Дянков уточни какво влиза в цената €11 млрд. за ”Белене”

Посочената от правителството цена на АЕЦ "Белене" от 11 милиарда евро включва не само стойността на централата, но и всички останали дейности, съпътстващи нейното изграждане.

Обратно в новината

Коментари - Дянков уточни какво влиза в цената €11 млрд. за ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Малий доказано е, че той, не може да смята. Вече три пъти излизаме от кризата. И още Му вярвате?

Ами народът като не иска Станишев и да си подава оставката - от къде да я подава? Да не би да сте се объркали, кой е на власт в момента и кои каши сърбаме. Б.Б. е на власт и той трябва да си подаде оставката.

Проектът ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) обезсмисля Белене. Термоядреният синтез прави Белене едно морално остаряло радиоактивно бунище.

Вече е ясно какво значи да гласуваш с НЕ. Преди 2 мин. чух мнението на съпредседателката на зелените в ЕП. Тя каза буквално: Напълно заставаме зад решението на правителството срещу Белене и изобщо срещу развитието на ядрената електроенергия. Е сега разберете дали ББ е честен като говори как щял да ипостави реактора в Козлодуй. Ако пък има намерение наистина кога точно ще получи лиценз-точно никога.

Изобщо не ме интересува ни Борис бойков, нито 'зелените", нито който и да е било скапан политик! Интересува ме отговорът на въпроса- с колко пари и в защита на чии национални интереси ще се заробят бг. данъкоплатци с 40 години от тук нататък, ако ще се строи Белене! Вече съм твърдо "против" специално АЕЦ Белене, а що се отнася изобщо до строителството на АЕЦ- за мое огромно съжаление- не сме Франция, която сама е собственик и на горивото за АЕЦ, и на производството на реактори:(:(:( ИСКАМ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРСКА ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА, АНЕ ПОПАДАНЕ ПОД ДИКТАТ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА- НИЕ ВСЕ ОЩЕ ДЕ ЮРЕ НЕ СМЕ НЕЧИЙ ПРОТЕКТОРАТ, А СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА!

Май си се объркал. Най-малко България може да бъде независима в енергийно отношение. Ревизия....

Скоро ми допадна едно обяснение на трите НЕ на Бойко Борисов - едното - Не на ядрената енергетика в България, другото Не - на нова централа и третото Не -на правителството на ГЕРБ.

За цената.Руснаците много пъти повторили,че цената за АЕЦ шест и нещо млр. и нито стотинка от бюджета и ще се изплаща от печалбата (от продажбата на тока) постепенно по време на работа в течение на 15 години. Русия предложила финансирането ,при това самата централа да остане българска.Условията са идеални.По добри не могат да бъдат.По-добро е без пари. Руснаците не могат за съжаление да повтарят едно и също по чуждата телевизия никой не ги пуска.Хората не могат да чуят нищо от първоизточника. А тук - какви ли не социолози,политолози и заинтересовани лица вещаят.Вчера един от тях е казал,че реакторите стари от 70-те години,което е безсрамна лъжа.Реакторите са последно поколение 3+ и е сертифицирани от ЕС. Имам усещането,че ние присъстваме в някакъв абсурд.Реакторът е най-модерния (значи най-безопасния), без стотинка от бюджета,остава при това държавния и лъжат,че държавата фалира.При това положение ще купуваме прескъпо ток от Турция,която строи същия реактор в допир до границата на БГ.На тях им трябва,тъй като със собствената енергия ще придобият надмощие и просперитет на икономически развита държава, а БГ ще обслужва чуждото.

Въпрос- ОТ КЪДЕ СЕ ПЛАЩАТ ПАРИТЕ ЗА ЧАСТТА НА БЪЛГАРИЯ КЪМ ИНВЕСТИТОРА РУСИЯ, АКО РУСИЯ ПЛАТИ 100% ОТ СТРОИТЕЛСТВОТО НА АЕЦ? ОТ ЗАЕМ/И КЪМ БАНКА/БАНКИ, НАЛИ ТАКА? И ОТ КЪДЕ ИДВАТ ПАРИТЕ ЗА ИЗПЛАЩАНЕТО НА ТЕЗИ ЗАЕМИ- ОТ ПЛАЩАНИЯТА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ИЛИ ОТ ЛИЧНИТЕ НБАНКОВИ СМЕТКИ НА ВСИЧКИ СЕГА ЛОБИРАЩИ ПОЛИТИЦИ? ТОГАВА С КАКВО ПРАВО СЕ ТВЪРДИ, ЧЕ НЕ БГ. ДАНЪКОПЛАТЕЦ ЩЕ ПЛАЩА ЦЕНАТА НА ВСИЧКО В АЕЦ, А РУСИЯ?! ЗАЩО ТОГАВА ИМА РЕФЕРЕНДУМ, АКО БГ, ДАНЪКОПЛАТЕЦ НЯМА ДА Е НЕТЕН ПЛАТЕЦ НА ЗАЕМИТЕ?! Ужас! Не разбирате ли, колко ни манипулират?!

Аз разбирам как ни манипулират и съм твърдо НЕ НА РЕФЕРЕНДУМА и се моля на господ станишев да си подаде оставката след като народа гласува с НЕ не мога да го понасям повече с тая негова алчност за власт въпреки че вижда че народа не го ще

Не ви ли прави впечатление, че повечето партии, които уж критикуват Бойко Борисов и неговото управление и че трябва да си ходи, сега като клакьори припяват - Не, Не, Не и в същото време изясняват, че от резултати на референдума нищо не зависи.Тогава, защо е тая ярост? От тук се вижда зависимостта и лъжливите им послания и кои ще влизат след изборите в коалиция с ГЕРБ.

Защото, когато се обърне колата - няма значени кой е карал. Всички са мъртви!

И все пак има смисъл в референдума. Кога и как са се допитвали до народа дали одобрява сегашното правителство? Тази възможност сега е реална. Да се възползваме от нея и да дадем вот на недоверие към правителството на ГЕРБ- ДА на референдума.! Да не оправдаваме мнението , че не сме народ, а мърша.

Срамно е да се произнася,че държавните мъже лъжат безсрамно и променят решенията си.Постоянно едните обвиняват другите.Но никой не поискал коментар от руската страна.На края руснаците се намесиха сами.В крайна сметка те продават стоката. И преповторили цената си шест млр. и нещо.Крайната.Но Дянков,който лъже и се отмята постоянно, продължава да завишава цената.Руснаците, как те казват сами - са изумени.С мошеник може ли да се оправиш? Кой от двете страни лъже? Росатом ли, който строи по целия свят и има международен авторитет и никога нямал подобен прецедент както с БГ.Росатомима в отговорности и задължения и солидна репутация, която не подронват.Или Дянков лъже ,на който на всяка крачка и не му пука какво ще стане с БГ утре, той ще живее в САЩ, а сега пляска руснаци. Решението за затваряне на атома е политическо. Ако беше по други причини, те не биха променяли решението си много пъти.

Ти прочете ли какво влиза в цената и на едните и на другите или ти плащат само за писане?

То се разбра, защо не е нужна АЕЦ Белене. Вчера далновиден депутат е задал уместен въпрос - след 20 години да не би да остане в България население около един милион и това да е най-силния аргумент? Лошото, че аз не съм чул отговора на депутатите от ГЕРБ, които са най-осведомени и работят усилено по тоя въпрос.

Най-добре е, след референдума, да се видят трите града с най-много привърженици на ЯЕЦ и там да се направят хранилища за отработено гориво. Справедливо е! Щом толкова се натискат за ЯЕЦ, не би трябвало да са против едно хранилище до тях!

си най-големият "бъзльо"? Трепериш от страх за кожичката си... Успокой се, отвори очи и уши и чуй, че няма такава заплаха! Има сигурност, живей спокойно! Няма да плащаш, изплащането е уточнено... И за отпадъците не бери грижа, има кой да се погрижи за тях! Само не пречи на по-умните от теб, да направят нещо за бъдещето на страната!

Т.е строенето на ЯЕЦ трябва да е въпрос на смелост, а не добре обмислен ход?!?!?! Утре идва Станишката, казва: "Гле'й ся к'во мога!!!" И бум един ЯЕЦ за 20 милиарда, дето не може да изнася никъде, щото свободният пазар е по-евтин. След това излиза и казва: "Ми ба ли мааму, че тъй ша стане!"

Атомната енергетика тип Белене е безперспективна, дори и да се турят най-новите реактори! Дори да не се смята колко хилядолетия ще се харчат средства за радиоактивното бунище. Докато се изгради Белене - вече ще са готови проектите за студен ядрен синтез. От години има успешни опити. Остава - технологията и интереса. И к'во праЙме - строим прескъп трабант, а в това време хората направили мерцедес на цената на трабанта?

Много филми си гледал. Има зелено лоби и ядрено лоби. Лоби на ядрения синтез няма. То и преди 30 години имаше инфо, че колите ще вървят с вода, но да си чул нещо ново по въпроса? Сигурно има лекарства за рак, СПИН и прочие болести, но с 1 хапче само, не се изкарват милиони. Ядрената енергетика може да я срине само някоя мега авария, не и друго.

Ха Ха Ха! :) ITER, Cadarashe(France), Rokkasho(Jap) "В проекта участват САЩ, Евросъюзът, Русия, Япония, Китай, Индия и Южна Корея. ИТЕР е съкращение от International Thermonuclear Experimental Reactor - международен експериментален термоядрен реактор. Но името официлно се свързва и с латинската дума iter (път). Мястото, където трябва да заработи реакторът на бъдещето, е Кадараш в Южна Франция. През 2008 г. проектът се оценява на около 5,5 млрд. евро. Сега стойността му е поне три пъти по-голяма. Близо 7 млрд. евро трябва да даде ЕС. До завършването на обекта сумите може да нараснат още."

Вярно е пълно с немислещи хора..., ето фактите: 1. Никой така и не каза реалната цена, което вече е твърдо за "НЕ" на новия АЕЦ. 2. Населението ни се свива с тотален отрицателен прираст, т.е. нито ще има кой да я плаща, нито кой да потребява добитата й енергия след ?? години! 3. Енергопреносната мрежа отдавна не е "наша", за да гарантира нормална и стабилна цена на тока! Ето затова е пълно с немислещи и ненормални хора!

Росатом: Цената на Белене е 6,3 млрд. евро По - твърда цена ли искаш? Да дойде някой у вас да ти покаже договорите, ако трябва, само и само да те убеди?

Я да видим: 1. Имаме ли преносна мрежа до Белене ?- не. Ще караме тока с тирове. 2. Имаме ли 6,3 милиарда евро кеш, за да си платим? - не - ще вземаме заем. 3. Имаме ли къде да складираме отработеното гориво? - не. Къде ще ги складираме? И колко става цената?

Към всички поддръжници имам следният въпрос: Какво ще правим с отработеното гориво, след като вече нямаме право да го изнасяме? Който иска да е в негови двор, под пясъчника, където си играят децата му - нека си каже. Тук има доволно много мнения, които твърдят, че чернобил бил, едва ли не, полезен и няма за какво да се страхуваме от радиация!

Под леглото направо ще ти го сложат това отработено гориво! То бива да сте тъпи инфантили, ма вече минавате всякакви граници! Те другите страни нямат АЕЦ, нямат и отработено гориво! Складират го по детските площадки и супермаркетите, че да могат хората, качествено да се облъчат.

Имат си. Някои и Фукушима си имат. Други и Чернобил си имат. Ама то добре, че лошите неща винаги стават на другите. Тук сме ЖЕЛЕЗНИ.

Брато, не може да се изнася отработено ядрено гориво, ако строим адрени мощности с американски реактори! С русия по дунаво и след това по море има отработен тракт и договор за връщане на горивото. Ясно, е че с поемането задължението да изградим 7-ми блок с американски реактор, поемаме и задължението да направим в страната гробище за ядреното гориво за американските реактори от цяла Европа! Това е условието! Иначе, атомна енергетика - йок!

"Износът на ядрени отпадъци към страни извън Европейският съюз трябва да бъде забранен, освен ако те не се изнасят за рециклиране и после обратно да се внасят в общността, а износът в рамките на ЕС ще бъде разрешен само на базата на двустранни споразумения, реши Европейският парламент. Забраната е част от проектодирективата за отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци"

Цялата тази дунлама се вдига от ГЕРБ, за да може да се обоснове една свръх висока цена, за която ГЕРБ ще договори с производител от САЩ за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, за да докаже про НАТО- вска и Атлантическа солидарност, както и да дадем своя принос към осигуряване работни места и доходи за бюджета на САЩ!

Дянков признава, че посочената от правителството сума от 11 милиарда евро включва не само строителството на самата ядрена централа, но и на съответните енергийни мрежи, които в Белене просто липсват. В сумата влизат и разходите за комплексната реализация на мерките за сигурност, въведени от ЕС след трагедията във Фукушима. - а трагедията беше м.март 2011 год. Е как така са предвидили предишните ,че ще има такава трагедията та да е включат в разходите ? Ха-ха - ха

"Ще ни доведе до фалит, каза по българска телевизия по-рано Дянков".-Че ти не успя ли достатъчно да я свършиш тая.Апропо забравил си да посочиш и комисионните ви с батето ти-а не е лошо да знаем.

Дянков почна да се дупи на руснаците. Нали щеше да ги пляска ? Да каже за банусите във ведомствата. Хваща го шубето.

Ха-ха-ха,разносвач на пици ще дава акъл за атомни централи.

"Българската НЕК, финландският концерн "Фортум" и "Росатом" още през ноември 2010 са фиксирали цената на двата блока на АЕЦ "Белене" на стойност 6,297 милиарда евро, подписвайки в София съответния меморандум. Това пише РИА "Новости", цитирана от БГНЕС. "Изхождайки от подписания меморандум, всички разговори за цената на "Белене" от 10 и повече милиарда са спекулация с цифрите", заявява за РИА "Новости" директорът на департамента за комуникации на "Росатом" Сергей Новиков... "А през ноември 2010 цената е била регистрирана твърдо, за да се избегнат спекулациите по отношение на използваните индекси на бъдещата инфлация. Това беше бизнес риск, но страните, включително финландският енергиен гигант, се решиха на тази стъпка, защото бяха напълно убедени във финансовия успех на проекта", каза говорителят на "Росатом", подчертавайки, че правителството на Бойко Борисов е блокирало проекта за нова българска АЕЦ, "поради причини, които нямат общо с икономиката". Това е истината, това е цената!

На какво е истинската цена,човече!? На реакторите или на целия проект!? Как ще същедствува тази централа и ще продава електроенергията, която ще произведе, без изграждане на необходимата инфраструктура ? Кой ще плати за тази инфраструктура? А, кой ще плаща за хранилищата на отработения уран ? Ти май си отвратен от скотоумието си! Ш понеже обичаш да цитираш, ще ти огворя със стих : " И твоя лоб е лобно място на толкоз мисли неродени"

Най - мразим да четем - а от чуждите езици знам само сръбски , цигански и турски - само езици на които можеш да изпееш чалга

Проверих е така е - даже в новости имат копие от документите :) "Исходя из подписанного меморандума, все разговоры о стоимости "Белене" в 10 и более миллиардов - не более, чем спекуляция цифрами", - заявил РИА Новости директор департамента коммуникаций Росатома Сергей Новиков. МОСКВА, 23 янв РИА Новости. Национальная энергетическая компания Болгарии (НЭК), финский концерн Fortum и Росатом еще в ноябре 2010 года зафиксировали стоимость двух блоков АЭС "Белене" на уровне в 6,297 миллиарда евро, подписав в Софии соответствующий меморандум, копия которого есть в распоряжении РИА Новости.

От толкова ебане чак ни светят задниците! За какво ни е централа?

Да ти дам пример. Строим къща. Имаме проект - одобрен. Строителя казва - 100 000 лв. Аз казвам на жената - 100 000 лв е само до шпакловката и замазката. После двор, климатици, кухни бани - поне 160 000 лв. Нямаме толкова! Тя се обажда на строителя. Той и казва 100 000 лв. Та колко е цената на къщата?

ЯЕЦ или ВЕЦ ? Пляс,пляс педалите,ВОДНО КОЛЕЛО.

Тръгнала Малката пица да продава на нас Миячите на чинии , малки пици .... Много лъже Дянков, но нас ние не сме Българи, а Миячи на чинии ... Обяснявам : Как се смята проект? Значи пускам термоцентралата (която си е като АЕЦ) с оборудване изчислено на ниво материални и енергийни баланси на софтуера Aspen economic Development 7.3 и му казвам да смята. Софтуре след известно време ми дава едно докладче в което се казва че ще ми трябват толкова и толкова кабел на такава цена, толкова и толкова клапани и автоматика на такава и такава цена , оделните част оборудване струват толкова заварчици толкова часа по толкова почасова ставка, чистачи толкова часа по такава ставка , толкова лихви - всичко си има ценичките, които се обновяват от софтуерната фирма всяка годуна (вкл. нива на инфлацията , индекси и т.н) .... Това което е интересно е, че при нас Миячите на чинии, стойността на работната сила и разходите за труд са около и над 50% от стойността на един проект ... Ако приемем че в България работната сила се плаща на ниви 1/4 от Американската, тогава в България един проект ще бъде 50- 50/4 = 37.5% по-евтин от един Американски проект .... Или ако една АЕЦ в Америка струва 10 млрд долара, в България същата АЕЦ би струвала 10-3.75=6.25 млрд.долара ...... Пък съм и добър със числата бе !

тия разлики в цената на труда не ги смятаи- тях ги прибира р.овч- те даже ще ги сметнат двоино та ако ги видиш ше има да се чудиш как в бг труда е толкова скъп. пък и като ти турят едни консултански -свят ше ти се завии

Пълна енергийна независимост ще имаме само ако са изпълнени тези неща: 1. 100% собственост на бг. държава върху АЕЦа 2. Предварително подписани договори за бъдещ износ на еленергия- поне за 15тина години за напред 3. Имаме поне 50% от сумата на момента, за да се вземе заем от банки/банка за по-малка сума от сумата за 100те %. 4. АСЕ строи, плаща му се и - айде- чао! Собствеността е само на бг. държава- 100%; никаква намеса на други държавни фирми на други държави!

много правилни неща пишеш- но тук не си права -енергиина н езависимост имаш когато всичко си правиш сам- наи вече реактора и горивото,без гориво това е само един паметник, хаиде за турбината и електрическата част има много фирми, но един ремонт по реактора да се наложи само производителя може да го направи. така че да имаш атомна централа означава да си напълно зависим от производителя на тази централа

:( Много лошо! Тогава как стои въпросът за зависимост от Франция- нали те произвеждаха също ядрени реактори?

Атомните реактори са калпави - НЕ могат се ремонтират с тесла , тел и пирони :)

Много Ви благодаря за инфото. Половинката ми потвърди, че сте напълно прав/а- просто не исках да му въздействам и за това не сме обсъждали как ще гласува всеки от нас на референдума...

Защо се говори само за цената, а не се говори кой колко процента от собствеността върху АЕЦа ще притежава? Как ще ме убедите в стратегическата полза на АЕЦа за България, ако собствеността върху него не е 100% на бг. държава? За какво тогава ни е "таралеж в гащите'?

Ако се намери румънската КуневаНУ да затвори няколко блока в Негру вода може да се появи инвеститор. Да ама не.

на кои му требе да си строи у тех , мене ток ми не требе

Да да се строят мошности но в козлодуй , не в белене. Това са много пари за БГ

Kalin

Тоя по голям факир от шефа;-)))Или понеже шефа объркал цифрите, валутата и.....сега той гледа да ги натъкми до към......11......23........долари евро лева картофи моркови тикви яйца......

трудно да проумееш,че министър-председателят на всяка една държава,когато говори за цени или стойности ,ги изразява в националната валута на страната ,която ръководи!Радвам се,че още една тайна ти беше разгадана и сега имаме един съотечественик в повече,който поназнайва някои нещица в повече!Не,не ми благодари!

Неволно си спомних,как един много теугледен човечец,амбициран 3 пъти да става кмет на София,непрекъснато говореше врели-некипели за някакви измислени далавери в София сега,които само неговото съзнание вижда!Този неудачник-2 пъти губил срещу Фандъкова и един път срещу Бойко,беше презрян и от своите-червената смрад на "Позитано"20,които му обърнаха гръб ,като абониран за загуби!Съпругата на същият този боец за правда,не беше учителка,лекарка,счетоводителка или библиотекарка!Мъжът и ведно с безкористната борба за правда я беше уредил да се занимава с износ на ел.енергия от България за Гърция!След като веднъж търпението на неговия опонент се изчерпа,той реши да използва този аргумент,като израз на не дотам почтен начин за добро благосъстояние на един честен радетел за истината,той спомена и умопомрачителната цифра на печалбите ,които това почтено семейство си е докарало!"Нашият"честен червен депутат беше нанизал толкова много нули от износа на електроенергия,че убеден съм-ако всички "мелики червени търговци" така печелят,тока за битови нужди може да достигне до "смайващи висоти"!Изводът:Не е възможно червени кръвопиици да се наредят навсякъде,където воже да се снасят яки пачки и нещата в държавата и в частност в енергетиката да са наред!

..и да се има предвид, че Кадиев е дребна риба по веригата на Р.Овч.

Е добре де , ами после нали ще трябва да плащаме за внос на тока,откъде ще вземем за да плащаме? като ще се плаща по- добре е за нещо което си остава наше и сме незвисими. Тоя Дянков верно е зет на идиоти

Първо, близките 20 години не се очертава България да купува ток! И вотор токът от АЕЦ БЕЛЕНЕ да не мислиш, че за без пари ще го взимаш! И кой ти каза, че токът от Турция или Румъния ше е по-скъп? АЗ КАЗВАМ НЕ НА РУСКИЯ БОТУШ!

the_name_of_the_game@

Не се очертава, само ако се успеем да удължим живота на блоковете в Козлодуй. В сегашната ситуация на нагнетяване на враждебност към руската страна, това изглежда малко вероятно.

Ако България закрива всички предприятия наред може и да не се наложи да се купува ток, но нали се надяваме на някакво развитие?! А следващите години повечето ТЕЦ може да стане по-изгодно да не работят заради липсата на очистващи съоръжения, които са скъпи и тогава ще се купува. Ако Турция и Румъния направят новите си ЯЕЦ преди нас, то техния ток ще е по-евтин, а печалбата ще остава у тях. Проблема е да няма ботуши, а да има производство и прослеритет!

Никога нищо няма да е наше а ти винаги ще плащаш скъп ток!

Просто народ сме и това е! 1. ОПАСНО Е! Аз не искам да има и 1% риск децата ми, внуците ми и правнуците ми да страдат! Справка - неразрушимата Фукушима! 2. Същите ще я плащат, а печалбите ще са за Р.Овч! 3. Роби на Русия завинаги! 4. Къде ще складираме отпадъците, в чий двор??? 5. Няма да продаваме на никой ток, защото до няколко години всички около нас, ще си имат! 6. Дори и да е 12 милиарда лева - с подобни пари държавата може да стане Швейцария! Образование, наука, технологии, здравеопазване, земеделие, инвестиции! 7. Тъпата централа ще зароби 20 милиарда, а ще даде работа на 5 000 по време на строежа и 700 души по време на действието - какво раздвижване на икономиката в региона видяхте тука? 8. ВИНАГИ, АБСОЛЮТНО ВЪВ всички строежи на АЕЦ по света има допълнително оскъпяване и забавяне на строежа! Значи забравяме за увеличение на пенсии, детски надбавки, заплати, но очакваме увеличени данъци и такси - и така следващите минимум 10 години! 9. ЗАЩО досега никое правителство не успя да я започне тая централа? Защо Станишев не я започна??? 10. МЛАДИТЕ И ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА ОТ ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ СА ПРОТИВ! Защитниците са малки дребни комплексирани човечета от дълбоката провинция!

1. Опасно е и по улицата да ходиш. Да се возиш в кола, влак или самолет. И все пак повечето хора не се отказват. Опасността за децата ти от АЕЦ ще е под 1%, може би една милионна от него. За съжаление автомобилна катастрофа е много, много по-вероятна. 2. Децата ти няма да я плащат, ще я плаща дружеството собственик на централата. А ти не го мисли него, защото губеща АЕЦ в света няма. Ти го признаваш, казвайки че ще има печалби, но твърдиш че тях щял да ги прибира Румен Овчаров. По какъв точно начин ще го направиш. Ако знаеш, що не се включиш и ти?:)

Просто трябва да сме народ, а не стадо! По 1. Опасността и сега е по-малко от 1%, проблемът е, че хората винаги се боят повече когато не управляват сами риска; По 2. За да не става така трябва да имаме държава и общество, а не да плачем че някой ни е взел играчката. По 3. Роби ще станем на всеки, ако само купуваме, а не продаваме. По 4. Отпадъци ще ни се наложи да се научим да складираме и обработваме (поне битовите), защото и така имаме от АЕЦ Козлодуй - тази технология е разработена и се прилага успешно. По 5. Ток можем да продаваме, ако има пазар такъв засега има, защото други икономики се развиват за разлика от нашата. Ако пропуснем да изпреварим другите след 10 години действително няма да има пазар, а ние ще сме пазар. По 6. С толкова пари няма изведнъж да станем Швейцария, но можем да започнем. Но това е инвестиция, която за съжаление, биха дали само за ЯЕЦ, защото ще си я върнат. Ако някой реши да даде подобни пари в България за "образование, ..." той би бил най-големия български патриот и благодетел, но за съжаление... По 7. Централата няма да зароби, а трябва да изкара цената си и печалба, това не е яхта, а средство за производство и бизнес. Вярно е че работните места там няма да стигнат за цяла България, но стандарта поне локално ще се повиши (стъпка в правилно направление). По 8. Забавянето е възможно, но то трябва да се плати от изпълнителя (такава е практиката - виж Арева във Финландия), т.е. строителството е производство и то по-скоро би допринесло за "пенсии, детски...". По 9. Една ЯЕЦ - от идеята за построяване до началото на експлоатацията й отнема около 15 години. Тя не може да бъде започната преди получаване на лиценз на площадката и изготвяне и приемане на технически проект (около 8-10 години). По 10. за това не искам да споря - навярно не съм интелигентен, колкото ми се иска!

3. По какъв точно начин този проект ни превръща в роби на Русия? Това твърдение е ярък пример за раздухваната отвратителна русофобия, която си е изцяло за наша сметка. 4. Няма да складираме отпадъците в двор, а в хранилище, както всички държави с АЕЦ.

5. Според HSBC прогнозата за контюктурата е благоприятна. Компанията, собственик на Белене, ще продава ток и ще бъде изключително печеливша. 6. С 12 милиарда лева могат да се направят много неща, ако има кой да ти ги даде. Направи проекти, кандидатствай и може да ти отпуснат кредит!:)

5. Според HSBC прогнозата за контюктурата е благоприятна. Компанията, собственик на Белене, ще продава ток и ще бъде изключително печеливша. 6. С 12 милиарда лева могат да се направят много неща, ако има кой да ти ги даде. Направи проекти, кандидатствай и може да ти отпуснат кредит!:)

7. Откъде ги взе тези цифри. Искаш да кажеш, че цялата инфраструктура ще бъде изградена от 5000 човека? В момента в Козлодуй работят 4200 човека. Вярно, че новата централа е по-модерна, но 700 човека персонал... 8. Оскъпяване има и къща да започнеш да си строиш. Но това за пенсиите и надбавките е безсмислица, защото сега и без Белене те са си замразени. Тук въпросът е, дали държавата се управлява добре, а не, дали строим Белене.

9. Как така да не е започната, след като единият реактор вече е готов? 10. Колко си млад не знам, но по-полека с напъните за интелигентност. Да наричаш народа прост не е признак на интелигентност, а на лошо възпитание и липса на патриотизъм.

оу ие, димитър, както и много други хора, много обичат,българя да си седи бананова-тиквена кочина...белена ще е по-нова фукушима , земетресеняето на фукушима, няма да и повляе...а фукушимата пострада главно заради цунамито....цунами в бг , освен цунами от простотия никога не е имало...

УКРАИНСКИЯТ ЕВРЕИН СЕРГЕЯТ СТАНИШЕВИЧ СЕ НАЛАПА ЯКО С РАДИАЦИЯТА НА УКРАИНСКИЯ ЧЕРНОБИЛ. СЕГА Е ДОШЪЛ ТУКА ДА НИ АГИТИРА ДА СЕ ОБЛЪЧИМ ЯКО И НИЕ, БЪЛГАРИТЕ. НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, НИЕ НЕ ЩЕМ. ПОКАЗВАМЕ МУ СРЕДЕН ПРЪСТ И ЧЕРВЕН КАРТОН. И СИ ГО ИЗРИТВАМЕ ОБРАТНО В ЧЕРНОБИЛ! ЯСЕН ЛИ СЪМ! МАРШ!

КОМУНДЕТА, ЗАИНТЕРЕСУВАЙТЕ СЕ КОИ ПЕЧЕЛИ ОТ ИЗНОСА НА ТОК В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ! ПЕЧАЛБИТЕ ПРИБИРАТ ОСНОВНО 6 ФИРМИ, ВСИЧКО ОТИВА В ЧАСТНИ ДЖОБОВЕ. ЕДНА ОТ ФИРМИТЕ Е НА ЖЕНАТА НА ГОЛЕМИЯ КОМСОМОЛЕЦ ГЕОРГИ КАДИЕВ. ДОКОГА ЩЕ ХРАНИМ ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ?

какво са правите на луди гарция взема 1з0 милярда авие за 2змилярда *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Проф. Пламен Цветанов: От около 2004 г. доминиращата част от електроенергията не се изнася директно от НЕК, а от прекупвачи 23 януари 2013Агенция "Фокус" "...В България обаче има сили, които не са съгласни с такова развитие, защото развитието на енергетиката е битка за власт и става дума за много пари, добави проф. Цветанов.Има още един абсурд, който не е известен на хората - това, че от около 2004 г. доминиращата част от електроенергията не се изнася директно от НЕК, т.е. от държавата, тя се изнася от търговци-прекупвачи от НЕК. Тоест печалбата от износа, който и в момента е висок, не е за държавата. Това е една от причините, че НЕК сега е пред фалит. Втората е, че НЕК незаконно инвестира в АЕЦ Белене. Ние сме в ситуация на огромни диспропорции и отсъствие на цялостна политика, посочи още проф. Цветанов..."

Интересно? А що дянков не коментира че ГЕРБ вдигна всичко в пъти, без заплатите? Така няма ли да фалираме?

Заплатата от Дянков ли получаваш?

"...Дянков признава, че посочената от правителството сума от 11 милиарда евро включва не само строителството на самата ядрена централа, но и на съответните енергийни мрежи, които в Белене просто липсват...." А- здрасти- А ЗАЩО НИТО ЕДНА ПАРЛАМЕНТАРНА ПАРТИЯ НЕ СЪОБЩИ ТОВА НА БГ. ГЛАСОПОДАВАТЕЛ? ЗА ДА НИ ТРЪСНЕТЕ ПОСЛЕ ПЛАЩАНИЯТА И ДА КАЖЕТЕ - ВИЕ СИ ГЛАСУВАХТЕ, ОТГОВОРНОСТТА Е ВАША?!

А знаеш ли защо е такава цената? Защото някой продаде далекопроводите! Друг продаде подстанциите и т.н.! Все без да ни пита!

Никой не е продавал високоволтовите далекопроводи. Спрете се б хора стига малоумни хрумвания да плясвате, й така.

Далекопроводите какво общо имат с факта, че цялостната стойност на АЕЦ включва и изграждане на хранилище за отработено ядрено гориво: закупуване на ново гориво; изграждане и на друга инфраструктура/ как се пази стратегически за националната сигурност обект/? Нека всеки си зададе тези въпроси! МОЖЕ ЛИ ДА СИ ПОСТРОИМ АЕЦ БЕЗ ХРАНИЛИЩЕ? НЕ МОЖЕМ!! Има си регламенти от ЕС, които казват, че не можем! Тогава? Кой и защо ЛЪЖЕ бг. гласоподавател за поне приблизителните пера, които ОСВЕН строителството на АЕЦа ТРЯБВА да се изградят- без тях не може?

АБЕ, ВИЕ НА "ПОЗИТАНО" НЯМАТЕ МЯРКА В ЛЪЖИТЕ, БЕ! НИКОЙ НЕ Е ПРОДАВАЛ ДОРИ ЕДНА ПОДСТАНЦИЯ ИЛИ ДАЛЕКОПРОВОД. ЗАСРАМЕТЕ СЕ!

Намеси се българският, Брад Пит ли беше, на Брад Пит брат му ли, и нещата съвсем придобиха Карлуковски измерения. Но аз предлагам за по-сигурно утре и Миро да каже неговата цена. За централата, де..) И законно ли се строи, също. Да не изскочи някоя дюна там.

всички ядохме големия руски когато се заиграха с цените на газта, а и още го ядем. само преди година същите тези, дето излязоха да протестират срещу високите цени на бензина, дирижирани от руската лукойл, сега ще отидат и ще подкрепят с цялата си глупост новата руска централа. просто си го заслужаваме. забелязвам и още едно объркване. много хора си мислят, че като гласуват с "да" на референдума, гласуват срещу бойко борисов. разбирам гнева, натрупан срещу него, само че този път ситуацията е различна. и аз не го подкрепям, но ще гласувам с "не" на референдума, защото гласуваме за българия, а бойко в случая няма нищо общо.

Ние като държава се държим враждебно към Русия. Дянков, например, редовно ги пляска. Сключваме договор с тях и когато са произвели половината оборудваме, казваме, че вече ни изглежда скъпо и се отказваме. Обслужваме антируските напъни на САЩ. Раздухване отвратителна русофобия в медиите и на политическо ниво. И след всичко това ти казваш, че сме им го били яли!:)

не раздухвам никаква -фобия или -филия. не искам да плащам газ, петрол или ядрено гориво на монополни десеторни цени нито на руснаци, нито на американци. ще се съпротивлявам независимо кой се опитва да ме мачка.

A ВЕЦ-овете на Костов, Зелената енергия на Борисов и приватизираните ТЕЦ-ове колко ни излизат на година, а?

ВЕЦ-овете на Костов НИЩО н ни струват.

Я, затова ли Септември месец миналата година имаше толкоз бурен спор из парламента със словесни престрелки относно това готова ли е или не електропреносната мрежоа из района, че нещо и за някакви заеми се говореше що ще се теглят като енергопроводите вече били на место. Всъщност вместо да ми разтягат лакърдии що не извадят всички документи от намереното кашонче че да видим в действителност кой, колко и за какво е дал пари пък и ако си признаят какво в действителност е построено от проекта може и да отида да гласувам.

Както винаги червенотиквениците не сте разбрали. Скандала беше, че има писмо Между НЕК и некакви други за проект за преностната мрежа, а не че я има, при спрян проект белене

А селскио кмет сакаше нещо на место да показва на депутатската кохорта, един вид квото и да си пишете или пищите из Софето аз като погледна покрай село нов далекопровод минава.

Консултантските хонорари са раздадени.За другото може и да няма пари.

Само комунисти и национални предатели биха подкрепили строежа на тлеещата атомна бомба Белене, която ще пороби България за десетилетия напред!

Изграждането на 1 МВ. реактор с прилежащата му инфраструра за АЕЦ в Европа възлиза на около 4,2- 4,5 млрд. ЕУР.Пуска на всеки следващ реактор струва 2,1-2,2 млрд. Еур. Централата в Белене е проектирана за 2 реактора по 1 МВ. следователно максималната и цена не трябва да надхвърли 6,7млрд. еур или 13,1млрд . лв ( при най - тежките условия) . Всичко над тези суми е " комисион" "хонорар" " лихви" други договорки , които никой простосмъртен няма да научи. Ако се строи Белене , всички по- горе изброени ще отидат в кръга на Овчаров. Ако не се строи Белене , комисион ще получи кръга на Костов. Решавай народе в чий джоб да вкараш парите.

Навярно сте искали да напишете 1ГВт (или на английски 1GW). А цените на ядрените блокове може да са различни, обикновено протакането оскъпява.

Правилна е корекцията Ви . Касае се за Гв. В АЕЦ Белене по проект са заложени 2 реактора по 1000Мв. Благодаря

от фирми на Овчаров ли ще се изгражда? Това има ли важно значение, така ли е записано в договора? И може ли тази точка, ако е вън от Договора да се промени! Или може ли малко повече разяснения! Моля Ви!

много хитър бе? Народът да му построи централата, а той направо в на "баницата мекото"- като ЧЕЗ, да точи/цоца чрез инфрструктурата! Бреей бизнесмена му с бизнесмен, как се е уредил?!!...

А нещо за изграждане на хранилище за отработено гориво да кажете - точна цена; за сумите за ремонт и за извеждане на блокове - точна цена; сумите по поддръжка - точна цена; изграждане на инфраструктура, /всяка АЕЦ е обект на националната сигурност/?

Тези разходи, за които говорите, се капитализират от реализацията на произведения продукт на АЕЦ . Те не са предмет на инвестиционното финансиране.

Ако прочетете внимателно цифрите ще видите , че въвеждането на първия реактор в експолоатация в експлоатация е почти 2 пъти по- скъпо отколкото всеки следващ . Това е поради стойността на енергийната инфраструктура. Данните , които цитирам са на база цената на последните 2 построени и две строящи се в момента в Европа АЕЦ.

Това ,корто го пише експертът е така.Тъй като все пак не може да се избяга от другите разходи те са примерно следните: -цената на горивото е 70 % от съотнесената сума на капиталните разходи за Квч -експлоатация и подръзка-150 % към кап.разходи -гориво-80 % към кап.разходи -съхраняване на отработено гориво10 % преработка на отработено гориво-15 % Грубо казано първоначалната инвестиция се изплаща за малко под 15 години.И остават още 45 години живот на блоковете.Остава въпроса за пазара.Но ако България инвестира в АЕЦ съседите поне още 15 години ще купуват.После според зависи :))

За комисионните е така.Но за това трябва да се сърдим на управниците.За Козлодуй дали Живков или Атанасов са взели пари ?

Разбира се такива псевдо ксперти пропускат лихвите и всякакви други странични разходи. Има и значни отдалчеността от другата преносна мржа, както и мощността. За 1 блок е една за два двойна. Оттам се променя и цената на подстанциите. Транзистор на 600V 3-4 пъти по евтин от транзистор 1200V. Това е само пример за разликите в стойността при удвояване на мощността. Това което говориш е възможно само в Козлодуй, където има мрежа оразмерена за още 2 реактора, както и прилежащата инфраструктура

А дано като "ФАЛИРА ДЪРЖАВАТА", започнем да получаваме като Гърците 15 заплати за една година.Не смятах да гласувам но сега вече не само ще гласувам, но вече и реших как.Искам да "ФАЛИРА ДЪРЖАВАТ"....

А бе хора не знам аз за какви миллярди става въпрос,но знам само едно.Въпроса за референдума е за или против развиване на атомна енергетика в България,и никъде не става дума да ли е за Белене.А всички упорито са се хванали за това Беляне.Като казвам всички значи всички пол.партий и медии и прочие,а това Беляне нефигорира във въпроса.Незнам ама май нарочно се измества темата и това е много опасно и рисковано.Ако кажем Не това може да означава че 2020г.няма да имаме атомна енергия и ще трябва да копуваме/защото трябва да спре Козлодуй,А БЪЛГАРИНА е казал НЕ на реферондома.МОЛЯ ПОМИСЛЕТЕ И СЕ ОГЛЕДАЙТЕ КАК НИ РАЗИГРАВАТ И ИГРАЯТ СЪС НАС АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ПАРТИЙ.ПАК КАЗВАМ НИКЪДЕ НЕ ФИГУРИРА БЕЛЯНЕ ВЪВ ВЪПРОСА

манипулацията на Герб! Те така работят - когато им е трудно директно да прокарат външни интереси/натиск на чужд Господар - ей така мъгливо работят, за да не носят политическата отговорност! А ние трябва да действаме по-умно от тях, за да не си затриваме бъдещето чрез лишаване от развитие на атомната енергетика! Затова да кажем "ДА "на развитието на ядрената енергетика...!Логически само площадката в Белене е лицензирана и подготвена за строеж!

Манипулации са простотиите които си написал, защото се основават на нагли лъжи.

Пордния глупак който щ гласува без да знае за какво. Вземи да се запознаеш с въпроса по-добре и не пиши глупости. Референдума не е против или за ядрена енергетика, а за развитие ЧРЕЗ ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВА АЕЦ.

Абсолютно сте прав/а! И се питам- защо всички политици обвързват развиването на ядрената енергетика със строежа на АЕЦ Белене? ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ ГОВОРЯТ САМО ЗА БЕЛЕНЕ! А въпросът е ""Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?" Ако се отговори с "да", защо задължително да става въпрос за Белене? Ами ако гласоподавателят не желае АЕЦ Белене,а АЕЦ на друго място или да се монтират още 2 реактора в АЕЦ Козлодуй?

СПОРЕД РЕШЕНИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ВСЯКА СТРАНА ТРЯБВА ДА СИ СЪХРАНЯВА ЯДРЕНИТЕ ОТПАДЪЦИ. ПЕРИОД НА ПОЛУРАЗПАД - НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ... АЙДЕ ДА СЪБИРАМЕ ЯДРЕНИТЕ ОТПАДЪЦИ НА "ПОЗИТАНО" 20! ПРИ ДРУГИТЕ БОКЛУЦИ....

Много добре казано!Има обаче един украински боклук,който може би е обръгнал на украинската АЕЦ,коята изпържи няколко милиона от тях,а други ги направи "непромокаеми",Ако е от тях,пак ще отърве кожата!

Цената е най-много 7 милиарда, включително с връзките с енергосистемата, другите 4 милиарда са пропаганда на заинтересованите. Във Виетнам същата ЯЕЦ струва 7,2 милиарда евро. Изискванията за "сигурност" са включени и отчетени в проекта. На правилен технически език мерките като "стрес-тестове" се наричат безопасност (ядрена, радиационна, техническа), а под сигурност се разбира физическото опазване на централата от терористи, диверсанти, крадци на плутоний или други радиоактивни материали. Но проблемите с тази защита са по-лесни, охраната на ЯЕЦ не може да струва 4 милиарда - това е безмислица. Има конкуренция в строителството на ЯЕЦ на Балканите с цел заемане на пазарната ниша. Ако до 7-8 години тя не се заеме от България, то тя ще се заеме от някой друг - Румъния и Турция са кандидати, а също и Газпром с газови (с дирижирана цена на газа) централи.

Това разбира се не е вярно и нагла лъжа и манипулация. Енергопреносната мрежа и подстанции не са част от АЕЦ и са си дело на самата държава. Във цената която даваш за Виетнам липсва тази цена. А за нас тя си е държавен разход, за който трябват пари, които се спестяват при Козлодуйският вариант. Докато централата се строи има гратисен период на кредитите, при които се плащат само лихвите, а това са пак разходи за държавата. Забавянето също води до увеличаване на разходите, а досега в 100% от случаите има такива забавяния с 1 -2 години. В цената ти не влиза и застраховката, която всеки момент ще скочи на 6-700 млн. на рактор. Конкуренция няма на Балканите относно собствените нужди на държавите, конкуренция има единствено относно някакъв износ, а това означава още веднъж нерентабилност

Няма лъжа и манипулация. Цената във Виетнам е 7.2 милиарда (само ЯЕЦ), а у нас е max6.3+0.7 =7 (0.7 са за подстанции и електропреносна мрежа). Разликата в полза на Белене е защото е започната по-рано, акосе закъснее, то за всяка година добавяй с 0.75 милиарда, т.е след 10-15 години 1 блок (7-и) в Козлодуй ще е 10-12 милиарда евро. За справка американският реактор AP1000 сега струва 10 милиарда USD.

Вижте- за сега все още съм бг. данъкоплатец. Тази АЕЦ ще се плаща от бг. държавен бюджет- не от милиарда на б.б. , нито от личните банкови сметки на всички бг, политици. Ако бг. гражданин НЕ ЗНАЕ дори приблизителната цена, какво да се задължи да плаща?! Вие ще си купите ли последен модел спортно МПС БЕЗ договор, без ясна клауза за прехвърляне 100% на собствеността върху Вас и без конкретна цена, както и без договор? Позволете ми да се съмнявам в цифрите Ви- липсват ясно посочени суми в договор- ерго- липсва съгласие между страните- ерго липсва основание за плащане!

Не сме спрели да ревем, че сме бедни. Едни искат да източат от нас още 20 милиарда лева от скъсания ми джоб, без да се съобразят с моето нежелание-другите-не искат. В крайна сметка ако циганите и непросветеното население гласуват с "ДА" - излиза, че насила ще ги вземат от тези които не искат да дават пари за това безразсъдство. Знам, че е невъзможно, но ако се открие сметка и тези които са "ЗА" се помолят да внесат поне по един лев, сигурен съм че няма има желаещи. ТОВА Е БЪЛГАРСКАТА РЕАЛНОСТ.

и 111 да струва, това е единственият стойностен, умен, гарантиращ просперитет проект за последните 23г., пълна енергийна независимост. бг ще бъде стратегически играч на балканите- енергиен "звяр" с който всеки ще се съобразява!!!

Ако си плешив купи си гребен за 111 млрд. Ще бъде звяр и ще ти гарантира просперитет сред тези с буйните коси. По голям тъпак от тебе трудно може да се намери

Пълна независимост имаме само ако са изпълнение 2-3 нещица: 1. 100% собственост на бг. държава върху АЕЦа 2. Предварително подписани договори за бъдещ износ на еленергия- поне за 15тина години за напред 3. Имаме поне 50% от сумата на момента, за да се вземе заем от банки/банка за по-малка сума от сумата за 100те %. 4. АСЕ строи, плаща му се и - айде- чао! Собствеността е само на бг. държава- 100%; никаква намеса на други държавни фирми на други държави!

Допълвам се, КОМУНОИДЕ, правя го чрез реплики, за да изпреваря най-малко 5-те трола, които незабавно ме оплюват! Явно съм много опасен за БеСеаПашката КРАДЛИВА ПАПЛАЧ, щом ми обръщате толкова внимание... Благодаря ви за вниманието!

Земи се запри бре! Ти съвсем откачи! :) П.С. Дир-а вземете му направете едно отделно форумче на тоя, да си пише там, то други хора не му трябват :)