Новите крушки били опасни, пръскат живак

Германски евродепутати оповестиха експертен анализ, според който наложените с директива на ЕС нови енергоспестяващи крушки са крайно опасни за здравето, защото съдържат живак.

Обратно в новината

Коментари - Новите крушки били опасни, пръскат живак | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Много си неук! Кружката с нажежаема жичка да не би да си я слагаш на пода!!! Трябва да прегледаш учебника по физика от 7 клас или 6ти май беше кадето се описва конвекцията.

"От септември 2009 г. на пазара не се продават 100-ватовите крушки..." Да, да! Да, ама-не! В провинцията СЕ ПРОДАВАТ 100 ватови крушки! Не залъгвайте народа с невярна информация!

в ес и кривите краставици бяха забранили по едно време - да припомня. бюрокрацията ще погуби цивилизацията

аз пък си светя само със свещи и факли и никакъв живак не ме тревожи (е, изгоряха ми две къщи, ама бяха застраховани)

ей, хора, защо вярвате на всичко, което се пише в интернет ?; поне като пускат тази новина (очевидно тенденциозно представена), поне да бяха сложили линк към оригиналната новина, да видим наистина какво са казали тези евродепутати - в превода се губят доста неща, да знаете...

А, бе, интересна работа... Не виждм защо едва сега се повдига този въпрос, като луминисцентни лампи (тръби) се ползват от много години! А в тях живакът е МНОГО повече отколкото в една "енергостестяваща". Някой да в чул досега да има специален режим на депониране на тези лампи? Тези тела (говоря за старите луминисцентни лампи, масово използвани от много години) се хвърлят на болкука ей така. Спомням си в миналото съм наблюдавал в изгоряла такава лампа малки топчета живак. Не няма грешка. Не съм сигурен на колко счупени домакински енергоспестяващи лампи се развява счупването (много масово явление) на една луминисцентна тръба, да кажем 120см/36w... И друго нещо: не съм чел по темата, но понеже се говори за ултравиолетова светлина... тя не се ли спираше от обикновеното стъкло. Трябва стъклото да е кварцово (мисля) за да пропуска ултравиолета. Лапмите предполагам не се правят от кварцово стъкло, така че има ли утравилоетово излъчване? (просто питам, не се заяждам)

Добрутро, тъпи бюрократи. Само, че сега трябва някой да понесе своята отговорност за своята изцепка, с което увреждат здравето и накараха заводите да закрият старите си линии, а и за самата природа - тея крушки поне у нас съм сигурен, че отиват направо в кофата. А след това тоя живат отива в моретата и от там в рибите и накрая пак у нас.

Какво значение има дали колите имат евро 4 , ако да речем, камионите нямат? Та да спестим ток точно от крушки е безумна пропаганда! Да не говорим за вредата от технологията на производство и за ама много по-вредния им спектър от този на старите крушки... Ама като е дошло време да се хрупат синтетични хамбургери, какво да се прави??? Да живее ГМО и и опазената от енергоспестяващите крушки и американските самолетоносачи околна среда!!! И повечко чалга и MTV за празниците!

Аман от глупости, Вие Енерго-спестяващите лампи за ядене или за светене ги взимате? Луминесцентните тръби съдържат живак и то в доста по големи количества, а не са забранени! Произвежданите такива в България (завод Светлина -Сливен) допреди 10-15 г бяха (и все още се ползват в някои сгради) със съдържание на Живак над 0,1 грам, повтарям ГРАМ, не микро грам. Да енерго-спестяващите лампи са вредни АКО ГИ ЯДЕШ, а не ползваш за осветление. Това че съдържат живак е ясно на всички и това че съдържанието е бад допустимите норми е пълна глуопост, в Европа се ползват такива лампи от 25 години мислители че ако има живак над нормата Еко-организациите в Германия примерно ще си траят! Това е 200% акция за налагането на ЛЕД и халогенни лампикато алтернатива на енергоспестяващите. Просто отново компании като Филипс, Осрам и други използват своето лоби да картелират пазара.

Просто не знаесх колко си прав!!!!!!!!!!!!!!

За тези крушки ОТДАВНА се знае, че са изключително вредни за организма и разкритието за живака е само една малка част от общата картинка.

Кой спечели от въвеждането на "енергоспестяващите" крушки е въпроса?

Преди година сменихме всички крушки в къщата с енергоспестяващи. Освен, че изведнъж всичко стана по-светло, досега не е имало никакъв проблем и сме изключително доволни. Разбирам, че е важно да се предприемат мерки, ако тази опасност съществува, но същевременно се чудя кое е по-опасно - Цялата мръсотия във въздуха на София, която дишаме всеки ден..или евентуален инцидент, който може да се случи веднъж на 5 години. Сори, но някак си не ми се струва разумно да се правят подобни обобщаващи и плашещи заглавия, че едва ли не енергоспестяващите крушки били отровни. И 20 пъти над нормата да е живака...все пак не става дума за всекидневно облъчване, а еднократно..от това нищо съществено не може да ти се случи.

Ползвайте LED крушки. Има вече на приемливи цени на OSRAM, Toshiba и Philips с 10г. гаранция. Не забравяйте да си пазите касовият бон. На мен като ми изгори нормална крушка с нажежаема жичка си купувам LED. За една гидина сам сменил повече от половината. Така не усещам разликата в цената на крушките, а и тъй като LED крушките са ни с 10г. гаранция, то скоро няма изобщо да се ъанимавам със сменйяне на крушки. LED работи при много ниски и високи температури. И от много авто проиъводители се ползва при пикачите и фаровете. Сащо не трябва да се забравя, че за процеса на светене не е необходимо топлина както е случайат с нажежаемата жичка в крушката и поради тази причина енергията подадена кам крушката отива клавно за светене. Докато при крушките с наж. ж. 85% отива за отопление. Което ева ли ви в нужно ако я ползвате отвън. Не забравяйте да като си купувате LED крупки да гледате на Lumen-ите и спектъра на светимост, пр. за 6W да е поне 350 Lumen-a и 2'700K (топло бяло). Препоръчва Ви фирма LEDON и крушка 10W (свети като 90W) 2,7K, 600Lumen. Има димващи и с двоен режим на работа. Поръчка от интернет или някъде може би в София.

Полезна информация, благодаря! :)

Това е известен факт от поне година, година и половниа. Английската преса беше изписала доста по въпроса тогава!

Вие добре сте го казали , но аз искам да попитам, кой ще понесе отговорността в България за тези крушки, които ни предлагат на пазара , които са опасни и които хората ползват от 2009 г. Търсиме виновнкика в случая , последствията са ясни . Кой ги внесе на пазара в България, естествено е че той е знаел че съдържат живак.

В България има 200 неразкрити поръчкови убийства Вие сте тръгнали за някакъв живак сметка да търсите на някой. Изберете ме за президент и ще Ви дам възможността Вие самите да търсите тази отговорност и да печелите и да живеете добре от това. 1.Трябва закон за влизане в каквито и да е политически и икономическо международни организации. Като това задължително да става чрез референдум, който да се провежда на всеки три или 5 години, защото живота се променят. Освен това първото изискване за кандидатстване на България в каквато и да била международна организация е да има ред за напускане на последната!!! Иначе България автоматично губи политическа и икономическа независимост и се превръщаме в това което сме сега, безродници и скитници по света. И така нататък и така нататък...

Отговорих Ви но не ми пускат коментарите. От последните 5-6 за ми пуснали само долния.

Ползвам от години енергоспестяващи лампи и до сега нито една не се е счупила. Някой здраво го е подгонила параноята! :)))

Първата крушка, която реших да сложа в хола, ми остана стъклото в ръцете, винтовата част във фасунгата!Мислиш ли,че купих други?

Ами нормално. Като си я натягала държейки я за стъклото. Ама ти си жена, от къде ще ги знаеш тези сложни неща. Знаеш само да плямпаш недоволно.

А мислиш ли, че си прочела упътването, където пише завивайте, като държите само за пластмасата?

Завинтил съм стотици такива крушки и нито една не ми се е строшила в ръцете! Ама то си има как да се завинтва крушката, даже е показано на всяка опаковка.ГЛЕДАЙТЕ, ЕЛЕМЕНТАРНО Е! Ти когато си погалиш любимия или детето с гояга и юмруци ли го правиш???

Крушките не се хващат за стъклото НИКОГА! На опаковката изрично е посочено, че се забранява да се държи крушката за стъклото, защото конструкцията на крушката е такава, че има голяма вероятност да се счупи.

ами купила си най-ефтината Мила! нормално са в пъти по качествени, но както всяко правило си има и изключения!

Някой може ли да ми каже като влезе в села забраната с какво да си светя в клозет на открито? Енергоспестяващите крушки на студено едвам мъждукат, и докато загреят, съм с един крак в мръсотията. Айде после миене, чистене. Халогенните крушки са скъпи и пукат като пукали. LED крушките са много скъпи, а и не знам дали няма да се развалят и те на студено.

Ти ме подсети - а на село в кокошарника, свинарника или в плевнята? На някои хора наистина не им е ясно какво значи енергоспестяваща крушка дори и на -5 градуса...

Има си енергоспестяващи крушки които имат допълнителна обвивка /балон/. На някои е пластмасов, но други е нещо като силикон ...това ги прави по-добре защитени и по-бързо да загряват.

Тя технология си е мъртвородена - още се ползват нажежаемите жички масово, а лед лампите вече са на цената на скъпа "енергоспестяваща" лампа. Докато "енергоспестяващата" гори 20 вата и уж свети като за 80 вата, лед лампите рядко минават 5 вата, и светят като за около 20 вата. И все пак това са ранните модели и не са толкова добри - и енергоспестяващите едно време бяха доста по-зле. За информация - енергоспестяваща Филипс, нямаща нищо общо с китайските ментаци в БГ, струва в Англия към 2-3 лева.

Чувал съм че в Англия този вид крушки са дотирани затова и цената им е по-ниска отколкото в България. А това че са Филипс не значи че не са китайски, но сигурно са по качествени от тези продавани в България.

За информация - енергоспестяваща Филипс, нямаща нищо общо с китайските ментаци в БГ, струва в Англия към 2-3 лева. ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Въпросът е, че информацията ти е недостатъчна и от там изводите съвсем погрешни. Цената на крушките в Англия се субсидира от държавата и за тва са евтини. Да не говорим, че на Филипс им беше платено за да раздадат "безплатно" 2 или 3 млиона крушки. Сещате се кой плаща, предполагам

Точно PHILIPS -11W пуснаха в Англия на невероятно ниски цени. Производство -Китай, Полша или Унгария. Купуваш два пакета по 5 крушки за 1 паунд. Така една крушка излиза 10 пенса /около 23 стотинки/. Проблема е, че пуснаха основно с английски байонет, не са на винт и не стават за Европа! Тези на винт се изчерпваха бързо, защото се изкупиха от поляци, румънци, българи ... Все още по магазините има добри оферти на цени ...30 пенса примерно 70 стотинки/! Цените тук са мнооого разтегливи, зависят от точния модем, мощтност, марка...

Преди 25 години пред един завод в ремонт видях огромна купчина от изхвърлени и натрупани безразборно дългите луминисцентни лампи. а изумителното беше, че под купчината беше запален огън! Представете си какъв поток от живачни пари се носеше във въздуха. Обадих се в телевизията но ни сто ни вест.

Цялата тази история напомня свински грип.

Тоя дето натръшка прасетата преди 22-3 години в Ирландия...

ама памет имаш, дядо...

"Подобна забрана противоречи на здравия разум. Никога една бюрокрация не е изхождала от здравия ум. Просто хората трябва да си оправдават дебелите заплати в блатото на европейския парламент. Така че не ни стигат глупостите от нашия и сме тръгнали да храним тези от ЕС парламента. Е те затова няма ни заплати ни пенсии.

Определено се вдига пушилка с цел оправдаване на заплати

А добро утро. От много "еко" истории със старите много "консимуращи" крушки сега ще разберем, че новите са още по-неекологични с тоя живак. Хайде сега тях да забранят и всички наново да си накупят 100 ватори с жичка.

Това го разправям от няколко години. Четох преди време упътване в един американски сайт какво да правим, ако се счупи такава крушка - да пускаме прахосмукачка, да проветряваме за поне 15 мин., да слагаме счупената крушка в специална кесийка и разни други такива. Минавам на луниички из цялата къща, но не и на тази отрова.

Най-после някой да каже истината. И не само от "мания за опазване на околната среда" са се водили - доста милиарди са прибали в джоба си и то по време на криза

Ее... най-накрая се усетиха! Що за фашизъм е това да забраняват крушките с нажежаема жичка!? Аз съм се запасил с един кашон крушки с нажежаема жичка. БОЙКОТ!!!

То това е целта - да тровят хората.

Не съм чела повечето коментари, но ще споделя личен опит.Първата енергоспестяваща крушка си купих в Германия още през 1993 г. Оттогава сменихме всички крушки в дома и офиса. Даже в асансьора на входа.Досега няма счупена нито една крушка. За разлика от старите крушки , с които имах лоши преживявания. Когато се роди сина ми, над бебетата гръмна една крушка и стъклата паднаха между две креватчета. Слава Богу не пострада никой тежко. После вкъщи гръмна крушка почти над главата на детето и му изкара акъла като се пръсна на малки парчета.Икономиите са огромни, а погледнато в световен мащаб просто не могат да се оценят. Така, че винаги има някои , които протестират главно, за да са интересни или някой им плаща. И да добавя - крушката в асансьора работи без прекъсване вече 4 години. Старите горяха едва ли не всеки месец.

Един навремето отговаряше на всички въпроси: "А вие защо биете негрите?" Аз пък ще те питам: "Какво спечели ЕС от забраната да се продават КРИВИ КРАСТАВИЦИ"? Та - трябва да имам право на избор. На тебе може да ти е хубаво и практично да са само прави краставиците, но мене въобще не ме е грижа...

Ползвай си ги със здраве, но нещо доста напудрено и рекламно ми звучиш!

Не е напудрено и рекламно. И аз съм с енергоспестяващи вече 4 години вкъщи и съм изключително доволен. При средно 50-70 лв сметка за ток месечно, от тия лампи към 5-10 лв ми се икономисват всеки месец. Отделно забравяш какво е това смяна на крушка, просто защото не изгарят, с години... Въпреки това смятам, че е редно да се продават и от старите крушки и всеки да си купува каквито иска, включително и 100 ватовите. Според мен много избързаха да наложат новите със закони и правила, малко се уляха... Хората още психологически не са свикнали с новата технология. Навремето така е било първо с телевизора, после с цветния телевизор. Впрочем и със стандартната (Едисоновата) крушка също :) Просто хората бавно си променят нагласите, което е нормално. Трябва да мине време.

Гледай да не ти се счупи енергоспестяващата крушка вкъщи, че ще викаш Гражданска защита.

От около десетина година ползвам само подобни крушки и също до момента не съм имала никакъв проблем! Въпрос на личен избор!

Аз пък съм си купил един съветски ветроупорен фенер,който работи с течна газ/от кой род е газ?/и платнен фитил,закачил съм го отвън на балкона до прозореца и си светя с него.В стаята няма никакви вредни неща.Е,по слабо свети,но става за ядене и секс.

и как е правилно да секаже:" газът" или "газта"?:-)

Мисля, че щом се членува "газта", би трябвало да е от женски род, когато се има предвид течната газ, която използваме в домакинството, колите и т.н., но не съм сигурен...

Когато е в газообразно състояние е в мъжки род, а в течно - в женски. Става дума за различни продукти.

Не е вярно, че има 0.35 микрограма живак. Дори и в марковите крушки има поне 1 милиграм (!) живак, а в китайските - 3-4 мг. Допустимият максимум по RoHS е 5 мг. Само ще вметна, че когато една такава крушка отиде на боклука и се счупи, всеки 1 мг живак от нея замърсяват 5300 л питейна вода! Т.е. една такава крушка замърсява около 20 ТОНА вода!!! Повтарям за неразбралите - 1 крушка - 20 ТОНА вода!

На запад не обичат да им ограничават правата и има голямо брожение срещу подобни наредби. В България не съм забелязал да се спазва забраната. Защитниците на компактните луминсцентни лампи (енергоспестяващи) не отричат , че съдържат живак , но той бил по - малко от това което се спестява от икономите на ток и свързаните с тях вредни емисии (живак има и във фосилните горива). Твърдят още, че модерните енергоспестяващи лампи нямат недостатъците на по - старите модели по отношение на мигане 100 херца и лош спектър на светлината. Но за привъжениците на класическата лампа на Едисон има на разположение 20 и 30 ватови лампи електроспестяващи лампи с волфрамова жичка, които са доста скъпи и не светят много добре. И led лампите идват, скъпи , но траят много дълго 50000 - 100000 часа.

Като са вредни не ги чупете. Някой кара ли ви да ги чупите вкъщи? Ако случайно се счупи - проветрявате и толкова.

Не става с проветряване. Необходима е обработка със сяра.

Защо не си поискате от евродепутатите, от партиите и от властта да спрат прогреса, а нападате мен. ЕС няма ресурси и ще търси алтернативи. Държавата и ЕС имат право на политика по енергоспестяване, защото се управляват от демократично избрани органи, които са упълномощени да решават вместо нас. Те и топлоизолациите са с химии бъкани и въобще всичко ново. Тея нови печки от всички видове дали са по-малко опасни, GSMите и т.н. Явно е ред да се лае по лампите. Жените дето си горят лицата за тен по ли е безопасно. Лампите ще стават надявам се по-евтини, по здрави и по-безопасни, а дано и с по-големи гаранции. Крушки от 50 стотинки сменям всяка седмица по една у нас , няма да пиша марки - към момента всички са боклуци. Имам 5 енергоспестяващи от почти 2 години, евтини - нито една сменена.

Нещо май не разбираш. Значи - ако е офис сграда, мол и т.н. - собствениците преценяват какъв тип осветление и т.н., НО е ясно, че трябва да спестява максимално енергия, защото се пестят десетки хиляди пари от това. НО - какво би спестил от 5 крушки в някое апартаментче? И не ми казвай, че по цял ден и нощ във вас светят всички крушки! ДА ТИ ЗАБРАНЯТ СЪС ЗАКОН ОБИКНОВЕНИТЕ КРУШКИ си е абсолютно пълна ИЗМАМА!!! А утре ще гласуват закон и коя марка да ползваме, може би? И само не ми казвай, че от цялата работа ЕС щял да спести НЕЩО!!! Няколко милиона домакинства, ако сложат такива крушки - ОК, ще има спестени милиони, НО ЗА КОГО??? Някой се грижи за домакинствата? А производителите на ел. енергия, които са си търговци и им дреме - трябва да продават стоката/тока си и ще оставят това така??? Европейският парламент тооооолкова го е грижа за населението на ЕС, колкото нашият парламент го е грижа за България!

Поредната разкрита пропаганда на ЕС. Кога най после ще се разпадне?!

За какво е всъщност този Евро Парламент? Няколко хиляди бандити, връзкари , клюкари, мързеливци, лобисти харчат парите на будалите, а 2/3 от работата им е абсолютно безсмислена и безумна! Би ли ми обяснил някой, какво спечели Европейският съюз от двегодишната забрана да се ПРОДАВАТ КРИВИ КРАСТАВИЦИ??? За несведующите - ИМАШЕ такъв закон и този закон беше отменен тази година...

Браво, най-после някой да натрие носа на некадърниците от ЕК - лобизъм и нищо повече е тяхното управление, забраняват всичко, за което не им е платено. Новите крушки са отвратителни - дразнят очите, работят нестабилно, нямат същото светлоотдаване и са абсурдно скъпи - защо ще ни ги налагат силово ?

Аз искам да имам избор и избирам 75-ватовите крушки! Получавам мигрена от новите боклуци. Непрекъснато съм и с конюктивит!Дреме ми за глобалното затопляне!Искам аз да съм добре! Крушките ли са най-големия източник на топлина? Толкова вулкани, Устата на Ада, която гори вече 35 години, хиляди нефтени кладенци, които също си горят, пожари всякакви, взривове всякакви, ама се хванаха за крушките баш!

Трептящата светлина на енерго-спестяващите крушки е вредна за зрението и мозъка. Причинява засилване на симптомите на нервно-болните, особено опасна за епилептици. Освен това не съм убедена, че спестяват енергия- пише си 15 вата, свети като за 15 вата. Защо някой вярва, че било еквивалент на 90 вата не знам?

Предполагам, че си човек които е завършил училище, поне 11 години прекарани в даскало. Може би, имаш завършен и университет - още 5 години. Може би работиш в офис. Където вероятността осветлението да е луминисцентно е голяма. И така - времето, което е минало в "такова" осветление е ОГРОМНО! От това ли съдите за симптомите за нервно-болните хора? И не мога да разбера - след като не искате да ползвате нещо - не го ползвайте! Просто и елементарно :) Винаги е имало хора, които да отричат новостите. И точно хора като вас са си мислели, че в автомобилите има дявол, който ги задвижва. Но все пак - това е въпрос на интелект. Това е, като да очакваш циганин да разбира от ядрена физика. Няма как да стане....

Читателюы чета написаното от Вас "след като не искате да ползвате нещо - не го ползвайте! Просто и елементарно" и се чудя на простотиите Ви. А какво да ползваме, като другите крушки изчезнаха? Да си светим с газени лампи, защото умници като Вас са измислили някакви тъпи забрани докато са си чоплили носа? Или и Вие лобирате за неща? И не говорете за "цигани" и образование, защото логиката Ви е елементарна.

Енергоспестяващите крушки не само пръскат живак, но и вериозно увреждат зрението на хората. Няма смисъл да спестяваме електроенергия, като след това ще я изразходим за изследвания и очила!!!

Ама те това хората не го разбират. Напоследък (разбирай последния век) хората харчат спестените от една глупост пари за друга, още по-голяма глупост.

Енерго спестяваща Нажежаема Спестени W Изразходвани W за 1 ден Икономии За месец За година за година 5 W 25 W 20 W 200 6 kW 72 kW 8.64 лв 7 W 35 W 28 W 280 8 kW 101 kW 12.10 лв 9 W 45 W 36 W 360 11 kW 130 kW 15.55 лв 11 W 55 W 44 W 440 13 kW 158 kW 19.01 лв 13 W 65 W 52 W 520 16 kW 187 kW 22.46 лв 15 W 75 W 60 W 600 18 kW 216 kW 25.92 лв 18 W 90 W 72 W 720 22 kW 259 kW 31.10 лв 20 W 100 W 80 W 800 24 kW 288 kW 34.56 лв 25 W 125 W 100 W 1000 30 kW 360 kW 43.20 лв 30 W 150 W 120 W 1200 36 kW 432 kW 51.84 лв 35 W 175 W 140 W 1400 42 kW 504 kW 60.48 лв 40 W 200 W 160 W 1600 48 kW 576 kW 69.12 лв 60 W 300 W 240 W 2400 72 kW 864 kW 103.68 лв 95 W 475 W 380 W 3800 114 kW 1368 kW 164.16 лв

Така е, но само ако не гасиш лампите. В момента, в който започнеш да палиш и гасиш често, животът на енергоспестяващите спада драстично. И тогава прибави цената на крушката - 4-5 лв. срещу 0.40 лв за другата и ще си говорим пак.

от 3 години ползвам само енергоспестяващи. Средно-покупната цена на всяка от крушките е 6 лв. Във всекидневната си стая, която е 25 м2, имам 6 енергоспестяващи, всяка по 13 вата. Общо консумират почти 80 В. Преди да сложа тези крушки, ползвах 3 по 100 В за да имам същата осветеност. Всеки ден в тази стая ползвам осветление м/у 4 и 8 часа (летен-зимен период). Т.е. средно на ден 6 часа :) Какви са сметките: 6 часа по 80 вата = 0.48 КВ на ден 6 часа по 300 вата = 1.8 КВ годишно: 175 КВ за енергоспестяващите с/у 657 КВ за обикновените. в лева: 32 с/у 118; покупна цена: 36 лв. с/у3 лв. приемам, че крушката с нажежаема жичка ще изкара поне една година (което силно ме съмнява, но нека да съм оптимист) Какво се получава: ако всяка година си купувам по 6 крушки от "лошите енергоспестяващи", ще давам 68 лв. за осветление за енергоспестяващите и 120 за обикновените. Да, ама има едно "НО!". Аз 3 години не съм сменял нито една от тях. Значи: 3 по 32 лв. за ток + 30 лв. за покупка - 126 лв. с/у 3 по 118 + (хайде да приемем, че и обикновената крушка ще изкара 3 години) 3 лв. 357 лв. 126 с/у 357 за три години, за една всекидневна. Признавам, че не лекар не съм ходил. Може и да имам рак. Може и зрението ми да е отслабнало. Макар че 12-те часа прекарани пред компютър на ден, едва ли би било фактор, който разрушава зрението ми. И така... животът продължава :)

Това, че сравняваш мощността на една енергоспестяваща крушка с такава с нажежаема жичка с 5 пъти по-голяма мощност, изобщо не е правилно. Няма никакъв шанс 15W енергоспестяваща крушка да свети като 75W нажежаема, независимо какво четеш по нета. Вземи един евтин луксметър и ги измери, ще останеш силно изненадан. Разликата е не повече от 2-3 пъти, а не 5 пъти в осветяването, при една и съща мощност. Е, разбира се, освен ако не си купиш енергоспестяваща от 15 лв.

Дано се реши окончателно проблема с крушките, защото положението вече е нетърпимо - хората са на прага на бунт. Мисля, че ако успеят остава само въпроса каква тоалетна хартия да ползват кравите в ЕС, и няма да остане и един проблем за решаване.

Какъв бунт бе, шизофреник :) На "хората" хляба 5 лв. да го направиш - пак няма да има бунт... ти за едни крушки....

От доста време англичаните уж на майтап изкарват на показ дивотиите (разбирай решенията) на евро-комисиите по един или друг въпрос - и ето доживяхме евродепутат да ни го каже в прав текст - "Подобна забрана противоречи на ЗДРАВИЯ разум"!

bobsyn@

За пореден път обществото губи. Губи, защото се оказва, че твърде много хора са изненадани от това, че в енергоспестяващите се крушки има живак. Губи, защото със закон е ограничено да избира какви крушки да ползва на база информиран избор. Губи, защото се харчат пари от данъците ни за дискусии, лобиране и приемане на нормативни актове, които според мен в случая подпомагат не екологията, а ограничен кръг фирми, които печелят повече (като % от продажната цена) от "новите" спрямо "старите" крушки.

Браво! Много точно казано. Бих добавил евродепутатите са некомпетентни, като междупрочем и депутати в нашия парламент. Но това е следствие от некомпетентноста на избирателите и там е сериозния проблем. Именно в тази посока трябва да се работи. Другия проблем са манипулаторите-хора, които вменяват на обществото, че нещо е полезно, кето в действителност не е така, водени единствено от личната си изгода. Като пример ще дам въвеждането на топлинното счетоводство, в следствие на което не само, че сметката ми за парно не намаля, но се появиха и допълнителни разходите. Трябваше да купувам допълнителни устройства и всяка година да плащам допълнително за отчитането им, вместо да давам тези пари за топлина.

Сега нали не е виновен ГЕРБ за живака. Да ви имам Евросъюза. Магазините продаващи такива лампи не трябва ли да са отговорни и за рециклирането им със съдействието на ЕС разбира се. Тук таме има места за изхвърляне на батерии, а сега ще се направят и места за лампи(дай боже). Ще се преработят и осветителните тела - балона да е отдолу, да пази от счупване на лампа, а и отгоре отворени ще се охлаждат по-добре. Знак на лампиона че е подходящ и това е. Не подценявайте спестената електроенергия. Не спирайте прогреса.

Абе ти акъл имаш ли?Аз искам право на избор!Не да ме задължават или забраняват!Каквите си искам - такива ще ползувам!

Луминисцентните лампи са изключително вредни най-вече със светлината си, която произвеждат преди да са счупени. Потърсете информация докато имате с какво да я четете.

... и с какво е вредна светлината на луминЕсцентните лампи .... специалисте осведомен ( пише се луминЕсцент, ако незнаеш )

Добре бе пич, ОК, като ти харесва - ползвай ги, но нека на тези, на които им харесва да ползват другите, нали те си плащат сметките после... Това е като насилственото налагане на религия - този бог е праведния, на него ще се молите!!! Всеки е свободен сам да избира! Дали аз ще изхарча тази електроенергия или ще я продадат на Албания и някой шиптар ще я изхарчи, за природните ресурси е все едно - те все недостигат, за каквато и енергия да се сетиш. Аз не виждам да са намалили производството на ел. енергия заради постигнати икономии - напротив - строят се нови централи...

Чиcтoмeтka

Важна подробност, която никой не забелязва. От толкова енергоспестяващи уреди, кое точно ни намаля? Ще ползвам 2 енергоспестяващи крушки, вместо 5 обикновени, а ще плащам същата сметка за ток. Защо ли? Защото съм си купила още един телевизор.

Написах коментар по темата тук: http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=39872 Накратко: глобалното затопляне свърши, чака ни глобално застудяване. Компактните луминисцентни лампи в същност не пестят толкова много, колкото пише в рекламите, защото при производството им се изразходва много енергия. По-изгодно е ползването на тръбни луминисцентни лампи 36W/1,2 метра.

За луминисцентните не отчиташ , че много се повреждат, постоянно има проблеми - лампи, стартери, дросели - поне това , което аз съм ползвал. Енергоспестяващите са по-добри откъм повреди и по прости за хората. За фирми и обществени организации обаче луминисцентните са додър вариант - има кой да ги поддържа. Биха могли там да са дори задължителни след като ще сме шампиони по зелена енергия в ЕС.

повреждат се, когато някой идиот ги сложи на датчик автоматично палене и гасене. този тип 'крушки' са силно уязвими точно от процеса на палене и последващо палене след гасене.

А ни излъгаха да пестиме! Преди месец сложихме такава и на стълбището - изгоря точно след ден и половина. Като прочетох за живака, внимателно я отвих и изхвърлих. ЧНГ!

А в контейнера се счупи и с ЖИВАКА децата си ти нагости :)

Тук много е важно къде и как си я изхвърлил? Такива лампи трябва да се съхраняват, ползват и изхвърлят много внимателно, което напрактика обезмисля ползването им. Били енерго спестяващи, ок но са супер вредни за здравето, по скоро трябва те да се забранят, а не обикновените прекрасно светещи крушки на Едисон :)

И аз съм електронен инжинер и просто ще кажа че това е следваща еволюция на луфминисцентните лампи, при тях живака е по малко. Реално счупването на една крушка не е проблем, но това не трябва да се превръща в постоянно занимание да се чупят тия крушки. Аз ползвам само такива от 5-6г. и досега съм чупил инцидентно само 2, и то изключени. Доста по често се поврежда електрониката им, 2-3 пъти по често от самите крушки. Те не са по безопасни от класическите големи луфминисцентни лампи. Друг е върпоса че у нас като бананова държава няма информираност на народа(няма и интерес за друго освен чалгата по телевизора) какво да прави със счупена такава лампа, къде да я изхвърли, защото те трябва да се рециклират. 1 счупена таква лампа не е проблем, но изхвърлени на бунището няколко хиляди ще станат сериозен проблем... Така че стига глупости, няма да умират хората масово, има къде по опасни неща като например дишането на смрадта от кошниците коли минаващи ежедневно през Лъвов мост в София... Да не говорим за ежедневното ядене на храна съхранявана в съмнителни пластмасови опаковки и съдове...

Колега, съгласен съм с всичко казано от теб. Обаче се научи поне титлата си да пишеш - инженер, не "инжинер" (за по-лесно "инж.")

Но като инженер трябва да знаеш вероятно, че самото производство на енергоспестяващите крушки е много по-вредно за околната среда в сравнение с обикновените. Тогава къде е Киро на кирия дето казват старите хора. Освен това нали сме се насочили към възвращаеми източници на ел.енергия, тогава какъв е проблема че ще изгорим малко повече ток. Проблема е, че тези нови крушки изобщо не заместват старите. Светлината им е различна и мене ужасно ме дразни. Освен това пробвахме на полилей с 5 тела. 5 обикновени 40 w крушки светят много по-силно от 5 т.нар. 60w от новите, а аз съм леко сляпа и като не виждам добре нито мога да чета, нито да свърша нормално някаква работа. А най-ми е кеф като се отрази светлината им на екрана на телевизора или компютъра.

Всяко производство води след себе си замърсяване, затова когато то се планира се мисли и по въпроса със пречистването и филтрирането на вредните вещества, друг е въпроса че света първо е тръгнал към индустиализация и после е мислил за екология след като в видял какви са последствията, друг е въпроса че ние тук все още нямаме тая нагласа дори да мислим по въпроса, затова и масово се карат стари димящи коли кошници, но маркови, навместо по обикновени но изправни... Енергоспестяващите крушки се изплащат по време за своя живот доста бързо и пестят доста през целия срок на експлоатацията си, също тук няма почти никаква вероятност те да експлоадират както нормалните крушки например на студено. Светлината може да бъде най различна от тия крушки, има най различни с най различни параметри и светене, въпроса е да се поинтересуваш и да избереш подходящото за себе си. Някой от тях светят много по силно то обикновените крушки и доста по добре, аз съм най доволен от Tungsram Е27-ES(но ги няма масово), особено на двора такава с мощност 23W= 120W свети по силно и по добре от всяка дори 150W крушка с нажежаема жичка и когато навън е -20 градуса не се пука като обикновените при първо палене... Темата е обширна и може много са се говори, но факт е енергоспестяващите крушки са по добри и излизат по евтино в дългосрочен план. Нужен е и правилен подбор на подходящите по светене лампи също! Някой също се изказа за LED, но те са още много скъпи реално за масова употреба, но предимствата са им безпорни - вероятно такова осветително тяло би се ползвало докато съществува сградата...

Абе изобщо нали Западът точно затова плюепше до преди 20 години "Комунизмът-Тоталитаризмът" и прочие - че налагал правила, ами не следвал Пазарът! А сега какво - Клиентът иска едни лампи, ама май вече "клиентът няма винаги право" и му налагат НАСИЛСТВЕНО да купува извратени творения за бавна смърт!!! ЕС е Тоталитарна система, нали?

ЕС не е точно тоталитарен, той е насилствен инструмент като всяка държава. Когато дойде кризата и пазара не можа да я спре, насилствения инструмент извади милиардите и омекоти удара. ЕС е новата Римска Империя. Дано в нея се интегрираме толкова добре колкото и в старата.

както всяка държава, викаш ти. оти ги ручахме тогава жабетата, викам аз, да сменяме тоталитаризма с неговия ефемизъм?

Eй богу, най-накрая загряхте - като енергоспестяваща крушка сте/бавно, но ефективно/. Колко пъти съм спорил по форумите, че енергоспестяващите крушки са ВРЕДНИ, и статии в подкрепа съм пускал, ама не - ще спасяваме планетата, а за живите същества на тази планета не ви е еня.

Ти прочете ли въобще статията? Аз като изляза на балкона и вдишам въздуха от улицата сигурно ще е много по-вредно, отколкото да счупя умишлено такава крушка и да вдишам изпаренията й. А ти като искаш си плащай високите сметки за ток и се чуди защо никога не ти стигат парите.

Ей "умник", Аз ще ти платя разликата от... 2-3 лева!!! Колкото до ЖИВАКЪТ, тая смъртоносна отрова със зловещо действие, се натрупва и при масовост, хората до няколко години ще се изродят и ще заприличат... досущ на теб. Но това е целта на ЕС. В някои цивилизовани страни дори забраниха луминисцентните недоразумеия в училищата, щото разрушават зрението, нервната система и са канцерогенни!!! Ама българинът-тарикат мисли за децата си само в два случая: - когато е млад - да ги напердаши - когато е стар - да му гледат насрания задник. Жалка пасмина.

Защото утилизирането на съдържащите живак крушки също е много голям проблем. Освен това, предполагам, че ти е известно вредното влияние на УВ лъчите, които излъчват т.нар. "енергоспестяващи" крушки. Не ти препоръчвам да стоиш в близост до такава крушка. Особено опасно е това за деца, за хора с алергии и за хора с някои заболявания, при които недопустимо излагане на слънце, респективно на УВ лъчения. Въобще, освен да докарат някой кожен рак, тези "енергоспестяващи" крушки за друго не стават.