Йотингер не изключва ”най-лошия възможен сценарий”

Гюнтер Йотингер не изключва да се сбъдне "най-лошият възможен сценарий" за енергийната сигурност в Европа заради действията на Москва в Украйна.

Обратно в новината

Коментари - Йотингер не изключва ”най-лошия възможен сценарий” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не дразнете Руската мечка!А Обама-да не тласка НАТО към военен комфликт с Русия..щом е смелчага-руската зима го очаква,нали оприличават Путин с Хитлер...

Това Бостанско плашило Йотко май няма и средно образование. Не знае, че Херсон и Одеса също се намират в Украйна. За сега де!

Тъпите кравари ореваха света и се чудят с какви подривни политики и военни действия да спасяват умирашата хамерика....искам да доживея смърта на тази зловеща империя.... Амин.

Това е реакция на ИЗЛИШЕН евро бюрократ. Има си договори на Русия с ред страни, някои от ЕС , други не. Има осигурено финансиране, частни компании ще строят, .. Само че за какво този тъпунгер ще получава огромната си заплата, как така без ЕС бюрокрацията може да се случи нещо? Е, пари няма да дадат, но акъл, изисквания, забрани, правила ... имат много. И ако не намерят кой да се съобразява с тях - хоп, Маккейн долита и показва кой командва.

По точно не може да се каже! Респект!

типичен евро.едераст, без каквито и да са ценности, вследствие на което мисленето им е извратено, и неговите думи не могат да бъдат нито критерий за истинност, нито за морал. Единственото, което тези същества като него могат да направят, е да докарат беди и страдания на обикновените хора.

Има нещо много гнило в тази новина. Нито му е работа на Йотингер да се изказва по такива въпроси, като член на еврокомисията. Нито Мариупол е на Черно море. Нито Одеса е отнета от Украйна. Съвсем друг е въпроса, че Мариупол се използва за износ на ресурсите от Донбас, както и друг е въпроса, че май скоро Донбас няма да бъде част от Украйна.

Не мога да разбера, защо трябва да се противопоставяме едни на други, дори ние, тук в тоя форум. Нещата са прости - вземат се тъпи политически решения, никой не слуша специалистите и никой не се интересува от бъдещето на България оттях. една година говорим за задкулисие, но задкулисието е естествена форма на управление на Запад и в САЩ. Мислите ли че западните политици са чисти като света вода ненапита - всеки един оттях е издигнат с парите на определени икономически конгломерати и съвсем естествено да служат на техните интереси. Знаете, че в САЩ парите за президентските кампании идват от супермилионерите и това там е естествено, а у нас е противоконституционно и гнусно. Демек всичко е въпрос на ценностна система. Затова ние няма смисъл да се делим на русофоби, американофили, русофили, на Изток-Запад и прочее дивотии. Кои сме ние, какво е нашето национално самочувствое, кой ни управлява и кой от запад ни бие шамари? Това е проблема, а диверсификацията е част от този проблем. Редица европейски дтрани категорично отказаха да се включат в санкциите, други защитиха Южен поток, а ние българите сме срещу всичко, срещо всеки и срещу себе си. Нямаме национална доктрина, нямаме енергийна стратегия, сменят се политици - сменя се курса, няма последователност, няма наследственост и съпричастие към общото ни бъдеще. А сме седнали, тука във форума да се ядем едни други за чужди политически интереси. Нека си гледаме нашия си интерес. Ако трябва Южен поток - за Щжен поток. ако трябва шистов газ - за шистов газ, а не непрекъснато педер..ко въртене насам натам.

някои неща. Най-интересното е, че непрекъснато ни даваха за пример унгарците, чехите и словаците, които имали своите пролети, които се опълчили с голи гърди на съвеЦките танкове и т.н. И наистина в тези страни не обичаха СССР и хората, които го населяваха. Само ние ги обичахме безгранично. Сега нашите герберасти и седерасти ги мразят безгранично, те са най-големите ястреби, които настояват за повече санкции, повече НАТО, повече хамерикански бази и оръжия и т.н. Обаче в същото време в Унгария, Чехия и Словакия казват, че не желаят санкции срещу Русия и ако трябва ще наложат вето. Каква е разликата между тях и нашите продажници? Амо точно там - те не са продажници, гледат интересите на собствените си народи, без да слугуват на този или онзи. А нашите герберасти и седерасти са класически продажници и българомразци - те гледат интересите на САЩ, Турция и т.н., на всеки друг, но не и на собствения си народ. Това ако още някой не го е разбрал, значи че има сериозни проблеми както с интелекта, така и с морала.

ЕС изтръпва при мисълта, че след толкова насъскване на украинските управляващи срещу Русия, може да се случи така, че Украйна да изпадне в икономически фалит и състояние на хуманитарна криза, и като автор на украинския сценарий да е морално задължен да изхранва 45 милиона обезумели от глад украинци. Поради тази причина ЕС се стреми да направи всичко възможно за да принуди Русия да направи това, но Русия е много наясно с тези намерения и няма нито да влезе във война, нито да окупира югоизточна Украйна! Това, което ще се случи там е образуването на новата държава "Нова Русия", която ще е неприятелски настроена към ЕС и САЩ, а остатъчната държава "Нова Урайна", няма да я искат нито в НАТО, нито в ЕС1 защото няма да представлява интерес от никоя гледна точка!

Най-лошия сценарий за ЕС ,ако новоизбраните чиновници в ЕК са толкова некомпетентни колкото Йотингер

Фактите са,че ЕС не е произвела нова състейнабъл технология за производство на ел.енергия последните 50 години. Вятърните електроцентрали и фотоволтаици са проекти от 30-те години на 20 век. Изкуствения керосин е проект от времето на Хитлер. Слънчевия керосин е модификация на ограниченото по технологични причини производството на изкуствен керосин от 1942 г.,като енергията използвана в производството,се замества сега от фотоволтаици и директно нагряване. Като четеш,поне разбираш ли за какво става въпрос???? Или само плюеш сдъвкани факти от прес рилийзи на ЕК.

Руснаците изгубиха- за това сега така предсмъртно пробваха да хапят! Правителството на Украйна прие законопроект за влизане в НАТО .Премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че правителството на Украйна е одобрило закон за отмяна на извънблоковия статус на страната му и за нейното присъединяване към НАТО, предаде РИА Новости.

кажи им да приемат законопроект са ползване на слънчев керосин.

До "offf lele ( нерегистриран ) 03.09.2014 12:53" Сега го ударихте на молба към българите, м?;) Като не проработиха заплахите ви и разобличих част от тях - сега се молите съфорумците да не "дават ухо" на написаното от мен:) Тъй като нямате доказателства, които да ми противопоставите, молбата ви към тях остава единственото ви оръжие, а?:D

моля ви не се връзваите на пъстър свят. наима смисъл от спорове, явно си има фикс идея и идеал човечеството да използва енергя от слънце, вода и вятър, в което няма нищо лошо все пак. ако може обаче пъстър свят да спре да политизира постовете си. другите хора имат също право на мнение и няма нужда да се вижда русия зад всеки несъгласен. това се нарича параноя

Заради ТОЗИ ИЗВОД на ек ли се молите на съфорумците -българи?:)"..Европейският комисар по научни изследвания и иновации Мойра Гейгън-Куин заяви: Тази технология означава, че един ден ние бихме могли да произвеждаме в големи количества по-чисто гориво за самолети, леки автомобили и други видове транспорт. ТОВА БИ УВЕЛИЧИЛО МНОГОКРАТНО ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ и би превърнало в полезен ресурс един от основните парникови газове, виновни за глобалното затопляне..."

А един мармот завива шоколада в станиол във фабриките на Милка. Мисля,че този същия мармот е провел експеримента и написал доклада за слънчевия керосин. Кажи алабала на английски език в Брюксел,а медиите веднага ще разтръбят за научен пробив.

Джуджето Румпи от "Призраци пред блока",като се ядосаше и произвеждаше електричество. Дори включваха прахосмукачка в носа му и чистеха с нея. Мисля,че на солар джет това ще им е следващия проект субсидиран от ЕК.

Няма фиксидея, просто трябва да си изпълни плана, а по тази тема пише абсолютни глупости и хората не могат да не ѝ отговорят. Виж че когато няма постове пуска тази тема и не ѝ пука, че я плюят. ТРОЛ

анонимен

Коментарът ти е спам.

Какъв, лош сценарий? Сега е момента, както каза Борисов,- ние ставаме най-големият производител на газ! Целокупният български народ, минава на боб!

Пълна изолация на Путин и на комунистите е единственото решение на всички проблеми по света

Ти себе си смяташ за "целия свят"?

VIPER

За какъв сценарий говори този смешник.Нали ЕС е свободен пазар.Може да си внася газ от всякъде , откъдето поиска.В този смисъл криза не може да има Ако пък е прав , това значи , че Европа няма алтернатива на руския газ , нито по цена , нито по количество.

Пъстроцветен свят, знаеш ли кво има в любимите ти ВЕИ? Знаеш ли що цената на панелките и вентилаторчетата е такваз? Виждам, че не знаеш, но коментираш, чети бе чадо, информирай се! Говориш за природниО гЪз на братушките. Колкото и да лаеш срещу физиката и химията не моеш да вървиш. Без тоА гЪз няма икономика в тоА свЕт, факт! За сведение, барваш едно тъНННиНкооо учебниче по орженикал хемикъл и отваряш на наситени и ненаситени въглеводороди и почваш да муаш. тФа е! Ако откриеш начин да заобиколиш теа мити въглеводороди, шъ знаеш гУУУлем си! Нобеловите награди ще ти ги карат с камион у вази, ти само открий как да не ползУваме тез въглеводороди! А кой е доставчика им, няма значение. За евроГЕЙския съзю тФа са скандинавците и руснаците, а дали ти харесва или не, си е твой проблем. Ако искаш гЪз от руснаците ше си плащаш чадо, ако не щеш да плащаш мое се пробваш да си вземеш с война. Пъстроцветните гащи, готови ли си за война с ръшките? Май по-добре да си платят, не че нещо, ама е мноооооого по-здравословно. А има и друг източник на тез ВВ, викат му шистов гЪз, какво ти е пъстроцветното мнение по тоз въпрос товарищ?

РУСКАТА гледна точка е: ако не си за руски газ, значи си за американските шисти! От деца на руснаците им набиват в главите, че сащ е архизлото;върховният Сатана за рф и ако нещо не е в интерес на руските газ нефт и диаманти- ааа, не може да е друго, освен намесата на Сатаната- т.е. сащ:D Как така една малка България ще си позволи да намали енергийната си зависимост от рф- не може това да стане- само сащ имат намеса тук:D:D:D

Твоята в момента е "Ти го кръщаваш то пърди". Човека ти обяснява нещо като на възпитаник на помощно училище, за да го разбереш ти си бръщолевиш глупостите.

Ма Пъстроцветка не и требат учебници,тя си е рудена научена. Толкоз матриали в нета преведени от немски и английски за вятърната и слънчевата енергия създават усещането,че образованието е ненужно.Всичко е просто и красиво,когато си недостаъчно образован,а ручаш елементарно поднесени простички факти.

анонимен

Виж проекта на ек за "слънчев" керосин- цитат- "Гориво за реактивни двигатели от слънчева светлина: проект на ЕС създава първия слънчев керосин Брюксел, 28 април 2014 г. Финансиран от ЕС научноизследователски проект, наречен SOLAR-JET, създаде първото в света слънчево гориво за реактивни двигатели от вода и въглероден диоксид (CO2). За първи път изследователи успешно демонстрираха работата на цялата производствена верига за възобновяем керосин, при която като високотемпературен източник на енергия се използва концентрирана светлина.... Резултатите обаче дават надежда, че в бъдеще всички течни въглеводородни горива могат да бъдат произвеждани от слънчева светлина, CO2 и вода.

анонимен

Айде сега- започни спор с научният екип на соладжет за органичната и неорганичната химия- нали си много вещ:D

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ САНКЦИИ ТОЛКОВА ПО ЗЛЕ ЗА ВАС И ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ !! КАТО ВИ ВРЪТНАТ ПРЕЗ ЗИМАТА КРАНЧЕТО НА ГАЗТА ЩЕ РЕВНЕТЕ КАТО УБОДЕНИ МЕЧЕТА И ЩЕ СЕ ЧУДИТЕ КАКВИ СТЕ ГИ НАТВОРИЛИ!! НЕ МИ СЕ МИСЛИ ДО КАКВО ЩЕ ДОВЕДЕ ЛИПСАТА НА ТАЗ В БЪЛГАРИЯ!! А ТОВА ПРЕДСТОИ !! ЩЕ ВИДИТЕ ТОГАВА ЕДНИ ДЕВИРСИФИКАЦИИ , И ЕДНИ ПЕТ ЛЕВА !! ПОЗНАЙТЕ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ЦЕНИТЕ НА ТОКА ГОРИВАТА И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ КОИТО СА ПРОИЗВОДНИ НА ТЯХ !! ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА Е НЕИЗБЕЖНА!!

Подготвен съм - суперизолация, камина, дръвца, мощен акумулатор за лед-лампите! Не ме интересува ни Йотингер, ни Путин. Всичките са маскари!

Тогава защо ми приписвате защита на добив на шистов газ, която НИКОГА не съм коментирала?! Защото ви се плаща за това, нали?

pmotikov@abv.bg

Ами защото в България има достатъчно конвенционален газ, но опорната чизмаристанска точка е гат се заговори за въглеводороди да кряскат за шисти, т.е. изместват дискусията.

Аз съм се подготвил йощ по-добре, туй дет го видиш на картинката съм го купил без пари 2007г., на брега на Индийския, не требе ни климатик, ни парно, за $10/ден двама ядат и пият на корем !!!

От кога Церов дол стана Индийския океан? Фантазии на един болен човек.

Йотингер ли си купил бре? Той е на снимката!

Гледам и не вярвам на... седалището си! Гюнтер бистри политика (която не му е ресор) на събитие на частна компания (което е конфликт на интереси). Щели да забранят на европейски граждани да купуват руски облигации - както е тръгнало, ще тънем в мечти по комунизма и турското робство (опа, османско присъствие), защото по посочените времена се е живяло по-свободно и не е имало такива тежки икономически зависимости, пък дори и турските кадии и партийните секретари понякога са проявявали съвест, което не се среща при евр(ог)ейските паразити, наричани бюрократи.

По-жалка картинка от комунистически капиталист, правещ се на антикомунист, но рашофильофец и антиатлантик не е имало, нема и едва ли некогаж ще има.

Комитетът по Общата организация на селскостопанските пазари към Европейската комисия и Експертната група по хоризонтални въпроси взеха в Брюксел, решение да предложат на Европейската комисия да издаде общо четири нови регламента за подкрепа на пазара на млечни продукти, съобщиха от пресцентъра на МЗХ. Решението е във връзка със забраната за внос в Русия на земеделски продукти от ЕС и е подкрепено с почти пълно единодушие от членовете на Комитета и на Експертната група.

Това не е лошо,но гледай тия мерки до какви диспути и разногласия ще доведат в СТО. Китай,Индия и другите големи страни моментално ще се възползват и приложат същите мерки на своите пазари,а това няма никак да хареса на ЕС износителите на селскост. продукция. За жалост медала винаги има две страни-с тези мерки ЕК спасява положението за момента,но дългосрочно губи в глобален мащаб що се отнася до СТО.

Енергетиката на България е част от националната ни сигурност. В България ИМАМЕ варианти и то не един, за намаляване на енергийната ни зависимост от руският газ от 98% на 30%. Всичко зависи от НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ В 43ТО НС. Това е реалността. И за това и ми се нахвърля всеки руски трол- защото му се противопоставям на руската пропаганда, че България умирала без руският газ! Тогава- майната им на руските тролове!

Съгласен съм с теб- шистовия газ му е майката. Затова проучванията по фракинг метода нека започнат в твоя двор,град или село. Така истински ще подкрепиш диверсификацията на газа в България. Затова и уважавам хора като теб,готови да се жертват за нац. интерес.

анонимен

Защо шистов газ? КЪДЕ И КОГА съм писала изобщо думата "шистов газ"?! ПИША ЗА ПРЕДИМНО ЗА ИЗТОЧНИЦИ НА ЕНЕРГИЯ, КОИТО НЕ ПРИНАДЛЕЖАТ НА НИКОЯ ДЪРЖАВА- ВЯТЪР И СЛЪНЦЕ ИЛИ КОИТО ПРИНАДЛЕЖАТ НА БЪЛГАРИЯ- геотермална енергия! Явно съм голям залък за руските тролове, щом така се изопачават коментарите ми:D

мисля ти и боко може да дадете ново измерение на думата пионерче - нека вие сте първите, които ще жертвате земята си за нас. но нещо ми намирисва, че веднъж да лапнете шистовите проекти и няма да ви видим повече никога

анонимен

Отговор- "пъстър свят ( регистриран ) 03.09.2014 12:06"

БРЦК

Колкото повече притискат Русия , толкова повече Русия ще отвръща на удара. Русия няма къде повече да отстъпва. Путин не иска да превзима Украйна. Не че не може - за 1 ден ги е отвял. Обаче на самите руснаци им писва да ги мачкат и самите руснаци искат Путин да окупира Украйна. И Путин едва ли дълго ще успее да ги смирява. А иначе на Русия не и трябват 40м гладни и бедни.

пъстър-вата, след като почна да произвежга бензин от слънцето и дизел от бактерии (това от вчера). днес разбираш ли и цените на тока иска да определя. и всеки да си инсталирал на покрива ....

По този начин ни въвлича в дискусия и брояча се върти. Вечерта ще има за Пещерска седмак и кутия Мелник.

С руски тролове не ми се спори- вие си пишете едно и също и внушавате на българите, че нямаме избор. Е- НЕ Е ТАКА! България е БОГАТА на водни ресурси, слънцето свети за всички и е БЕЗПЛАТНО, не е собственост на рф или сащ, вятърът вее и в България, имаме си и източници на геотермална енергия така , че - айде - стига руски заплахи!

на коментарите на пъстър-вата могат да се хванат само шарани

не мога повярвам, че има хора още, които вярват във вятърничави идеи. и туи богатство от енергя, казвате, с какво да го платим, бе чук*ндур! много ми се иска точно такива като вас да живеете с парите на средния българин и да се отоплявате зимата така от вятър, слънце и вода ... и да видим докъде ще го докарате. колко заеми трабва да вземем за да си позволим този еко-лукс? на кои ще напълним гушата с тези парички, а? а после? или то комисионните да са взети, проектите разпределени, пък след това огън да ги гори бедните

ЕС ще се прострелят в топките този път.

Петро Порошенко poroshenko Follow As a result of my telephone conversation with Russian President we reached an agreement on a permanent ceasefire on Donbass. 11:17 AM - 3 Sep 2014 Дано да не лъже пак!

Чакайте малко бе. Нали нямало редовни руски войници в тези армии. Как така се договаря с Путкин за това, а не с водача на терористите... да не се окаже накрая Путкин техния водач, въпреки че отрича като циганин. Но инъче е хубава новина.

Тази новина доказва, че Путин нарежда кога и по кого да се стреля. Точка по вапроса, че не бил окупатор и че нямал войски там.

Доста изпростяваш. Точка по вАпроса...

Прес секретаря Дмитрий Песков: "Путин не се е договарял за прекратяване на огъня, тъй като Русия не е страна в конфликта". Ама че идиотизъм е настъпил в световните средства за масова информация. Все едно слушав видиотените бабички пред блока

Чета и не мога да се начудя на човешкото късогледство! САЩ и поставеното от САЩ правителство в Украйна зоват към военни действия, а ние спорим, кой енергоизточник бил най-готин. Европа е изключително неподготвена за подобен сценарии, а разрастването на един военен конфликт, който изглежда все по-вероятен е само в инерес на няколко задокеански икономически лобита. Русия наема доброволци и им плаща, за да се бият, същото прави и другата страна, но там, кой плаща? Най-лесно е да има политическо споразумение, но някой твърдо не иска! Смятате ли, че Путин вместо кротко да продава природни ресурси на Европа, ще нахлуе там? За какво? Къде му е интереса? Това не е Германия през ВСВ, Русия е най-богата държава на природни ресурси на Земята. Най-лошият сценарии, г-н Йотингер не е свързан с енергетиката, а с това дали ще ни има, или не. Всеки световен военен конфликт е имал тъпо локално начало. Сега оръжията са много по-страшни и снежната топка търкулната по склона не е ясно колко голяма лавина ще направи!!!

"...а ние спорим, кой енергоизточник бил най-готин..." Предвид факта, че България е член на ес и имаме 93% енергийна зависимост от рф, нас, българите, ни вълнува ИМЕННО ТОЗИ въпрос, защото е пряко свързан с националната ни сигурност. Какво ви вълнува ВАС- РУСНАЦИТЕ, е без значение специално за коментарите под тази статия...

Ихааа, колко малък процент американско участие в енергетиката ни, а такъв важен фактор...

Приятелю, на мен лично ми през х.я за руснаците и всички останали. На мен в личната ми карта пише българин и мен лично ме интересува, дали аз и децата ми ще останем живи. Сигурно знаеш какво е казал Хегел за историята - е от това се притеснявам най-много. Едно грешно решение на някоя от страните и край. До колкото имам познания по география ние сме в Европа, а не в Северна Америка, така че лошото първо ще дойте тук.

Днеска усмивката на нациста Путин ще изчезне завинаги.

Русия била водила война с Украйна ? Интересно тогава,защо населението на Украйна бяга на територията на "агресора" ? Според данни на ООН - около 1 милион бежанци са пристигнали в Русия.

посочил источника в които пише тази глупост за ООН?

Аз мога да ти кажа - "Радио гласа на Русия" превенено на български за българските Путкинофилчета който дори руски не знаят

Според официозни чизмарски източници, бежанците от югоизточна Украйна са половин милион, като по 250 хиляди са в чизмария и Украйна.

Само за Август са 260,000

Грешката идва от заблуждението, че Украйна е състояла се, единна държава, в която властта се явява проводник на обществените нагласи, които имат горе-долу еднакво направен векторо. Булшит, както биха казали прозападните колеги. Украйна от години е разделена. Жалко, че разпадът, който е неминуем, не бе спрян по-рано.

Казвам следното с ирония: Какви имигранти? Според Джен Псаки цялото американско разузнаване не е видяло нито един от тези 170 000 и повече емигранта. Ама ни пуска сателитна снимка на три танка и я обявява като доказателство за руска агресия в Новорусия.

На Балканите две държави са най богати на водни ресурси позволяващи добива на достатъчно ел енергия чрез ВЕЦ-България и Б и Х. Но ... тогава не може да се краде така,както сего от ВЕИ!

Аз работих 14 години в енергийния сектор. Разбира се нямам право да споделям всичко, но има данни, които и в момента са публикувани на сайта на енергийното министерство и ДКЕВР. Който умее да ги разчете ще настръхне. В такъв смисъл, Колеги, по-добре не предлагайте алтернативна енергия от ВЕИ, изкупните цени на чийто ток започват от 40 ст./квтч без ДДС и стигат до 1.33 лв./квтч без ДДС. Ако няма нормаативна база с която ВЕИ енергията да се ограничава под 20% от общото количество, то средната цена на тока у нас ще стане 64 ст./квтч без ДДС. Причината е, че в енергийноя микс, най-евтината енергия, на АЕЦ е само 22% от общото произвеждано количество за страната. Затова избягвайте да давате подобни предложения, иначе ни чака не просто студена зима, а потънала в тъмнина България, защото даже за средно заплатените тази цена на тока ще бъде непосилна.

"...Причината е, че в енергийноя микс, най-евтината енергия, на АЕЦ е само 22% от общото произвеждано количество за страната..." ТОВА може да се промени чрез промяна в законите ни.

Права си Пъстър Свят, така е, но има европейски директиви, а ние сме член на ЕС и сме ги транспонирали в нашето законодателство, а ти като адвокатка, знаеш, че става задължителен ангажимент. АЕЦ не трябва да пречи на поетите от БГ ангажименти за постепенно покачване на дела на електроенергия от ВЕИ до 18-20%, както е в Германия, например.

Освен това, новият американо-японски блок на А(Я)ЕЦ Козлодуй достигна по проект (!!!) цена то близо 5 млрд. долара. Доколкото си спомням това е и цената на един блок на Белене, защото за 20 млрд.лева щяхме да строим ДВА блока там. И нямаше да имаме ангажимент към отработеното гориво. Е нали щеше да ни е по евтино заради изградената инфраструктура в Козлодуй? Не стига това, ами американците ще ПРИДОБИЯТ ЦЕЛИ 30% от Козлодуй!!! Като се сещам какво ни се случи с американските ТЕЦоте тръпки ме побиват. ps. Ако някой администратор изтрие това - не е Българин!

Два блока в Белене от по 1000 мегавата струваха 6.3 млрд. евро. А цялата Уестингхаус беше закупена преди няколко години от Тошиба за 5 млрд. щатски долара. А горивото за американския блок ще го купуваме от САЩ и ще го складираме в задните си дворове.

Г-н Йотингер ,Русия е агресор. Ами нашият съюзник Турция какъв е ? Какво прави вече няколко деситилетия в Кипър?!

Австралия спира доставката на уран за чизмаристан !!! Австраллия притежава 35% от световните запаси на уран, и то от най-високо качество.

Щото Русия и Казахстан не произвеждат.

pmotikov@abv.bg

В Казахстан над 50% от въглеводородите се държат от Американски компании, а след чизмарските агресии Назарбаев обяве, че напускането на таможения саюс не е невероятно.

Украинската армия не иска да се бие и отстъпва. Опълченците заемат все повече градове и села. Затова западняците си търсят причина да вкарват войски в Украйна и да затегнат примката на Русия. Затова миротворецът Обама, носител на Нобелова премия за мир, на когото Нобеловият комитет поиска да си върне наградата, но той не си я дава, обикаля балтойските страни, за да докара ядрена война в крайна сметка.

За да "завземат-окупират" числеността им трябва да е над 100 хиляди, отде толкоз много се зеха ???

Украйна е 50 милиона все пак, не е някое българско запустяло село.

VIPER

В момента в България имаме инсталирана мощност от ВЕИ колкото един блок на АЕЦ и какво от това ? АЕЦ продава ток на цена 44 лв / МВчас , а ВЕИ стигат до 780 лв При тези цени никой няма да купува ток от тях на свободния пазар

Ами национализират се, тъй кат сме в състояние на война и готово.

Ти комунист ли стана? Къде ти изчезнаха евроатлантическите ценности?

Неприятелю, цените могат да претърпят корекция и ТОВА е напълно в ресора на законодателната власт- НС. Ценообразуването ЗАВИСИ от правните правила, посочени в нормативните актове, а не само и единствено от производствените разходи за производство на енергия!

На теория всичко може, ама важното е какво се случва на практика. Можеше и България да е Рай, ама не е...

Dimi

Има едни хартийки наречени договори и в тях е записано на каква цена ще се изкупува тока за определен период и закон няма как да ги промени със задна дата. Имаше опит на същите тези дружества да се вмени такса от 20% (формално да се намалят тези цени), но "любимия" ни президент спря закона... интересно чий интереси обслужваше той?

БРЦК

Една малка законова промяна и всичко увисва. Я си представи ,че НЕК не е длъжна да купува тока на частните производители. На кого ще продават ток скъпите централи като няма кой да го купува ?

Dimi

Проблема е, че дори да се промени закона договорите с НЕК остават, а изкупуването и цената са записани в тези договори, а тях няма как да ги промениш със задна дата.

на путлер му припари сериозно: Боевики из "Исламского государства" пообещали Путину "освободить Чечню и весь Кавказ"

Йотингер не изключва най-лошия възможен сценарий Йотингер, сега ли се сещате за този сценарий. Защо още в началото на кризата с Украйна Европейския съюз и САЩ не взехте една ясна и твърда позиция за случващото се в Украйна. Ами Путин първо анексира Крим въпреки подписан международен договор в началото на 90-те за гарантиране цялостта на Украйна, а сега с военни действия ще анексира и цяла югоизточна Украйна. Наложете икономическа блокада на Путин , и го оставете да си мисли колко е велик.

То и при "анексирането" на ГДР от ГФР се подписаха договори, в които е посочено НАТО да бъде далеч от границите на Русия ,но ...

Най-добре е да се премине изцяло на ВЕИ , защото слънцето и вятърът не са собственост на която и да е държава. Наистина трябва промяна в законодателството ни, която да позволи всеки жилищен недвижим имот да се захранва с еленергия или да се климатизира чрез соларна или друга ВЕИ енергия. Това наистина е най- доибрият вариант за освобождаването ни от руската енергийна зависимост. Да има само 1-2 соларни парка- за захранване на обществените сгради, а иначе елеенергията да си я произвежда всяко домакинство и само да си я потребява.

Законодателството в момента забранява ли всеки да използва енергия от ВЕИ източници? Така или иначе лобито на бъдещите и съществуващите ВЕИ мощности няма да допуснат това да се случи. Все пак става въпрос за родната политико-олигархична мафия, която няма цвят и мирис.

pmotikov@abv.bg

Нещата са в ръцете на хората, сменят законите, или искате туземната чизмарска агентура да ни скубе илядолетия напред ???

анонимен

Става въпрос за различно третиране на ВЕИ. И държавата трябва да каже ясно на ВЕИ олигарсите- беше, каквото беше- от тук нататък имаме да спасяваме държава- ситуацията и законите се променят.

Внимателно чети - няма да повтарям - България не е зависима от руския газ! Зависими са Германия, Франция и още една, две европейски страни.

И като не грее слънце и вятър не духа ти ще въртиш педалите да компенсираш умнице!

БATKO

Прокопиев ти ли си бре? Я, кажи колко милиарда натрупа от фотоволтаици, за сметка на бедните българи?

VIPER

А когато няма вятър и стане нощ ? Най чистата енергия е от ВЕЦ , но за съжаление нямаме достатъчно големи реки

ОК! Всички за ВЕИ! Да живей ВЕИ! Ся като додате на власт ше моеш да видиш къФ е ефекта от ВЕИ-то, зимЪзка га сняг забръска, и додат сметките за тока от ВЕИ, ше заблъскат едно сопи от соросоидните ви мутрички и ше требе да си много бръз в краката и в ръцете, че атлантик оушъна е далеко па е и бая голям гьол, а хамерика далекоооо. Дано да си носиш пъстроцветните гащи, както се казваше в един хубав стар виц.

анонимен

Вие изобщо осъзнавате ли какво пиша? Пиша за ПРОМЯНА В ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО, при която ВЕИ да ЗАМЕСТИ поне 90% други източници на еленергия и да е 100% достъпна за ВСЯКО бг. домакинство!

Не се карайте. Най-добрия източник на електроенергия са геотермални централи.

анонимен

И това е вариант, но не за всички географски области в България.

За фотоволтаици не съм правил сметка. Правил съм за слънчеви панели за битова гореща вода. Ще се изплати за 11 години. Живота му е 10 години. Просто е безсмислено!

Да бе да ще си произвежда само ми нали трябва да храниш и капиталистите бе ти къде се намираш кой ще им плаща бентлитата?

Впечатлението е, че европейските деятели постепенно преминават към бавно текуща с периодичните изострения шизофрения. Вече не можеш да разбереш за какво говорят, камо ли каква им логика на казаното. Ето, сега енергиен комисар набъркал манджа с грозде: говори за евентуалната енергийна криза и я свързва с излаза на опълченците към Черно море, но най-важното, че обвинява Русия в евентуалната криза. Ако на този комисар жената му ще изневери,той ще каже,че Путин я лишил от невинността. Русия не е страна в гражданската война развързаната от украинците, тя не отговаря за тръбите в Украина, тя добросъвестно изпълнява задължението си по договора, тя не отговаря за действията на Украина, коята заплашва, че на пук на Русия може да спре транспорта на газ и да остави южната Европа без газ. За какво говори Йотингер иди да го разбереш. За да ти е ясно какво ражда възпаленият им мозък трябва да се побъркаш заедно с тях. И да бъркаш спорт и изкуството с политика, това е съвсем не стои близо до демокрацията и правата на човека. Забраняват на шоумени, спортисти и журналисти (според списъка) да влизат в Европа е прилича вече на лов на вещици. Къде е свободата на слово, ако забраняваш на журналист да говори? Лъжци и лицемери. Свикнали да се прикриват с демокрация когато им удобно, но сега им е удобно да не забелязват масовата гибел на мирните хора в Донбас. Отвратителни са.

Президент Украины Петр Порошенко и Президент России Владимир Путин договорились о постоянном прекращении огня на Донбассе. Было достигнуто взаимопонимание относительно шагов, которые будут способствовать установлению мира, сообщил пресс-служба президента Украины.

VIPER

До намирането на по-добра алтернатива , няма по-евтино гориво от природния газ

така е, но руския е най-скъпия. за това е добре да се преориентираме към други доставчици.

VIPER

Кои?

Шило

Ами ако изчезнат, или поне намалеят посредниците ще е така. Влияние оказват и транзитни такси и количеството. Има и други фактори, но според мен тези са основните. Иначе Газпром ни продава на около 300 ще.д..Такава сума бях срещнал из агенциите

Има по-евтина енергия - ветрено, водно и фотоволтаично електричество, преминаване изцяло на елтранспрот и отопление. Фотоволтаици от Калифорния, Аризона, Ню Мексико, Тексас, Флорида, Алабама, Джорджия могат да произведат достатъчно електричество за Северна и Южна Америка.

Българска, гръцка и италианска компания подписаха споразумение за изграждането на нов газопровод с дължина 160 км, който ще приключи зависимостта на България от руския природен газ, коментира британският вестник Файненшъл таймс. Цената на връзката, оценена на 120 милиона евро, ще бъде завършена през 2012 г. и ще даде на България достъп до газопровода ITGI, превозващ газ от Азербайджан до Турция и Гърция. До днешна дата никой не си е мръднал пръста за реализация на проекта.Така,че трябва да се надаме на кьарава крава!

2012 може да е само по мюсюлманския календар, тоест след 648 години.

Гордата Украинска Армия беше обградила терористите и нещата щяха да приключат до десетина дни, но бяха подло нападнати в гръб и регулярни азиатчизмарски орди, което ще продължи кръвопролитията йощ дълго време - виж схемата на подлото нападение в новая газета.

Ти сега последно военен или форумен стратег си?

"Гордата Украинска Армия" звучиш като някакъв комунистически пропагандатор през 64та. хахахаха

pmotikov@abv.bg

А ти сигур си потомствен "антикомунист", но рашофиль ???????

Шило

Прави това, което може човека, това, което е научил,усвоил,практикувал! Аз се кеф на бай Иречек, така да се каже разнообразява обстановката!

Милионерите могат да си позволят всичко.

И каква стана сега тяхната " ДругаркЕ, а пък Иванчо мА бие". Докато напредваха всичко беше наред, като видяха вълнеслия ореваха орталъка.

Сега или никога, Европа трябва да се отърси от дребнавите си илюзии за партньорство с Русия. Това може да даде в средносрочен план тласък на нейната икономика. Другото е загубено историческо време и провалени поколения.

Не приятелю трябва да се отърси от схващането си че може да живее на гърба на други и да се разполага с ресурсите им както си иска!

Ако другите не създават също много и имат БП под този на Европа или САЩ, няма за какво толкова да ги жалиш. Те купуват това, което не лъжица за техните уста. Но Европа няма бъдеще с Русия.

Истината за украинската каша я изнесе едно към едно италианският журналист Джулиано Киеза. Разследването му, основано на официални документи сочи, че през януари 2013 г. Янукович е принуден /или подкупен/ и подписва споразумение с което на практика продава 7 700 кв.км украинска територия на компаниите Шеврон и Шел, от 5 области, вкл. Донецка и Луганска. Условията на договора са чудовищни - компаниите имат право да изселват населението, а ако срещнат съпротива, се обръщат към украинското правителство което е длъжно да свърши тая работа вместо тях. Може би сега сме свидетели именно на това - зачистка на териториите за да се пристъпи час по скоро към добива на шистов газ! Било е планирано създаването на филтрационни лагери за изселените /разбирай концлагери/. Земите са дадени за срок от 50 години, а договора е свръхсекретен още 5 години след изтичането на контракта - значи за 55 години!! Ето ви го западният "хуманизъм" и демокрация!!!

като е бил подкупен от Шеврон що дири в руската страна а не в САЩ? много лъжи много нещо.... по-скоро на путлер му е припарило от реалната опастност да му разбият газовия монопол и да му секнат печалбите.

Защото, тъпако, пиндосите имат навика да елиминират тези, които знаят много за мръсните им игри /справка -Бин Ладен/. И щяха да го опукат с ръцете на украинските фашисти и да се отърват от него, каквато съдба чака и всички вас, американски подлоги дето серете по форумите, когато станете ненужни...

Има логика. Явно затова искаха освен преврат и да го ликвидират, защото явно не им хареса това, че Янукович все пак лавираше и мислеше интересите на Украйна, че става лесна плячка на грабителските монополистични интереси на янките.

Вчера излезе инфо,че Германия, Италия и Франция вече са запълнили 88.5% от газовите си хранилища с руски газ.Това означава,че газова криза ще има ...за тези,които дърдоркат,че проблема с доставките от Русия не е проблем.

газова криза ЩЕ има, но вече ИМА икономическа криза и хиляди ковчези на млади момечта в русия.

ЛИЧНО мен НЕ МЕ ЗАСЯГА И НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА руският природен газ. Плашете гаргите с "врътване на кранчето":D

Лично ти си толкова прост/а, че не можеш да разбереш как обществото и икономическата обстановка ще рефлектира върху теб, нали все пак не живееш на Марс.

Ами нормално играта е кой пръв ще гризне дръвчето... Руснаците още си мечтаят за "флаг над райхстаг", и цяла европа се усети....... Ще им спрат кинтите и тогава да видиш ти.......

нещата почват да се сговнясват все повече явно има хора, които искат да се стигне до война та да живнат икономиките им. Хората сме тъпи не си взимаме поука... гледахте ли "Премълчаната истолия на САЩ" на ОлинъвСтоун? Ако се стигне до война с Русия 100% ще има и атомни бомби и руснаците няма да се предадат до последния човек, което означава че най-вероятно всички други ще умрат преди тях...

Луд ли си?:)) Един американофил, бг образец, не е способен да изтрае 10 серии алтернативна и аргументирана гледна точка, поднесена от американец. Апропо, много стойностен филм. Браво на Оливър Стоун.

Странно обаче как търпи Бареков, Борисов, Станишев, Доган и прочие гнусари вече сума ти епизоди...

Пъстър свят, отоплявах се на климатик преди две години, в големия студ на зима 2011-12.Работеше денонощно и пак бе студено.И не се пени, че живееш в София от не знам си кога, защото от интелекта и изказа ти лъха сериозно на провинциализъм.

Не върви да лъжеш в нета за неща, които са един от основните проблеми за решаване в ежедневието на всеки българин и на всеки софиянец. Как възприемаш коментарът ми, си е твоя работа. Не е добре да се лъже с цел защита на руските опорни точки, една от които е:"Ей сега като ви врътнем кранчето с газът, ще видите вие- ще клекнете"! Поне софиянци си взехме поука от 2009г, и доста от нас са си решили проблема, ИЗКЛЮЧВАЙКИ топлофикация от решението.

А как ще изключиш ЧЕЗ от решението и това, че цената на тока всяка година се повишава средно с по 15%?

Лелче, пак циклиш от сутринта, тая адвокатска практика на самотек ли я остави?

Усещам аз, че в близко време ЕС ще се заваля и прикляква, като Ляшко. И който скача по-високо, най ще го боли.

ЕС и САЩ се подиграват с правото, етиката и Украйна. Бъдещето не може да бъде оптимистично с такова мислене. Без подкрепа с оръжия за украинската армия и участие във финансови схеми за изплащане на кредити за привличане на наемни професионални военни от частни чужди фирми, Украйна няма да победи. Ако не победи тя, ще победи мракобесието на старейшината от Кремъл.

Преди да се напишете, че ес се подигравал с правото, да бяхте разгледали поне ес директиви и ес регламенти за защита правата на потребителите при предоставяне на публични услуги...Но те не ви касаят, защото сте руски, а не ес граждани, нали- за вас няма значение, че от договора на топлофикация отпаднаха клаузи, нарушаващи правата ни като ес потребители.

Законът е като Библията, винаги можеш да намериш опровергаващ цитат-)

Във връзка с очакваните форсмажорни обстоятелства, държавата да намали два пъти цената на ветрените и фотоволтаиците.

Цената в момента е 10 пъти по-висока от тази на електроенергията от Козлодуй, така че два пъти е нищо. А уж ставаше въпрос за безплатни енергийни източници.

така или иначе има свръхпроизводство на електроенергия.

докато им целувате г.за не чакаите.трябва да играе тоягата...!

БATKO

По добре свръхпроизводство през лятото, отколкото режим на тока през зимата. Защото потреблението през зимата е три пъти по-високо от това през лятото. Ако имаме мощности само за лятото, откъде ще вземем три пъти повече мощности за през зимата? Или не си мислил за това?