Археолози: Възстановяването на Голямата базилика е плачевно

Възстановяването на Голямата базилика в Плиска се прави под всякаква критика и от хора, които нямат представа как се реставрира такъв паметник на архитектурата.

Обратно в новината

Коментари - Археолози: Възстановяването на Голямата базилика е плачевно | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ето така сере герб. Яко. Като за последно. Така краде и така сере.

България е държавата на масовата самодейност и пълната аматьорщина! Щом на важни и не толкова важни постове се издигат хора по шуро-баджанашка и най-вече по партийна линия, резултатът не може да бъде по-различен. Абе вижте там, назначете това момче! С него ритам мачле в събота!

В Пловдим казаха не на този фалшив архитект, измислените му проекти и дваж по-фълшивото им изпълнение. Да се съдят инвеститорите.

Преди 3 дни бях там! Фризовете върху колоните са с различни оттенъци на кафявото.Бунарът от който бликна "чудодейната" вода,с която Божо уми кухата глава на Боко е затворен с летви и найлон и има надпис,че е забранено водата да се използва за питейни и комерсиални цели!

Всички реставрации са фалшиви, те се използват за източване на бюджета. Масово се надстрояват римски сгради, даже в центъра на София, с речни камъни и подръчни материали. Ако ги видят римските архитекти, ще легнат отново в гробовете си.

ставаме по - зле и от македонците

Ами защото пари не се намират лесно и случайно, затова не са намерили. Т.е. не са герберасти. Не е ненормално да не можеш да намериш пари, както ти го изкарваш с уж риторичния си въпрос.

Едното е необходимост, а другото е бутафория. Трябва да е максимално близка до първоначалната, дори и само на вид. Ми те в Киноцентъра правят по-хубави имитации. А Кракра е направо смях наистина. Напиши до името й полимер бетон в Гугъл и виж снимките за какво Лего става въпрос.

Най-новият виц е "ГЕРБ-аджии правят реставрация"...

е тва е нашата история и култура и политика и право! измислица след измислица! фалшификат до фалшификат! професор до професор! академик след академик! ... бутнаха мавзолея, а сега нови паметници ша ни измислят!

Сигурен съм, че в Скопие много ще ти хареса...

Предполагам реставрацията там е плачевна, но след възстановяване на крепост" Кракра" в Перник , всичко друго ще е като шедьовър ако го сравняват с "Кракра" . Царе сме на съсипията и продажничеството. За пари и майка си ще продадем! Срам!

единственото дето ги бива българите е да намират кусури на чужда работа

Концерт на Азис и Джисъса, един поп от ДС и пет известни мутрокомундета за освещаването и всичко ще е наред..

Сигурно е като Кракра в Перник, отврат ,гавра.....

Всичко е нормално. Не се ядосвайте. Мутрите ни управляват вече 30 години. Техните "ценности" са такива. Затова реставрацията напълно адекватно ще отрази нашето време!

деер

Каква Плиска, какъв Преслав?! Има само АНКАРА!! От ЕС ни го казаха... ние се правим , че нечуваме. От САЩ ни го казаха преди това - ние бягахме подир доларите, сега и от Русия ни го казаха - ние пак чакаме неворята да ни оправи! Е, няма неволя, а има АНКАРА. Търпете 240-те проститутки на мафията - те ще се справят с работата си!

деер

Апропо, спомнете си , с какво критикувахме 45-те години!!!! С липсата на извисяване на нашата история в Европа и света за сметка на съветската и сега КВО стана след 27 години демокрация?????

Кой мислиш че е нацвъкал тези в НС? Родителите им са точно тези необразовани и купени престъпници от 44-та година.

Всички сми наясно, че това са чалгарските простотии на Божо Вампира, защо Ви е срам да го споменете?

ходих след морето там, са вдигнали цялата севрна стена с един цимент и едни гладки набичени камъни - автентичност отвсякъде... Добре поне, че само това са "реставрирали"...

То България се управлява от индивиди, които си нямат понятие от това, та една базилика! Дай киреч, дай тула, бегай майсторе че дуваро пада! Ами санирането, да не би да знаят как се прави това?

Основният враг на държавата не са престъпниците, а управниците! каквото управник може да унищожи, престъпник не може и даже и да помисли!

Престъпниците са "управници" и "управниците" са престъпници.

Чалга "археология", унищожаваща паметниците.

Поредното крадене през проект. Вероятно поредните гладни, алчни шопландери вилнеят из страната. Софийския боклук да си стои в София и да чака 8 по Рихтер като в Мексико за да видим могат ли да строят и тогава да ходят и по страната да крадат и да серат безогледно. София е вмирисаната глава, която развали рибата

Цървул,ко , стегни потурите , нахлупи феса и марш към анадола .

Градът е в развалини от ХVІІ в. Повечето камъни от крепостните стени и дворцовия комплекс са откраднати за изграждане на къщи в съвременното село Плиска и околните селища. (Това е масова практика на населението, живеещо около археологически обекти и резервати, например Червен и Перперек.)

турчак ли си, ама тая опорна точка мн.ми втръсна напоследък! Всъщност Плиска И Преслав са опоскани от "османските ни гости'"през 19 в. и ползвани за строежа на 1-та балканска железница!

..в подкрепа на колегите по-долу,мисля,че главният радетел и вдъхновител на бутафорното реснтавриране на старините в България е..."професор" Божидар Димитров. За съжаление, този човек с власт и влияние е сложил ръка над повечето автентични развалини у нас и всячески поощрява мегаломанското им окипазяване и загрозяване. Тук ще цитирам големият български учен-археолог, проф.Димитър Овчаров, чийто син е Николай Овчаров. Та, по повод желанието да се вдигат крепостни стени,покойният учен бе казал лаконично, че всичко, което се реставрира на височина над два метра е фантастика.Защото наистина дори един археолог няма как да знае точно колко е била висока една крепост или сграда от 9-ти век примерно. Крепостните кули на Константинопол, оцелели и до днес са по 20 метра високи.Това обаче не значи, че крепостта на Велики Преслав е имала такава височина, нали?? Най-добре беше развалините да бъдат оставени на мира. Да "почиват в мир". Има някаква магия и тайнственост в едни руини.Та един нисък, но автентичен зид крие повече тайни и загадки отколкото ако е помпозно вдигнат на 15 метра със съвременни материали. И друго - руините имат своята стойност и красота, защото те провокират фантазията на посетителите. Някога, тронната зала на Симеон Велики бе особено мистериозна - с тази огромна, единствена колона стърчаща насред...вечността. И сЯ, КВО?? Дайте да напраИм покрив с керемидки в стил вилните ваканционни селища, да изтипосаме прозорчета от цветно стъкло и да вдигнем 20-на подобни колонки от бетон. И да се пъчим пред чужденците в каква зала Симеон посрещал чуждите пратеничества...жалка картинка.ПатриОтарщината тотално е заляла България. Добре че има още читави и съвестни учени, които надигат глас...страхувам се обаче, че при Тиквоний Горди, това е глас в пустиня. Уви.

Почнаха да се изхождат завистниците :) Божо не вършел правилно нещата, щото не им напълнил гушите на дъртите номенклатури. Същата история беше и с паметника пред НДК.

измислена държава! измислена история! измислена азбука! измислен език! измислено право! измислена европата! ... бутнаха мавзолея, а сега нови паметници ша ни измислят!

То кое се строи качествено през последните години, че да очакваме и при този градеж да се отличава с някакво качество.

Явно положението е повсеместно. Нее само при Държавните дела

Добрутро! Но така е, когато придворният историк Божидар Димитров възстановява вековната история - неговата мечта е да сбъдне пророчеството на Ванга, да построи базиликата с итонги и там да помаже Боко с вода от аязмото като цар Тиквун Първи, владетел на всички кратуни в бостана. Това, което се извършва в Плиска под давлението на Божидар Димитров е равносилно на варваризма, който ИДИЛ върши, като разрушава вековни паметници на културата. Това е исторически и културен тероризъм, който се ползва с благословията на българската държава. Изкуствена история, изкуствен живот, руините в Плиска ще станат като Дисниленд.

За разлика от идилското, което е без пари, божидарското унищожение ни идва скъпо и прескъпо, но от сърце.

Най-лесно е да критикуваш чужда работа! Особено, ако и ти си участвал за тази поръчка и са ти отхвърлили офертата!!

Тия какво плачат? Божо Бизона така може, така строи!

А ще се санира ли? И фекалната светена вода що не се източи от свещения кладенец и не се докара от ВиК Шумен чиста вода

Какво очаквате от герберасти?

Вече е необратимо...Постигнаха го...

Наскоро бях на крепостта Траянови Врата, където миналата година за 3,7 млн. евро са построени няколко вече напукани дувара, двустаен посетителски център и две външни химически пластмасови тоалетни. На стените се вижда как долните редове от хоросан и камък са непокътнати повече от 1100 години, а горния слой от цимент и стириопор за една зима се е напукал. Дори бензиностанциите за 80 хил лева имат по-хубави тоалетни от двете химически кабинки за 3 милиона. Между посетителския център и крепостта има нещо като алея, на която бордюра внезапно свършва по средата (и от най-евтините павета крали).

... ама от къде другаде да знаем, че изглежда още хан Аспарух е имал програма за саниране съдейки по гипсокартона и тротоарните плочки