”Тотал” започва проучване за нефт и газ в дълбоко Черно море

България трябваше много отдавна да започне собствено дълбоководно проучване на Черно море, а не да дава по 5-6 млрд. долара годишно за нефт и газ.

Обратно в новината

Коментари - ”Тотал” започва проучване за нефт и газ в дълбоко Черно море | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

То и доста злато имаме, но пък нищо не усетихме от него. С газа ще стане същото, Тотал ще усетят най-много.

Каквото е направил Боко, все е хубаво!Ама после-да му мисли българският народ!

Не разбрах как ще бъде "собствено" проучването и добива на нефт и газ...

Е "собствено' за инвеститора де......

Другари ми той Запада ще на привземи ве.Обличайте ватенки обувайте валенки и почвайте да квичити

Амчи те сига рускити кавали ши истирясат глей само протести тръшкания и квичиение и рев .Нема да на остаят рашките и техните агенти бял ден да видим

Низнам дъл ши стани работата щото тука има мноо руски кавали а те ни са съгласни щот искат да сми зависими от блядовете.

Ха ха ха! Ще сложим Кувейт и Саудитска арабия в джоба си!! В софия ще отриват център "Кувейтланд"!!

Дай боже да имаме късмет и ако не ние, то поне нашите деца и внуци, имат по- достоен живот от нас !!!

Ти вярваш ли си бе?! Като имаме злато и уран в България, ти ведял ли си нещо от тях?! Толкова ще видиш ти и децата ти от евентуално открити в шелфа ни газ и петрол!

Дай боже, да ти дойде малко акъла в главата, ама надали ...

Господи направи така че да не намерят НИЩО, щото намерят ли ще станем като Либия, Сирия......

Само пускайте повече такива новини и може да минем и без газ. Руските измекяри от яд ще пикаят два-пъти повече газ като чуят подобни новини.

Какво са 5-6 млрд. (чиста печалба ;-))) в сравнение с изчезналите от КТБ и взетият заем по този повод?

Вижда се краят на рушкото въглеводородно робство!

Това трябваше да стане преди поне 50 години , но тогава СССР не ни даваше да търсим собствен нефт и газ . После антибългарите - болшевики ни натресоха обирджиите от гъзпром...

Защо само ламтите за руските ресурси? Оставете и ги на Русия да си ги има и да се чувства богата..

Реве мурзилажа, защото БГ може да стане независима, а те искат да ни смучат като кърлежи.

НИЩО няма да намерят Краваристанските и евроГейските крадци на природни ресурси. След което ще си бият камшика, защото няма да имат повече интерес към нас. След като видят,че няма какво да откраднат, краварите и евроГейовете ще ни харижат на Русия и Турция-те да ни поделят и да се разправят с нас.... Така,че за ваш най-голям ужас, ще ревете вие,мекокиткените соросоиди ! :)...

Меки китки сте вие продажни мурзилки, патриотите защитават интересите на БГ, а не на руснаците или на американците. И партията ви е смешна, пародия сте и за нищо не ставате.

КОЙ голям бг политик би шута на Боко Тиквата ? Пожелание за всички българи още тази година Волен Президент !!!

Те самите кравари и евроГейовете ще му бият шута на Боцко...Като за тази цел ще използват още по-верните си лакеи и слуги-протестърите и "реформаторите" от кръга "Капитал" на онова червенобузо комсомолче,да му спретнат "Майдан". Щото Боце го дава много въртелив като фурнаджийска лопата между Краваристан,ЕвроГейския Халифат, Раша и Чайна! :)...

където е копана дупка- там е място за дерене. румъния е на север, и в собственост сигурно

краи на независимата енергиина политика държавния заем да им платинова изследванията мафия

на ли дупчиха и изцуцуркахме първия сондаж? Кога Боко ще почнем да печелим кат инвенститора е (са) други? След колко години? Тия трее са кръгъли Идиоти ако ни го даде на тепсия ей така за църните очи.:))) И как така ще прецакаме бизнеса на американците да ни носят газец с гемийки?

Като знам какви са дупедавци нашите си мисля ,че ще спечелим толкова ,колкото и от златото.Тя и Нигерия има нефт ,ама богата ли е?

На 67години съм. Газифицирах е апартаментчето и до 100год. възраст ще ползвам само български газ. Ще стигне точно за 33години, ако не се увеличи потреблението.

Дуранкулашкия район е от най-сеизмичните в България,ставали са трусове над 7,дано фракинга не ги провокира!

Повечето в статията е много добре, като договор, само маръжът в дивидента за България ме притеснява:; Ако бъде открит нефт и газ държавата ще получава между 2 и 30% от печалбата на инвеститора. Ако някой не се сеща какво означава това, ще дам един пример: Все едно да кажа на някого : Наемам те на работа, като ще ти плащам заплата между 180 и 2700 лв. Да се надяваме, че са знаели какво правят, като подписват.

Не се надявай. По точно измекярите-национални предатели много добре са знаели какво правят, но тия мизерни проценти ще влизат изцяло в техните джобове ( което за тях е колосална сума.) Хубавата новина е, че западните кърлежи няма да открият НИЩО. След което няма да имат повече интерес към България и ще ни харижат на Русия и Турция-те да ни поделят. Соросоидите затова треперят от ужас! :)

Партия ГЕРБ и Борисов в добвака да се не обидят и всичката сган дето е в Народното събрание и то изобщо народно ли е ? Най-добре да се казва СЪБРАНИЕТО НА ОЛИГАРСИТЕ И ПРЕДАТЕЛИТЕ!

Сега ползваме 3 млрд., а се очкава добив на 100 млрд. Сиреч, за 30 години ще има :) Ами няма ли да нарасне потреблението; няма ли да се смали това количество; няма ли непредвидени моменти и т.н. Пишете какво се прави по дирене на алтернативни енергийни източници. Бъдещето е там! А вие се редите по стари технологии да издоите Земята докрай, да не остане необрано място! А после??

Големият кораб ще дупчи морето, а пропагандата гали Тиквето. Вси фанфари химн тръбят! Кинтите в офшорки спят. Шел, Тотал ще гепят всичко! За народа, пак трохички. Бизнесът в разгул тъдява Койе във злато, друг със плява. Бацко дири нефт и газ! Значи няма шанс за нас. Всичко вече е изпито , предплатено и покрито.

вече сме 20 а по тръбичката ми още няма газ,язък,пак ще трябва да ям от бобеца и ще си имам газ

Какво ли стана с проучването за нефт и газ през 1991-199х. Тогава играха BР и Тексако? Знае ли някой резултатите?

Откритото находище до Галата бе източено и приключи с него. Нито газта нито бензина ни поевтиня.

Във всяко изречение на Борисов има поне по една лъжа. Първо, че проучването е собствено (не знам кога Тотал и Шел станаха собственост на България), второ - че ще спестяваме по 5-6 милиарда (как г-н Борисов изчисли, че 2% от ПЕЧАЛБАТА, които ще се полагат на България според договорите, ще се равняват на 5-6 милиарда?). Може би единственото, което може да се окаже вярно е, че тръбите за Южен Поток няма да останат неизползвани. Най-сигурно обаче е едно и това е, че от добива ще спечелят Тотал и Шел, а за България ще остане точно толкова, колкото остава от добива на нашето злато!!!

Браво! Ето това трябва да питат и говорят НЕзависимите медии и журналисти ... ама ... нали са НЕзависими ....

свали черните очелки: 1. Като не ги внесеш от Гъзпром тия кубици, няма да платиш 6 милиарда долара на Пут...ин, а ще ти излезе много по евтино щото гъзът си е твой, независимо кой ти го вади от дълбоко. 2. Тоя дет ти го вади от дълбоко наема хора, купува манджа,плаща заплати, такси и данъци.

Мурзилките са в паника, че господарите им ще останат без пари и вместо към Путлер, парите ще си остават в България. Стига сте ни ограбвали и крали националните ни богатства. Вече те ще са си изцяло Български.

Да, изцяло на българските Тотал и Шел. Колкото са български добивите на злато и мед на територията на България.

фалит? Знаеш ли какви големи заплати получават миньорите сега?!!!

В паника, глупако, са БЪЛГАРИТЕ /истинските/ ... защото ги "еня" и за "утре" и защото правилно усещат, че нещо ги прее.ат ... на техен гръб и за тяхна сметка .... а такива платени като теб са ден до пладне ...

"Явно политиката на крадците ни е базирана на това, че не може да смятаме: инвестиция в проучване - около 200-280 - млн. долара." 280 милиона са инвестиция в проучване, това е рискова инвестиция , която се плаща от чуждите ижеститори. Ние нищо не губим , ако не се открие газ , а оставяме с един бонус, даден ни като премия. Вярно съвсем малък. Второ 29 милиарда няма да бъде печалбата, засттото капиталовите разходи ( производствен сондаж , дълбоководен добив тръби и прочие са много големи. След това следват експлоатационните разходи , при такова находище те са по скъпи от капиталовите. В арабските страни са евтини и то не навсякъде. В западните страни са скъпи. Към тези разходи тябва да причислим акцизът и ДДС, след което 10 % данък пецалба и от 2 до 30 % концезионна такса , явно 2 % прцента е при минимална печалба. Ако все пак останат 15 милиарда чуждите компании ще скачат от радост . Но по вероятно 10. Лесно е да се съобрази че ДДС и акцизът се плаща от българският консуматор , но това ограничава чуждият инжеститор. Очаква се цена от 200 долара на хиляда куб. метра от която към 37 са данъци и концесия , от останалото над половината са експлоатационни разходи. И ние печелим най много от разликата от монополната руска цена и тези 200 долара.

Защо в сметките залагате 200 долара за 1000 куб. м. газ? И то в перспектива 10-20 години? Дори и да е така и от тези 200 долара 100 да са експлотационни разходи, 37 да са за държавата, то за инвеститора остават 63. Почти два пъти повече от печалбата на държавата. Вие всъщност за кого работите?

Ами това е някаква прогноза, която самият вие предложихте . Трябва да сте голям комунист и утопист за да вярвате, че някой ще дойде да работи без пари. Аз не работя за никого , но искам да разсея тази мъгла , че това е неизгодно за България , а най добре е да храним един 100 % монополист. Със ДДС и акзисът най много взима държавата, без да си мръдне пръста, ако сте се загрижили за държавата. Но по ниската цена на газа за потребителите е за по евтино парно , за по - евтини торове , за по евтин газ на метан станцията или както шаблонно се казва за хората.Защото представете си, че работите в болница и сте някаъв началник и сте обявили, че за спешното отделение ви трябва лекар сестра и санитар и заплатите са 1500 900 и 600 лева и идва Манго за санитар и казва вие сте расист на мен давате 600 лева , а на лекаря 1500. А вие му казвате , не съм расист, но докато вие бяхте в затвора, лекарят завърши медицина , моят шеф се върна от Европа, където почнал също като вас като санитар и етноса му е като вашия , но сега взима 15000 на месеc и е главен директор и спесиалист.

Изказване на Борисов от 26.03.2016г. " Добиването на нефт и газ от Черно море е приоритет за страната ни. Това е диверсификация, това си е наше, това е богатство. Това каза Бойко Борисов на Шестия зимен университет на Старейшини ГЕРБ в Стара Загора. Премиерът заяви, че на 19 април ще започнем да дупчим и да добиваме газ и нефт. Румънците вече го правят. В Румъния внасят само 10 на сто газ, а ние - 100%." А сега се оказва, че няма да добиваме газ, а ТЕПЪРВА ЩЕ ПРОУЧВАМЕ ЗА НАЛИЧИЕТО НА ТАКЪВ. Защо тогава Бойко ИЗЛЪГА народа?

От целия текст, най-важни са две цифри и една дума а именно: Между 2 и 30% и "от ПЕЧАЛБАТА". Обърнете внимание, че за България ще остава процент не от добива а от ПЕЧАЛБАТА. Като се има предвид, че ще бъдат направени сериозни (вероятно и завишени) първоначални разходи, познайте кога фирмата ще отчете някаква печалба. Това с което ББ толкова се гордее е че България може би ще получи някога 2% от печалбата. Изключително изгодна сделка за някого, но не и за България.

Подарихме си златото, медта а сега Боко подари и газта. Направо да подпише, че "Корпорациите" имат право да експлоатират всичките ни природни ресурси безвъзмездно и во веки веков. Амин.

Кичо

Н е е безвъзмездно а боковата комисионна що забравяш ?

Явно политиката на крадците ни е базирана на това, че не може да смятаме: инвестиция в проучване - около 200-280 - млн. долара очаквани залежи - 100 млрд. куб.м. газ. При цена 300 долара за 1000 куб.м. (това е приблизителна цена към днешна дата) това прави 30 милиарда долара. Това е сумата на продажбите. Чистата печалба ще е е около 29 милиарда долара за около 10 години (останалото ще са инвестиции по добива и проучването). При концесионна такса от 2 до 30%, за държавата ще останат от 600 млн. долара до 9 млрд. долара, а за концесионера - от 28,4 млрд. долара до 20 млрд. долара печалба. Всичко това в рамките на около 10 години след начало на добива. Рискуват се 200-280 млн.долара, а потенциалната печалба може да достигне 28,4 млрд. долара! При това терена е проучен и е перспективен. Ето това е ограбване на България! Очевидно трохите от нашите национални богатства няма да променят живота ни към по-добро. Само някакви гадове, някъде по света ще забогатеят.

Борисов е патологичен лъжец. Къде са милиардите от находището в Челопеч, къде са милиардите от Мариците, Асарел... на трето място сме по добив на мед в Европа, по данни за концесиите на държавата се по 1 лев на тон. Продажници!

сега разбрахме защо южен поток беше спрян от американските сенатори. очаквано фирмите които ще проучват са шел и тотал... Ако мислите че капка от този петрол ше остане в бг проверете как шел добива в нигерия. не мога да разбера защо всички политици в бг са подобни подкупни нищожества .

Нашите политици нямат избор, няма начин да излезеш от лапите на американските и британски корпорации. Тяхната алчност и безкрупулност са безгранични.

има ако имаш топки и играеш същата игра, а не си идиот.

След влизането на България в ЕС и НАТО тази стъпка е поредната по важност за постигане на пълен суверинитет. Тук плача на "ПАТРИОТИТЕ" за това, че пари, печалби зависимости щели да текат към запада е и жалък и смешен. Но е и обясним!!! Следващата стъпка към истински свободна, демократична, просперираща и ЕВРОПЕЙСКА България е най трудната! Това е елиминирането на русофилството в широките кръгове на нашето общество. За съжаление този процес не може да протече без ИСТИНСКО образоване и образование, каквито в България за сега умишлено се саботират. Може би библейската мъдрост за 40г. бродене в пустинята ще се окаже постулат за нашия народ. Страхувам се че в прегрътките на мафията за България ще са нужни повече от 40г.

Ами тя и Норвегия продава петрол, бре! Що демократите не купуват от там? Втечнен газ може да се кара с танкери от Африка- де ги нашите? Що пълнят гушата на рашките, що Боко е дружка с Вальо Златев, къде са милиардите печалби на Нефтохима?

Я се върни на Земята, че нещо много високо витаеш из облаците. Това с което Боко се бие в гърдите е поредната кражба на националните ни ресурси. Първо фирмите, които ще добиват газ няма да отчитат никаква печалба а и да отчетат някаква нищожно печалба, за България ще останат 2%. Със сигурност България щеше да печели много повече от транзита на газта от Южен Поток. След като си подарихме златото и медта, явно си подаряваме и всички останали ресурси. Но за някои "Родолюбци" явно е много по-важно да не печели Русия отколкото да печели България а най-важното е да сме предани на атлантическите ни господари.

Въсхитен съм от себе си колко съм прав! Това обаче не ме радва! Русофилството в България е заразно и патогенно!Просто ще бъде много по трудно от очакванията ми. Гьоте го е казал простичко..."Простака е непобедим"

Националните предатели реват, българските патриоти се радват.

Не знаех, че когато се изразява мнение, че се харчат народни пари, без да е ясен резултатът, за който ще бъдат похарчени, се нарича "НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО" ... а изразът на радост, че така или иначе ще бъдат похарчени, с не ясни комисионни и таксички, същите тези пари, се нарича - "ПАТРИОТИЗЪМ" ....

когато купувате газта от Русия по 500$! Сега чуждите фирми харчат техни пари.

,,България трябваше много отдавна да започне собствено дълбоководно проучване на Черно море, а не да дава по 5-6 млрд. долара годишно за нефт и газ" Кога бе РазБойко, кога България ще започне СОБСТВЕНО проучване за нефт и газ, защото това проучване, което започвате НЕ Е СОБСТВЕНО. Отново чужди компании ще доят българската държава и народ. Когато наша БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВНА КОМПАНИЯ започне проучване и добив, тогава излез да се хвалиш.

"Когато наша БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВНА КОМПАНИЯ " Когато платиш от джоба си. Нямаш ли кинтите? Еми тогава викаш чужда компания. Дори великата и могъща Русия няма нито парите, нито технологиите - и вика чужди компании. Ти ли бе, пръдльо, ще точиш нефт и газ самостоятелно? :-)

Дано намерят газ. Тогава ще се диша по-свободно. Още по-свободно ще се диша, като се открият двата терминала за втечнен газ, които строим съвместно с Гърция...

Ще дишат по-свободно, но тия от Тотал, а българския народ и държава пак ще лапат мухите.

РАБОТИЛ СЪМ В ТОТАЛ - ЩЕ ЯДЕМЕ БАХУРА НА ТОТАЛ

На мурзилките им се такова таковата... Как така ще сме енергийно независими от Матушката им? Как така ще сме СВОБОДНИ???

Разбира се, че няма да сме свободни...Ако нещо се добие ще го откраднат усарите и ще ни го продават на петорна цена. В момента така е с Марици-те. Собственост са на американски компании, които ни продават енергия на силно завишени цени. Ще замърсят и хубавата ни природа. Ставаме силно зависими от усарските мърши. На всички небългари това им харесва, на нас българите не. Това не е свобода...

Големият кораб Големият кораб ще дупчи морето, а пропагандата гали Тиквето. Вси фанфари химн тръбят! Кинтите в офшорки спят. Шел, Тотал ще гепят всичко! За народа, пак трохички. Бизнесът в разгул тъдява... Койе във злато, друг със плява. Бацко дири нефт и газ! Значи няма шанс за нас. Всичко вече е изпито , предплатено и покрито. 20.04.2015г.

НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ РУМЪНЦИТЕ ЗАЩО НЕ ВНАСЯТ ГАЗ И НЕФТ ---------ДАЛИ НЕ Е ЩОТО СИ СОНДИРАТ САМИ И СИ ГО ПОЛЗВАТ САМИ........ А БОКО ЛЪЖЕ ЧЕ НИЕ ЩЕ ПРОДАВАМЕ ДОРИ ............. ДА АМА ТОТАЛ НЕ СМЕ НИЕ , ЧЕРВЕНИ МИ ДРУГАРЮ НА СИН ФОН

ЗАГЛАВИЕТО ВИ Е НЕПРАВИЛНО! Оправете си го! ДЪЛБОКОТО ЧЕРНО МОРЕ! Колко е дълбоко черното море хахаха не е кат Марианската падина.

Ако бъде открит нефт и газ държавата ще получава между 2 и 30% от печалбата на инвеститора. .................................................................................ЧЕСТИТО , ПАК НИ ГО НАФЪРФОРИХА ОТ ГЕРБ

Това 2% е добавено от някой слуга на Путьо. Договорът е за 30%. Но не от печалбата, а от продажната цена на газа!

А колко би печелила държавата ако добива го правеше БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВНА КОМПАНИЯ?

На боко патка му е изпила акъла. Дава впечатление че е вманиачен на някои теми. Това не е проект за търсене на нефт, това е проект за създаване на работа на Тотал. И да открият нефт, той е напълно неизползваем, защото изкарването му оттам е много скъпо и изисква много енергия. Ако за един барил ще изхабиш половин за помпата няма никаква сметка да го вадиш.

Брей че специалист се извъди... А на Газпром, като е евтин газа, защо ни го продава по най-високи цени в Европа?

И какво ти е виновен Газпром за високите цени. Виновни са нашите политици , които лапат комисионните.

Това са новите къщи и коли за НС и синекурни служби за държанки и синковци. Социалната дейност съществува само по телевизията и във Фейса..

19април-национален празник.освобождението от руското газово иго

и преминаване към американско...да не мислиш че ще ти дават на версия ще си купуваш като тока от мариците 90% ще остава за американците ако открият нещо и някой лев и за тук ще заделят :)

ПРОСТАКО ЩО НЕ ПИТАШ ИНДИЯННЦИТЕ.................. КЪДЕ СА , КОЙ ГИ ИЗБИ , ДО КРАК . А ПРОСТАКО , ПРОСТ?

Опа, някой се осра май. Нали Боко каза, че директно почваме от 20-ти Април добиви бе? Или ви е къса паметта? А те сега ше ми проучват 50г. След това ше мислят още 4000г. и евентуално към края на цивилизацията ше започне добив, ако изобщо някой има нужда от газ по това време.

Значи и от Газпром няма да има нужда? Ураааа.....