ти е 30 лв. , но и при мен е 1.5лв, а данъкът ми е 150 лв. банката ще "гушне" по 1.5 лв на всеки превод...не 5% от платените данъци

Ми този линк дето отиваме е сайт на Обидинена българска банка. Това платена статия ли е? На мен кой ще плати че съм я прочел? Примерно аз имам повече доверие на моето онлайн банкиране, където също мога да платя, отколкото доверие на това непознато приложение. Изобщо не се занимавайте.

Колко взимаш за четене ?

Миналата година 117 лв., тази 107лв. Следователно 20 годишния ми дарак е станал по-екологичен. "Браво" на еко-общинарите

Каква е колата? какъв Евро стандарт си?Бензин или дизел, колко кубика?

У наше село АНАЛОГИЧЕН случай! Моята е на 24 и данъкът ми от 118 на 107.5

Зачитат ми еко стандарта и от 120 на 73лв. Тази година са на минимална ставка понеже има избори, а и имаше протести за новия данък. От следващата година ще започнат лека полека да го вдигат, за да няма драми и протести.

Дир-а, не подвеждайте хората.....Този калкулатор, към който препращате, не е верен. Прочетете т. 2.4.3 от "Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определяне на размера на местните данъци на Столичен общински съвет" за 2019г и чл.55, ал.1 от Закона за местните данъци и такси. Новият данък ще бъде валиден след 31.01.2019г.

напълно верен си е калкулаторът. Проверих в страницата на общината колко данък дължа и сумата е същата

и какво значение има броят на степените? Общината решава колко да е данъка. Пък и аз да имам бележка с печат за платен за 2019 година данък пък ти чакай нова сума

Не вярно, аз го платих, от 115 на 98 лева е намален за 16–годишна кола, Евро 3

Това не е калкулатор, а директна справка за задължения. Калкулаторите са едни неща, на които им въвеждаш кубици, години и т.н. данни и те смятат по някакви формули.

Миналата година 170 лв , тази 111 = 59 лв надолу! Аз съм доволен! Карам дизел на 15 години, Евро 4.

Аз съм с дизелче на 12 години, 1.3, 70 коня, Евро 4. От 36 на 23 :)

Пак половинчати мерки. Трябваше всеки притежател на таралясник над 10 години да му се вдига данъка всяка година с 10%.

Не е важно на колко години е колата, а колко замърсява или руши пътищата.

Я сега обясни таралясника на газ или метан как замърсява повече от модерните дизели, които пускат мед и масло през ауспуха.

"Посочва се, че автомобилите над 20 години не са надеждни, изискват големи разходи за поддръжка и причиняват големи замърсявания на въздуха с вредни емисии." Освен последното за вредните емисии, другото е тотална измишльотина.

Така е, прав си, а ти си идиот и това е факт.

Немотивиран, некоментирай. Това е златно правило в живота. Просто автомобиите на хора, които се грижат за тях са в много по-добро състояние от това на тези, които само ги карат и философстват бадява (както казваше една от бабите ми.

Миналата 180 за 6 месеца тази 126 за година. Чак почнах да се притеснявам

Идат избори и тази година ще платим малко. Ама за догодина да не стане тройно

Ихууу... -50% на половина. Песта 250лв.

При мен работи и ако е истина, на по старата кола е същия, на по новата е много по евтин.

Това някаква реклама на ОББ ли трябва да се явява...

На мен ми изписва, че в момента системата на Столична община не е достъпна - пак сме гола вода!

Баце, пусни си рутера.И ти ли нощем го спираш?

Какво става ако колата е с газова уредба ? Всички знаем, че колите с газова се карат предимно на газ. Как ще се формира техния данък ?

Данъка х2, защото както знаем газта скапва двигателя (ако автомобила не е фабрично Bi-Fuel) и той започва да гори повече масло, т.е. замърсява повече!

Написал си абсолютни глупости. Казвам го с пробег от над 300 000 км. на газ. За 14 години. Монтирана не от "кварталния разбирач зад блока".

А както знаем в газта няма твърди частици , т. е . е екологично и не замърсява - за това днъка на половина - а ти на лечение за бавно развиващи се .

Никъде не съмк казал, че не замърсява. Твърдя, че замъсява в ПЪТИ по-малко от дизел и бензин. Замърсява предимно с въглеродни емисии (парникови газове, докато дизелът - отделя освен въглеродни емисии и канцерогенни вещества). Всеки, който смята, че Евро 6 е по-екологичен от двигател на метан или пропан-бутан, да си вкара в спалнята газове от ауспуха. Аз ще направя същото с моята кола. Само за 5 мин. Да видим кой ще излезе и кой ще бъде изнесен с краката напред.

Да виждаш компонент "газ" или "алтернативно гориво" в калкулацията ? Смята се по същия начин ... газ или не - все толкова е данъкът .

Гениалните ги законотворци... понеже защитават лобистки интереси, не зачитат наличието на АГУ. Ама че е по-екологично - не, според тях не е. Защото никой не им плаща за това. За тях екологични са САМО новите автомобили.

Има ли начин да докажеш колко си харчил на газ и колко на бензин? А нали се сещаш че всеки с мощен бензинов автомобил ще сложи по една газова за 1000 лева и ще каже айде сега няма да ми начислявате голям данък

Няма как да се докаже това нещо. Но трябва човек да е много глупав, за да кара само на бензин, ако има газова уредба. Но да - карам и на бензин. Всеки месец - 20 лв. за бензин. При 20 000 км. годишно и разход от 11/100 газ - извънградско (Хонда ЦРВ 2 генерация). Ти прецени колко карам на газ/бензин.

Глупав не знам, ти караш на газ не заради екологични съображения а заради цената. Има куп хора, които цената не ги бърка грам. А и как да влезеш с луксозната кола в паркинга на мола ако е на газ, ми ще ти се смеят

Не съм снобар и ми е все тая " как да влезеш с луксозната кола в паркинга на мола ако е на газ, ми ще ти се смеят"; Който иска да ми се смее - сещай се през кое ми е. Факт е, че с моята кола замърсявам много по-малко от комплексара-снобар, дето се притеснява да не му се смеят заради колата-горивото :)

Не ми се получава, нито по номер на колата, нито по партида. Дава - Несъществуващи данни.....?!?!

Работи ... но трябва да го въведеш на кирилица и без интервали.

_Colombino

И на латиница става. Аз на латиница въведох.

Работи , но ...за регистрирани в София !

Е, така де. Не става....