S&P възнамерява да понижи рейтинга на ЕС заради Гърция

Международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (Standard & Poor's) възнамерява да понижи рейтинга за финансовата платежоспособност на Европейския съюз.

Обратно в новината

Коментари - S&P възнамерява да понижи рейтинга на ЕС заради Гърция | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

и аз се почудих кои са срещу гърците,а то било рейтнгова агенция.Кой поръча музиката?

Dimi

Това не е ли една от агенциите, които даваха максимален рейтинг на няколко американски банки ден преди същите тези банки да фалират?... Тези рейтингови агенции нямат нищо международно, а са просто едни американски фирми прокарващи икономическите интереси на САЩ.

На практика това е удар върху валутата на ЕС, което е много логично и точно използвано, стига да не забравяме, че S & P са мошеници като другите рейтингови агенции. Напълно логично е след като ЕС се проявиха повече като политици, които се поддадоха на икономическия шантаж на гърците и предпочетоха политическия интерес да няма риск от постъпване на руски военни бази в Гърция. Последното ще излезе по- скъпо от шантажа на гърците. Затова смятам, че рейтинговата агенция също шантажира много тънко в много подходящ момент ЕС. Всички знаят, че втора руска база в Средиземно море е вече голяма неприятност , която засяга и САЩ, откъде лаят S&P, затова е по- добре да си траят с рейтинга. А и сега е сезонът на отпуските и се чака някоя магария със световен отзвук. Ако оценим падането на рейтинга на САЩ и незабавното му повишение отново от същата агенция можем да говорим за пълна далавера и злоупотреба с рейтингите на държавите. А на фона на банковите рейтинги по- добре всички тези агенции да бъдат затворени за дълго, докато не се научат на стабилност и да казват истината.

Международната рейтингова агенция е просто една частна американска фирма, която лае за този, който и плаща. В случая спекуланти с облигации.

На кой точно му пука, че някаква компанийка ще понижи виртуални точки, които тя си е измислила на общност с 500млн. население?

Нищо, само дето финансирането на всички страни в ЕС ще се оскъпи поради по-високите лихви, които компенсират по-високия риск, отразен в понижения рейтинг.

финасирането в ЕС се подчинява на други правила! Това не е Ангола или Мозамбик! Има ЕЦБ, която казва кой кара влака!

Съвсем нормално. Но така става, когато политиците си гонят собствени рейтинг.

Не е вярно! Въобще не възнамеряваме, докато не ни наредят какво да правим.