Родители изкарват децата си болни, за да влязат в градина

До абсурдни методи за прием в детските градини прибягват родители от столицата, съобщи БНТ.

Обратно в новината

Коментари - Родители изкарват децата си болни, за да влязат в градина | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Държава на абсурдите. Затова ще има демографска катастрофа.

С действия и бездействие ГЕРБ пречупиха тенденцията и от значителен ръст в броя на родените деца го превърнаха в драматичен спад и до демографска катастрофа. Въпреки милионите левове, наличните терени и даденте обещания и днес, при демографската катастрофа за хиляди деца отново няма място в общинските детски ясли и за стотици в общинските детски градини в столицата. Неволята и недостига на места прави абсурда пълен. http://sofia.dir.bg/news_comments.php?id=25675793

Крайно време е ПРЕДИМСТВОТО да е за децата на родители от София. Масово софиянци не могат да запишат децата си, но селяните без проблеми успяват. С фалшиви болнични, с фалшиви адресни регистрации и тн. В кв Гео милев масово децата в градините не са от квартала, а родителите им не са от София, а децата потомствено от Гео Милев не могат да бъдат записани.

Какъв бавноразвиващ се трябва да си, за да си изкараш детето бавноразвиващо се...Трябва да си тотален идиот, за да лъжеш за такива неща, без извиненние.

Чети заради какво им се налага да го правят.

Заради какво? За да може някоя селянка да открадне мястото на софиянче-защото Софиянци масово не могат да запишат дететео си в софия, а градините са заети от деца на селяни? Но нали знаеш,че всичко се връща. тези документи се пазят по закон 75 години-и цял живот ще се знае,че детето е бавноразвиващо се.

Тези цигански методи-да изкараш детето си болно се прави и заради детските надбавки-до 900 лв, ако детето ти е болно. Всички бележки трябва да бъдат проверени, и ако са фалшиви-се действа по закон.

Пределно ми е ясно за какво го правят, след като имам дете в такава възраст, което чакаше в списъците с години. И не, не го изкарах болно, защото продължавам да смятам, че е идиотско да лъжеш за такива неща, особено що се отнася за детето ти.

Градини има достатъчно! Не вярвате ли? Слушайте сега: Правителството хем направи ходенето на градина задължително, хем не си мърда пръста да осигури достатъчно места. Парадокс? Нищо подобно! Тънко са си направили сметката, че с нашия отрицателен прираст само трябва да изчакат две-три години и местата ще станат достатъчни, а после ще има и свободни! Няма страшно обаче: напоследък всеки месец излизат новини за малтретирани, натровени, заразени от въшки, скарлатина и т.н. или направо умрели деца в детските градини, така че не се кахърете, ако не се доредите на опашката за бана.... т.е. за места, обърках се. Банани вече има в изобилие и няма опашки за тях!

Длъжни са да осигурят място за всяко желаещо дете. Но явно никой няма интерес. Само частните ДГ имат инетерс от недостиг на места в общинските.

Не е в това проблемът. София се разраства с много бързи темпове, а повечето градини са от времето на социализма. За да се построи нова градина, трябва терен, пари, време. Изграждането на градини не може да компенсира темпа на нарастване на населението в София. Живея в един от големите комплекси, около блока ни има 4 (четири) броя градини/ясли и синът ми не можа да се класира в нито една близо 2 години. Това при двама реално работещи родители и реално живеещи в района на детското заведение.

За сметка на това, Стефан Софиянски, който реституира 10-ки детски градини в центъра е човекът с най-много оправдателни присъди в новата ни история.

Живея в София откакто съм роден тук. Искаха ми 2000 лв да изкарам детето си, че не е здраво имахме малко точки, но все пак намерихме градина по нормалния начин на 3то класиране защото жена ми като не работи не ти стигат точките!!! И какво като детето тръгна на градина първата година една седмица ходи две е болно вкъщи; втората две ходи -две си е вкъщи отново болно!!! Така че ако можете гледайте си го вкъщи препоръчвам го лелките с ниските заплати нямат нито желанието нито мотивацията да го гледат камо ли да го научат на нещо!!!

Да се върне софийското жителство и всичко ще си дойде на мястото. Не може някой, който вчера е дошъл в София, който не си плаща данъците в софийската община ,да записва детето си в детска градина , която се издържа с парите на жителите на града!

Безумни са всички изисквания за прием в детска ясла или градина. Трябва да има само едно условие - уседналост. Мога да дам няколко примера - наематели от провинцията с дете на 1 година успяха с полащане да вкарат детето в детска ясла на 5 мин. пеша от жилището си, а друго семейство ,на които прабабите са родени в София с дете на същата възраст и в същата кооперация - не успяха по редовния път. Видна наша журналистка лично благодари на Директорката на детска градина, че е приела детето и, а то беше в резервите. Моят внук също не беше приет в близката детска градина, независимо, че моят род е в София от края на 19 век и живеем в този район не помня от кога!

В групата на детето ми има поне 6 деца,които са отскоро в София.Само,че тях ги приеха на първо четене,а нас след бележки и връзки!На една от майките не и разбирам определени думи,защото диалекта е страшен и непознат за мен!И не ...не ми е неудобно да ги наричам селяци,защото са точно такива.Не защото са дошли в София(всеки има това право),а защото хем нищо не са дали на този град,хем имат изисквания и плюят срещу града ми.Вечно от нещо са недоволни.Вечно София им е ужасна и противна,вечно детската градина и госпожите не им покриват изискванията,вечно другите родителите са им криви,че не търпят селящината им и тяхната и на децата им.

СЪГЛАСНА СЪМ !!!!! ГОЛЕМИТЕ СА ПРЕТЕНЦИИТЕ НА ПРОВИНЦИАЛИСТИТЕ!!!!! аКО ЖИВЕЕТЕ ДО ДЕТСКАТА ГРАДИНА, ДЕТЕТО НЕ МОЖЕ ДА ХОДИ В НЕЯ, ЗАЩОТО СЕЛЯНДУРИТЕ СЕ ВОДЯТ САМОТЕН РОДИТЕЛ И Т.Н. !!!!! АЙ СТИГА БЕ ......ПЪЛНА ТЪПОТИЯ !!!!!! ИДВАТ ДА РАБОТЯТ В СОФИЯ, И ГИ ПРЕЦАКВАТ СЪС 700-800 ЛВ.ЗАПЛАТА И ПОСЛЕ РЕВАТ !!!!!!! УЖАС !!!!!!!!!!!!!!!!

Е, сега вече става ясно, че всичко правено някога в недемократичните времена, все пак е имало някакъв здрав смисъл.В София никога няма да бъдат решени проблемите с детските градини,училищата,транспорта, чистотата, докато не се реши основния проблем - липсата на работа в останалите градове и села на България. Всичко останало е вятър, който вдига периодично прах в очите и дразни, но трябва да свикваме с него.

Болшинството старци/а и родителите им/ в София са от провинцията/ след 1945г.Нека принципът на уседналост да действа и за детската градина.Имаш ли 10 години в София постоянно местожителство и работа кандидатстваш .А за ТАКСА СМЕТ е задължително да се вземат мерки-всеки дошъл в София-двойна такса.

Може да си бивш не знам си какъв, но сега си настоящ шопски селяндур. Такса смет е задължителна и тя се плаща от собственика на имота. Данък върху доходите от наем също е задължителен и кореняка, които взима наем от провинциалиста е длъжен да го плати. Колко от кореняците го правят? Ама иначе ревете, че селяните все са виновно, само че те си плащат всичко на време!

ГРЕШКА! Такса смет се заплаща от "ползвателя" т.е. живущият в имота отдаден под наем!

За да се реши проблема трябва закон за софийско , варненско , бургаско и др жителства!!! Не искам повече да идват хора в България, както сирийци, афганистанци, пакистанци така и в София хора родени далече от нея!!!

Да го пампурят всички долни измамници

Учителката Фандъкова съвсем се изложи с детските градини! 4-та година получавам отговор "за съжаление и тази година не сте класирани"!!! Ха плащай данъци да хрантутим цигани и друга паплач...

Ние навремето висяхме с дни пред градините: беше фън, 3 дни преди официалният старт на кампанията аз закарах кемпера пред градината , взех отпуск и 3 дни ядене и пиене с една група бащи...кво ли не прави човек за децата си. А това че човек е от провинцията НЕ ГО прави простак или селянин, а и да си селянин си има своите плюсове. Но да, не е резонно аз който плащам 2к лева такса смет и данък сгради в София, плащал е и баща ми( и плаща) , и дядо ми преди него да бъдем равнопоставени със новодошлите, същото трябва да важи и за мен ако се пренеса във Варна примерно, трябва да има уседналост . П.С Наблюдавам интересен феномен, кореняците софиянци в огромната си част не делят хората на софиянци и селяни, докато пристигналите преди 5-10+ години тук някак си бързо забрявят откъде са дошли и стават гига злостни към по скоро новодошлите.

То като си роден в София, това не ти пречи да си селянин. Има два типа селянин - едната е по рождение, другата е по убеждение.

Ей, аман от тъпи селяни придошли от майната си! Никой човек с всичкия си няма да изкара протокол на детето си, че е със забавено развитие, никой роден в София - със сигурност. Как не ви омръзна, бе!

До кога тия каши с детски градини и първолаци?!

В София има достътъчно места в традините. Достатъчно за СОФИЯНЦИ!! лошото е че се приемат и деца на селяни, дошли вчера тук, без да се вземе предвид, че тези хора не плащат данъците си в Столична община и реално не би трябвало да имат право да запишат децата си в градина ,която се издържа със средствата на жителите на града.

123 абсолютно си прав.

СЕЛЯНИТЕ ГИ УВАЖАВАМ !!!! ТИЯ КОИТО ПРИИЖДАТ СА "СЕЛЯНДУРИ"....ПРОСТИ, АРОГАНТНИ И НАХАЛНИ !!!!!!!!

И кои данъци не плащат придошлите?. Само от любопитство питам... То освен за автомобил, друг данък няма как да не се плати...

Ами другарката Фъндъкова хвърля мильони левове за непотребни бутони и системи за светофарите ама една нова детска градина в центъра не е построена. Там плащаме високи данъци но за тях какво получаваме нищо. Да не говорим за новите големи квартали като Манастирски ливади няма детски градини няма училища няма поликлиники - НИЩО. Ама в построяването на ДГ няма далавера виж някое молче това е друга работа. Детските градини в центъра ги реституираха и естествено нови не се построиха. Така че когато системата е прецакана всеки се оправя сам. Да се въведе при кандидатстване само по лична карта една година назад и нещата леко по леко ще се нормализират.

По лична карта, но за всяка година, в която родителите са живяли на адрес в района на съответната градина, да се дава по една точка. Така децата на Софиянци ще са с поне 20точки напред. А не както сега - живея в района на 31у-ще. Там съм завършил. Там исках да запиша и детет си. Да, ама не. Опитай се да изпревариш новоизлюпените граждани от селски тип.

Личи ти и на теб какъв си нискограмотен общак по строежите кореняк

Баща ми е завършил 31 училище - Бастилията а сега понеже работя наблизо всички наскоро пристигнали селянчета побързаха да намерят всевъзможни начини да запишат децата си в това у-ще. За честните Софиянце по едно студена вода.

Има достатъчно и детски градини, и училища в София. Даже са много повече от нужните. Проблемът с детските градини е, че се откриват подготвителни групи, а не яслени, защото парите, които държавата дава за издръжка на дете в подготвителна група са двойни на тези в яслена. Стоилична община е оставила директорките да правят каквото намерят за добре и те естествено решават първо финансовите проблеми. Тъй че - отново липса на компетентност и особени практики от страна на местната власт, мили ми съграждани.

Евха мкята на всичко, 20 год не могат да осигурят детски градини за и без това намляващия брой деца, че сега и "подкупи" да им давам, че да иде в детска с разни бабишкери, които да го удрят и псуват?Айде бе!Затова моето дете ходи на частна ясла,където си знае поименно учителките и казва "утре покаже еди коя си играчка на яди коя си учителка", защото си ги обича. Но въпроса е, че тази измислена държава не може да осигури на бъдещето си детска градина, камоли нещо повече. За нищо не става

КОГАТО ЖИВЯХ ЗА МАЛКО ГЕРМАНИЯ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ, ... бях наела стая в голяма кооперация с голям заден двор. С подобни проблеми, немците си бяха организирали задния двор, бяха купили от джоба си детски катерушки и хубави играчки, и в уикенда сами си градинарстваха. Кооперацията беше отделила стая на наземния етаж, като детска стая. За която бяха наели целодневно чистачка да идва и да разтребва, чисти и поддържа. Родителите сутрин слизаха и оставяха децата си на възрастните си родители, които се занимаваха целодневно с децата, срещу малки суми, и за пенсионерите това беше едно допълнително заплащане да си помогнат с пенсиите. Възратснтите родители си бяха мотивирани и без това да помагат, и ако някой се разболееше или не можеше, тогава търсеха някой пак от бабите и дядовците, и така се редуваха. Имаха график за поне месец напред, който сами поддържаха и актуализираха. Имаше 2-3 възрастни детски учителки, който провеждаха редовни занятия с дечицата. Храна се носеше поръчана от детска градина насреща, къдеот нямаха против да я доставят. И тека, родителите, дисциплинирани и образовани млади немски граждани, натурални, а не мигранти, си решаваха проблемите а коо-перация и дух на сътрудничество. Кооперацията имаше няколко наземни помещения уж за гаражи и търговски площи, но сами си решаваха как да ги стопанисват за общи цели. Та даваха под наем няколко стаи гледащи към улицата, които нямаха за момента друго приложение, и аз бях взела такава стая. Задния двор беше прекрасно поддържан. Дечицата излизаха там на въздух редовно преди следобедния си сън. Когато родителите се върнеха от работа, децата им си бяха буквално в къщи, и никой не тичаше през целия град в паника да си вземе детето навреме. В дух на разбирателство о човешка любов и грижа, всичко е възможно.

Роксана, ако се беше поинтересувала малко щеше да видиш, че абсолютно същото нещо същесвтвува и тука. Наричат го родителски кооператив.

съсипаха социалните системи с изключения, основаващи се на бележки и протоколи от здравните органи - то не бяха пенсии, добавки към пенсии, прием на деца в детските градини...... Време е да спрем да избираме състава на НС и да минат и кандидатите за членство в НС на протоколи от здравните заведения - с предимство ще са от Карлуково.....

И всичко това на фона на ниска раждаемост. Представете си какво ще стане ако се ражда както преди или се завърнат тези зад граница с малките си деца. Виждам нещата като лакомия. Вместо да се строят градини се строят жилищни комплекси, за да се купуват апартаменти с крадените/отбити от разни проекти пари или да се изперат други. Жалка картинка.

от много години една хубава детска градина се закри, а сградата й приюти администрацията на квартал Изток.... И до ден днешен не могат да си построят заместваща детска градина.

В София няма ниска раждаемост, плюс че ежедневно се пренасят нови семейства с децата си ;)

селяни искаше да кажеш

Когато бях ученик между 1984 - 1989 паралелките в училищата бяха между 32 - 38 деца. Сега при същия брой училища и двойно по - голямо население на София едвам достигат 25 деца. Та не знам дали е висока раждаемостта...

Имаме един единствен и бърз начин да се реши проблемът с детските градини. Субсидия за всяко дете без значение дали ходи на държавна, частна детска градина, родителски кооператив или се гледа от майка, баба или бавачка. Така родителите ще могат да избират. Разходите за частна градина (както и за останалите опции) реално ще падне. Относителният дял на родителите, които ще изберат друга възможност ще нарастне. Това ще увеличи конкуренцията, следователно качеството и ще намали натиска върху държавните детски градини. Ще се увеличат инвестиционните разходи на частните детски градини, респ. ще се икономисат инвестиционни разходи на общината. За най-бедните - социални помощи за държавни (общински) детски заведения.

Искате да има раждаемост в България, искате децата да ходят на училище/най-много настоявате за циганетата/, а е проблем със записване на децата в детски ясли,градини и училища!ПРОСТО ЕДИН ГОЛЯМ ПАРАДОКС!

Изкарайте кирливите ризи на Крадлива Йорданка!

26 години. едно нещо не можаха да решат толкова време. какво остава сериозните проблеми.

Какво да направят когато куцо и сакато от село идва в София. 90% са третокласни паразитиращи мизерници готови на всичко да се вкопчат и смучат на аванта. Говоря за хора, които въпреки, че паразитират от години в София, все още се водят на адресна регистрация в родната си помийна яма. Карат си 20 годишните бангии със селската регистрация с цел да спестят някой лев. Точно такъв тип човек ще изкара селянчето болно белким избута всички по пътя си. Малко ви е 1.60 билета. Малко ви е синя и зелена зона. Единственото спасение от вас е непосилни такси. София не е за всеки! Никой не е умрял за вас.

Нали знаеш, че "селянията" е манталитет, а не произход. Обидното прозвище е възникнало около началото на 20 век с развитието на градовете и трябвало да подчертае не толерантността на хората от село към нововъведенията на градският живот. В този смисъл "селяния" е символ на нетолерантност. Определение в което идеално се вписваш.

точно така! това е столица, а не мегдан на всеки селяк... в провинцията вече има работа, но няма кой да я работи... е няма работа за проститутки и некадърници

Написаното е практика, но след като щастливо запишат детето си в ясла започва трагедията с боледуването. Столична община гони бройката, но си затваря очите, че децата се гледат ужасно и имат наглостта да твърдят, че ежеседмичното разболяване на децата е нещо нормално. Децата не се извеждат на слънце, персоналът е под всякаква критика като квалификация и желание за работа.

Първия критерии трябва да е от колко години родителите живеят на адреса. Не може хора, които вчера са дошли в София да имат същите права като хора, родени тук.

Българите си умираме да се чувстваме привилигировани. Друго е да ти кажат, че си с предимство.

Ами като са ненормални да си изкарват децата болни, проблемът си е техен. Не може сичкото село да дойде у София и да има места

като започнат да плащат по 100 долара на ден, като в нормалните държави, ще се отворят доста места, мхм...

От БНТ откриха топлата вода. Това е практика от години. Всеки с дете може да посочи поне трима познати които са прибягнали до подобни методи.

"От отговорните институции отричат за наличието на подобна практика." Не сме и очаквали друго от отговорните институции. Както и всичко друго това е обществена тайна-всички (които могат и възпитанието им позволява) го правят, но никой не знае.

Ами да си ги записват всеки където живее а не едните където живеят другите където работят и се получава струпване в едни а в други няма.............! Като си подадохме документите в едно от най-голвмите училища в София за първи клас ОСВЕН НАС НЯМАШЕ НИКОЙ И ЖЕНАТА ТАМ ПИТА ОЩЕЛИ ИМА ДЕЦА ДА ИМ ПОПЪЛВАТ БРОЙКИТЕ /НЯМА ДЕЦА ЗА ВСИЧКИ УЧИЛИЩА И ПАРАЛЕЛКИ/............. А ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА КАЗВАТ ЧЕ ИМА ОПАШКИ И РАЗНИ ГЛУПОСТИ :)

Може ли да посочите градина/ясла в София, която има свободни места? Вероятно в Кремиковци има две сводобни места ;)

Примерно 51 соу 19 соу.................. няма да съберат необходимите бройки деца за първи клас ми се струва ще се молят на родителите да ги пратят там, а за детски и ясли незнам...............