Дете е в кома след падане във въжен парк в Благоевград

7-годишно момиче е в кома, след като е паднало от въжен атракцион в парк "Бачиново" в Благоевград.

Обратно в новината

Коментари - Дете е в кома след падане във въжен парк в Благоевград | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Оф моята и тя много ги обича тези въжени атракции. По голяма е от 7, но все още ме е страх и я следя отдолу дали не откача въжетата едновременно. Всъщност едното въже даже не би трябвало въобще да го откачат децата, но така е направо че ако решат могат да го правят, 7 години е ниска възраст, толкова малки трябва задължително да ги наблюдават да не откачат двете въжетата, че ето стават бели. Дано се оправи бързо и напълно детето.

Туй значи ли, че всеки с тандемен парашут може да отваря карабините. Я неговите, я на инструктора. Ами не не може.

Трагичното е, че в София парк Коколандия работи без документи, няма разрешение от Общината.Но Общината знае, че съществува този парк..Ако се случи инцидент, какво правиме? Собствениците събират съораженията и не съществуват.Сигнализирано е многократно, колкото и цинично да звучи трябва да падне дете, за да се обърне внимание.Там има счупени ръце, крака и винаги родителите са виновни.Те хората идея си нямат къде са завели децата си.Мога да кажа, пазете се сами и много внимателно проучвайте местата на които водите малчуганите.

Е в Дубай има такъв атракционен между два небостъргача и никой не разкопчава карабините дори и да иска. Най-малкото щото са завити.

Да ти кажа, тука въжето може да е по-късо и на по-ниско, но детето за да мине от едно положение в друго е необходимо да разкачи карабинката и да я закачи на другата страна, после да разкачи втората и да я прехвърли, след което да мине по втория атракцион. Проблема е че възрастен трябва да го следва за да не отваря двете едновременно.

И толкоз в 21век не може да се измисли така че да има винаги едно въже дето да не се откача, ебати атракциона за ДЕЦА.

Туй искам да кажа няма как детето да е виновно. Атракциона не е измислен правилно. Ако някой ще откача някоя карабина без да е закачил другата би трябвало там да има мрежа. Падаш в мрежата и толкоз.

someone

изобщо не се качваите. качих се на такова нещо в чужбина, вдига те на много високо много бързо - отпред само една верига - ако не бях стискал детето ми през цялото време за секунда щеше да се ижлузи и да падне от около ч0 метра и то засилено.

Към анти Според вас детето е виновно,а и майка му.Да вземем да качим всички майки и баби по катерушки и дървета да си пазят децата.Докато хората сами са си виновни в тази държава а не съответнит органи ще наблюдаваме подобни абсурди.А защо не съм направил подобен парк- то от посредствени и крадливи усвоители на фондове нормалния човек не може и не иска да се дореди.Поне се допитвайте до мнението на специалистите.

Моето дете също посещава подобни съоръжения, но аз задължително ходя от долу и го напътствам. Служителите са не повече от двама, дават инструкции и нямат възможност да са по цялото трасе. Не че нещо, ама наистина къде са родителите.

Чак пък докато скача да си откачи дете и двете обезопасителни куки.... То аз няма да мога ги откача, момиченето ще да е било свръх чевръсто и интелигентно да свърши таз беля....

Безопасността преди всичко все пак това са деца.

Ами аз моето го водя от 6/7 годишно по такива места ,но винаги вървя под него и го гледам какво прави. И досега не съм чул някой да е пострадал заради повредено съоръжение

Как пък се инструктират деца, които не разбират кое, какво и за какво се ползва, а и да им обясняват няма да разберат. Що не им бутнете направо по един лаптоп и им кажете направо да пишат програмен код, а? Къде са родителите? Те трябва да са инструктирани, а не децата... а може на децата направо да им пуснете презентация с картинки или направена на PowerPoint .... що за глупости са това?

Задължително е използването на карабинери с муфа и каска!При сбруя с гръбно окачване карабинерът не може да се отвори от ползващото лице.Също има карабинери с муфа отваряща се с усукване,която това детенце не би могло да отвори.цената е няколко лева повече от обикновения карабинери с муфа ,която ако е затегната добре също не може лесно да се отвие от дете. Ясно е че общината не си е свършила работата.Другия пропуск е че осигурителните кабелни въжета вече няколко години висят на дърветата без да се прибират зимата което е предпоставка за инцидент.Хубаво е да има такива паркове но да са изградени професионално,а не стремежът да е само усвояване/кражба/ на еврофондове с посредствени и опасни резултати

Задължително е използването на карабинери с муфа и каска!При сбруя с гръбно окачване карабинерът не може да се отвори от ползващото лице.Също има карабинери с муфа отваряща се с усукване,която това детенце не би могло да отвори.цената е няколко лева повече от обикновения карабинери с муфа ,която ако е затегната добре също не може лесно да се отвие от дете. Ясно е че общината не си е свършила работата.Другия пропуск е че осигурителните кабелни въжета вече няколко години висят на дърветата без да се прибират зимата което е предпоставка за инцидент.Хубаво е да има такива паркове но да са изградени професионално,а не стремежът да е само усвояване/кражба/ на еврофондове с посредствени и опасни резултати

Проблемката не е в карабинката. Проблемът е голям. Щом ти знаеш,че са крадени еврофондове Щом ти го знаеш, а ние незнаем защо пишеш в dir.bg, Защо не в Олаф? Разсипа ги преди да са ги съдили. Общината ти крива? Промени я, кой ти пречи? Като си ЕКСПЕРТ- Направи един парк, от където даца не падат!

Това не е новина а сейр ! а за осъдените нелегално минали унгарската граница у трета глуха !!!!!!

Аз съм от Благоевград. Паркът наистина е много хубав и е нещо интересно за децата. Последните години общината много се постара и ремонтира парк Бачиново. Всеки ден е посещаван от хиляди хора. Алеята е осветена. В езерото има водни колела... Приятно е човек да излезе със семейството си сред този парк. Твърдо съм ЗА този въжена атракция. А момчетата и момичета които работят там винаги внимават и се държат добре с децата. Не мога да кажа нито една лоша дума нито за работещите там, нито за общината че е построила това забавление. Според мен това е нещастен случай и недай Боже да се случва с други дечица! Мисля че е най-добре да има ограничение на възрастта, например- над 10 години и децата да бъдат инструктирани по-подробно както от персонала така и от родителите! Дано детенцето да се оправи час по скоро и да няма проблеми впоследствие!!!

Не я слушайте Ася, много тъп парк, жегата сега е непоносима има оси кърлежи и стършели. Почти няма места за сядане и мирише на тиня от езерото. ( Асе ти добре ли си, утре да ми се довлекът 10 хил Софиянци, мани бегай )

па седи у парку при кърлежите, я ке си пием бирата у Софето !!!

Благодаря за ценната информация! Наистина не го знаехме този атракцион, а сме жадни за живот и развлечения, имаме и пари за харчене! Още другата седмица сме там, супееер!!!

Каска. За всичко опасно. Кънки, ски, колело, кон, катерене. Има ли опасност за главата- каска. Всяка друга част на тялото се лекува някак...

Разберете, че днешните 7-годишни не могат да бъдт третирани като вменяеми. Те не носят отговорност за нищо. Няма как да им обясниш, че сами отговарят за живота си и трябва да спазват инструкциите.

Простотията на държавата и на родителите може да е безкрайна. Преди не е имало такива платени атракционни и децата не са били съблазнявани от тези извратенящини, те сами по естествен път се калявха по кварталните дървета. Сега ако държавата разреши децата да играят с ръчни гранати, гаубици и стане белята затова че на са правилно спазили упътването, кой е виновен: 1.детето че не е разбрало упътжането? 2.родителя че се е подвел на желанието на детето да пробва такъв атракцион? 3. парламента че е допуснал да има такива атракционни с боеприпаси?

български, атракционисти такива

ВНИМАНИЕ! ДО ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ! Преди посещение на атракциони ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се прави инструктаж на детето вкъщи от родителя! Може да се оформи като протокол, но не е задължително! Важното е да се обясни на детето как да борави със съответните залъгалки! За да не се стига до инциденти, образователният момент трябва да започне още у дома! Детето слуша родителя повече, отколкото вещите лица на територията на атракциона! И аз водя децата си на атракциони от различен характер! Но винаги потеглянето ни от къщи е предшествано от детайлен инструктаж от моя страна!

Още по-добре е да го нашамариш предварително за белите, които ще направи! Нали?

1. приучи детето да слуша и изпълнява казаното от официални/оторизирани лица. 2. какво правим ако завеждаме децата си за пръв път на атракцион ? как предварително да му проведем инструктаж като незнаем какво ни очаква ?

До гуша ми дойде! Безсмислени и безумни- това е най- краткото определение. Да инстуктирам детето си? А в коя книга да запиша че съм извършил инстуктажа? Как да се подпише хлапето, като не може да пише? Как да накараш строител трънчанин, перничанин или родопчанин да сложи каска? Няма такава възможност, освен с бой....Тогава защо пък да е с каска? Подразних се от дамата с инстуктажите и протоколите. Мина ми вече и затова един съвет към нея. Дръж децата залостени, заключени, далеч от инфекция, грип и детска забава. Може и да ти простят, някой ден.....

Милото момченце...стискам палци да се оправи възможно най-скоро!

"7-годишно момиче е в кома, след като е паднало от въжен атракцион в парк "Бачиново" в Благоевград. " Поне се научете да четете.

Детето откачило едновременно и двете куки,а вие палячовци за кво сте там,да гледате или да лапате мухите?

Лапат пачките.

Задължително гумена основа на всички игрушки. Тук не виждам такава??!!!!

...ммм? помага ли при падане от 3-4 метра?

Лейко, Лекйко, в случая би спасило живота на детето! Много важно на какво ще се удари главата, МНОГО!

На 7 години дете, и инструкции да саму дадени, и 100 пъти да го е правило, да се разчита, че ще спазва правилата, е наивно и безотговорно! А и как така може САМО да си откачва обезопасителните въжета??? Безумие пълно! Собствениците и администрацията на парка трябва да се подведат под отговорност!

Няма ка да е иначе.Така се прави на всички виа ферати. В София обаче помня,че гигледаха нон-стоп какви ги вършат по атракионите. Това обаче не е нужно. Едно дете може да се убие как ли не. Да забраним скейтбордовете, колеата и ролерите ли?

Трябва изключително строг и регулярен контрол на съоръжения за деца! Ако не са обезопасени по подобаващ начин , по добре да се затворят.

Въжен парк е за маймуни,а децата да гледат от вън и да се радват. С какъв болен мозък са го измислили и кой е разрешил такава щуротия?

Детето като падна беше в безсъзнание след две минути се съвзе

Веднъж съм водила детето ми в Коколандия и повече няма да повторя! Надявам се този вид "детски" съоръжения ако не се премахнат, то изцяло да се променят! Недопустимо е да се разчита на детската реакция в който и да е момент, колкото и да си му обяснил предварително и както и да го "пазиш" на три метра под него! Трябва да има предпазен колан постоянно, който не се откача, независимо къде се прехвърля! Дано детето се оправи!!!

Състоянието май е оценено като коматозно само за да се оправдае превеждането на детето в столична болница.

Ами дано да е така, дано да не е толкова зле детето.

Дете не спазило инструкциите. !!?? Нали точно затова задните врати на автомобилите се заключват от шофьорите. Иначе казваш на детето не отваряй вратата и разчиташ "да ти изпълни инструкциите" Това са деца.

деца са,и са различни,едни са умни,други гледат от родителите си и са безсмъртни.добре,че на 7 още не можеш да караш на татко си колата.

Прочетох всички коментари и акъла ми не побира писаното. Трябва да се очаква от седемгодишно дете да спазва инструкции за безопасност като за алпинисти ли? Някаква майка беше писала чер стояла отдоло и следяла -и какво като следиш оотдолу-ако се разкачи детето ще хвръкнеш ли? Тези неща трябва да се забранят изцяло за деца. И без това всичко е за да може някой пак да печели пари

Вие някога ходили ли сте на такова съоръжение. Специално това в Благоевград е напълно безплатно за всички. Разбира се прави се инструктаж на децата и са обезопасени с две въжета. Предлагам по вашата логика да затворим децата в къщи и да не ги пускаме навън. Добре, че измислят някакви различни занимания за децата, защото иначе по цял ден ще са пред компютъра и телевизора.

Дано детенцето се оправи по-бързо, но скоро може някой да падне от моста над реката, дъските са изгнили и се вижда през тях. Колкото до парка - не знам дали беше толкова нужен и удачен. Защо не се вземат мерки?

Защото кмета слънце, грее на друго място !!!

Господ да му помогне на детето, дано му се размине, горката му майка. Моля се. Не ги харесвам тези въжени атракциони, всеки път изтръпвам когато и моите деца се качат на нещо подобно.

Вярно е,че инциденти от такъв характер винаги е имало и ще има, но и българската заплесия и лиготия от 20-тина години насам просто няма равна. Майките метат децата в някой атракцион,че да се правят на моделки и да цъкат по телефоните си, ама то тая работа, не е като оная. Жалка работа, дато се оправи поредното осакатено дете на България.

Има по важна работа -коланите в МПС тата. Друго си е да се сипят глоби по шофьорите, друго е да се подписват срещу сума под масата хвърчащи листа, които пак те трябва да контролират, нали?

Какво за коланите, не се ли научихте вече да си ги слагате като влезете в колата?

...но винаги попържвам яко цялата женска рода ,на тези ,които въведоха това ...ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ! Едно е да си сложижиш колана ,тръгвайки на дълъг път извън града ,където скоростите са високи ...съвсем друго да те ЗАДЪЛЖАВАТ да се препасваш в градски условия ,където скоростите понякога се под 40 км/ч а спиранията и слизането и качването в автомобила понякога през 20-300 метра ... И всъщност ...ползването на колана ЗАСЯГА ЕДИНСТВЕНО СИГУРНОСТТА НА ТОЗИ КОЙТО ГО ПОЛЗВА ....не ползването му в НИКАКВА СТЕПЕН НЕ ЗАСТРАШАВА БЕЗОПАСНОСТТА НА ...ДРУГИТЕ !

Вярното е, че едно българско дете бере душа заради нечие безхаберие. Дано се оправи!

На майчето ли?

Защо непременно трябва да е заради нечие "безхаберие"? Между другото, много противна, нищо незначеща дума, използвана масово поради беден речник.

Бил съм в такива паркове. Пред очите ми много хора са разкачали въжетата понеже без тях е по-свободно. Няма как да ги спреш за жалост, а на тях толкова им е акъла.

Според едни сайтове детето е 7 годишно момиче, според други - 8 годишно момче. Доста им се разминава информацията. Кое е всъщност вярното?

Това ли е най-важното? Да ви имам акъла!!!

Поне събитието е едно и също. Можеше и да е различно. Варианти -много: дете падна момче беше съборено, момиче се хвърли, саботьор провали атракция и т. н. Жалко за детето! Дано се възстанови! А майка му -да позабрави телефона и фейса, поне докато е с детето си.

Трябва някой да се пребие, за да дойдат трудови инспектори да проверят за договори и дали се спазва безопасността. Това не трябва ли да е периодично. Колко още такива съоръжения има и как работят на самотек? Дано се оправи детето.

Била съм там многократно с децата си, всички изисквания стриктно се спазват от персонала. Друг е въпросът, че децата са разсеяни и родителят или който ги е завел трябва да върви паралелно с тях и да им напомня да не разкачат и двата карабинера едновременно. (не казвам, че случаът е такъв) Дано се оправи детенцето.

И ние сме ходили. Детето това нещо не го осъзнава и откача и двата карабинера. Нещата се случват за части от секундата. Но аз винаги съм от долу и гледам това да не се случи.