Започват подготвителните действия за източване на мазута от кораба "Мопанг" днес. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Водолазен кораб вече е разположен в морето над него и предстои експертите да направят точни заснемания на потъналия през 1921 година плавателен съд край Созопол.

Целта на тези дейности е да се установи точното разположение на "Мопанг" и да се определят местата за закотвяне на водолазния кораб и допълнителните плавателни съдове, необходими за предстоящите спускания на водолазите.

Пред "Нова телевизия" водолазът Ивайло Иванов, който е и собственик на работната платформа, обясни, че следващите стъпки са разграфяване на целия кораб, почистване до метал на местата, където са резервоарите, пробиване на отвори и източване на мазута.

Според него в операцията ще участват между шест и дванадесет души, а мазутът може да се източи за поне 50 дни. За толкова дълга операция са и отпуснатите от правителството през миналата седмица 2.4 млн. лева.

Пред "Нова телевизия" директорът на Изпълнителна агенция "Морска администрация" кап. Живко Петров повтори, че досегашният разлив на мазут е овладян още преди седмица и в момента от кораба не излиза гориво. Той обясни, че петролните петна във водата по крайбрежието са остатъчни части от първоначалния разлив.

От Регионалната здравна инспекция в Бургас съобщиха, че при последните изследвания на проби от морската вода в района не са открити следи от петролни продукти и няма здравен риск за гражданите, които посещават плажовете.

Американския кораб "Мопанг", който е превозвал товари между Истанбул и Бургас през 20-те години на ХХ век, потъва край Созопол през 1921 г. след като попада на останала в морето мина от Първата световна война. Корабът дълги години е една от атракциите за водолазите в района, но от около 15 години от резервоарите му започва да изтича мазут. След бурите в началото на август количеството се увеличава драстично, което и налага корабното гориво да бъде източено. Според данните капацитетът на резервоарите на "Мопанг" е над 600 тона, но не се знае колко мазут има в тях.

Преди седмица водолазът доброволец Михаил Заимов предупреди в телевизионно интервю, че има опасност всеки момент корабът "Мопанг" да се разцепи и да изпусне наведнъж 100 тона мазут.