По думите му той и командирите на различните видове въоръжени сили вече са внесли предложение за предприемане на такава стъпка до парламентарната комисия по отбраната.

"Предложили сме няколко варианта и се надявам да се намери правилното решение, защото България има все повече нужда от своята армия и от своя флот", каза ген.Попов.

Той посочи, че вече са разработени мерки за осигуряването на доброто кадрово развитие на талантливите служещи. По думите му допълнителното материално осигуряване ще помогне да се преодолее недокомплектът във формированията на армията.

Във Варна генерал Попов участва в тържеството по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от випуск 2016 на Висшето военноморско училище. Своето петгодишно обучение успешно завършват 11 младежи и три момичета, които получиха лейтенантски пагони и назначение във военните формирования на Военномоските сили и МВР. Отличникът на випуска е Златомира Стойчева от специализация "Военноморски комуникационни и радиотехнически системи", която завършва с общ успех 5,62.

На празника присъстваха зам.-министърът на отбраната Десислава Йосифова, зам.-председателят на Военния комитет на НАТО ген.-лейтенант Марк Шислер, представители на държавната и местната власт, офицери, родители.

Випускниците получиха специално поздравление от името на президента Росен Плевнелиев.

Със заповеди на министъра на отбраната Николай Ненчев и на ген.Попов бяха наградени първенците от различните специалности на випуск 2016.

След церемонията началникът на отбраната посочи, че българският военен флот има бъдеще щом в неговите редици влизат такива прекрасни момичета и момчета. Той каза още, че предстои ВМС да имат нови кораби, както и модернизирани фрегати.

Командирът на флота контраадмирал Митко Петев пожела на младите офицери здраве, кураж, попътен вятър, седем фута под кила и да не забравят, че България има нужда от своето море.

Празникът на ВМС беше отбелязан на Морската гара във Варна

На ритуала присъстваха началникът на отбраната генерал Константин Попов, заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, офицери и старшини от запаса, много граждани.