Удължават живота на 5 блок на АЕЦ ”Козлодуй” до 2047 г.

Завърши вторият етап по проекта за удължаване експлоатацията на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Обратно в новината

Коментари - Удължават живота на 5 блок на АЕЦ ”Козлодуй” до 2047 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ал

Споко! Още утре от Брюксел, под натиска на френските ни "приятели" с многото АЕЦ-и, ще ни спуснат директива, че удължаването на живота на 5-ти блок не отговаря на 3-тия или 4-тия или незнам-кой си енергиен пакет и просто ще ни го забранят. Иначе хвала!

Pesh0

Проблема е че АЕЦ произвежда 30 ппроцента А и 50 от електричеството а получава 10 % от парите . Всичко отива за американски централи , топлофикации и депутати с фото волтайци .Които дори не произвеждат а само препродават скъпо енергия .

Теменужка ли е Калинка ли, пак ми се вижда от Боковите, пък и вталена като него...

Влюбено гледа.

Чудесна новина, получаваме два хилядника на много ниска цена които ще работят в продължение на още 30 години. Това означава производство на ток с много ниска себестойност и респективно ниска цена. При това 5 и 6 блок са много безопасни. Но от коментарите виждам, че почти никой не се радва.

симо

Руснаците са пичове!!!! Няма напред -назад и СПАЗВАТ договорите .....И нямат,,НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ,,обхващащи целия свят.Като за последно сравнете офертите за МИГ,ГРИПЕН и бракуваните Ф-16.

Относно самолетите за нас най-добре, ще е Грипен икономичен не е капризен и най-важното Шведите построиха заводи в Унгария, заедно с покупката на самолета. Нещо много необходимо, за нас. Другия вариант е Руски самолет, няма проблем, че не е Натовски то и Швеция не е в Нато.

Ужас, още 30 години с тази съветска бомба, вместо да минем изцяло на чиста, безопасна, и БЕЗПЛАТНА слънчева енергия????

Ами изключи си парното и климатика . . .и ще преминеш на слънчева енергия . . . . . . . . . . . . .и то безплатна . . . .

Естествено, че сам не мога да го направя, но правителството може. Ето ти елементарна сметка: производството на ток от тази държавна фабрика струва между 800 милиона и милиард лева годишно, и държавата пласира продукцията за същите пари, с малка печалба, която пак се инвестира в производство, и този оборот има смисъл само за работещите в тази фабрика. Ако я затворим, за тези пари могат да се монтират всяка година поне по 1000 мегавата фотоволтаици, енергията от които може да е наистина безплатна, защото няма никакви производствени разходи, и ползата ще е за цялото българско население. Вече го правят това в Чили и Коста Рика. И като го направим 4-5 години, толкова много фотоволтаици ще монтираме, че няма да имаме нужда от никакви атоми и въглища.

И къде видя тази БЕЗПЛАТНА слънчева енергия, та да се включим и ние? Недей само да пишеш глупости!

Слънцето иска ли ти пари, товаришч?

Като пишеш на "икономистите" и т.н "разбирачите", говорим за РАБОТА, за РАБОТНИ МЕСТА и . . . . . . тишина. И веднага добавям: - чудесно е, че сме в ЕС, че ни приеха . . .един стар Бесепа, конституционалист, преди време каза, че като говорил с ЕС-деятели им казал: " . . трябва да ни приемете, пък после и да ни контролирате . . . ." . . . . . . влязохем в ЕС, ама по български вървим . . . . Та гледам . . .тишина . . .тишина . . . Гражданин ( нерегистриран ) 25.10.2016 20:25 На право да се гръмнеш . . .колко икономисти има само тука . . . . а Българтия бедна и по-бедна става . . . .като всичко едобре защо народа се изселва бе . . . .Ане тука има ли поне един, който поне три заплати и осигуровки, наеми ит н да плаща, че се "радвате" дето закрили или ще закрия . . . . .Абе ей, за да има пари трябва да има РАБОТА и колкото е по-доходна толкова по-добре . . .Ами затворете всичко, дайте АЕЦ-а и потока на Турция и после ще ревете, че Турция Ви превземала икономически . . . ами защо се изселва народа в Германия, ФРанция, Англия . . .ИМА РАБОТА И ПЛАЩАТ ДОБРЕ . . . кво туризам "измъкна" България . . .ха - ха- ха . . .чудете се децата ви защо се бият, ами огледайте се какво им предлагате - да станат сексуално различни или професионални ЕМИГРАНТИ . . . . .какъвто народа - такава държавата и ги маниполират и серадват на шареното, като . . . За какво ходите в Турция, ми погледнете магистралата вдясно, ми то предприятие да предприятие , , , като цеховете на социалистическите шивашки заводи . . . . ами нали като затвирят АЕЦ-а ще затворят и атомните специалнсти във ВУЗ, на физици, химици . . . .

А ядреният физик Куневица ще върне ли парите обратно?Само питам,нищо лично.

тока от Козлодуй имаме само две букви. Белене също се оказа белене на кожи. Така че заглавието е: Удължаване на живота на червените цигани

тия лицензии в ядрената енергетика най-прецизно ги е обобщил сър Стенли Ройс: Ебеш не ебеш, на х77 времето минава.

:))) Калинка, т.е. Теменужка да не се е влюбила? Какви са тези погледи, какви са тези въздишки.....Адмирации за снимката 6+

Удължават го , но ако направим "шменти-капели" с Белене може да се отметнат.

построиха ни АЕС за чушки и домати !!!! А СЕГА ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО СТРУВА В ЕВРО СЪЩАТА АЕС - ПРИДУРКИ

Глупости. Държавата ни фалира покрай АЕЦ-а, дори минахме на режим на тока. Сега съотнесено към БВП дори е по-евтина.

ТОЯ ОТ ПАЧАРАРОСТАН Е ПРОТИВ ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕ ЧЕ СЕГА НЯМА ВЕЧЕ НИКОГА ДА СЕ ПОСТРОЙ ТАКАВА АЕС ЗАЩОТО ХАМЕРИТЕ НЯМАТ НУЖДА ОТ РОБИТЕ ДА ЖИВЕЯТ С ДОИНСТВО

"На подписването присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова" Тая Теменужка ме смущава малко, от калинките на Тиквата е май.

Е сега сащ тецовете как ще ни съдират кожите със скъп ток?????? Санкции към Русия!

САЩ тецовете не съдират кожи. Това са нагли путлерастки лъжи. Има единствено преференциална цена гарантираща изплащане на началния инвестиран капитал и лихвите - т.е. така наречените амортизационни отчисления, каквито има за всяка една нова мощност включително и АЕЦ. За Белене сметките показват че към цената за първите 20 г. трябва да се добавят към 20 ст за всеки киловатчас, т.е. общата цена е двойна на тази от "скъпите" американски ТЕЦ. Отделно хиляди миньори имат работа покрай тях.

симо

ХА-ХАА-ха!!!!!!!!

Dimi

Така беше в началото... след това се подписаха едни анекси с едни допълнителни преференции...

Брутното производство на електрическа енергия през 2014 г. е 47.4 ТВтч Брутното вътрешно електропотребление през 2014 г. е в размер на 37.9 ТВтч, което е увеличение с 1.0% спрямо 2013 г. Крайното потребление на електрическа енергия в страната през 2014 г. възлиза на 29 ТВтч (1.5% повече в сравнение с 2013 г.), в т.ч. небитови клиенти 18.4 ТВтч и битови клиенти - 10.6 ТВтч. Търговският износ на електрическа енергия през 2014 г. е 9.5 ТВтч, Айде това е ясно: 37.9 ТВтч (брутно вътрешно)+ 9.5 ТВтч (износ)= 47.4 ТВтч общо ама нещо не разбирам как от 37.9 ТВтч (брутно вътрешно) стигнахме до 29 ТВтч крайно потребление. Някъде се губят 8,9 ТВтч или близо 23,5 % от брутното вътрешно потребление.

Не разбирам много методките, но предполагам брутното производство включва собствените нужди на централите и загубите по мрежата.

Нима? Руските ръждясали корита ще работят до 60 години? Не може да бъде! Как след масивното оплюване и омаскаряване на руските реактори в това число и Белене същите плювачи сега не вярват на себе си. Ку-ку, къде сте сега.Що не протестирате?Седнали на задника си или ще продължите?

Не си прав.Никой не плюеше руската технология Истината е че нямаме пари за такова начинание И другото е че не ни е необходимо да увеличаваме мощностите защото няма вече пазар за тока

Това удължаване е за да има причина да ни натресат ядреното сметище в Козлодуй. Какво пък, дайте ги насам тези отпадъци. От тях стават чудесни мръсни бомби. Бъдещото муджахидинско население на Булгаристан с удоволствие ще ги пръска над Западна Европа.

Dimi

Хранилището се строи за да може да се погребат отпадаците при демонтирането на 1 до 4ти блок, както и за отпадъци (не става въпрос за отработено ядрено гориво) в резултат на експлоатацията на 5ти и 6ти блок

На право да се гръмнеш . . .колко икономисти има само тука . . . . а Българтия бедна и по-бедна става . . . .като всичко едобре защо народа се изселва бе . . . .Ане тука има ли поне един, който поне три заплати и осигуровки, наеми ит н да плаща, че се "радвате" дето закрили или ще закрия . . . . .Абе ей, за да има пари трябва да има РАБОТА и колкото е по-доходна толкова по-добре . . .Ами затворете всичко, дайте АЕЦ-а и потока на Турция и после ще ревете, че Турция Ви превземала икономически . . . ами защо се изселва народа в Германия, ФРанция, Англия . . .ИМА РАБОТА И ПЛАЩАТ ДОБРЕ . . . кво туризам "измъкна" България . . .ха - ха- ха . . .чудете се децата ви защо се бият, ами огледайте се какво им предлагате - да станат сексуално различни или професионални ЕМИГРАНТИ . . . . .какъвто народа - такава държавата и ги маниполират и серадват на шареното, като . . . За какво ходите в Турция, ми погледнете магистралата вдясно, ми то предприятие да предприятие , , , като цеховете на социалистическите шивашки заводи . . . . ами нали като затвирят АЕЦ-а ще затворят и атомните специалнсти във ВУЗ, на физици, химици . . . .

Като е па толко еФтин токо що да не се купува от туркията? А?

Браво само такива неща да се чуват

ДА,да,чакай да мине Сороската ловна хрътка Кундева,ще видите едни 5 блокове,едни реактори...........Кофтито е че ще ни напразкат едни милиарди за демонтиране след 10-20 години,ама то до тогава едва ли ще е останал жив българин по тези територий...

Мдаааа, а путлерастите бързаха да затворят Блоковете през 2017 и 2021 г. за да може да се строи инак ненужната Белене. Тогава им обяснявах, че няма как де не се удължат сроковете, ако не строим Белене, ама те си повтаряха до безкрай, че след 2020 ще останем без ядрена енергетика и само Белене било решението. Само че къде са 360 милиона, къде са 10 милиарда.

Къде са "спецовете" от Позитано 20 дето плашеха старците, че Козлодуй ще затвори до 2017-та? Те не знаеха ли колкоработи един АЕЦ?

Само до 104% ? Трябва да е грешка - до 140 % е сигурно. Боже как да се спасим от идиотите, които ни управляват ?

С акъл. Нямаш шанс.

"Срокът на експлоатация на 5-и блок изтича през ноември 2017 година, но Агенцията за ядрено регулиране може да издаде лиценз за удължаване на срока на експлоатация за 10 години." ИЛИ "Удължават живота на 5 блок на АЕЦ Козлодуй до 2047 г."???? В първия случай за 10 г.; във втория случай - за 30 г. - според заглавието. Къде е манипулацията за читателя?!

По закон Агенцията за ядрено регулиране може да дава лиценз най много 10 години и след тези 10 още за 10 и т.н.

Ядреният реактор е доста сложно съоръжение с много критични места. Най-натоварени са заваръчните шевове на реактора. Грубо казано представете си две гривни за кладенец от стомана съединени със заваръчен шев, само че това са изковки с много по-големи размери. Именно този шев е натоварен механично, термично и радиационно- атомната решетка на самия метал от радиацията се изменя. Забравих и повишената корозия. Та идва руснака, чеше си ташака, гледа таваня и казва - ми може да работи още X години тоя шев. Само че една проста шпилка в Саяно-Шушенската ВЕЦ след като се скъса и турбина с маса 2 500 тона фръкна и срза таван на 10 м височина+80 жертви. Та тия удължавания живота на оборудване произведено от руснаци са доста афиф работа

Dimi

Та като даваш за пример изхвърчалата турбина дали си наясно, че турбината на 5ти блок беше подменена миналата година по време на ПГР-а...

давам ти пример, че не могат една проста шпилка да направят, от там нататъка ти си прави сметката

Теменужке, само влюбени погледи не стигат. И пари трябват! Браво, фотографе!!! Магьосник си!!!

Българските хейтъри (злобари) основен девиз: " На Вуте да е зле!". На Валония : " На нас да е добре, другите да си правят супа!"

Най-после една добра новина...

Руснаците казват, че Блока може да работи до 2047. Обаче какво ще каже "Агенцията за ядрено регулиране"?! Ако я натиснат от САЩ и ЕС - може да не ни удължат лиценза и да закрием през 2017 или през 2027 цялата АЕЦ!

Като нищо би могло да стане така, ако са сегашните управници-послушковци от Герб, Реформатори или БСП! Но се надявам, че дотогава изброените партии няма да играят съществена роля в управлението!

Тази "новина" е още едно доказателство, че Кунева закри реактори, в които имаше още много живот.

Колкото до закритите реактори един ФРЕНСКИ специалист се изказа по следния начин: Вашето е все едно да имаш сто долара, от тях да употребиш 30, а останалите 70 да изгориш.

ами да. и ислямът, и християнството са абрахамови религии и не търпят чуждо. фактът, че в България няма кьорав езически храм от времето на Първата Българска Държава, много ясно го показва.

мАЙТАП да става !!! До 2047 г.на тази територия ще живеят само ''бежанци '' и малцинства и те ще решават КАК !!!

В БЪЛГАРИЯ ПАРТИЯТА НЕ БЕШЕ ДОСАТЪЧНО СТРОГА И МНОГО ВРАГОВЕ ОСТАНАХА ЖИВИ :)) .. А ПО ВРЕМЕТО НА БРЕЖНЕВ И ТАТО СЕ ИЗРОДИ В ПАРТИЙНА АРИСТОКРАИЯ ..

... И КВО ОБЩО ИМАТ ПОПЧЕТАТА ПО ФАШИСТКО ТА ДО ДНЕС СЪС ИСТИНСКОТО УЧЕНИЕ НА ХРИСТОС ?

Само за сведение. Света Неделя е взривена за втори път от американците през 1943 г.

баш пък християните да се оплакват от лошо отношение към тях! точно тия които клаха цели народи, за да ги покръстят. а относно взривените църкви- за да се изравни сметката с всичките разрушени от християните храмове, трябва още доста църкви да бъдат вдигнати във въздуха.

зъ кво нии ток би бати на наз ни требва бира и да праим дица ф тъмнуту и да имъ да берем жица и тухли да бирем да си строим в маалата къшта за секо от дицата си и бате боику да даде повиче бира

След всичкия резил дето направихме с Русия относно Белене и реакторите добре, че все пак се хващат да работят с нас.

Закрийте Козлодуй бе продажници, нали е Руски ?

Да закриват и народа, щото и той е руски - без турците и ромите !!!

Ох да ми паднат в ръчичките тези 5-ти и 6-ти блокове! Ще ги приключа за две седмици!

Не сме в режим, защото сме бедни. Богатите държави консумират много повече ел. енергия. Само, че дойде герб и сините комунисти решиха проблема с ел. енергията като обраха народа и го оставиха без доходи. Между другото в моя град шеф на БСП е 26 годишно момче. Той е по-малко комунист от Боко, Цвъки, Цуца, Кунева и т.н.

Е те тоя 26-годишния от вашето село, вместо да се хване да прави нещо полезно и смислено, той тръгнал да лъже вас дъртите баби, че светлия комунизъм аха да дойде. Тоя 26-годишният е местен дерибей каращ най-хубавата кола във вашето село, капиталист, даващ по 400лв на работниците си с 6 месеца закъснение. Така ли е?

Край нямат тези предизборни чудеса !!! Но Апокалипсиса остава - оставки и падането от власт на герб, това е апокалипсиса за ББ, ЦЦ и пак ЦЦ - майка.

КОМУНИСТИТЕ СТАЛИН И ЛЕНИН СА ИЗБИЛИ МАСА КОМУНИСТИ .... ОТ ТИЯ ДЕТО ВИ МАЧКАТ ДНЕС В БЪЛГАРИЯ ...:)) БАБА ВАНГА ГО Е КАЗАЛА ..."ИДВА С ЧОВЕШКИ ВЪПРОС А ВЪТРЕ В НЕГО ПРЕДАТЕЛ :))

Британската утайка в Америка изби над 40 млн. индианци. През грожданската война избиха над 24 млн. души....Още ?

Британската утайка изкла и обра над 40 млн. души в Америка. Създаде първите концентрационни лагери. Създаде държавата на мафията

Ами то не ни трябва, то няма на кой да се свети . . .2.5 млн българи се изселеиха и продължават да се изселват . . . . да потребленито на ток по този "път" ще намалява . . .

А бре 2047г циганите ,ше могат ли да се оправят с такава висока технология !?? ...не ,е ли по-добре да бъдат затворени по-рано ??

Чудесно, ще има достатъчно ток и време да изгорим всички луди крави в екарисажа и да освободим България от тази напаст!!!

КЪДЕ СА МУТРИЧКАТА И ШАЛВАРЛИЙКАТА ДА УДАРЯТ ПО ЕДНА ХРАЧКА НА ДЕДО ИВАН ?

това е истината