По данни на Евростат броят на децата, родени извън брачната институция, нараства скокообразно във всички европейски държави. Тази тенденция върви заедно с постоянно намаляващия брой на сключените бракове и увеличаващи се разводи.

Най-малко бракове се сключват в Словения - 3,2%. В България кандидат-съпрузите също са изключителна рядкост: според статистиката, младите българи са втори по нежелание да се обвържат с брачен договор. Годишният процент на бракосъчетанията е едва 3,4 на сто.

България е почти рекордьорка и по друг показател: по брой на родените извънбрачни деца. Докато през 1960 година са се раждали едва 6% деца на неженени родители, през 1990 година процентът им е нараснал на 12,4, за да достигне през 2009 година удивителната стойност от 53,4 на сто. По този показател единствено Естония, Словения и Швеция изпреварват България.
Интересна подробност се съдържа в същите статистически данни: тъкмо в страните, където се раждат най-много извънбрачни деца, фертилитетът (плодовитостта) на жените е по-висок от средноевропейския.

Според европейски наблюдатели причината може би е в това, че някои от страните в ЕС по-бързо и по-лесно са се нагодили към обществените промени, настъпили в обществата им. Още от 1960 година насам положението на жените в Европа става все по-независимо и еманципирано. Подобряват се и обществените условия за отглеждане на деца.
Всичко това може да допринесе за увеличаване на раждаемостта, макар и не непременно в условията на брака. Междувременно се развиха други семейни модели, които замениха традиционните семейни представи за съпружеския живот.

Учените поставят под въпрос една своя предишна теза. През 20-ти век нивото на раждаемост намаля навсякъде, където жизненият стандарт се повиши. Колкото по-заможна беше една страна, толкова по-малко деца раждаха жените в нея. Сега обаче проличава, че там, където благоденствието върви ръка за ръка със съответни държавни политики за грижи за децата и изграждането на повече детски заведения, прирастът също е забележим.

Това показва примерът на страни като Белгия, Холандия, Франция и Великобритания. Изключение от правилото е Германия, където макар и раждаемостта постепенно да се увеличава в последно време, тя все пак си остава на доста ниско ниво. Жените в Германия раждат - статистически погледнато - само по 1,39 деца.


Преди дни от НСИ съобщиха, че предварителните данни за броя на ражданията през 2011 г. показват нов спад на живородените спрямо 2010 г., което ще доведе до намаляване на раждаемостта до нивото от 2004 г. Очакванията са новородените да бъдат с около 5000 по-малко - около 69 670.