Столична община очаква проекти за озеленяване

Столична община стартира процедурата за кандидатстване по програма „Зелена София“ за 2017 г.

Обратно в новината

Коментари - Столична община очаква проекти за озеленяване | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Имам проект: да се използват за кашпи с цветя всички изоставени по улицата автомобили. За пояснение: живея до ул. Оборище, а не в краен квартал, но и тук си имаме доста материал. :)

Абе какво озеленяване - а кой и кога ще направи подходите от и към СЕВЕРНАТА ТАНГЕНТА - вече 2 години не стигат на ГОЛЯМАТА КМЕТИЦА/ОБЩИНА да асфалтират по 50 метра от двете страни за да може да се качват/слизат поне донякъде нормално софийските граждани от Нови Искър, Требич, Илиянци и т.н., а по дължината й стоят и "паметниците" - пълен пътен възел към и от Кубратово и Бенковски/Орландовци, както и този към и от ж.к. Левски, които сега свършват в ливадата и от двете страни.

СО да озеленят всички разбити и надупчени междублокови пространства Общинска собственост.

Първо оправете околното пространство около статуята на Света София до Булбанк ,и тогава говорете за зелена София.

КОГА? ЩЕ ПУСНЕТЕ ВОДАТА ПО ЧЕШМИЧКИТЕ В ПАРКОВЕТЕ НА СОФИЯ, ИЛИ И ТАМ ЦАРИ МАФИЯ, КАТО ВЪВ ВСИЧКИ НАПРАВЛЕНИЯ В СТОЛИЧНА ОБЩИНА.

Неразбирам, защо не се контролират хубавите кестени на бул. Витоша. Те се засадени на места- където трябва, но после кафенетата ги вграждат в пластмасовите пушални и кестените нито се поливат, нито виждат слънце. Е,общината ли е виновена, или собствениците на кафенетата?

Ами общините да намалят данък сгради или такса смет.Ние и без това си почистваме около блока.Поне тротоари да направят.

Преди тридесет години комплекс "Яворов" беше парк. Сега е: 1. паркинг. 2. в известен смисъл почти старчески дом. Градинките между блоковете са с изпотъпкани от паркираните в тях коли. Да се прекопае там особено от възрастни хора е почти невъзможно. А да се запази направеното от наглеците, които смятат,че имат право да не спазват законите е напълно невъзможно. Освен това кметовете имат отдели със специалисти по озеленяване и архитектура - по добре тези нищоправци да направят проекти за всеки квартал. Не е добре тези неща да се правят на парче. За изпълнението на проектите може да се използват много млади и здрави хора, които в момента са безработни , вкл. от циганския етнос, защото за да копаеш не се изисква квалификация, а проект и ръководство. Това всяка община може да направи със собствения си персонал в рамките на работното му време. И парите ще стигнат стига да не купуват всяко стръкче разсад по 50лв. бройката в рамките на общ. поръчка. Освен това трябва да се предвидят огради, които да предпазват направеното от малоумниците с коли. И вместо да пълните новините за това, че някаква си "Злати"(която и да е тя ) се снимала по бански обяснявайте непрекъснато на населението каква е чистотата на въздуха в населените места и как растенията спомагат тя да е по-добра.

Нека да обясня накратко за това: кандидатсвахме миналата година. Има разни документи, иска се да направиш някаква обосновка какво ще правиш и да формираш бюджет, т.е на 500 кв.м. площ ти се полагат до 1000 лв, за 1000 кв.м. до 2000 лв и т.н. Подадохме документите и зачакахме. И нищо - мина август, септември, няма инфо на сайта, решихме, че не са ни одобрили. И началото на декември падна първия сняг и звънна някаква дама, каза одобрени сте. Казвам: как ще копаем и садим в снега. Тя: ами то сигурно ще остане за пролетта. Така и стана: пролетта дадоха есенните луковици, дърветата ги садим пролетта-дали ще се хванат, дадоха кашпи - няма пръст, имахме пейки и кошчета- нямало избран подизпълнител за тях, борчетата ги дадоха с разпиляна пръст около корените.Стана малко българска работа. Иначе идеята е добра, но нещо с изпълнението и синхроницзацията става трудно.

Е, вие сте от късметлиите. Нас не ни одобриха с претекст, че сме надхвърлили бюджета, който се полага на прилежащата ни площ! Ставаше въпрос за 21 лв. Когато (със скандал) попитахме защо са ни приели документите и защо просто не са махнали нещо от заявените неща, само вдигаха рамене....

Нека първо кмета на Люлин да махне колите от зелените площи и пешеходните зони.Пред блоковете човек не може да опази и едно цвете от кози,които смятат че това е мястото от което ще си направят букет.Предимно коли на хора дошли от провинцията направиха зелените площи кални тресавища!Идеи много,контрол никакъв!!!!!!!!!

В Люлин всички сте от провинцията. Само поради икономически съображения не сте останали отвъд околовръстното. Но иначе никой не ви брои за софиянци. От мен ако зависеше - бих вдигнал около вас една 4-5 метрова ограда с три реда бодлива тел и бих пуснал ток ... за всеки случай!

Сигурен/на ли си? Че ние от селянията, която настана в елитните "столични" квартали избягахме в Люлин. Тук все още има зеленина/макар да се опитват всячески да я съсипят/ и не си подаваме солницата през прозореца със съседа.

НЯМА НИЩО ЛОШО В ТАКИВА ИНИЦИАТИВИ НА ОБЩИНАТА!!!ДОРИ И ДА СЕ"ОСВОЯВАТ"ЕДНИ ПАРИ,ТО ДЕЛАВЕРИ Е ИМАЛО И ЩЕ ИМА,НО КРАСОТАТА НА ГРАДА ЩЕ ОСТАНЕ!!!

Кой прави проектите ? -инициативни граждани или дипломирани архитекти? Кой отпуска парите и материалите ? Чий труд се заплаща ? Трябва ли да се наема фирма- изпълнител? Кой контролира качеството на работата и целесъобразността на вложените средства?

А ти посети ли страницата на СО за да получиш отговори на всичките ти въпроси? Или дай само да коментираме?

Искам кметицата да ми покаже, ако може, къде да се озелени квартал Манастирски ливади. Щото аз там градинка и свободна площ не знам да съществува. Но иначе на "проекти" сме много силни.

Какви градинки бе айдуци.Крадете с гъза си. Фирма ,,Цветомания" е абонирана да продава цветя на космически цени за общината. Голяма далавера.Имаше друга подобна фирма ,която ,,охраняваше " цветята в разсадник в Дружба за скромните 900лв на ден. Айде стига лицемери. Пуснете трудовите хора да си пласират цветята ,а не тази приближена вече 9 год. фирма.

Какви проекти- елате да видите в Орландовци какви градинки има !На ул.Първа-българска армия на спирката на рейс 100 / спирка Снежник / има градинка ,която от 50 години не е пипана !!!!! За какво говорим господа ?

Ми, пипнете я, бе. Да не са ви ръцете в задниците, или все някой ви е длъжен?

може да се окаже частен имот и да ни съдят - частната собственост е неприкосновена. Никой домсъвет няма предоставен архитектурен план от общината от който да е видно коя площ да е за паркиране, коя за детска площадка, коя за цветна градина, къде да има пейки и т.н. Не ми е ясно архитектурните отдели към общините дали имат конкретни идеи по този проблем....... Все още има инициативни пенсионери , но те няммат необходимите знания кое как да се направи и често пред жилищните блокове ще видиш импровизации за отдих и контакт на живущите.

построени нови блокове без никаква мисъл - грешка -само една -пари ! Тротоари няма за каква градинка става въпрос ? Пълна скръб . Новодомците правят ремонти и изхвърлят строит. отпадъци , където им падне . Погнуса !

Жалко, че толкова късно разбирам за тази инициатива!!! Но може би точно това е целта - късно да се разбере от хората, за да не могат да получат безвъзмеЖно (така е написано в статията) средства.

В София се е падало по 35кв.м зелена площ на жител, в момента вече се пада по 3,5кв.м/човек. Предложението ми е, гл. арх. на София да не издава повече разрешителни за строеж в междублоковите пространства и да се ревизират до момента, как са придобити тези земи, ако трябва да стане пак зелена площ. Също налагане на контрол върху изсичането на паркове и гори в и около София.

За какъв контрол може да се говори, когато циганите изсякоха Западен парк без никой да вземе мерки и въпреки постоянните жалби и сигнали които подаваме от години към полиция и община?

Ако имах такъв некадърен работник като писача на тая статия ще го изхвърля "безвъзмежно" веднага без никакви обяснения!

Ако знаеш колко пъти е писано по повод грамотността на същата "редакторка" ... Женицата има акъл като за хигиенистка, но явно разполага с диплома, подходяща за настоящата й длъжност. Затова германците казват, че има недостиг на квалифицирани кадри у нас.

Това с дипомите е ясно на всеки здравомислещ, но си е голям проблем наистина! При мен има една жена с диплома за инженер, но сама си признава, че нищо не знае и не може по тази специалност, При мен работи неща изискващи друга квалификация, няма никакъв документ за тях, но се справя перфектно. Реално с дипломата която има може да заеме работно място по специалността, но сигурно ще е въпрос на не много време да убие или себе си или някой колега наоколо!

към общините има служби, на които това им е работата. Мога да си озеленявам и поддържам собствения двор, а не общински градинки. Сигурно ще започнат да ни агитират по "проекти" да си метем и мием прилежащите към блоковете улици, както ни задължават да чистим снега

В нормалните държави гражданите считат държавните и общински имоти за свои и се грижат за тях като не ги рушат и замърсяват. Манталитета, чистотата не е моя работа, нали плащам данъци, ни е докарал до това да живеем в бунище.

в чуждите държави хората не превръщат парковете и зелените площи в тоалетна за домашни любимци и това не е резултат само на културата на гражданите им а преди всичко НА ЕЖЕДНЕВНИЯ СТРОГ КОНТРОЛ ОТ ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ (такъв У НАС изобщо липсва - има го предвиден на хартия но реален контрол НЯМА). Преди 25 години около блока сами си косяхме тревата, и храсти засадихме, и си метяхме тротоара. Сега ме е гнус да вляза в тревата да чистя защото не знам какви гадости ще настъпя. Хората не искат вече нищо да свършат без да им се заплати. Безвъзвратно отмина социалистическия ентусиазъм. Дойде ред на ПАЗАРНИЯ МЕХАНИЗЪМ и ограбването на човешкия труд и хората се отвратиха от демагогията на новобогаташите - те се отделиха от народа като богопомазани и гледат с пренебрежение на кварталните инициативи (щом няма далавера - таз работа не е за тях), но най-нагло си разхождат домашните любимци , цапат и не чистят. В нормалните държави по-богатите ако не участвуват с труд даряват средства, материали и друга помощ на инициативните работници - така става там - но не и у нас . Тук обществени институции са обсебили управлението , организацията на тази дейност, но нямат кадровия потенциал да я вършат, и единственото което правят е да измислят кампанийно финансирани мероприятия за да отчитат дейност.

да оправят улиците в кв. Левски, първо, да ги почистят от многогодишно наслоената шума, за премахнат калните поляни между блоковете, да измият навсякъде и тогава да мислят за озеленяване и то по "проекти". София не е само центъра!