Коментари - Швейцарски трамваи тръгват по софийските улици | Днес.dir.bg

Швейцарски трамваи тръгват по софийските улици

Столична община пуска в движение първите трамваи, дарени по линия на Българско-швейцарската програма за сътрудничество.

Обратно в новината

Коментари - Швейцарски трамваи тръгват по софийските улици | Днес.dir.bg

Коментари

"Целта на проекта "Модернизирани трамваи за град София" Швейцарските трамваи са от Базел, произведени през 1990 г. и напълно ремонтирани през 2000 г." Ехаааааааааааа, голяма модернизация. Вероятно ще се модернизират сметките на някого!!!!

Докога ще събираме боклуците на Европа? Време е да се създаде родно производство. Срам за управляващите!

Докато това стане, ти ще отказваш даренията, ако си кмет, така ли!?!

И теб да питам (може пък и да знаеш): А поддръжката на тези боклуци колко ще ни струва?

кой дава останалите 25%? ..."Общата стойност на проекта е 3 млн. швейцарски франка, от които швейцарската страна покрива 85 на сто /2 550 000 шв. фр./.

Как може да се купуват такива стари машини?????!!!!!!

не се купуват , а ни ги ДАРЯВАТ , кое не разбрахте

А поддръжката на тези боклуци колко ще ни струва?

и сега швейцарците на какво ще се возят? Явно, ще си купят/направят, а старите ни ги подаряват. нови

като си купихме нови трамваи за по 30 мил. бройката, сега няма пари, но пък ще ни подарят стари - от 1990 г. Имайки предвид старите чешки и немски трамваи, едно е сигурно - ще са по добри от старото родно производство. Извод: И сега и някога някои хора правят зелени пачки !:((( А, можеха да възстановят трамвайния завод и той да разработи и произввежда трамваи със средно европейско качество. И работа за хората и лесна поддръжка и ПО-ЕВТИНО !! Познайте кой печели !! :)

Ама наистина ли са по 30милиона? Тогава един трамвай струва колкото 3 танка "Леопард 2 А6"-браво , сериозно крадене е паднало

го в мрежата, когато се похвалиха...:))) Преди може би 4-5 години !!

Дрехи втора употреба , коли-втора употреба,автобуси /част от тях/ -втора употреба ,тогава защо не и трамваи-втора употреба.Дано няма и храна /въпреки ,че се съмнявам/ и храна втора употреба.Изобщо живот втора ръка.Няма как да се отрече , че основната заслуга за това положение на държавата имат всички неолиберални , псевдодемократични правителства.Важното е да се дерзае в тази насока.Когато цялата икономика на страната е сведена до шиене на гащи потници с чужди платове и конци ,както и нясасъв туризъм ,основно ориентиран към чуждестрани лумпени ,няма как да се очакват високи финансови резултати.Трябваше/такива бяха директивите/ да затрием всички клонове на промишлеността , както и на селското стопанства, но никой не каза ,как и колко ще струва новото им изграждане.

Георги Гергов и Ковачки ще ни оправят

Нали, Путин ще ни подари нови трамваи.

Путин пък какво общо има с трамвайте в София.Пустия му Путин ,сигурно е виновен, че преди няколко дни прелетя метеор близо до Земята.Какво ли щяха да правят тролчетата на чичико Шорош , ако го нямаше Путит

С тези цифри , финансите имам предвид, нещо хич не ми върви. Трамваите, почти подарък. Метрото също така. Каквото и да се инвестира по скъпо в този град, почти всичко е подарък. Хубаво, браво, значи някой си е свършил добре работата. НО, голяяяямо НО ! Къде отиват тези 1.5 милиарда лева ??? Кварталните улици са като бомбардирани. Булевардите, с изключение на Ботевградско шосе, повечето са в окаяно състояние. Пари няма за нищо, освен за общинските съветници. Поне от страни така изглежда, дано не съм прав !

браво, значи някой си е свършил добре работата..." - мислите ли какво сте написали т.е. докъде са ви "изплакнали" мозъка ??? :((((

Хора които не разбират от цинизам , няма да ги коментирам !

това возене на 24 само за официалните лица ли е или и гражданите ще се повозят?

видях ги на влака дето ги докара - свежи зелени и ги харесах. Ще ги пробвам как возят. Какво като не били модерни, но пък са произведени от фирми със световно реноме. Ако са здрави - какво по-добро да искаме, че и на ниска цена. То цяла България се вози на стари автомобили, замърсяващи въздуха, но всеки си харесва возилото и не си купува последен модел Мерцедес, но тук във форума се правят на модерни и грозно плюят по общината дето се е съгласила да приеме един швейцарски подарък.

ли докъде ни докараха за половин век демокрация ? Да се радваме на това ! Заден двор на Европа !!! Дори "бананова република" звучи по добре !

А помниш ли жълтите трамваи , които повече дрънчаха отколкото да се движат ???

Товарищ, гледам тук на цялата страница Вие и Вашите тролски колеги копирате един и същи рефрен (да оставим това, че не знаете колко години са половин век...)... Искате да забравим (а младите въобще не са виждали), че всичко по соц-а всъщност беше пред РАЗПАД. Всички машини в заводите бяха опасни за живота за работниците и в стил "направи си сам"!!! Трамваите не правеха изключение, а и целият градски транспорт... Принципът в производството, а и във всяка област на живота беше "важното е да има", защото по принцип даже и нямаше!!! Не лъжете и не създавайте носталгия у хората по младините, обвързана с "антидемокрация", а у младите фалшиви представи за соца-а на номенклатурата, която макар да говореше за комунизъм, беше цялата облечена в "корекомски дрехи"... Засрамете се от продажните си мозъци!

Мисленето е труден процес...

си е самольоти да ти подарят , за да се вози народонаселението...:)

Орките от руската тролеферма колко грак са изсипали в тая безобидна новина не е за вярване чак. И срещу подаръци грачат бе, ей недоумряла пасмина загубеняци ей.

Не щем РЪЖДЯСАЛИ подаяния тъпако

Както всичко останало в задния двор на Европа се набутва.....

Ако бяха инвестирали в българския завод за трамваи, сега щяхме да имаме нови български трамваи. Но нали трябваше да изпълнят изискванията на западните страни да се закрие българското производство. Сега ще видим тези колко са качествени след 30 години употреба.

Никога не е имало такива изисквания. Производство имахме когато непретенциозния СССР пазар поемаше всичките ни боклуци. Стоки, които са читави за износ на запад не сме имали никога.

sulio@mailinator.com

Глупости приказваш. Точно най читавите стоки отиваха на запад и за арабите. ама ме мързи да се разправям с тролове-идиоти с полирани мозъци...

които избраха крадливата Йорданка .Радвайте се на придобивката !

Аз съм софиянка и не съм малоумна. Малоумни са тия дето преди години премахнаха софийското жителство и тук се напълни с куцо, кьораво и съкато. От тогава започнаха проблемите в столицата - презастрояване, липса на места в детските градини и училищата, проблеми с инфраструктурата, разбити улици, мръсен въздух и т.н

Напълно съгласен

Хайде време е билета да стане по 2 лева,че трябва да се плащат швейцарските отпадъци.

Нагли и безсрамни общинари! Да се возят те до общината с тез трамваи, белким стигнат до там! А може и да е по- добре повече да не стигат!???

Мръсна и долна - Крадлива Йорданка!

Браво на Фандъкова-това се казва кмет! Щвейцарците си махнаха старите трамваи за скраб ,а нащите общинари ще се отчетат с обновяване на градският транспорт.Може би трябва да пуснатас два такива трамваи за атракция-чужденците да си правят снимки за спомен!

Безсрамници!

какво друго искате - на гол тупан чифте пищови ли?! Аз , пенсионера , БЛАГОДАРЯ НА ШВЕЙЦАРЦИТЕ - що са ми модерни боклуци ако тия возят. Старите техники се оказват по-дълготрайни за употреба от новите - погледнете си техниките в къщи - срокът за подмяна е все по-кратък.

На харизаното магаре петалите не се гледат, кога беше 1990, когато са пройзведени. Все едно да ти подарят Опел Кадет от него време. Мястото им е по-подходящо за музея, минало им е времето. Ще вършат работа, но........... Усещането е, че се чистят от боклуците си.

как може да се дават оценки без да се познават техническите характеристики?! Десетки години само се говорят общи приказки за политики и съвсем рядко се чуват обективни и аргументирани мнения . Много приказки - малко работа - няма как да има милиони за модерни техники (то не винаги е нужно да са модерни -по-важно е да вършат работа)

Тавариш троле, не те виждам да коментираш тия си мисли за руските изтребители, дето ги къткаме. Не си знаят годините, поддръжката им е 20 пъти началната цена, но ако те пита човек още двеста ще искаш да поръчаме.

Санта симпличитас! Е па, от българина по -просто нема?! Возете се на каруци!

И бъдете благодарни, тъпанари!

бат ви Буда и самоковската ви даскалица за прилежните будистки миряни които гласуваха на изборите им. С кеф да се возите и да благодарите и на екологичните швейцарци за армагана. Иначе как да го изчистят това старо желязо

Тези швецарски антики са движеща се скраб. Разходите по пдръжката им са огромни. ОСТАВКА на кмета и общинския съвет!

колко огромни? по-огромни от на тези съществуващите ли? едва ли. От два един да стане, пак е полза. Следващият общински съвет нима ще са вишебници и ше изсерат по 1.5 милиона за нов трамвай?

Огняне, вадиш по 2 милиона на бройка за нови трамваи, транспортираш ги до София, подаряваш ги на градски транспорт, а ние признателните граждани ще ти построим паметник. А дотогава си оставаш един проскубан плюещ боклук.

ей от такива неграмотници като теб затъваме в простотия - будистки поклонници защо да няма пари за нови трамваи? знаеш че крадят яко от общината и гроб. ако не крадат, то тогава ще има пари за нови трамвай.

Нови трамваи? Прекрасно! Нетърпелив съм да се повозя с тях. Благодарности на дарителите и на Софийската община!

да но не са НОВИ ТЪПАНАР

Брей, това нашенецът е страшно нещо! Все кусури на харизаното търси, дрънка глупости за комисионни, за скрап, за античен външен вид итн. За информация на пънещите се тук: тези тарамваи, които Базел ви ПОДАРИ! и за капак плати 85% от транспортните разходи до София са произведени от световно реномираната Schindler Wagons и десетина години по-късно модернизирани от не по-малко реномираните Siemens и ABB (Asea Brown Boweri). По качество, надежност и комфорт са на светлинни години от правените тук в Трамвайния Завод изгнили вече мотриси. Една нова мотриса струва поне 1.5 милиона лева, тука ви се дават гратис, че ви ги и докарват гратис. Само малоумен би повярвал на тези, които пишат, че нарязването им на скрап щяло да е по-скъпо и швейцарците едва ли не се отървават от тях. Белград има вече 46 такива и братята сърби си се возят. Заради такива сънародници като вас, които само недоволстват, ми се иска и тези да отидат за сърбите, поне там ценят добрите жестове.

няма смисъл, просто някои хора не могат да мислят. Остави ги. Благодарности на Швейцария

Как не ви е срам бе мизерници. Явно сме управлявани от хора, които нямат чувство за национална гордост и прехвърлят мизерното си мислене на национално ниво. Събирайки автобуси, тролейбуси, трамваи и какво ли не, което вече е отживяло и за скрап и не отговаря на никакви изисквания, а пък за дизаин, да не говорим обърнаха страната на средновековен музеи. Явно целта на някои е да ни сриват, потискат и натискат в калта, вместо да напредваме и да се извисяваме! Явно според нашите управници, а както се вижда и според европейците българина е клошар и трябва да си знае мястото на дъното на Европа!

Ти си селски идиот с чувство за национална го9рдост и външен нужник. Вадиш по 1.5 милиона за трамвай, купуваш чисто нови и ги подаряваш на Столична община. Деба и оръфляка ти прост. Не можеш да си платиш тока и винетката, а претенции имаш.

нещастник!

към коментиращите по-долу, че трамваите били стари. Същите трамваи продължават и до ден днешен да се движат в Цюрих. Значи за нас са много стари, а за швейцарците не са, така ли? Смешни сте

Това си е техен проблем! Ако искат и на файтони да се возят. Ние не сме длъжни да събираме всичко, което другите изваждат от употреба! Спряхме годни и модерни блокове в Козлодуй докато във Франция още отказват да спрат над 30 годишмни централи! Дупедавци.

въобще не им е проблем. това е разликата. Богатият швейцарец няма проблем да се вози в 30 годишни трамваи, но бедният българин има. Айде да ми обясниш логиката, че не я схващам.

Швейцарецо, да си ги държат там тези дрънголници тука не ги искаме

Какъв фактор си, та някой да те пита? Един трол лузер пишещ по форумите за копейки.

не си разбрал, трамваите не са стари, не са и много стари ТЕ СА АНТИКИ

швейцарците изчистиха трамваите си от музеите и сега набират нови експонати...а,между другото-къде са парите в България за нови трамваи?!

от билетче за 1.60 лева ли очакваш нови трамваи? Ето ти една проста сметка. Нека 1000 души да пътуват с даден трамвай на ден. Това са 1600 лева на ден. Един трамвай, полски, струва 3.2 млн лева. Разделяме 3.2 млн лева на 1600 и се получава 2000 дена, или някъде около 6 години. Не звучи толкова лошо, обаче към това трябва да се включат заплати, поддръжка, ток и обичайното крадене (нека не се лъжем, краденето винаги ще го има) Тези хора които пътуват с абонамент плащат по-малко от 1.60 лева. Много въобще и не плащат, защото получават 600 лв на месец. Няма как всичките ни трамваи да са нови. Предлагат ни отремонтирани и хубави трамваи за 40 000лв бройката и ние се цупим. Жалко за добрата воля на швейцарците.

пенсионерите ядат парите.

какво точно ядат с 150 лева пенсия? Я ми кажи менюто.

Общинари, ако не пуснете новите трамваи по линия 8 до град Люлин, не сте хора!

ЗА БЪЛГАРИЯ ТОВА СИ Е ПОДАРЪК.ВИЕ КАКВО ИСКАТЕ МОТРИСИ СУПЕР НОВИ ЗА ДА СЕ ВОЗЯТ НАШИТЕ ЦИГАНИ,МНОГО ОТ ТЯХ МИРИЗЛИВИ.ЗАЩО ГИ НЯМА В МЕТРОТО ЗАЩОТО ТАМ БЕЗ БИЛЕТ НЕ СТАВА НАЛИ.СТИГА СТЕ ЛАЕЛИ,ЧЕРНОГЛЕДИ ЛЮДЕ.ОТ КЪДЕ ТОЛКОЗ ЗЛОБА И ЗАВИСТ.Е ТОВА Е БЕДНИ СМЕ И ТОЛКОЗ.

Страшилища на релси пъплят по пъпа на София.

Тази ретро-архаична махина от снимката е дъното на пропадията на София! Връщаме се в началото на 60-те (тогава се движеха такива трамваи), когато усмихнатото лице на корупцията е вадило компири в Самоковско.

същите трамваи, или поне на такава възраст, се движат из Цюрих. Ако са достатъчно добри за Цюрих, то те са достатъчно добри и за София. Струва ми се, че докато на всеки софиянец не се осигури транспорт с майбах то винаги нещо ще плюе

Точно за такива трамваи би била атрактивна Витошка, ако отново се върнат релсите (без да се позволява движението на коли) и тогава наистина всички които искат да разгледат НДК, няма да оглеждат бул. Хр,Ботев, който е толкова занемарен и да се чудят това ли е "Европейската столица София". Грешките на Петър Диков трябва да се поправят спешно тази година!

Глупости!Витошка трябва да остане пешеходна зона!

добре биха изглеждали на "графа" след предстоящия ремонт, но на "витошка" нали си има метро , от какъв зор да се дублира и с трамвай!?

Ремонтът е още пресен, пак ли там да се наливат пари?! В крайните квартали няма канализация, пътищата са изровени -дупка до дупка , но глезльовците от центъра не им пука за останалите квартали. Общинарите ги разглезиха твърде много - София не е град само на километър от центъра , а се прострял до 10 километра.........

Ники

За тези "харизани" коне са получени тлъсти комисионни ако не Ви е ясна схемата. Самото им нарязване за скраб в Швейцария е много скъпа дейност и умните хора с право се отървават от тях пък и на всичкото отгоре участваме с 15 %, които ще прилапат "правилните хора" от обкръжението на самоковската даскалица. Поне да ни ги бяха докарали безплатно!

Наглееш, баце:) Хем ти подаряват нещо, хем плащат 85% от транспорта, хем си недоволен:) Убеден съм, че предаването им за скрап би покрило тези 15% транспортни разходи, т.е. в никакъв случай не сме на загуба, а и съм убеден, че ще ги ползваме поне още 10-15 години, та не виждам проблем.

Какви са тези ТАЛИГИ????? Това да не е първоаприлска шега???

стига сте се правили на интересни. В Цюрих и Будапеща на стръмното има зъбчата железница - използува се повече от 100 години до днес . Просто на стръмното е най-подходящо и там хората не мрънкат като някои нашенци.

Къде ги видя тези екстремни чукари в София би приятелю? По какви зъбчати линии ще се катери това старо желязо бе пич? Черни връх ли ще покоряваме?

Народът го е измислил по-добре от вас - на харизано магаре петалите не се гледат. Кажете като възпитани хора едно благодаря и толкова. Преди няколко дни ги видях на влака като ги докарваха - чистички и спретнати - харесаха ми (аз съм от пенсионерите , които вече не стават за интензивното шофиране и саморазправи по пътищата и ползвам градския транспорт). БЛАГОДАРЯ НА ШВЕЙЦАРСКАТА ДЪРЖАВА ! Сега очаквам да се поддържат в сегашния си вид по-дълго време......

Швейцарците си изчистват трамвайното депо!

Въпросът не е защо купуваме 30-годишни бракми за без пари, а къде са парите за купуването на нови.

най -накрая един РАЗУМЕН ЧОВЕК

вероятно още не сме ги изработили или сме ги похарчили за нещо друго. Това да си подредиш умно бюджета така че да ти стигне за най-важното и да се откажеш от излишни харчове е трудна работа - затова има бедни и богати. Стара поговорка казва "в една къща 5 да внасят, един да изнася няма как да е пълна "(пълненето е бавно и трудно, но на когото са му редки пръстите бързо пропилява).

Ами 100 трамвая са ти към 160 милиона евро, от полските, къде са парите питаш? Ми в КТБ например потънаха към 1000 нови трамвая, прави си сметка...

По-долу често се споменава думата "сноб". Имайки предвид етимологията на думата, може да се направи извод, че е твърде претенциозно да се твърди, че в България съществуват сноби.

Браво! Докога България ще събира боклуци от другите държави! Трамваи на 27 години!

А средната възраст на личните автомобили знаеш ли колко е?

самоковската селянка и мутротиквата уредиха офийските селяндури с трамваи трета употреба, комисионните как ли са ги разпределили

поне у наше "село" има трамваи. В твоето се движат само каручки

прочетете пак статията и се замислете защо швейцарците трябва да плащат 85% от сметката? След като стигнете до заключението, че не го правят насила, тогава просто кажете едно "благодаря" и да се спира по тази тема. Получаваме отремонтирани трамваи за без пари. На бройка плащаме по-малко от 40 000лв. Един нов трамвай, струва поне 10-пъти повече.

новите трамваи в Софи по линиите 1 7, които са 5 на брой, струват общо 17 млн лева. На трамвай това прави по над 3 млн. Излиза, че швейцарските трамваи са си направо подарък за жена от 40 000лв (100 ПЪТИ по-евтини). Стига сте плюли

А да те попитам, какво стана със завода за трамваи в София? Чий го крепиха десетилетия за да не искарат или изкопират нещо свестно? Просто мисленето ни е мизерно! За парите и милионите, които дават или струват чуждите боклуци, можеха да се напънат и да направят нещо наше и да осигурят работа на наши специалисти и раборници, вместо да лижат чужди задници!

А ти къв си дето се напъваш бе

какъвто си искам да бъда.

Аре стига се напъва тъп си

Швейцарска фира ще се движи по улиците на СОфия. УРА, УРА, УРА!

Билетчето ще стане 2,50-3 лв защото ще се возим на музейни експонати и ще плащаме и за возене и за музей!

....за да е пълно усещането.че ще се возиме в музей...кондукторите да подаряват Швейцарски часовници от "Онова време"...произведени в...

Руските орки си грачите, а керванът си върви и гракът ви иде все по-отдалеко назад.... Що не се откажете, така и така нищо не постигате, и на вас ще олекне.

препоръчвам на всички снобари да избягват да се возят в тези стари трамваи, че може някои съсед да ви види и да ви коментира, че се возите у стари трамваи. Някой беше коментирал защо се дават парите за стари трамваи. Ето една елементарна сметка. Ние плащаме 15% от 3 млн франка. Това са 450 000 франка. Разделяме на броя на трамваите и получаваме сумата от около 20 000 франка на брой. За тези пари може да се купи фолксваген гоУф който да вози 4 човека или трамвай който е екологично чист, и вози 200+ човека. Всеки разумен човек ще разбере, че швейцарците ни направиха подарък. А снобите нека ходят пеш

Снобите имат нови и хубави коли, а вие простите - се возете в боклуците!

е не може всички да сме хубави и богати. Айде 666, карай си новата кола и ни остави нас - простите да се возим на швейцарските трамваи. Въпросът ми е, за какъв чеп коментираш след като даже темата не те касае? Нали си сноб и имаш нова и хубава кола?

666 хванах те, снобе!! коментираш по-долу, че плащаме цена като за нов трамвай. След като си сноб и караш нова кола, то тогава трябва да знаеш, че една нова кола за 40 000лева (колкото ни излиза един трамвай от въпросните) няма как да е на една цена като нов трамвай. Ти си най-обикновен трол!!

Тоя дето грачат не са сноби, обикновени орки от руската тролеферма са. Задачата им е да грачат и колкото могат да насаждат недоволство - винаги има място за такова - и да подлъжат подлъгваемата част от масите да поиска да дойде "добрият господар", който ще ги "оправи". Поколения ще трябва да се сменят докато стане негоден подобен вид агитация, дано "добрият господар" не събере сили да плесне ботуша си пак тук дотогава (не изглежда да има такава опасност засега ама знае ли човек).

Именно заради такива като теб сме и ще си останем изтривалката на Европа; Ограничени, комплексирани, неудачници

Родените да бъдете слуги не сте годни да бъдете друго освен нечии "изтривалки", да. Животът ви минава в очакване на добрия господар който ще дойде и ще ви "оправи". Какво си гракнал срещу подарък бе загубеняко? Като не ти харесва в БГ ей го цял ЕС иди където ти харесва. Аааа ма не можеш да се класираш щото за нищо не те бива, налага ти се да грачиш та да ти подхвърлят нещо и да стоиш където ти кажат. Жалка пасмина сте това руските слуги.

Неудачниците наричат по-успелите сноби; Заради такива като теб винаги ще бъдем изтривалката на Европа Аз искам да живея по- добре и да не крадат и заблуждават народа, а ти си елементарен и нямаш цели!

Между другото нито имам нова кола, нито съм успял Просто искам таксата която ми събират да съответства на услугата!

Не бъркай сноба с успелия. Сноба ще ти размаха най-новия флагман телефон под носа за да се покаже, а после тихо ще се чуди как ще му плаща лизинга две години. Успелите не се хвалят с дреболии. На времето кметът на Амстердам ходеше на работа с колело. Според теб по-успяла ли е някоя нашенска мутра с С-класа?

Закономерно е боклуци се радват на боклуци!

крака му не е стъпвал във въпростните трамваи, но Ганьо ги квалифицира като "боклуци". Ганьо, спри да пишеш и да се излагаш.

Честито ви ново успиване от страна на герберите!Тези пак идват на власт и продължават старите си далавери с нов-"нисък старт"Те няма да ви дадът обяснение защо въоръжават транспорта ни със скрап от Европа и защо не закупуват нови трамваи,въпреки,че спастриха доста милиони,откакто направиха транспорта по 1.60 лв. билетчето!Наглата политическа,мафиотска клика на герб,продължават със заучените и отиграни далавери и присвояване на милиони!Сега с нова сила тръгват да онождат българина,който е още в шах от изборните далавери и не знае на кой свят се намира!Старите"нови"мафиоти подкарват старата песен на нов глас!

от името на всички РАЗУМНИ софиянци, изказвам едно БЛАГОДАРЯ на швейцарците. Колкото до снобарите на които не им се вози във въпросните трамваи, ами недейте да се качвате. Елементарно е колкото начина Ви на мислене по тази тема.

ГОВОРИ ОТ ИМЕТО НА ПРОСТИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ!

РАЗУМНИТЕ ХОРА не искат да се возят в боклука на Европа! Ние не сме сметището на Европа

я кажи на колко десетки години ти е колата? В случай, че си от малкото хора с нова кола се огледай каква е средната възраст на колите в България. Тъпак

наивните швейцарци вместо да ни подменят старите мотриси с по-нови, да бяха направили такова дарение на някоя друга държава. В България снобите са твърде много.

За съжаление и мижитурките са прекалено много и затова се задоволяват от боклуци!

за разлика от всичките тъпаци като тебе, аз съм се возил на същите трамваи. Ти даже не си и стъпвал в тях, но коментираш. Качи се първо на тях, бе Ганьо, и после говори

Това орките от руската тролеферма не се награчихте, ей. Като не се задоволяваш с "боклуци" купи си друго бе айнщайне, кой те спира. Аааа, не щеш да го платиш., чакаш да дойде добрият господар и да ти го даде. Цял живот си го чакал и не дочакал, няма и да го дочакаш колкото и живота да ти "дадат".

ДА БЛАГОДАРИМ НА ШВЕЙЦАРЦИТЕ ЗА СКРАПА!!!ДО КАКВО УНИЖЕНИЕ НИ ДОКАРАХА НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ!!!

Да кажат кой открадна парите за нови трамваи и да ги върнат! Да върнат и старите боклуци на Швейцария и да купят НОВИ ТРАМВАИ ...... С БИЛЕТА ЗА 1.60 ЛЕВА

Срамота!!!Унижение!! По-стари не можаха ли да закупят? Днес сме 2017г., а те са обновени през далечната 2000! Колко ще струва подръжката им?

каква срамота и какво унижение? Дават ни 28 трамвая за без пари, които ще заменят с 10 години по стари мотриси в София. Ей, все за нещо сме неблагодарни. Аз лично не се срамувам да си купувам разни неща от магазините втора ръка

Ами не ни занимавай със себе си, може и да ровиш в кофите за смет, но не всички сме такива.

и още нещо. Каква е функцията на трамвая? Аз мисля, че да те откара комфортно от точка А до Б като в същото време да ти е топло и чисто. Въобще не ме интересува, че са произведени преди 26 години. След като са отремонтирани аз не виждам проблем. На всичкото отгоре, те са и почти като дарение.

А ЗАЩО ДА ПЛАЩАМЕ КАТО ЗА НОВИ ЩЕ ПЛАЩАМЕ КАТО ЗА 100 ГОДИШНИ ТРАМВАИ

Произведени са през 1990 г.

Коментари - Швейцарски трамваи тръгват по софийските улици | Днес.dir.bg

Швейцарски трамваи тръгват по софийските улици

Столична община пуска в движение първите трамваи, дарени по линия на Българско-швейцарската програма за сътрудничество.

Обратно в новината

Коментари - Швейцарски трамваи тръгват по софийските улици | Днес.dir.bg

Коментари

"Целта на проекта "Модернизирани трамваи за град София" Швейцарските трамваи са от Базел, произведени през 1990 г. и напълно ремонтирани през 2000 г." Ехаааааааааааа, голяма модернизация. Вероятно ще се модернизират сметките на някого!!!!

Докога ще събираме боклуците на Европа? Време е да се създаде родно производство. Срам за управляващите!

Докато това стане, ти ще отказваш даренията, ако си кмет, така ли!?!

И теб да питам (може пък и да знаеш): А поддръжката на тези боклуци колко ще ни струва?

кой дава останалите 25%? ..."Общата стойност на проекта е 3 млн. швейцарски франка, от които швейцарската страна покрива 85 на сто /2 550 000 шв. фр./.

Как може да се купуват такива стари машини?????!!!!!!

не се купуват , а ни ги ДАРЯВАТ , кое не разбрахте

А поддръжката на тези боклуци колко ще ни струва?

и сега швейцарците на какво ще се возят? Явно, ще си купят/направят, а старите ни ги подаряват. нови

като си купихме нови трамваи за по 30 мил. бройката, сега няма пари, но пък ще ни подарят стари - от 1990 г. Имайки предвид старите чешки и немски трамваи, едно е сигурно - ще са по добри от старото родно производство. Извод: И сега и някога някои хора правят зелени пачки !:((( А, можеха да възстановят трамвайния завод и той да разработи и произввежда трамваи със средно европейско качество. И работа за хората и лесна поддръжка и ПО-ЕВТИНО !! Познайте кой печели !! :)

Ама наистина ли са по 30милиона? Тогава един трамвай струва колкото 3 танка "Леопард 2 А6"-браво , сериозно крадене е паднало

го в мрежата, когато се похвалиха...:))) Преди може би 4-5 години !!

Дрехи втора употреба , коли-втора употреба,автобуси /част от тях/ -втора употреба ,тогава защо не и трамваи-втора употреба.Дано няма и храна /въпреки ,че се съмнявам/ и храна втора употреба.Изобщо живот втора ръка.Няма как да се отрече , че основната заслуга за това положение на държавата имат всички неолиберални , псевдодемократични правителства.Важното е да се дерзае в тази насока.Когато цялата икономика на страната е сведена до шиене на гащи потници с чужди платове и конци ,както и нясасъв туризъм ,основно ориентиран към чуждестрани лумпени ,няма как да се очакват високи финансови резултати.Трябваше/такива бяха директивите/ да затрием всички клонове на промишлеността , както и на селското стопанства, но никой не каза ,как и колко ще струва новото им изграждане.

Георги Гергов и Ковачки ще ни оправят

Нали, Путин ще ни подари нови трамваи.

Путин пък какво общо има с трамвайте в София.Пустия му Путин ,сигурно е виновен, че преди няколко дни прелетя метеор близо до Земята.Какво ли щяха да правят тролчетата на чичико Шорош , ако го нямаше Путит

С тези цифри , финансите имам предвид, нещо хич не ми върви. Трамваите, почти подарък. Метрото също така. Каквото и да се инвестира по скъпо в този град, почти всичко е подарък. Хубаво, браво, значи някой си е свършил добре работата. НО, голяяяямо НО ! Къде отиват тези 1.5 милиарда лева ??? Кварталните улици са като бомбардирани. Булевардите, с изключение на Ботевградско шосе, повечето са в окаяно състояние. Пари няма за нищо, освен за общинските съветници. Поне от страни така изглежда, дано не съм прав !

браво, значи някой си е свършил добре работата..." - мислите ли какво сте написали т.е. докъде са ви "изплакнали" мозъка ??? :((((

Хора които не разбират от цинизам , няма да ги коментирам !

това возене на 24 само за официалните лица ли е или и гражданите ще се повозят?

видях ги на влака дето ги докара - свежи зелени и ги харесах. Ще ги пробвам как возят. Какво като не били модерни, но пък са произведени от фирми със световно реноме. Ако са здрави - какво по-добро да искаме, че и на ниска цена. То цяла България се вози на стари автомобили, замърсяващи въздуха, но всеки си харесва возилото и не си купува последен модел Мерцедес, но тук във форума се правят на модерни и грозно плюят по общината дето се е съгласила да приеме един швейцарски подарък.

ли докъде ни докараха за половин век демокрация ? Да се радваме на това ! Заден двор на Европа !!! Дори "бананова република" звучи по добре !

А помниш ли жълтите трамваи , които повече дрънчаха отколкото да се движат ???

Товарищ, гледам тук на цялата страница Вие и Вашите тролски колеги копирате един и същи рефрен (да оставим това, че не знаете колко години са половин век...)... Искате да забравим (а младите въобще не са виждали), че всичко по соц-а всъщност беше пред РАЗПАД. Всички машини в заводите бяха опасни за живота за работниците и в стил "направи си сам"!!! Трамваите не правеха изключение, а и целият градски транспорт... Принципът в производството, а и във всяка област на живота беше "важното е да има", защото по принцип даже и нямаше!!! Не лъжете и не създавайте носталгия у хората по младините, обвързана с "антидемокрация", а у младите фалшиви представи за соца-а на номенклатурата, която макар да говореше за комунизъм, беше цялата облечена в "корекомски дрехи"... Засрамете се от продажните си мозъци!

Мисленето е труден процес...

си е самольоти да ти подарят , за да се вози народонаселението...:)

Орките от руската тролеферма колко грак са изсипали в тая безобидна новина не е за вярване чак. И срещу подаръци грачат бе, ей недоумряла пасмина загубеняци ей.

Не щем РЪЖДЯСАЛИ подаяния тъпако

Както всичко останало в задния двор на Европа се набутва.....

Ако бяха инвестирали в българския завод за трамваи, сега щяхме да имаме нови български трамваи. Но нали трябваше да изпълнят изискванията на западните страни да се закрие българското производство. Сега ще видим тези колко са качествени след 30 години употреба.

Никога не е имало такива изисквания. Производство имахме когато непретенциозния СССР пазар поемаше всичките ни боклуци. Стоки, които са читави за износ на запад не сме имали никога.

sulio@mailinator.com

Глупости приказваш. Точно най читавите стоки отиваха на запад и за арабите. ама ме мързи да се разправям с тролове-идиоти с полирани мозъци...

които избраха крадливата Йорданка .Радвайте се на придобивката !

Аз съм софиянка и не съм малоумна. Малоумни са тия дето преди години премахнаха софийското жителство и тук се напълни с куцо, кьораво и съкато. От тогава започнаха проблемите в столицата - презастрояване, липса на места в детските градини и училищата, проблеми с инфраструктурата, разбити улици, мръсен въздух и т.н

Напълно съгласен

Хайде време е билета да стане по 2 лева,че трябва да се плащат швейцарските отпадъци.

Нагли и безсрамни общинари! Да се возят те до общината с тез трамваи, белким стигнат до там! А може и да е по- добре повече да не стигат!???

Мръсна и долна - Крадлива Йорданка!

Браво на Фандъкова-това се казва кмет! Щвейцарците си махнаха старите трамваи за скраб ,а нащите общинари ще се отчетат с обновяване на градският транспорт.Може би трябва да пуснатас два такива трамваи за атракция-чужденците да си правят снимки за спомен!

Безсрамници!

какво друго искате - на гол тупан чифте пищови ли?! Аз , пенсионера , БЛАГОДАРЯ НА ШВЕЙЦАРЦИТЕ - що са ми модерни боклуци ако тия возят. Старите техники се оказват по-дълготрайни за употреба от новите - погледнете си техниките в къщи - срокът за подмяна е все по-кратък.

На харизаното магаре петалите не се гледат, кога беше 1990, когато са пройзведени. Все едно да ти подарят Опел Кадет от него време. Мястото им е по-подходящо за музея, минало им е времето. Ще вършат работа, но........... Усещането е, че се чистят от боклуците си.

как може да се дават оценки без да се познават техническите характеристики?! Десетки години само се говорят общи приказки за политики и съвсем рядко се чуват обективни и аргументирани мнения . Много приказки - малко работа - няма как да има милиони за модерни техники (то не винаги е нужно да са модерни -по-важно е да вършат работа)

Тавариш троле, не те виждам да коментираш тия си мисли за руските изтребители, дето ги къткаме. Не си знаят годините, поддръжката им е 20 пъти началната цена, но ако те пита човек още двеста ще искаш да поръчаме.

Санта симпличитас! Е па, от българина по -просто нема?! Возете се на каруци!

И бъдете благодарни, тъпанари!

бат ви Буда и самоковската ви даскалица за прилежните будистки миряни които гласуваха на изборите им. С кеф да се возите и да благодарите и на екологичните швейцарци за армагана. Иначе как да го изчистят това старо желязо

Тези швецарски антики са движеща се скраб. Разходите по пдръжката им са огромни. ОСТАВКА на кмета и общинския съвет!

колко огромни? по-огромни от на тези съществуващите ли? едва ли. От два един да стане, пак е полза. Следващият общински съвет нима ще са вишебници и ше изсерат по 1.5 милиона за нов трамвай?

Огняне, вадиш по 2 милиона на бройка за нови трамваи, транспортираш ги до София, подаряваш ги на градски транспорт, а ние признателните граждани ще ти построим паметник. А дотогава си оставаш един проскубан плюещ боклук.

ей от такива неграмотници като теб затъваме в простотия - будистки поклонници защо да няма пари за нови трамваи? знаеш че крадят яко от общината и гроб. ако не крадат, то тогава ще има пари за нови трамвай.

Нови трамваи? Прекрасно! Нетърпелив съм да се повозя с тях. Благодарности на дарителите и на Софийската община!

да но не са НОВИ ТЪПАНАР

Брей, това нашенецът е страшно нещо! Все кусури на харизаното търси, дрънка глупости за комисионни, за скрап, за античен външен вид итн. За информация на пънещите се тук: тези тарамваи, които Базел ви ПОДАРИ! и за капак плати 85% от транспортните разходи до София са произведени от световно реномираната Schindler Wagons и десетина години по-късно модернизирани от не по-малко реномираните Siemens и ABB (Asea Brown Boweri). По качество, надежност и комфорт са на светлинни години от правените тук в Трамвайния Завод изгнили вече мотриси. Една нова мотриса струва поне 1.5 милиона лева, тука ви се дават гратис, че ви ги и докарват гратис. Само малоумен би повярвал на тези, които пишат, че нарязването им на скрап щяло да е по-скъпо и швейцарците едва ли не се отървават от тях. Белград има вече 46 такива и братята сърби си се возят. Заради такива сънародници като вас, които само недоволстват, ми се иска и тези да отидат за сърбите, поне там ценят добрите жестове.

няма смисъл, просто някои хора не могат да мислят. Остави ги. Благодарности на Швейцария

Как не ви е срам бе мизерници. Явно сме управлявани от хора, които нямат чувство за национална гордост и прехвърлят мизерното си мислене на национално ниво. Събирайки автобуси, тролейбуси, трамваи и какво ли не, което вече е отживяло и за скрап и не отговаря на никакви изисквания, а пък за дизаин, да не говорим обърнаха страната на средновековен музеи. Явно целта на някои е да ни сриват, потискат и натискат в калта, вместо да напредваме и да се извисяваме! Явно според нашите управници, а както се вижда и според европейците българина е клошар и трябва да си знае мястото на дъното на Европа!

Ти си селски идиот с чувство за национална го9рдост и външен нужник. Вадиш по 1.5 милиона за трамвай, купуваш чисто нови и ги подаряваш на Столична община. Деба и оръфляка ти прост. Не можеш да си платиш тока и винетката, а претенции имаш.

нещастник!

към коментиращите по-долу, че трамваите били стари. Същите трамваи продължават и до ден днешен да се движат в Цюрих. Значи за нас са много стари, а за швейцарците не са, така ли? Смешни сте

Това си е техен проблем! Ако искат и на файтони да се возят. Ние не сме длъжни да събираме всичко, което другите изваждат от употреба! Спряхме годни и модерни блокове в Козлодуй докато във Франция още отказват да спрат над 30 годишмни централи! Дупедавци.

въобще не им е проблем. това е разликата. Богатият швейцарец няма проблем да се вози в 30 годишни трамваи, но бедният българин има. Айде да ми обясниш логиката, че не я схващам.

Швейцарецо, да си ги държат там тези дрънголници тука не ги искаме

Какъв фактор си, та някой да те пита? Един трол лузер пишещ по форумите за копейки.

не си разбрал, трамваите не са стари, не са и много стари ТЕ СА АНТИКИ

швейцарците изчистиха трамваите си от музеите и сега набират нови експонати...а,между другото-къде са парите в България за нови трамваи?!

от билетче за 1.60 лева ли очакваш нови трамваи? Ето ти една проста сметка. Нека 1000 души да пътуват с даден трамвай на ден. Това са 1600 лева на ден. Един трамвай, полски, струва 3.2 млн лева. Разделяме 3.2 млн лева на 1600 и се получава 2000 дена, или някъде около 6 години. Не звучи толкова лошо, обаче към това трябва да се включат заплати, поддръжка, ток и обичайното крадене (нека не се лъжем, краденето винаги ще го има) Тези хора които пътуват с абонамент плащат по-малко от 1.60 лева. Много въобще и не плащат, защото получават 600 лв на месец. Няма как всичките ни трамваи да са нови. Предлагат ни отремонтирани и хубави трамваи за 40 000лв бройката и ние се цупим. Жалко за добрата воля на швейцарците.

пенсионерите ядат парите.

какво точно ядат с 150 лева пенсия? Я ми кажи менюто.

Общинари, ако не пуснете новите трамваи по линия 8 до град Люлин, не сте хора!

ЗА БЪЛГАРИЯ ТОВА СИ Е ПОДАРЪК.ВИЕ КАКВО ИСКАТЕ МОТРИСИ СУПЕР НОВИ ЗА ДА СЕ ВОЗЯТ НАШИТЕ ЦИГАНИ,МНОГО ОТ ТЯХ МИРИЗЛИВИ.ЗАЩО ГИ НЯМА В МЕТРОТО ЗАЩОТО ТАМ БЕЗ БИЛЕТ НЕ СТАВА НАЛИ.СТИГА СТЕ ЛАЕЛИ,ЧЕРНОГЛЕДИ ЛЮДЕ.ОТ КЪДЕ ТОЛКОЗ ЗЛОБА И ЗАВИСТ.Е ТОВА Е БЕДНИ СМЕ И ТОЛКОЗ.

Страшилища на релси пъплят по пъпа на София.

Тази ретро-архаична махина от снимката е дъното на пропадията на София! Връщаме се в началото на 60-те (тогава се движеха такива трамваи), когато усмихнатото лице на корупцията е вадило компири в Самоковско.

същите трамваи, или поне на такава възраст, се движат из Цюрих. Ако са достатъчно добри за Цюрих, то те са достатъчно добри и за София. Струва ми се, че докато на всеки софиянец не се осигури транспорт с майбах то винаги нещо ще плюе

Точно за такива трамваи би била атрактивна Витошка, ако отново се върнат релсите (без да се позволява движението на коли) и тогава наистина всички които искат да разгледат НДК, няма да оглеждат бул. Хр,Ботев, който е толкова занемарен и да се чудят това ли е "Европейската столица София". Грешките на Петър Диков трябва да се поправят спешно тази година!

Глупости!Витошка трябва да остане пешеходна зона!

добре биха изглеждали на "графа" след предстоящия ремонт, но на "витошка" нали си има метро , от какъв зор да се дублира и с трамвай!?

Ремонтът е още пресен, пак ли там да се наливат пари?! В крайните квартали няма канализация, пътищата са изровени -дупка до дупка , но глезльовците от центъра не им пука за останалите квартали. Общинарите ги разглезиха твърде много - София не е град само на километър от центъра , а се прострял до 10 километра.........

Ники

За тези "харизани" коне са получени тлъсти комисионни ако не Ви е ясна схемата. Самото им нарязване за скраб в Швейцария е много скъпа дейност и умните хора с право се отървават от тях пък и на всичкото отгоре участваме с 15 %, които ще прилапат "правилните хора" от обкръжението на самоковската даскалица. Поне да ни ги бяха докарали безплатно!

Наглееш, баце:) Хем ти подаряват нещо, хем плащат 85% от транспорта, хем си недоволен:) Убеден съм, че предаването им за скрап би покрило тези 15% транспортни разходи, т.е. в никакъв случай не сме на загуба, а и съм убеден, че ще ги ползваме поне още 10-15 години, та не виждам проблем.

Какви са тези ТАЛИГИ????? Това да не е първоаприлска шега???

стига сте се правили на интересни. В Цюрих и Будапеща на стръмното има зъбчата железница - използува се повече от 100 години до днес . Просто на стръмното е най-подходящо и там хората не мрънкат като някои нашенци.

Къде ги видя тези екстремни чукари в София би приятелю? По какви зъбчати линии ще се катери това старо желязо бе пич? Черни връх ли ще покоряваме?

Народът го е измислил по-добре от вас - на харизано магаре петалите не се гледат. Кажете като възпитани хора едно благодаря и толкова. Преди няколко дни ги видях на влака като ги докарваха - чистички и спретнати - харесаха ми (аз съм от пенсионерите , които вече не стават за интензивното шофиране и саморазправи по пътищата и ползвам градския транспорт). БЛАГОДАРЯ НА ШВЕЙЦАРСКАТА ДЪРЖАВА ! Сега очаквам да се поддържат в сегашния си вид по-дълго време......

Швейцарците си изчистват трамвайното депо!

Въпросът не е защо купуваме 30-годишни бракми за без пари, а къде са парите за купуването на нови.

най -накрая един РАЗУМЕН ЧОВЕК

вероятно още не сме ги изработили или сме ги похарчили за нещо друго. Това да си подредиш умно бюджета така че да ти стигне за най-важното и да се откажеш от излишни харчове е трудна работа - затова има бедни и богати. Стара поговорка казва "в една къща 5 да внасят, един да изнася няма как да е пълна "(пълненето е бавно и трудно, но на когото са му редки пръстите бързо пропилява).

Ами 100 трамвая са ти към 160 милиона евро, от полските, къде са парите питаш? Ми в КТБ например потънаха към 1000 нови трамвая, прави си сметка...

По-долу често се споменава думата "сноб". Имайки предвид етимологията на думата, може да се направи извод, че е твърде претенциозно да се твърди, че в България съществуват сноби.

Браво! Докога България ще събира боклуци от другите държави! Трамваи на 27 години!

А средната възраст на личните автомобили знаеш ли колко е?

самоковската селянка и мутротиквата уредиха офийските селяндури с трамваи трета употреба, комисионните как ли са ги разпределили

поне у наше "село" има трамваи. В твоето се движат само каручки

прочетете пак статията и се замислете защо швейцарците трябва да плащат 85% от сметката? След като стигнете до заключението, че не го правят насила, тогава просто кажете едно "благодаря" и да се спира по тази тема. Получаваме отремонтирани трамваи за без пари. На бройка плащаме по-малко от 40 000лв. Един нов трамвай, струва поне 10-пъти повече.

новите трамваи в Софи по линиите 1 7, които са 5 на брой, струват общо 17 млн лева. На трамвай това прави по над 3 млн. Излиза, че швейцарските трамваи са си направо подарък за жена от 40 000лв (100 ПЪТИ по-евтини). Стига сте плюли

А да те попитам, какво стана със завода за трамваи в София? Чий го крепиха десетилетия за да не искарат или изкопират нещо свестно? Просто мисленето ни е мизерно! За парите и милионите, които дават или струват чуждите боклуци, можеха да се напънат и да направят нещо наше и да осигурят работа на наши специалисти и раборници, вместо да лижат чужди задници!

А ти къв си дето се напъваш бе

какъвто си искам да бъда.

Аре стига се напъва тъп си

Швейцарска фира ще се движи по улиците на СОфия. УРА, УРА, УРА!

Билетчето ще стане 2,50-3 лв защото ще се возим на музейни експонати и ще плащаме и за возене и за музей!

....за да е пълно усещането.че ще се возиме в музей...кондукторите да подаряват Швейцарски часовници от "Онова време"...произведени в...

Руските орки си грачите, а керванът си върви и гракът ви иде все по-отдалеко назад.... Що не се откажете, така и така нищо не постигате, и на вас ще олекне.

препоръчвам на всички снобари да избягват да се возят в тези стари трамваи, че може някои съсед да ви види и да ви коментира, че се возите у стари трамваи. Някой беше коментирал защо се дават парите за стари трамваи. Ето една елементарна сметка. Ние плащаме 15% от 3 млн франка. Това са 450 000 франка. Разделяме на броя на трамваите и получаваме сумата от около 20 000 франка на брой. За тези пари може да се купи фолксваген гоУф който да вози 4 човека или трамвай който е екологично чист, и вози 200+ човека. Всеки разумен човек ще разбере, че швейцарците ни направиха подарък. А снобите нека ходят пеш

Снобите имат нови и хубави коли, а вие простите - се возете в боклуците!

е не може всички да сме хубави и богати. Айде 666, карай си новата кола и ни остави нас - простите да се возим на швейцарските трамваи. Въпросът ми е, за какъв чеп коментираш след като даже темата не те касае? Нали си сноб и имаш нова и хубава кола?

666 хванах те, снобе!! коментираш по-долу, че плащаме цена като за нов трамвай. След като си сноб и караш нова кола, то тогава трябва да знаеш, че една нова кола за 40 000лева (колкото ни излиза един трамвай от въпросните) няма как да е на една цена като нов трамвай. Ти си най-обикновен трол!!

Тоя дето грачат не са сноби, обикновени орки от руската тролеферма са. Задачата им е да грачат и колкото могат да насаждат недоволство - винаги има място за такова - и да подлъжат подлъгваемата част от масите да поиска да дойде "добрият господар", който ще ги "оправи". Поколения ще трябва да се сменят докато стане негоден подобен вид агитация, дано "добрият господар" не събере сили да плесне ботуша си пак тук дотогава (не изглежда да има такава опасност засега ама знае ли човек).

Именно заради такива като теб сме и ще си останем изтривалката на Европа; Ограничени, комплексирани, неудачници

Родените да бъдете слуги не сте годни да бъдете друго освен нечии "изтривалки", да. Животът ви минава в очакване на добрия господар който ще дойде и ще ви "оправи". Какво си гракнал срещу подарък бе загубеняко? Като не ти харесва в БГ ей го цял ЕС иди където ти харесва. Аааа ма не можеш да се класираш щото за нищо не те бива, налага ти се да грачиш та да ти подхвърлят нещо и да стоиш където ти кажат. Жалка пасмина сте това руските слуги.

Неудачниците наричат по-успелите сноби; Заради такива като теб винаги ще бъдем изтривалката на Европа Аз искам да живея по- добре и да не крадат и заблуждават народа, а ти си елементарен и нямаш цели!

Между другото нито имам нова кола, нито съм успял Просто искам таксата която ми събират да съответства на услугата!

Не бъркай сноба с успелия. Сноба ще ти размаха най-новия флагман телефон под носа за да се покаже, а после тихо ще се чуди как ще му плаща лизинга две години. Успелите не се хвалят с дреболии. На времето кметът на Амстердам ходеше на работа с колело. Според теб по-успяла ли е някоя нашенска мутра с С-класа?

Закономерно е боклуци се радват на боклуци!

крака му не е стъпвал във въпростните трамваи, но Ганьо ги квалифицира като "боклуци". Ганьо, спри да пишеш и да се излагаш.

Честито ви ново успиване от страна на герберите!Тези пак идват на власт и продължават старите си далавери с нов-"нисък старт"Те няма да ви дадът обяснение защо въоръжават транспорта ни със скрап от Европа и защо не закупуват нови трамваи,въпреки,че спастриха доста милиони,откакто направиха транспорта по 1.60 лв. билетчето!Наглата политическа,мафиотска клика на герб,продължават със заучените и отиграни далавери и присвояване на милиони!Сега с нова сила тръгват да онождат българина,който е още в шах от изборните далавери и не знае на кой свят се намира!Старите"нови"мафиоти подкарват старата песен на нов глас!

от името на всички РАЗУМНИ софиянци, изказвам едно БЛАГОДАРЯ на швейцарците. Колкото до снобарите на които не им се вози във въпросните трамваи, ами недейте да се качвате. Елементарно е колкото начина Ви на мислене по тази тема.

ГОВОРИ ОТ ИМЕТО НА ПРОСТИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ!

РАЗУМНИТЕ ХОРА не искат да се возят в боклука на Европа! Ние не сме сметището на Европа

я кажи на колко десетки години ти е колата? В случай, че си от малкото хора с нова кола се огледай каква е средната възраст на колите в България. Тъпак

наивните швейцарци вместо да ни подменят старите мотриси с по-нови, да бяха направили такова дарение на някоя друга държава. В България снобите са твърде много.

За съжаление и мижитурките са прекалено много и затова се задоволяват от боклуци!

за разлика от всичките тъпаци като тебе, аз съм се возил на същите трамваи. Ти даже не си и стъпвал в тях, но коментираш. Качи се първо на тях, бе Ганьо, и после говори

Това орките от руската тролеферма не се награчихте, ей. Като не се задоволяваш с "боклуци" купи си друго бе айнщайне, кой те спира. Аааа, не щеш да го платиш., чакаш да дойде добрият господар и да ти го даде. Цял живот си го чакал и не дочакал, няма и да го дочакаш колкото и живота да ти "дадат".

ДА БЛАГОДАРИМ НА ШВЕЙЦАРЦИТЕ ЗА СКРАПА!!!ДО КАКВО УНИЖЕНИЕ НИ ДОКАРАХА НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ!!!

Да кажат кой открадна парите за нови трамваи и да ги върнат! Да върнат и старите боклуци на Швейцария и да купят НОВИ ТРАМВАИ ...... С БИЛЕТА ЗА 1.60 ЛЕВА

Срамота!!!Унижение!! По-стари не можаха ли да закупят? Днес сме 2017г., а те са обновени през далечната 2000! Колко ще струва подръжката им?

каква срамота и какво унижение? Дават ни 28 трамвая за без пари, които ще заменят с 10 години по стари мотриси в София. Ей, все за нещо сме неблагодарни. Аз лично не се срамувам да си купувам разни неща от магазините втора ръка

Ами не ни занимавай със себе си, може и да ровиш в кофите за смет, но не всички сме такива.

и още нещо. Каква е функцията на трамвая? Аз мисля, че да те откара комфортно от точка А до Б като в същото време да ти е топло и чисто. Въобще не ме интересува, че са произведени преди 26 години. След като са отремонтирани аз не виждам проблем. На всичкото отгоре, те са и почти като дарение.

А ЗАЩО ДА ПЛАЩАМЕ КАТО ЗА НОВИ ЩЕ ПЛАЩАМЕ КАТО ЗА 100 ГОДИШНИ ТРАМВАИ

Произведени са през 1990 г.