Защо българите спряха да се женят?

Защо все повече деца в България се раждат в извънбрачни връзки? Може би, защото в България кандидат-съпрузите са направо изчезващ вид. Според Евростат годишният процент на бракосъчетанията в България е едва 3,4 на сто, съобщава "Дойче Веле".

Обратно в новината

Коментари - Защо българите спряха да се женят? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За да не пълнят гушите на чиновници и адвокати и да не са само електорални единици и бити карти, затова.

Какво значи да се казва, че бракът е старомоден? Старомоден, но не временен, не от 2-3 века. Модата се мени за няколко години, а браковете са свързвали не само хората в едно семейство, а и семейството с рода. Започна да се говори, че в западните страни младите не сключвали брак и тука това масово се прие за нормално.Да, но пак там вече хората се върнаха към истинското семейство и сключват брак. Но при нас всичко добро идва с век закъснение. Ние винаги и във всичко ще бъдем догонващи.

Къде ми е коментара

Този начин на о бщуване е много по стабилен и дълготраен.Защо трябва да мислим,че един подпис пред скучен държавен чиновник ще бъде гаранция за щастлив брак-точно обратното.Живота показва,че се разпада мното бързо.

Не се женят защото е забранено брак между мюсюлманка и безверник! Господ вижда всичко и преценя. А и няма достоен българин да се мери на малкото пръсче на нашите момичета.

КОЙ ТИ КАЗА,ЧЕ Е ЗАБРАНЕНО?ЕДНА ПРИЯТЕЛКА ХРИСТИЯНКА,БЪЛГАРКА СЕ ОМЬЖИ ЗА МЮСЮЛМАНИН, И ТО В АЛЕКСАНДРИЯ,ЕГИПЕТ.

Ако наистина си туркиня, каквато внушава името ти, да знаеш, че не правиш услуга на народа си, с жалкото си присъствие в коментарите тука. Познавам умни и свестни турци, ти си мноооого далеч от тях. Направи услуга на всички и се скрий. Но ако ти се плаща, не ти връзвам кусур.

Мъжете явно поумняха.И взеха да се борят като жените за правата си чрез семейния кодекс.Вече има предбрачен договор,на което жените му казват --- страхливи мъже.Така е от жена такава съвест такава чест.Ами няма да се женят разбира се и ще агитирам мъжете -- мъже,недейте да се жените при такива семейни закони в които ограбените ощетените и осъдени на издръжка сте само вие!У нас е така --- жената ражда но мъжът плаща......

за такива като тебе трябва закон - детето да се дава на бащата! Тогава ще си мечтаеш за издръжката, която се плаща в БГ (ако успееш изобщо да я получаваш редовно)!А и сигурно в цял свят няма толкова мизерна! Защото жената ражда, ама не зачева сама! А ти си страхливец, който бяга от отговорност! Опитай се ти да гледаш дете като самотен родител, пък после плюй по жените! И още за твое сведение - аз съм жена, която печели 3 пъти повече от съпруга си и издържам семейството си. Освен това в моето обкръжение не са малко жените, които печелят повече от мъжете си, въпреки че ние пробиваме доста по-трудно. А това е още едно доказателство, че българският мъж е не само неспособен да издържа семейство, ами и търси начин да избяга от отговорността, че е създал деца. Горко на българките!

Женитбата стана напълно излишна, излишни разходи за сватба, излишни разходи за развод , а и подписа не гарантира,че семейството ще просъществува.

Не съм съгласна!Така разхайтените мъже нямат никаква отговорност,дори на книга.Взимат си шапката и отиват при друга-нито издръжка,нито интерес какво се случва с децата им!Много случаи съм видяла такива

Все едно с брак не става същото?

Защото бракът не е любов и любовта не е брак!

иде време България да се превърне в страна на амазонките. А ако помощите и детските добавки са само за 2 или 3 деца, както беше в Китай, циганите ни ще имат само по 2.

В Китай е само за едно дете!Всеки с второ отнася наказания и рестрикции.Животът им става ужасен, труден и сложен.

Защото мъжете са страхливци

За мен бракът е една хубава традиция, независимо дали ще се прави пищна сватба, скромна сватба или само подпис. Сигурна съм, че всяка млада жена желае да се види булка - красива, блестяща, център на тържеството, истинска принцеса в бяло. Да предложиш брак на една жена означава, че си зрял мъж, готов да поеме ангажимент, нещо повече - готов да се обрече на тази жена (в случая с църковния брак). То е признак и на уважение към жената - така ти засвидетелстваш, че чувствата ти към нея са дълбоки, а не нещо, което ще е ден до пладне. Емоционална зрелост, доверие, уважение и сериозни намерения за дълъг съвместен живот, независимо от трудностите - това означава сключването на брак.

Едно мнение на омъжена жена с две деца-не съвсем млада.Никога не съм мечтала за бели рокли, сватби и тем подобни.Вместо сватба си направихме една незабравима екскурзия до Франция.И продължаваме да сме заедно.Всеки да постъпва както намери за добре.Но тъй като от години ние все оцеляваме,хората са преценили,че по-лесно се оцелява сам,отколкото със семейство и деца.

Не е вярно, че всяка млада жена мечтае да се омъжи. Аз живея с приятеля си от 7 години, имаме прекрасна дъщеря и НЕ ИСКАМ да се женя. Причините са много. Главната е, че предпочитам мъжът до мен да ми доказва ЕЖДНЕВНО, че иска да е с мен доброволно, че още ме обича, че се буди до мен защото ИСКА да се буди до мен. За съжаление около мен има множество примери, как хора се женят поради натиск от роднини или просто защото "любовта е сляпа", и хоп, след няколко години се разделят. Друга причина е, че направо ми се гади от суетата и безмозъчното подчиниение на сватбената индустрия. Дай да заприличам на експлоадирал сладолед, да пръсна няколко хиляди лева, за да черпя прабаби и чичовци от провинцията, под звуците на някой кючек, щото Цецка от съседния вход направи така и 'сички и завиждаха. Как ли пък не. По-добре тези пари да ги дадеш за екскурзия до някой тропически рай, пак е спомен за цял живот.

Гроздето е кисело, казала лисицата ,като не могла да го стигне...та и вие така...

Как реши, че всяка жена иска да се види булка? Ако това е вярно, то трябва ли да смятам, че не съм жена, понеже НИКОГА не съм искала да бъда булка? "В центъра на тържеството" - пропуснала си да кажеш в центъра на еснафско тържество, на което показваме колко сме древни и диви - с чупене на погачи, ритане на менчета, пускане на гълъби, крясъци "Горчиво" и още и още простотии...

Хмм, написала съм, че може и без тържество - само с подпис. И акцентът на мнението ми не е върху сватбената еснафщина, а върху отношението на мъжа към избраницата му - чрез брака той изразява уважението си към нея. Та това е въпросът - искаш ли да ти бъде засвидетелствано уважение или не ?

защото сме еднополова даргава

Нищо лошо и все едно с брак или без, стига да има хармония...обаче в модерната ни държава по никакъв начин не е уредено това съжителство без брак, на пр: придобито имущество; наследяване след смърт; наследяване на пенсията; гражданство.. и тн. Има много привилегии и задължения, които си остават само за бракуваните :)

"......Защо все повече деца в България се раждат в извънбрачни връзки? Може би, защото в България кандидат-съпрузите са направо изчезващ вид......." Ами затова пьк разни араби се юрнаха да се женят за европейки.Защото по тяхите закони за да се ожени даден мьж,той трябва да осигури жилище на съпругата си и да е в сьстояние да я издьржа,това го декларира пред близките на бьдещата си жена,ако не отговаря на условията,няма шанс.А тук,като се оженят,не само ,че няма такива изисквания,а дори едва ли не ги осиновяват.Заживява си на готово и няма отговорност.

Абсолютна истина!

Да.ЖИВЯЛА СЬМ В ЕГИПЕТ И НЕ ГОВОРЯ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ

Защото нямат пари.Другото са някакви мазни лафове за прикриване на истината. Помпозни сватби с много гости и пр. екстри могат да си позволят все по-малко хора,отглеждане и образоване на повече деца-също.Процентите раждаемост идват основно от циганите при нас,на запад-от тамошните цигани-араби,негри,пакистанци, и пр.

Защото бракът скапва всичко. Освен това е отживелица, заробваща човека.

Иди го обясни на детето си, като се пръкне. Преди това не давай мнение по неща от които си далеч.

Много си зле, ако вярваш, че бракът променя нещо за детето - ако има свестни родители, и без да са женени, ще е щастливо, ако ли не - бракът е последното, нещо което ще му помогне.

бракът наистина отживелица,преди200 години е имало само църковни бракове,сега не,преди 60 години имаше само грждански бракове,сега вече не,сега вече живеят без брак(църковен и граждански)след 20 години няма да има българи които да желаят някакъв вид брак.

Защото за много жени бракът се оказа благодатна златна мина -жени ,разведи и с апартамент се обзаведи ! Да се въвведе система на железни предбрачни договори .

Аз пък си мисля друго - мъжете все повече се страхуват от обвързване. Причините са много...

Причините са видими, най-ясно във "Фермер търси жена" и "Милионер си търси съпруга".

Те скоро ще спрат да живеят, вие се притеснявате защо спрели да се женят... Явно всичко отива по дяволите, където си му е и мястото, между другото...

Ние сме си в модерен комунизъм- какво по-модерно от това жената да се пъне да работи с надут корем само и само да взима по-голямо обезщетение за бременност и майчинство. После защо били толкова много преждевременно родените бебета- пълна загадка. Но явно на държавата й е по-евтино да се грижи за недоносено в кувиоз, отколкото да даде една сума първата година след раждането и да спре да калкулира и пресмята на колко майки ще успее да ореже майчинските. Но явно заради циганската раждаемост и опасността тя да не се повиши още ние си плащаме цената.

Големият процент извънбрачни раждания идва не от "по-бързото нагаждане към новите социални модели" или както там беше, а защото преобладаващото циганско население, което ражда най-много, се жени, но само по своите закони - на практика по закон са без брак. Заради социалните помощи или по културологични причини - все тая. Факт е, че и тази статистика при нас се определя най-вече от циганите. Така че да не се оптиват да обясняват, че сме по-модерни, по-напреднали и други подобни простотии.

Нямаше да е така, ако помощите се даваха във вид на отбив (отстъпка) от платените данъци към държавата. Така е във всички уважаващи себе си страни. Никой никъде не дава суха пара на ръка. Затова казвам, че България е изключително богата страна, след като може да си позволи този лукс.

и ако включат и данъците на бащата при наличие на брак вече хептен щяхме да се цивилизоваме, а и сивата икономика да изсветлее драстично, но тук целта е да се стимулират циганите, че след изборите идват нови избори.

"младите българи са втори по нежелание да се обвържат с брачен договор"...?! До колкото знам, гражданският брак е единствената институция, узаконяваща семейство. Църковен брак и брачен договор са някакви имагинерни екстри. Освен това "самотната циганска майка" е дискриминирана спрямо българската "майка юнашка". Едната получава от няколко източника помощи, а другата... да е мислила когато е искала да има дете. Обаче, като се погледне от към страната на редукцията 30% и геноцидът, няма нищо ненормално и в заканата "През 2030 година ТРЯБВА да няма държава България, нито пък живи българи!".

Не се женят за да могат да взимат поне социални помощи за бременност и майчинство, ако са без работа и не могат да получават обезщетение за това от НОИ. Поредната малоумна държавна политика.

Истината е в много прост факт: при такова административно положение "САМОТНАТА"МАЙКА ПОЛУЧАВА ДЪРЖАВНИ ПАРИЧНИ ПОМОЩИ ОТ СОЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ.Номер който българките научиха от циганките.Така че проблема не е сложен-спират социалните помощи на всички "самотни майки"-проблемът няма да съществува.И циганки и българки ще се окажат омъжени.

Не бъдете толкова уверен че социалните помощи са на първо място..Статистиката казва за "извън брачни", но не и за "непрепознати" а разликата е голяма..Много голям е % на родените без брак, но припознати от бащата...

ПРИ ТАЯ БЕЗРАБОТИЦА И БЕЗПАРИЧИЕ, ЩЕ ИМА ЛИ ПАРИ ЗА СКЪПИТЕ РАЗВОДИ -НЕ. ЗАТОВА СЕ РАЖДАТ ДЕЦА БЕЗ БРАК, ЗАЩОТО И НИЩО НЕ Е СИГУРНО...

Човечеството е болно от рак на основната клетка на обществото - семейството. Вирусът носител на този рак се нарича криворазбраната еманципация на жената.

+1!

Със социализма, когато партията се грижеше за всички ни и даваше жилища на семействата (?!) отдавна е свършено, а при капитализма бракът е отдавна е превърнат в безкомпромисна финансова СДЕЛКА и едният трябва да издържа другия. Като няма пари - няма и сделки. Любов, вярност, чувства - без пари, всичко изчезва!!!

Ако "любов, вярност и чувства" зависят от пари, то тогава те не са любов, вярност и чувства. Мисля, че съвременната жена мутира/деградира, морално. Семейството се разпада, цялото общество деградира и са разпада.