Генерал: Трябват материални стимули в армията

Необходимо е служещите в армията да бъдат допълнително материално стимулирани, каза във Варна началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов.

Обратно в новината

Коментари - Генерал: Трябват материални стимули в армията | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Че нали тиквата премахна тия стимули през първия си мандат ? Сега ще ги връща ли? Тиквенски истории безкрай ...

Знаем ,че моралните са дребна буржоазна отживелица ....така ,че давайте некадърници , благодаряйте се ,че никой не се занимава с нас иначе с тези тъпи и алчни , дебели и пияни генерали и министър да са ни смачкали ...Пази Боже!

да ви издържа бе тъпаци!

Не само в армията ...

Който не му изнася да напуска армията! Тя не е за всеки. БНА не брани българските интереси!

Войската е излишна, разпуснете я!

Желая успех на младите випускници. Обаче 11+3=14. Випуск от 14 човека за цяло висше училище. Ясно е, че цивилния набор морски е много пъти по-голям, но защо тогава училището е военно. Защо за 14 човека ще тежи на бюджета на МО, а ще готви кадри за чужди морски компании реално? Де е Киро на кирия. Колко струва издръжката на държавната поръчка? Колко остават на БГ кораби после? Колко заминават под чужд флаг и не плащат данъци у нас. Е сега предполагам става ясно защо у нас все няма пари. Нищо против училището. То наистина има реноме и чини нещо за разлика от повечето университети, особено спрямо суперкорумпираните столични вузове лежащи на стара слава. Остава обаче въпроса с държавната дотация. Защо БГ дотира икономиките на великите морски държави като например Япония , с която училището сътрудничи успешно, даже на САЩ помагаме.

След като сме уж демокрация с уж пазарна икономика е ясно, че трябват добри заплати. Вижда се от липсата на младежи сред войниците. Шкембаланковците са просто над 30 годишни, че и над 40. Какво искаме. Демокрация без пари не става. Има друг вариант - наборна служна - е тогава 100 процента от младите щв забегнат в чужбина. Омагьосан кръг, а войната и ислямските орди чукат на вратата ни. Наборната служба реално не се приена от повечето партии. Пари няма. А сега де. А да ги вудя демократите-крадци.

Първо радикални промени а не имитация ! Да се изрине бюрокрацията с пагони в БА. Всичко е пунт и пластика.

"разработени са мерки за допълнително материално стимулиране...." Едно време военните са получавали ордени, медали и нашивки за проявена доблест към Родината. Сега -няма война , но такива награди се дават и то материално подплатени. Всичко друго си го получават от държавата - храна, облекло, работно място, технически съоръжения....... всичко което е необходимо за да ни защитят и пазят . сега пък заплатите биле малки и за какъв полезен за обществото труд става въпрос?

Ами покажете че работите, че обществото има полза от ВАС и стимулите ще си дойдат. Ако работите 24 часа поради някава причина след това почивате 48 и повече. АЗ като работя 12 часа на другия ден пак отивам да работя 12 часа, защото така трябва и аз съм се съгласил на тези условия както и вие с вашите условия...

който иска трябва да знае че и от него се иска и той обратно нещо да даде. От 70 години не е водена война и военните само са искали и са получавали... Сега още искат. Нека да напишат какво аз получавам от тях, защото знам какво аз давам всеки месец от заплатата си . Колко пари им трябват за да пазят народа който ги храни, облича, осигурява им много по-добри пенсии от моята, безплатно ги лекува и още много други екстри, които АЗ НЕ ПОЛУЧАВАМ, А СИ ГИ ПЛАЩАМ С ОСТАТЪКА ОТ ЗАПЛАТАТА СЛЕД КАТО СА УДЪРЖАЛИ ПОЧТИ ПОЛОВИНАТА ЗА РАЗЛИЧНИ ДАНЪЦИ!!!!!!!!!

Повремето на Т.Живков имахме 130 000 армия, бяхме във Варшавсия договор и България можеше със собствени сили да противостои на военно нападения само 24 часа. След това беше необходимо да ни се окаже помощ. Питам се, сега като имаме 20 000 армия, членуваме в НАТО - колко време бихме могли да устоим на евентуално нападение? Дано, да не се случва, само за това се моля.

Скоро няма да се оправят нещата в България - военните - ко искат тия, полицаите - ко искат тия, учителите - ко искат тия? Същевременно синдикатите не са организирали дори и една национална стачка, за да се подобри положението на работниците в частния сектор. Никой не се стреми към това всички да бъдат добре, а се плюем едни други в някакви напълно безсмислени спорове. А от това има полза само управляващата клика, която е основният проблем на България в целия посткомунистически период.

От 70 години България не е водила война, съмнително за какви военни умения и заслуги се иска от народа ни да стимулира още и още военните? Малко ли са им ведомствените облаги вече десетки години, че искат още!? Време е да се засрамят!

Откак замениха наборната служба с гей-паради много гейове се навъдиха. Споко бе пичове, няма да връщат казармата, гейове ще си останете.

Един простичък въпрос и още един-два свързани с него: - Коя армия може да ни нападне, (реално и на теория) и каква армия ни трябва на нас за да можем да й противоустоим? Колко трябва да числеността на армията ни и с каква техника да е оборудвана, за всеки реален за нас противник? Колко струва такава армия? Колко? - Ако ще трябва сами да се пазим за какво сме тогава членки на НАТО? Имали сме и задължения-освен членския внос. Ние ли гольовците с най-слабата икономика ще трябва да пазим военните и икономически суперсили от Западна Европа и Северна Америка? И престанете да обвързвате мигрантите с Армията. Мигрантите са политически а не военен въпрос и това и политиците и военните го знаят много добре.

Има един народ дето няма нито държава, нито армия - циганите. Аз не искам да съм като тях, ти като искаш - бъди.

Фуражките едно си знаят, едно си баят. Плитък ум-примитивно баене.

Не разбрахте ли най-после, че точно частния сектор е тоя който трябва да достигне държавния и да спре да се лигави с работниците. Колко души си дават сметка каква бомба със закъснител е заложена с 4-часовото осигуряване. Войникът с неговите 650 лева заплата ли е проблемът на държавата, или управляващата мафия, която натрупа милиони?

И двете, и двете. Не армията се бори с мафията а цивилните. И Не рядко униформените са част от мафията. Точно защото сме прост народ няма защо да храним още по-проста армия.

Хранете циганите тогава, с това се справяте отлично...

ПАРИ ИМ ДАЙТЕ НА ГЕНЕРАЛИТЕ - ДА ПЛЮСКАТ ДО НАСИРАНЕ , ЧЕ ТО ДРУГО КАКВО МОГАТ ОСВЕН ДА ,,УСВОЯВАТ"И ДА НАДДАВАТ НА ТЕГЛО , А СЪЩО И ДА ГРУХТЯТ ЗА ОЩЕ .......... ПАРИ !

Защо ли във всички коментари по-долу темата и проблема са тотално изместени до битови спорове и икономически сравнения между частния и държавния сектор ??? Къде са коментарите в контекста на статията ? Ако не разбирате войнишката заплата трябва да е конкурентна на останалите заплати в страната иначе няма да имаме армия. Сега, кое е по-добре да вдигнат заплатите на войниците и малката ни армия от 30 000 души да я ИМА и да дейстава срещу бежанците и да пази границата ИЛИ нещата да останат в сегашното положение и като бежанския напън стане зверски да обявят мобилизация и да съберат всички годни мъже да служат ПАК БЕЗ ПАРИ за държавата ???? Тогава всички "специалисти" които коментират тук ще реват здраво....... Познайте към кой вариант ни бутат, защо не увеличават заплатите на войниците, и как ще се реши проблема в крайна сметка !

Преди години ,когато служех като фазан ,заплатата ми беше 14,5лв на месец,абе парата ме "биеше"

Този Попов ? ...................... Пенсия и заплата едновременно. И още искат. Да цуцат. С 14-15 % военни служители пенсионери полковници. Шуребадженашко ведомство. Войските гинат в мизерия. Шкембелиите от щабовете цъфтят. 30% съкращение на високоплатената им нищо не вършеща, имитираща администрация и училищата. Там всичко се докарва и отчита на лаф. Прост и продажен генерелитет. Всичко е наши, ваши кумство и т.н.

Невежа, корумпирана и не реформирана система. Пенсии + заплати от нашия джоб. Всичко първа категория от строя и за измислените им даскали във вузовете им. И това им е много. Там нещата не са направени читаво а за определени хора. Сегашният Началник на ГЩ е едно недоразумение и послушко.

За да защитаваш, майка си, Родината не са нужни материални стимули. Виж ако си слуга на чужда държава (наемник, еничар) тогава трябват.

Ненаяли се

Така, доколкото разбирам: При нужда да се брани България - много бързо ще направят една мобилизация. Ние, реднЕците от запаса сме доста по-добре подготвени от днешните меки китки. За съжаление сме бая "одъртели", защото отдавна не е имало донаборници... :)

Нестрахуйся реднико, казва ти го един ОЗ с чин старши лейтенант. В България са "спуснати" от Духовния Свят на наша територия 4 от общо 10, ЛЪЧИСТИ СЪЩЕСТВА. Да не говорим за индиговите и кристалните същества. Може ТАЗИ АРМИЯ да е малобройна, но е ВЪОРЪЖЕНА с най-мощната енергия в космоса - БОЖЕСТВЕНАТА ЛЮБОВ. А пред Нея, ОМП са като "книжни тигри". Рептилите знаят за поне 4 предотвратени ядрени апокалипсиса, от 1961-ва година та до сега.

Arkadiy Andreev

Ти лежи на тая!

Трябва армията ни отново да стане 100 хиляди и да се превъоръжи за да може да окаже необходимия отпор, ако се наложи. И да се закрият всички казина, щото там освен едно топче да се върти друго не се прави. Публичните домове... айде, нека останат.

С лупа да търсиш няма да намериш толкова мъже годни за военна служба. И на половина няма да намериш.

Що? Нали по цял ден нищо не се прави?

направо 3-4 милиона - всичко над 18 години ....... Е, и как ще се бием с държави дето армиите им наброяват десетки милиони?

Боже, сляпо да прогледа! До кога, бе Господа, ще ни вземате за последните абдали в този мизерен свят, в който живеем? Армия и генерали, и адмирали, може да имаме, но армията ни по принцип за какво ни е ?... То генералите от Генщаба като отидат сутринта на работа първо гледат каква ще е храната в стола за следващия дени си правят заявка по вкусовете!!! Вярно армията ни не е само от генерали, но на една лекция по националната сигурност бе посочено, че армията ни има общо около 18 000 единици стрелково оръжие!!! Който ми разтълкува какво значи това при положение, че поддържаме и плащаме заплати на над 27 000 души горди български бойци. На всичкото отгоре искат и парични стимули за дейността, която извършват - тежко ни и горко. Тогава остава простият въпрос - какво прави в момента българската армия, какви реални функции изпълнява, освен да я хрантутим и издържаме? Ясно е, че вече има и лапачки освен лапачи, защото нормалните мислещи хора не искат да живеят безпредметно на гърба на хората. Който няма какво друго да прави и да мързелува - може да отиде на държавна работа в армията. Биха ли уточнили ръководството на държавата ни какво прави всеки един от служителите в армията ни. Дали всички изпълняват някакви реални задължения или отбиват времето за деня, ако изобщо са на работните си места. Много още въпроси стоят, но кой ли ще може да даде реални и истински отговори. Сполай ни, наистина сме богата държава!

Ти наистина си кон с капаци, обаче. Какво искаш да прави армията? Води подготовка и стои в готовност. искаш да работи армията ли? Ами значи искаш башибозука да настъпи към кърджалийско, та да не се дават апри на вятъра? Да се разпусне, пък акто дойдат ония с фесовете, ще ни събират нас от форумите и кафетата да ходим да мрем, като необучени мишени. не благодаря! Предпочитам да си поддържаме армия, дори по-голяма бройка. Между другото, войниците се убиха да гасят пожари и да патрулират по границата, при положение, че това не им влиза в задълженията. Но това им е работата - да са последна надежда. А за бюрократите си много прав! Да се изгонят всички чантаджии от армията и на тяхно място да се назначат истински бойци.

колко на брой са тези войници дето "са се убили да гасят пожари"? То пожарите ги гасим всички заедно и пожарникари и военни и доброволци(на последните никой не им плаща и една стотинка). И какъв да е критерия за сравнение , според теб?

Ти лежи на тая!

Стимули несъмнено трябват, НО мястото на армията в момента е на границата. Орбан изпрати хиляди военни на границата, докато боко гледа като пребозало теле. Армията на границата и стрелба на месо. При такова положение бих ги подкрепил да взимат няколко пъти повече. Тая работа е тежка и за нея 1500 лв е смешна сума. В момента обаче армията бездейства и полза от нея няма. ЗАЩО?

хахах войника дето реално ходи из драките почва със 609 лв. плюс 70 лв квартирни и 30 лв за храна и добавка от 45 лв. Прави си аритметиката за тия пари дали ще влезе някой в армията да може да го юркат по цял ден и да гони михаля по границата, щото меркелца е решила да затрива европа. те ви казват че армята е някви хиляди ама това е по щат а реално на служба са с 30-40% по-малко щото никой не иска да служи за тия смешни пари

какви драки сънуваш? Храната, казарменото помещение, облеклото , здравеопазване и т.н. ---- ВСИЧКО ТОВА Е ОТ ДЪРЖАВНАТА ИЗДРЪЖКА!!!!!!! За какви още пари става въпрос? Аз получавам за ежедневния си труд половината от това дето го пишеш и трябва да си заплатя всичко останало, което на военните им осигурява бюджета, т.е. и от моите месечни вноски . Засрамете се !

Разочарована съм!Не могат да опазят границата!

Шапките в момента, повечето от които са пенсионери и продължават да са на служба. Тези наглеци, които нямат нищо общо с офицерите до 2003г, получават около 1500лева заплата и около 600лева пенсия- всичко над 2000 лева. На фона на мизерията и недоимъка в държавата това е безчинство с народните пари. Тези хора са без срам, достойнство и чест! Те са жалки и не са способни да ни защитят. Господ да ни е на помощ .

на военните -всички с офицерски чин и поне 20 години прослужени са на максимална пенсия(910 лева). защото трудът на военните се води 1-ва категория и годините трудов стаж се умножават веднаж по 3 и втори път по 1.1 процента.

Сега вече ми светна - всички в България работят, само военните не правят НИЩО. А в частния сектор работят най-големите професионалисти... И макар и да съм виждал хора дето два ключа не могат да различат... сигурно е било от временна разсеяност. В циганска България живеем и това е. Прост народ - слаба държава.

що не вземеш, и да ни обясниш с думички прости какво точно работят военните в България?? да воюват?? или са воювали?? или се надявате някога да воювате??

Ти война ли искаш да има? Какво се работи в едно казино? Примери много. С думи прости. Айде да ликвидираме цялата армия, по-добре ли ще ти стане? Ще има повече пари за другите? Надей се. Или имаме повече олимпийски медали, в сравнение с изгнилия комунизъм може би. Пълен смях.

За да е справедливо трябва статистически на един самолет да се пада не повече от един полковник и на два самолета-не повече от един генерал.Иначе сме в преразход и няма да има пари за военните!

След цялото това нечовешко плюене по военните не мога да не попитам - като е толкова хубаво да си военен, защо всички , които смятат че военните са много добре, не са станали военни? Защото не желаят да са хрантутници, които ощетяват България ли - айде без тия. Защото не е лесно, и защото не им стиска - това е истинската причина. Могат само да плюят, в България това е най-лесно.

Ей, недоразбралия, "военен" се става в армия, а не в сбирщина, ходеща на "работа" по часовник. ВСИЧКИ "военни" трябва да получават само процент от платените от народа осигуровки, а не да разчитат на гарантирани пари от "държавата". Да видиш как набързо ще се научат да работят. И не ми разправяй, че не е лесно при гарантирани държавни пари - я отиди сам да ги заработваш в частния сектор, който ви изхранва, когато често самия частник недояжда.

Напротив, брато, трябва и в частния сектор да стане като в държавния за да работим и живеем нормално и достойно. Другото е завист и омраза.

Аз пък оненаяден и наяден частник не съм виждал? Де го има? Домуса ли? Свинчо ли?

9-та ПРТБ,м. юли, марш на скок-3 км с противогаз.След това- в окопа и танк се върти над главата ти.За релаксация- 4 часа бачкане по изделието също с противогаз... и т.н.Заплата за редника - 1.6лв.След две години служба излизаш готов на всичко,като тухла- с преса да я стискаш, няма да пусне вода.Сега са ученички!

според броя танкове,самолети и вертолети,кораби,а не според това което могат да излапат

Колега ,изброи много плюсове на военната професия,кажи на аудиторията защо не си станал военен

давам ти пълно бойно снаряжение и 40 км за норматив ,не покриваш заплатата на 50 % !След 2 месеца пак не покриваш уволнение!Забравяш и безцения мат. стимул дрехи :Д

Докато уволниш трима, останалите ще ти светят маслото, пълководецо. По-лесно е това, отколкото 40 км с пълно бойно снаряжение - твърде много филми си гледал, невъзможно е. Маратонско бягане поне гледал ли си - с пълно бойно ли е?

по медии за заплати а си ги договаря след доказване на професионализма си!

Безкрайни отпуски, почивки без пари за тях и тъпичките им женички, не плащат данъци .... айде ще ме прощавате... и не са си скъсали задниците от работа през останалото време! Една сопа им прябва! Писна ми от хрантутници! Като са мъже да го докажат!

Е, не стига, че военните са тъпи, ама и жените им задължително са тъпи. Само ти си умната. А, и Златките, и Ни-Ло, и кифлите, и чалга-певиците. Да, така е в България, това са умните... и добре платените.

Абе идиоти с фуражки, вие само за пари мислите. Дедите ни са умирали голи, боси и гладни за майка Бългсрия, не са били платени измекяри като вас, наемници за пари.. вървете във френския чуждесъранен легион идиоти шибани, там ще ви плащат по добре. Не искате наборна армия, както преди, защото сте се ояли като шопари и не можете да ходите от сланините си.

Oще, от римско време, армиите са били платени и който цезар е плащал най много е имал най добрите войници!! факт!! ;))

Да, така е! Но нашето не е армия! Тъпаци в скъсани униформи са!

Има военни , както и полицаи които трябва да получват много повече. Но към тях са се прикачили толкова хрантутнци, че ..........

А къде не трябват материални стимули? Тия генералчета-въздухарчета, които хал-хабер си нямат от война лапат за 10-20 полета годишно по 50% летателни добавки към генералските си заплати и омайват младите офицерчета - "трябват материални стимули в армията!" Ама генерал-въздухар няма да се откаже от 50% към заплатата за 15 часа във въздуха за цяла година. Дембелите под него - също. Накрая се пенсионират с максимални пенсии от по 910 лв (след 2019 г. ще ги вдигнат още) и плачат: "Ние получаваме заслужени, ама малки пенсии." А цивилните сами си били виновни, защото не си плащали високи осигурителни вноски(!). По-гадни от тези военни разсъждения има ли? - Ние цивилните им плащаме високоте (40% по закон) осигурителни вниски за пенсии, като нашите по закон са 17.8%. Тоест, за 2500 лв заплата за военния, от труда на народа, 1000 лв допълнително, от труда на народа, отиват за да взима военният максимална пенсия като се пенсионира и да назидава: "малки са пенсиите на цивилните, защото са укривали доходи и не са се осигурявали и се възмущаваме, че на баба Цана вдигнаха минималната пенсия с 4 лв., а нашите заслужени (заслужили въздухари) максимални пенсии не ги вдигнаха с 2.5%, (от 910 лв на 932 лв.) което е дискриминация(!!!)".

Аз предлагам, всички военни от редник до генерал да получават еднакви заплати. Така ще се вдигне стимула на военните.

по мое време редника вземаше 1.50 лв. на месец!! хубаво ти е предложението, ха, дано!!;)

ама вие и пари ли получавахте? На нас ни ги удържаха , заради ,,липси".:)

гледах това дипломиране Оркестъра беше повече от новите бойци.............Смееех бе бате

Как една редовна армия може да е полезна на обществото? Като: 1. Една част от армията може да бъде съставена от хомосексуални. И съвсем не се майтапя. Ако се замислите, от това ще има само ползи. Военните гейове са по-отдадени на службата. Жени военни вече има. Така че не виждам хомо-войниците в какво ще отстъпват на мъжкарите, пък няма да се налага и да се отделят от семейството. 2. Една част от армията естествено да се състои и от баш мъжкари. Такива дал Господ стига да се вгледаме във футболните агитки и по дискотеките. Всеки който участва в битки на честта или щото го сърбят ръцете да заповяда в спецчастите на армията, там ще може да се доказва и да си начеше крастата. И няма неискам няма недей. Принудителна дългосрочна армейска служба в специални части за всички провинения по хулигански подбуди.

Този безсрамник ако има капчица войнска чест трябва незабавно да се самоубие и то публично, но преди това да се саморазжалва и извини на клетия, беден, отруден и ограбен български народ. Как не го е срам този безсрамник да хленчи и да иска, при положение че вижда как е опоскана бедната ни Родина и до какво дередже я докараха некадърните български политици. Евала на турските генерали. Вместо да мисли как да спретне един преврат на тези бандити, той плачкото алчен тръгнал да хленчи за още и още материални блага. Че малко ли ви е 1-ва категория труд, 15 години лапачка и лежачка от кълка на кълка и ранно пенсиониране с огромна пенсия барабар с 25 брутни заплати и куп други социални привилегии и придобивки недостъпни за обикновения българин, а на всичко отгоре после пак бачкат-лежат и дремят я като охранители, я като портиери в някоя банка. Срам и позор за българските военни. Хрантутници и търтеи на обществото без ама никаква полза от тях.

Пояснение - един такъв шапкар при пенсиониране получава 25 брутни заплати, ако допуснем че е взимал 3 бона заплата му дават накуп още 75 бона. Тоест при пенсиониране на всеки от тях се дава по една огромна и гарантирана тото печалба и то за сметка на народа. Кога обикновен българин ще спести 75 . 100 бона. Хората работят цял живот за подобна сума или се трепят в чужбина немили недраги само и само да спестят и да си купят жилище, а при този и като него лапачи всичко наготово и накуп и жилище и пари барабар и кражбите от поделенията и далаверите с имотите на МНО и БНА и пак им е малко, още иска алчника докато не се задави наглеца му с наглец.

А бе, пич, кви са тия цифри, дето ти се въртят в главата? Това няма нищо общо с реалността. Кви 75 бона, с два милиона се пенсонираме военните.

в Грудово /Средец/ като боеспособност струват повече от цялата ни така наречена армия днес.

Пак плюене по хората, този път военни, пак се намесва Русия ни в клин, ни в ръкав. Какво друго да очакваш от атакистки трол с ограничен умствен потенциал!

Само за генерали пише. То в армията има ли войници въобще

малко индианец! Не само в държавната администрация. И в армията е така.

Логично е на производството в първо офицерско звание да присъства зам-министър със специалност финанси. Мина времето когато офицерите служеха на България. Сега първото питане е за заплатата. Но пък и отношението на държавата е показателно с това сериозно представителство на тържеството....Въпреки, че за 10-15 випусника, кого да прецакаш, да си развали почивката?