Идея: При мозъчна смърт и отказ за донор - спират системите

Новият зам.-министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков ще поиска промени в законодателството, засягащи донорството.

Обратно в новината

Коментари - Идея: При мозъчна смърт и отказ за донор - спират системите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Още не се е опознал със секретарката си по стара негова традиция и почна да твори глупости.

Въпросът е медицински етичен. При мозъчна смърт, останалите системи (сърцето работи). Въпросът е : лекарят лекува или убива? Темата е много тънък лед, върху който ще даде условие за криминални действия, правни последствия и ще отвори пазара на трансплантациите.

Настоящия форум показва, че в България може да се живее и без мозък. Това налага преосмисляне на медицинския термин - "мозъчна смърт", който по принцип е несъвместим с живота.

е образован с данъците на тези които ще изключва от живота !

в много европейски страни е така и веднага им вярвам,нали съм прост!

и изключа администрацията по идилски!Приближавам колата на министъра и го вземам с мен в 1 по-добър свят...

незабавно закриване на всички болници и без това там се уж лекуват тъмнокожи които не плащат осигоровки а, и се4га търговия да започнат .НЕ .когато видя доктор , съдия ,прокурор, министър ,депутат ОСЪДЕН може да размисля

Просто не ходи на лекар, подпиши отказ от лечение и реанимация при спешни случай и въпроса ти е решен.

Не закачайте колегата, той шъ подобри мат'ряла.

този идиот!!! Какъв си ти,бе пикльо смотан, че да спираш системи с изнудване? Лъжеш цигански за Европа, там няма такова нещо

Ох, Ненков, много добре те познаваме, теб и твоето "свободомислие", но дано не се наложи ТИ да изключваш апаратурата на свой най-близък човек в мозъчна смърт. Месиш се в Божиите дела и ги подчиняваш на човешки решения. При тоя глад за органи ... не ми се мисли, колко хора могат да си отидат преждевремено. Както не ви вярваме на тъпите диагнози и на лъжите в епикризите, така и не може да ви се вярва и за констатациите и особено за решението, че човек няма да оживее. Това може да се каже само ако главата му е отрязана или на пихтия. Всичко останало може да стане чиста комерция. Много се компрометира лекарската професия. Много. Вие изобщо не се сещате за Хипократовата клетва. А старите хора направо нагло ги обричате на бавна и мъчителна смърт. Нагло им казвате, да си погледнат лицето, да си проверят личната карта, или че на тяхната възраст какво искат, и други простотии. Гадни сте, почти всички, съд и затвор за много от вас.

Негодния за работа добитък, по правило приключва земния си път в кланицата.

Баси малоумниците сте тука!

Що бе? Какво пък точно малоумно видя? Май доста истини са казани, ама някак си неудобни! Стадото не кротува както му е редът, нали!

Бойко, слушаш ли го тоя какви ги плещи??????????????

Mного лесно на някой може да му се помогне да изпадне в мозъчна смърт, от на пръв поглед не толкова лошо състояние. И оттам - или донор, или те умъртвяват и ти затварят устата завинаги, ако си искаш нещо да кажеш..

Законопроект за смъртта предлагат нашичките.Техниката им е свидна, не живота. Утре ще вземат да регламентират законово, че понеже няма пари у държавата, е недостойно, видиш ли за старците, пък и бюджетно заплашително, а пък има и инфлация, да се живее над 60 -70 години. Ще хванат и да въведат императивно евтаназията за всички, достигнали тъй трудно достижимата поради перфектните социални условия пенсионна възраст. Само не знам как точно ще ни убиват- в съответствие с някоя директива или пък регламент, с хапчета или ще ни пускат да падаме от 14 етаж, за да не се хабят държавни средства. Хапчето е скъпо.Скъпо, скъпо, ама не колкото животоподдържащата техника. Ще намерят пари от резерва за хапчето, ако излезем все пак на протест или мнооого им се помолим. Че иначе рискуват да нарушат директивата и в доклада на Брюксел да не пише хубави неща. Не е полезно ни за духа, ни за тялото, ни за душата да си играеш с живота и смъртта, Мирославчо

Или простичко казано - донорството да бъде задължително,така ли?

дкми

хахаха, няква парка роксана се лекувала с йога.... отделно - по писанията звучи злобна като веган. Тва веганите са изперкали хора - познавам някои, които си бяха напълно нормални, и в последствие станаха вегани и не дълго след това - буквално откачиха! Все едно не са същите хора.... единия си изгони приятелката и стана гей, и постоянно повтаря колко здравословно живее. Само не знам - гълта ли? Щото нали все пак спермата е един вид така да се каже - животински продукт. Другия тъпак е станал 20 кила с мокри дрехи, болнав, слаб, също и изперка - и защо? Щото така било здравословно. Не е лесна вашата.

Тези разсъждения какво общо имат с темата?

Истинските лекари те лекуват, а не те убиват. Белата мафия избива геноцидно. мащабно. Със замах, Не прощава. Дрогират те и те изцеждат за парички,и като стигнеш до степен че не можеш да плащаш - ти изключват системите и ти земат органите, та пак да реализират още една печалба на твой гръП. Те затфа, хората намразиха медицината. Хората не са слепи и знаят къде е проблема - белата мафия иска да те екзплоатира и утрепе за пари, не да те излекува.

Да се уволни д-р Мирослав Ненков веднага, той има ли морал изобщо?

Абе то добре да го уволнят ама пак ще иде да "лекува". Незнам коя е по-малката злина.

Да се уволни д-р Ненков

Тоя бизнес с органи процъфтява и в "белия свят", където има и правила и глутници от адвокати, та какво остава за България?

А да не забравяме и опцията на една кома да и се помогне да стане мозъчна смърт! След като някои от лекарите смятат, че могат да определят кой колко да живее, защо да не вземат решение, че пациент В е по-важен от пациент А и рокадата с органите да стане факт.

или искаш да си донор или аз те правя донор. Няма трето, аз управлявам. Приемете си поредната глупост и си отидете направо в Страсбург, там ви чакат българите с исковете срещу България. Няма да мине поредното разпарчетосване на всичко, което е останало.

Хубаво! А какво правим с хората, които имат напълно увреден мозък от рождение и без нужните грижи ще изкарат около седмица-две?!

По логиката на управниците направо ги убиваме и взимаме здравите им органи.

Донорството е благороден акт, но страха от бялата мафия остава.

въпрос на гледна точка. верущите считат това за акт противохристиянски.

В България няма здравеопазване! Няма! Хората са използвани от здравната каса за дойни крави, за пълнене на бюджета на окрадената от същите тези политици и приближените им икономически кръгове държава! Ако се разболееш, единственото, което държавата мисли е как, преди да те прати в гроба, да ти съдере кожата! Това е истината Тези Гробаджии едва дойдоха на власт и започнаха с новите си чудовищни идеи и идейки! Народе, заслужаваш си съдбата, щом си неспособен да си намериш свестни управници - за 30 години почти как пък една идепя в защяита и като грижа з атопщата нсе нация не с ероди в тиквите им, а!? ! А относно идеята на този новоизлюпен министър ще кажа: ЧУДОВИЩНО ИЗНУДВАНЕ на близките на нещастните, изпаднали в мозъчна смърт! Донорството е благороден акт,спасяващо човешки животи, но е благороден, ако решението е взето доброволно! Никой не може да изнудва семействата на тези болни да дават органите на загубените си любими близки! Това е страшно да си го помислиш дори, чудовищно е да го говориш! Да му даде Господ да му дойде на главата на този министър това, което готви на болните и нещастните им семейства! Да му даде на него Господ, че да почуства какво замисля да причинява! Който може, да бяга оттук! По-зле ще става, не по-добре! Народе, бягай, няма такава държава!

И кату теглим чертата, за 20 години колко съм спестила от ходене на лекари? Не плащам здравни застраховки - освен ако не пътувам в чужбина, ама това е за неколко броени дни.... и тренирам йога, джогинг и градинарство..... разчитам на хомеопатия, хербал медицина, чайчета, органик храна и медитация за анти - стрес. хайде сега сметнете, колко съм спестила, че съм здрава и се радвам на живота? И за какво да одим на дофтури от белата мафия? ми ас съм здрава бе! И между другото ше ми фанът цървулите....да ми земът органите - имам завещание регистрирано в публичен регистър, и ако нещо ми се случи, дофтурите не моат да ме барнът! Духайте го дофтурите! Ефтино е да се живее натурално и холистично! Живеем на билки, тренировки, спорт, органик храна,отлични преятели и добре платена професия..... ше ми земете цървулите.....дето ги немам.....

ку-кууу

Ама здраво и богато куку! А сега кой е номер едно! Вие болни, плащате като луди на белата мафия, и вечно в болки, заробени, бедни и тъпи! Пък ас, с хубава ентелегетна професия, здрава, добре пичелеща, патувам си по света, кефя си се, здравни вноски не плащам! Нека съм куку! Пада ми се! искам още! За мене почифки, здраве и хбавини - нека ми се пада! За вас беднотия, плащане доживот, болки и страдания! Идеоти!

Как йезуитски преиначавате нещата! Медицината е наука за лечение, а не за определяне на право на живот. Има голяма разлика! Вярно, не всички лекари са търгаши, но за съжаление Мирославчо не е между тях!

Нека не слагаме всички лекари под общ знаменател моля и да лепим етикети.Има и търгаши който лепват петно върху цялото съсловие,но все още има и лекари за който здравето и живота на пациентите са на първо място.

Ами тея лекари, дето ги описвате, да ми се беха показали навреме, когато ми требваха. Сега не ми и требват, аз си намерих формулата и немам веке нужда от лекари. Яко тренировки, хубава органик храна, алтернативна медицина, медитации и анти-стресс трийтмент - и дофтур не ми требе веке. Ма ми требваше 30 годин да се науча, е научих се. Ето ме, вижте ме, не ми требат дофтури, карам веке 20 годин без дофтури и не съм умрела. За зъболекар последно платих неколко хиладарки, ама то си се очекваше и се знае, че на неколко десетилетия си правиш сичките зъби наново. Оттам нанатек, можете да фърфите на майната си - кой бил добър и кой бил лош. НЕМА ДА ВИ СТЪПИМ! НЕ ЩЕМ И ДА ЗНАЕМ!

защо не си направи зъбите сама ми отиде на лекар?

"Медицината няма право да се прави на Господ и да казва кой да живее и кой не." По тази логика, който и да се разболее е "Божа работа" и няма нужда от лечение.....Дано не сте лекар.

Ми не ходиме на лекар, защо да ходиме на лекар? Има народна медицина, хербал медицина, акупунктура, хомеопатия, китайска медицина, и прочие алтернативна медицина. Ми живи и здрави сме, да благодарим на Бога. Защо да ходиме на дофтур? за да ни разболее и да ни прати на химиотерапия? Останете си със здраве, ама хората не ви се връзват веке, дофтурите. Айде, лекувайте се сами със собствените си средства. И као почнете да правите мозъчна смърт, да не забравите да подпишете, че искате да си дарите органите на нуждаещи се като нас.

Ами те хомеопатите също са лекари и са платени.А за донорството всеки сам решава.Те това искат хората да им се даде право да решават не да го прави някой политик вместо тях.А това което си написала да си дарят хората органите на теб е върховна простотия.

Болестта е знак за неправилен живот или дори грях , а дълг на лекаря е да лекува и помага на ближния си въпреки всичко- не да прави търговия, нито да го изнудва или тормози, а именно да го лекува. Христос нали е казвал на тези, които е лекувал- иди си и не съгрешавай повече...

А те дофтурите точно това не правят - не лекуват. Те дори не искат! да те лекуват! Искат да си перманентно болен, защото тека си застопорен за тех и да им снасеш парички. И нарочно те държат полу-жиф, и те дрогират, с единствената цел пак да им идеш на крака. Не ги щеме тия дофтури, те не искат да ни лекуват. Те искат да ни избиват.

Наблюдавам как плусчетата ти изчезват със секо ново отваряне на статията. Всеки път ти намалеват плусчетата. Кой може да намалева числото на плусчетата? Сешсе че си тенденциозно редактира/а. Но аз те поддържам защото и аз споделям това мнение. От мен имаш ноо плусчета, но те некакси изчезват, изчезват....със секо ново отварене на дир-а....

А и да не забравяме, че ценните органи за трансплантация не са от стари хора в края на живота си. Така че, има доста материал за размисъл! И ни виждам как някой ще ми разяснява разликата между кома и мозъчна смърт без ДОКАЗАТЕЛСТВА! А това влиза ли в задълженията на координатора?

Моля, преди да коментирате нещо, от което НИЩО на разбирате и не знаете, поне малко прочетете или попитайте. За установяване на мозъчна смърт има комисия и в нея НЕ влизат координаторите за донорство. Има строги правила, протокол който се следва с определени изследвания и определена продължителност и повтаряемост.....

С или без мозъчна смърт, изискването за донорство не е на мястото си. Правилата за пристъпване към донорство трябва да са също така изключително строги.

Преди ти да пишеш стандартни простотии от типа как имало строги правила и критерии за ''не знам си к'во си" прочети внимателно всички коментари, за да видиш аргументите ''против'' изложени там. Медицината няма право да се прави на Господ и да казва кой да живее и кой не. Медицинската система в този си вид е ужасяваща машина, която безцеремонно и арогантно казва кой да живее и кой - не. Казва - като не щете това, на Ви смърт! Тази машина може да изкара някой невменяем и да му съсипе живота. Може да убива и изнудва хората. Може да не искат да те пуснат и изпишат от болницата като някакъв затворник или заложник Тази система за мачкане на хора няма нищо общо с хуманността.. Гербаджийските боклуци с тези мутро-ченгесарски прийоми отново няма да изкарат пълен мандат.

Хм, значи медицината и лекарите нямали нищо общо с хуманността. Има просто решение - не ходете на лекар.

Какви са строгите правила, които ги има? Та те винаги могат да се нарушават, манипулират, извращават! Мигар за това няма много примери. Как се отчитат операции без да са направени, няма ли пак правила? Как се изпитват медикаменти, без знанието на пациентите! Пак има правила! Пред парите всичко е безсилно!

Сред основните задачи на ИАТ е да запознае населението с разликите между кома и мозъчна смърт. Д-р Симеонова припомни, че комата се характеризира с качествени и количествени нарушения в мозъка, но е налично кръвоснабдяване, докато при мозъчна смърт такова липсва. При мозъчната смърт не е налично и спонтанно дишане. За доказването на мозъчна смърт се спазват стриктни правила и над 5 вида изследвания. Първата задача на лекарите е запазването на живота на пациента, но когато изследванията показват, че травмата е много тежка и животът не може да бъде спасен, следва процедурата за доказване на мозъчна смърт

Протоколът за установяване на мозъчна смърт в България е сред най-сериозните в ЕС. Правилата се спазват много стриктно и при най-малкото съмнение на образното изследване за кръвоснабдяване на мозъка не се предприемат действия към реализиране на донорска ситуация.

На куманягите и ционистите не изнасе да се знае че има Бог и че Бог се грижи за сички нас. Я как чевръсто покриват сека новина в тоя дух и трият секо твърдение, че има Бог. И почват пропагандата с атеизма и фанатичните клишета за рационалността и научните 'факти' които между другото никак не отричет Бога, даже напротив, ама те тека го представет. Айнщайн е бил вярващ в Бога, вие това знаете ли го?

Роксанке, духовна основа на Камунизма е Християнството....

Лъжеш, куманяга - куманиЗма беше основан от Маркс (евреин) и Енгелс (друг евреин) ........ И още един евреин - Ленин - го наложи в Русия като идеологическо оръжие срещу руския цар, който се опъна на ционизма в лицето на Рокфелер и сие ..... Още един евреин (Троцки) наложи болшевизма..... и още един евреин - СтаниШеф - в момента те управлева в европарлиамента..... Та, кое викаш, е куманиЗам? в еврейската картинка на ционизма?

аз вярвам в Бог.И го знам със сигурност.Преди две години ме оперираха и тогава го сънувах и ми каза неща който няма да споделям.Който иска да се смее който иска да вярва.Знам,че някой ще ме помислят за луда това е ваше право.Но искам да кажа на всички лекари,че те само инструмент в ръцете на Господ и нека не прекрачват моралната и човешка граница.

2011 екс министър Николай Младенов (изповядащ юдаизъм а отскоро шиит ислям) 2011 укрива за 2МЕСЕЦА турския хирургСЬОНМЕЗ(участник в разфасоването на хиледи сърби вКОСОВОи издирван с червена бюлетина от ИНТЕРПОЛ) в Американскато п-во вСОФИЯ

В "белите държави" на дъртака Рокфелер, 6-те сърца по установения ред ли са присаждани?

Този е .... гаа ти касапина-транжор!

земетресението? Кофти тръпка. Защо няма тема по въпроса? Много зле се отразява - какви са сеизмологичните прогнози? Апропо точно днес е станало пернишкото, което беше КОШМАР. Извинете, че пиша тука, ама май само тая тема е активна.

Никой не смята, че мозъчна смърт и кома е едно и също, но че може да бъде обявена една кома за мозъчна смърт от заинтересовани лица е напълно възможно. Особено за близки, които не са много наясно с детайлите, шашардисани от обстоятелствата и притискани от лакоми "координатори". Когато парите са върховна ценност всичко е възможно!

dobrin

изобщо по добре е трансплантацииите да се ограничат ...максимално.

Чирков и още други видни докторя се занимават с нелегална търговия с органи, обаче никой не ги закача. Трябва да се използват органите на донорите, но мафията го прави по начин, удобен за нея. Я г-н Рокфелер как седем пъти си е сменил сърцето, интересно как са набирани най- подходящите донори. И човекът доживя до 101 години и спонсорираше всички НПО-та на шорош.

Мафията освен от наркотици и проституция, търговия с бебета е разширила "бизнеса" и с органи. А забравих и търговия с оръжия.

борисов и москов внасят отровни ваксини и никой не им държи сметка. Явно освен парите нишо друго не занимава българите, не им пука за здравето на децата им, само мечтаят да станат милионери.

Пръстовият идентификатор, който бе въведен по идея на бившия здравен министър Петър Москов, е коствал на болниците 270 млн. лв.

Не се лритеснявайте, ако са толкова наистина, какъв проблем е за Москов и Борисов - идеологът и поддръжникът на идиотската идея, да извадят от джоба си парите и да ги внесат в бюджета. Тъкмо за пенсии и болни деца.

Режат главата,и после кълцат сърца дробове,бъбреци очи и ги замразяват .

Крадът ЗАРОДИШИ от плацентата извличат СТВОЛОВИ клетки от трруповете в моргите взимат ХИПОФИЗАТА от нея се правят хормони на растежа;ПЕЧАЛБИТЕ са повече дри от НАРКОТИЦИ

се случва това?Важно е да се знае.Моля

За доказване на мозъчна смърт са необходими поне 2 енцефалограми през известен период от време. Те ще бъдат ли показвани на близките или всичко ще е на "честната дума" на лекари, които не се знае колко са добросъвестни и неподкуни.Поне за този "координатор" е доста съмнително. Бизнесът преди всичко!

"Д-р Стоил Апостолов бе освободен от поста заместник-министър на здравеопазването от премиера Бойко Борисов след репортаж, излъчен снощи в предаването "Господари на ефира" по Нова телевизия. Пред журналисти премиерът коментира, че достатъчен аргумент да вземе това решение днес е било видяното в рамките на предаването. В него бургазлийката Зоя Кармашикова се оплака, че след злополука е трябвало да претърпи операция на коляното в бургаската болница "Бургасмед", чийто управител бе д-р Стоил Апостолов, но й е била направена само пункция." Забутана е така, че едва я открих. Май на някой не му отърва. Новоназначения както си проличава им много ИДЕИ. Друго си е да има идеи, нали?

Значи няма какво да се чудят защо не става. Ясно е че взимат пари от тази работа и точно заради хищническите им погледи и насотявания хората отказват. Ами като ще е капитализъм включете и хората в схемата - сигурен че ще има желаещи. Пък който не иска не иска - иначе си чиста проба репресия и не се чудете като ядете бой - малко ви е.

Така наречения д-р Ненков засенчи славата на д_р Менгеле!