Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи по време на парламентарния контрол, че индикативно началото на строителните дейности на обхода на Поморие е през май тази година, а срокът за изпълнение на обществената поръчка е 12 месеца от протокола за откриване на строителната площадка "Образец 2А". С проекта ще се облекчи трафикът, особено в активния летен туристически сезон, ще се повиши и пътната безопасност, изтъкна министър Аврамова.

Изграждането на обхода на Поморие е включено в програмата "Ново строителство" на Агенция "Пътна инфраструктура" и е на обща стойност 20,923 млн. лева. Обходният път ще минава западно от града в периферната му част, обясни министърът.

Тя напомни, че по проекта са сключени договори с избраните след обществена поръчка изпълнители и допълни, че за да започне строителството на обекта, трябва да приключат отчуждителните процедури. С решение на Министерския съвет от 19 януари 2018 г. през изминалата година са процедирани отчуждения на имоти и части от имоти за държавна нужда за изграждането на обхода.

Броят на засегнатите частни имоти, които подлежат на обезщетение, е 153. В пътната агенция са постъпили три жалби и възражения срещу размера на постановеното обезщетение, а във Върховния административен съд, по данни от МС, са над десет.

Към момента са платени обезщетенията за всички имоти чрез Областна администрация - Бургас, освен за три на един собственик, каза министърът и допълни, че за тях има образувано дело и се чака решение на съда. След приключване на производството по делото ще се процедира издаването на разрешение за строеж и ще започне същинската работа по проекта, каза министър Аврамова.