Това заяви в интервю за руската икономическа агенция "Бизнес-ТАСС" вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, цитиран от БНР. Пред агенцията Дянков посочва, че България е заинтересована от изграждането на нови ядрени мощности, но проектът "АЕЦ Белене" е прекалено скъп за страната ни.
Ще ни доведе до фалит, каза по българска телевизия по-рано Дянков.

Вчера от "Росатом" изразиха изумление от високата цена за проекта, спомената от премиера на България Бойко Борисов. Над 23 млрд. лв. ще струва атомната централа “Белене“, каза премиерът.

Дянков признава, че посочената от правителството сума от 11 милиарда евро включва не само строителството на самата ядрена централа, но и на съответните енергийни мрежи, които в Белене просто липсват. В сумата влизат и разходите за комплексната реализация на мерките за сигурност, въведени от ЕС след трагедията във Фукушима.

За малка страна като България 11 милиарда евро е много голяма сума. Ако бяхме намерили инвеститор, интересуващ се от проекта, ние бихме могли да разгледаме неговото предложение, коментира финансовият министър.
По думите му нито един инвеститор не е проявил сериозен интерес и това е причина през март 2012 година правителството да вземе решение да спре строителството на централата.

Във връзка с това Симеон Дянков специално подчертава, че АЕЦ "Белене" е била спряна, не защото ядрената енергетика е нещо, от което правителството се опасява.

По повод предстоящия в неделя референдум вицепремиерът изтъква, че в зависимост от резултатите от гласуването политиката в тази област може да бъде преразгледана.

"За нас сега са много важни инвестициите от Русия. Няколко от последните български правителства гледаха предпазливо на руските капитали. Нашето правителство има друго мнение по този въпрос. Ние сме уверени, че близостта между нашите култури е добра основа за взаимни инвестиции." Това Симеон Дянков пък казва пред "Росийская газета".

България планира от началото на летния туристически сезон да започне издаването на визи на руските туристи направо на граничните пунктове, става ясно още от интервюто.

Да се строи ли АЕЦ на площадката в Белене - Анкета