Кметицата на ”Младост” поиска вето на част от ЗУЗСО

Кметът на Район "Младост" Десислава Иванчева внесе в Президентството искане за налагане на частично вето на Закон за устройство и застрояване на Столична община

Обратно в новината

Коментари - Кметицата на ”Младост” поиска вето на част от ЗУЗСО | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Отпадна и определението за "междублоково пространство". В устройствените зони и в самостоятелните терени на зелената система след обществено обсъждане се допуска поставянето на преместваеми обекти, които не могат да заемат повече от 10 на сто от площта на имота, записаха депутатите.

Цитирам от закона, който "разрешава" строежа в градинките: 7. Член 12 се изменя така: Чл. 12. В незастроените поземлени имоти, попадащи в устройствените зони и самостоятелни терени на зелената система, при спазване на устройствените правила и нормативи по този закон, се допуска изграждане на временни строежи от собствениците им след провеждане на обществено обсъждане, само ако строежите са с функции за: 1. Мрежи и съоражения на техническата инфраструктура 2. Поддържане на зелената система 3. Открити обекти за спортни дейности 4. Площадки за игра Къде тая проста уфсъ вижда стоежи на блогове в градинките в този закон само в червената и празна глава може да се роди.

Параграф 28 отваря възможност за застрояване на зелените площи в София, което категорично е срещу волята и интересите на гражданите на София. Тъй като ЗУСЗО се води специален закон по отношение на ЗУТ, това позволява чрез проста процедура по изменение на ПУП, по реда на новия 28, да се заобиколи изискването на чл. 103, ал. 4 от ЗУТ и предписанията на Общия устройствен план на София от 2009 год. (ОУП). Това може да се направи от всеки собственик на имот, предвиден за озеленена площ за широко обществено ползване, бил той частен собственик, община или държавен имот. Впоследствие заповедите за изменение на съответния ПУП от зелена площ в нещо друго вече не подлежат на обжалване, а контролът на РДНСК по ЗУТ е силно ограничен. Според предписанието на 28 дори да е реализирана на практика една зелена площ, тя ще бъде призната за неприложена по смисъла на 28 от ЗУЗСО, когато не са налице документи за нейното реализиране или защото е реализирана преди десетилетия. Практиката по реституционни процедури, например, познава много случаи, когато съществуващи градски градини, малки паркове и междублокови пространства се приемат за нереализирани, въпреки наличието на паркова инфраструктура, алеи, пейки, детски площадки беседки и други. Нашите опасения са, че новоприетият 28 позволява подобно злоумишлено тълкуване във вреда на градската среда и качеството на живот на гражданите на столицата.

Добавката в края на новосъздадения 28 от ПЗР на ЗУЗСО няма да предотврати погрома над градските зелени площи. Същата гласи: за привеждането им в съответствие с предвижданията на действащия общ устройствен план.. Причината е, че ОУП създават само общи, генерални насоки за определени територии и зони, съгласно ЗУТ. По-конкретно, дори една територия да е предназначена за зелена площ или парк по ОУП, то в същата зона с ПУП е допустимо да се отреждат отделни имоти за друга дейност (спорт, рекреация, обществени заведения и други) и така да бъде допустимо застрояване. По този начин, по реда на 28 от ПЗР на ЗУЗСО, ще бъде възможно с ПУП да се отнема статута на конкретни имоти като озеленени площи за широко обществено ползване и да се преотреждат за други дейности, които впоследствие да бъдат застрояване със жилищни или офисни сгради, при заобикаляне на закона. Впрочем, това бе добре позната практика за злоупотреби преди приемането на ЗУЗСО, която ще се завърне като масово използвана вратичка за застрояване на последните останали зелени площи в столичните квартали.

То на вас не може да се угоди. Вие само искате просперитет и усвояване на средства! За зелени площи няма какво да говорим, трън са ви защото не са застроени. Един кмет успя да се класира за поста, при това човек, който му пука като цяло какво ще става с градската среда и я плюете при всеки създал се случай.

Тя или е много проста или не е чела закона, който се обсъжда.

стотинките за днес!? Доволен ли си? Явно ти не живееш в тази среда и не ти пука?

Срещу Фъндъчето не може да се бориш ;) Разпродаде София за два мандата. Ако тя и ШЕФА й не са имали пълната власт, кой е имал??????