Икономисти искат шокови мерки на пазара на труда

Пазарът на труда у нас няма да се стабилизира, безработицата ще продължи да се увеличава и през тази година, сочат данни от анализ на Института за пазарна икономика /ИПИ/, представен днес в Националния пресклуб на БТА.

Обратно в новината

Коментари - Икономисти искат шокови мерки на пазара на труда | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

не трябва да се намалява осигурителния праг,напротив трябва да се увеличава,но трябва да се намалят осигурителните % защото сега в момента почти 40% от заплатата отива по някакви си направления било за ДОО,ДЗПО,ЗО и др и доходите трябва да растат ,не работодателите да укриват осигуровки и да лишават работниците от извънареден или нощен труд ,80% от тях го укриват и така ощетяват работника

Благодаря Ви !

james

Държавните мерки за "защита" на наемния труд често се обръщат във вреда на същите тези наемни работници. Общо взето има комплекс мерки, защитаващи от уволнение. Но колкото по-трудно за работодателя е уволнението, толкова намалява склонността му да назначава нови хора. Пазарът е променлив, ако дойде повече работа, предприемачът предпочита да натовари допълнително наличните работници, вместо да назначава нови. Резултатът - работодателите назначават само толкова работници, колкото са им минимално необходими, за да подържат работния процес, безработицата е голяма, хората извън "минимално необходимите" остават без квалификация и умения. Минималната заплата - нещата стоят както по-горе. Единственото практическо приложение на минималната работна заплата е депутатите през нея да си увеличават собствените приходи.

Ами като чета глупостите които идват в празните глави на политиците и тяхните пионки ми намирисва на революция. Да видим за какво ще са им парите на оня свят?

То отдавна трябваше да се сллучи, но незнайно защо още ги търпим тея тъпаци. Имам чувството, че кат влезнат в парламента и забравят в кой свят живеят, кой ги е избрал и за какво трябва да работят.

Имам 7 крави,3 прасета,17овце, 70 кокошки и патки,20дка лозе,70дка ниви -помагат ми родителите и жената и голямото дете и 4 циганина ,а съм безработен г-да малоумници.

"Ум царува, ум робува, ум патки пасе." Паси си патките и не се обаждай!

"Паситесь, добрые народы! Вас не разбудит чести клыч; Начто стадам дары свободы? Их должно резать или стричь. . . " А.С.Пушкин

Класика . Наистина ! ... Но Днес е 21 Век .

Тия от ИПИ да вземат да върнат парите от държавната агенция на САЩ за износ на демокрация по света с които ги финансират и ДА СПРАТ С ТЕЗИ АНТИЧОВЕШКИ МЕРКИ КОИТО ПРЕДЛАГАТ. В такива ситуации единственото правилно решение е ПО-ГОЛЯМА ДЪРЖАВНА РЕГУЛАЦИЯ и ПО-ГОЛЯМА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ ОТ ДЪРЖАВАТА. (За справка да си припомнят NEW DEALL на един президент от САЩ Франклин Рузвелт).

редактора, какжо не ти хареса идеята фирмите да са длъжни да инвестират 80% от печалбата си? Не знаеш къде да инвестираш твоита ли?

Много ми е интересно, какви велики действия трябва да си извършил, че да имаш "трудов" доход 333 000 месечно? От друга страна какво значи "премахването на минималната работна заплата"? Това предложение за напълно безплатна работа ли е или 100 лв на месец? 12% вече гледат лошо към собствеността на богаташите, колко трябва да станат преди да дойде критичната маса?

Говоря си с един трудов посредник - предлага ми работа в чужбина за 800-1000 ЛЕВА. И му викам - не е ли малко. А той - ти знаеш ли в БГ колко е средната заплата? Било добре за БГ според него, ама според мен не е добре за Германия. Отивам при работодател 450 заплата. Викам му що толкова малко, щото сам сигурен че там има пари. А той - минималната била едиколко си. Е познаите какво ще стане ако намалят праговете. Защото и тези, които могат да плащат и сега плащат прилично при ниски прагове просто ще спрат да плащат. НЕ СТАВА С ИКОНОМИИ и е време да го проумеят и т.н. икономисти. Става с производство. Ако още искат да икономисват (икономист от икономия ли идва) май по-хуманно ще е да ни обявят за роби, които работят само за храната.

Дано го прочетат това, ама надали. Пък за проумяване не смея и да говоря

Както и да го наричат и да се усукват икономистите и политиците, целта е прозрачна: "роби, които работят само за храната." Така е в много държави в Африка, Азия и Южна Америка. Така се прави над 20 г. и у нас.

ИПИ се прави на дръж ми шапката. Ако държавата имаше повече гъвкавост, по-малко осигурителни тежести и по-малко административни пречки пред новите предприемачи, как щеше да се постигне едно от чудесните условия за чуждите инвеститори - евтина работна ръка и армия от безработни. Ако беше така, хората нямаше да продават земите си, а щяха да произвеждат, да продават и да са на печалба.

"Двигател" на нашата заетост е "сигурността". Нека се направи анализ на % от работоспособното население, заето в тази сфера - полицаи, следователи, ОХРАНИТЕЛИ, пазачи ..... На това се дължи и "спокойствието4 в което живеят гражданите, особено в селата!!!

Вижте, Мислещи (... или по-скоро -- Доказали, че и-още Нещо им трябва за да Започнат да ) ... ...Сложете Свестни Хора за Водещи ... Озаптисайте тез `недоразумения`, дет ги изпоназначихте дотук ... Поогледайте и доизкусурете Данъчната Система ... Прозрачност и Отчетност на всички нива всред платените от Данъкоплатците ... Скъпота на `брашното` и Евтиния на `триците` ... ..... И-иии ... Систематичен Разговор/Диалог с Всички Българ(к)и ... Като за Начало ! ( , другото само ще дойде )

Такива като тебе ,и други мислещи са Маргинали в България!Нямат Никакъв шанс ! Мислещите са ЗАПЛАХА за установената в Родината ни система ! Заплаха за Ловците в Мътни Води, особено за Спецовете Сполетели ни,в последните 3 Години ! Никой не иска Чиста вода,затова филтрите са Опасни за системата !!! Решението-Насилствено прочистване !?

Струва ми се че с Вас -- ставаме двама ; Дълбоко вярвам, че има и много Други . Една Пълна/Комплексна Профилактика, казвате ... Да, разбира се ! С Рязък скок на Налягането ( И то при надеждно/дълготрайно увеличаване на Светлия Поток ! ) и Незабавно отделяне на седиментите . ( Само моля Ви/ви -- без сакатлъци и/или ексцесии . )

Трябва да си напълно луд, за да слушаш некадърниците от този т. нар. институт. Първо - това си е някакво частно образувание и няма никакъв статут на академична институция. И второ - момченцата там, са си добре платени слуги ва определени интереси.

Умни управляващи - абе нека да вдигат осигурителните прагове всяка година и после що има безработица

БРЦК

Тея глупаци бойко и сие да вземат да приберат 90% от доходите на организираната престъпност като легализират проституцията , марихуаната , променат генерално ДДС системата и да връщат ДДС на граждани дето си събират касовите бележки (по 2% примерно).

К,во е т,ва менагер?Баси...!Прилича ми на синоним на менажер или е едно и също-е.ем ли го?

длъжността мениджър, която в бг фирмите наи често се изпълнява от любовниците на собствениците, а като гледам и по света е така. А където не е остажа валидно че не вижда по-далече от носа си. Може да добавиш и другите модерни професии като СЕО и др такива, чиято задача е да заменят качествата с некви търговски и психологически трикове.

Тези "икономисти" от ИПИ най-напред да се докажат в реалната икономика, да организират някакво успешно предприятие и след това да дават акъл. Писна ми от "анализатори"! И кой им плаща на тези хорица, като практически нищо не вършат?

Това ще повиши заетостта. Сега осигуряваш примерно на 450 праг при 270 минимална работна заплата и наемаш 1 човек, ако осигурителният праг падне можеш да наемеш повече хора. Така ще има възможност и за по-добри условия на труд на наетите лица, а не да издъхваш от работа, която по принцип е за 2-ма души, но работодателят няма пари да плати за друг. И за какви пенсии говорите, сякаш някой ще ги доживее - при средна продължителност на живота 69 години и възраст за пенсиониране 65 ще получаваш 4 години пенсия, а ще си внасял 37 години /за осигурителен стаж/. И колко хора ще могат на 65 години да имат 37 години осигурителен стаж при тази безработица? И какво се случва с осигуровките му, ако не му достига стаж? Просто си ги прибира държавата и това е.По-добре е да има заетост и да осигуровките да отиват в индивидуални партиди.

Абсолютно те подкрепям! Не искам да внасям осигуровки за пенсия. предпочитам в лична партида, или дори в банката да си спестявам. Така смятам, че старините ми ще бъдат по-спокойни. И ще имам стимул да отделям, защото ще знам, че моите удръжки ще са за мен, а не за мангалите, които се роят като мухи и не барват работа, а си живеят от нашите осигуровки.

ПП Светът се управлява от некадърници. Е тва е проблема. И нашите управници не са изключение, а само отражение. Във всички области е това. Тотална некадърност. Докато разни особи единствено с орални умения и икономическо или никакво образование (това си е едно и също) се занимават с менагмент(управление) ще е така.

Поредната дивотия на самозвани икономически специалисти. Аз пък мисля, че триабва да стане тъкмо обратното - да вдигнат минималната работна заплата и да спрем да работим за жълти стотинки. Почнем ли да получаваме по-нормално заплащане, ще се вдигне и потреблението, от там и производството и ще спрем да разчитаме на доходи от туризъм. И без това туристите, които идват в БГ са безработните на европа. Ще спрем да разчитаме и на секс туризма на същите. Обаче тупата икономическа мисъл в БГ само може да повтаря некви мантри незнаино от кого измислени. Освен това мисля, че не е лошо всичките т.н. менагери с икономическо образование да ходят да копат с мотиката, щото за друго не стават. Световната икономическа криза в момента е предизвикана именно от менагерите, които си немат понятие от нищо, но им е дадена цялата власт в икономиката. Дори и микрософт ще фалира ако властта там вземат икономистите. Хитлер не можа да съсипе света, но юпита и менагери са на път да го разрушат и то без воина.

Защо, така наречените работници не могат ли да хванат мотиката? И да отглеждат щастливи кокошки и овце? И зеленчуци? Сами ще си плащат данъците и осигуровките, сами ще си определят отпуските и пенсиите. Хайде де, какво ми се правят на безработни...

е те така или иначе си го правиат, обаче менагера предпочита вместо да купи яйцата от БГ кокошките или картофите или доматите, да ги внесе от полша или египет или македония или турция или...., щото му е с 5 ст по евтино. И какво следва. Производителя не може да го изнесещ щото друг менагер работи на принципа "да се оправят" И? оправят се, стават безработни. И не са виновни за това. Принципа "да се оправят" отдавна не работи и резултатите са видни. Менагерите не вижда по далече от моментната печалба. Затова е така. Нема ДЪЛГОСРОЧНА визия. Нема стратегия. Има моментна печалба с 5 ст повече и разсипване на всичко дългосрочно. Резултата е виден в световен мащаб. Умре комунизма с дългосрочните проекти, Капитализма вече нема конкуренция и не се налага да прави проекти и какво стана. 15 г нема конкуренциа на системите и светът си е... мамата. Доказателстжо за обратното е Китай.

Алоо, редактора, като ще ми триеш постингите частично, поне пиши, че са съкратени, или редактирани. Или ги трий нацяло, както не можеш да разбереш за какво става дума в тях.

Опитах. Не можах да опазя нищо от мургавите братя. Повече не мога да ги храня безплатно.

Отглеждах и кокошки, и домати, и ... но ги крадяха още преди да пораснат. Вече не отглеждам нищо, а купувам вносни яйца, картофи, моркови, меса.... При толкова многобройна армия от охранители в БГ няма смисъл да произвеждаш.

Абе хубаво мислиш, ама няма как да стане. Поне до момента, в който основен критерий за наемане на изпърнител е "най-ниска предложена цена", практика, която е нещо като геноцид за фирмите /и тези, които искат да получат реално възнаграждение за положения в тях труд/, които все още не са предали НАПу дух, но за сметка на това е върховна гордост на управляващите.

има една приказка "икономията маика на мизерията".

Докъто ни управлява тая хунта, нищо добро няма да се случи. Катастрофата е гарантирана.

Радвам се, че го разбрахте най-накраят! Добрата новина е , че ще обхване целият свят.

Това овче племе си заслужава "живота"който живее

+Костов уан долар далаверейшън енд приватизейшън.

Добрата новина е ЧЕ СКОРО ВСИЧКО СВЪРШВА! С нас или БЕЗ НАС, ама по-добре с НАС!

Реално безработицата е над 30%, тъй кото официоално са регистрирани не повече от 30-40% %. Пречка за това за тежките процедури за регистрация и кратките срокове, в които безработните са в този статус. Доката в ЕС този срок е миниму 1 година, у нас е най-много една година!!! Никой в провинцията няма пари да се регистрира и да дава по 10 лева за транспорт след като му изтече срока за подпомагане като безработен. Особено тежко е сред българската младеж - над 50%. Сред мангалите безработицата е над 90 %, но те са постоянно в армията на бандите и крадците - и тази интеграция ги устройва! Предстои тежка социална катстрофа!!!

За сведение на икономистите, първото тримесечие мина. Падането на осигурителните прагове означава половин пенсия после, а на минималната работна заплата - да се разреши на работодателите да наемат хората за цял ден, а да им пишат и плащат само по два часа труд. Това вече сме го виждали!

Че то има ли такова животно:"РАБОТОДАТЕЛ"? Който да събере един екип от хайлази, да им плаща заплати, осигуровки, майчинство, болнични, отпуски и какво ли не още? И на всичкото отгоре да го мразят от дъното на душата си и непрекъснато да се мъчат да откраднат нещо, да повредят нещо или да провалят нещо в работата си. Как така работодателят ще получава повече от работника, да не е нещо по-кадърен я? Че той даже не може да прави заварки, примерно. А работника може. Ама вече няма къде и за кого.....

КАКЪВТО ЧОРБАДЖИЯТА,ТАКИВА БАЧКАТОРИТЕ,ПУФЧО...

'РАБОТОДАТЕЛ' които разсъждава така е обречен. Ама с такива 'РАБОТОДАТЕЛИ' такава икономика.

"Няма да ни подмине рецесия"....а това в момента какво е???

Абе и в другите държави има проблеми, ама там такива "шокови" никой не си помисля и да прави. Само ние сме по шоковите промени и после сме само в криза. И като се премахнат регулаторните тежести какво става? Вече сме го виждали - пълна анархия. Липса на договори, трудови книжки, осигуровки, извънреден труд не се плаща. Питам какви са тези икономисти, които предлагат това? Това ми звучи все едно затворник да иска да се затвори затвора!

А тези "регулаторни тежести" действат ли в момента?????Анархията е по голяма, безработицата расте и всеки постоял достатъчно без доходи е съгласен да работи извън тези "тежести", защото са тежести а не регулатори на трудовата заетост в неработеща икономика.

Действат! Като не издадеш трудов договор или трудовата книжка не я предадеш навреме има санкции. Иначе аз съм виждал какво става. На българските мутро-бизнесмени много им се иска пълна анархия за да си правят каквото искат.