По последни данни на Евростат икономиката в ЕС в края на 2011 г. най-вероятно е навлязла в нова рецесия, пазарът на труда върви надолу, а нивото на европейската безработица вече трайно е 10 процента, посочи Петър Ганев, старши икономист в ИПИ.

 Според него, въпреки че икономиката на страната ни все още отбелязва растеж, рецесията няма да ни подмине. Отрицателното движение на европейската икономика ще се отрази на българския пазар на труда и ще бъде усетено у нас през първото тримесечие на годината, смятат анализаторите.
Те посочиха, че безработицата в България е прескочила границата от 12 процента и ще продължи да се увеличава, а младежката безработица вече е преминала 30 процента. Всеки месец в бюрата по труда се записват нови 30-40 хиляди души, от които все по-малко успяват да си намерят работа, коментираха от ИПИ.

Обезпокоително според тях е, че у нас няма отрасли, които да се превърнат в мотор на икономиката - износът, строителството, туризмът и търговията отбелязват спад през първите два месеца на годината. Това неминуемо се отразява и на равнището на безработицата в страната, смятат анализаторите. Следвайки европейския опит, икономистите от ИПИ са на мнение, че усилията на държавата по отношение на заетостта трябва да са насочени към повече гъвкавост, по-малко осигурителни тежести и по-малко административни пречки пред новите предприемачи.

От института отбелязаха, че свиването на заетостта и покачването на безработицата налагат да се вземат бързи мерки като например връщането на осигурителните прагове на нивата от 2009 г., премахването на минималната работна заплата и изготвянето на изцяло нов Кодекс на труда с концепция за минимални регулаторни, административни и финансови тежести върху труда.