Четирите икони, които гостуваха на Третяковската галерия в Москва като част от изложбата "Шедьоври на българското църковно изкуство", се завърнаха в иконната зала на археологическия музей на Несебър, съобщи пресцентърът на общината. Шедьоврите вече са по местата си и гостите и гражданите на града отново могат да им се възхитят.

Несебърският музей неведнъж е попълвал колекции от експонати, с които България гостува на различни международни изложби. Това е свидетелство за уникалността на съкровищата, които градът притежава и с които се гордее.

Съвсем скоро друга икона от 17 век, изобразяваща светеца Свети Димитър на кон, ще напусне музея на Несебър. Специалистите искат да обследват обекта, тъй като поставените върху него марки, разкриват по-стари живописни слоеве под съществуващото изображение.

Това може изцяло да промени датировката на иконата и ако се докаже нова уникална ценност, по специална технология горното изображение ще бъде свалено и съхранено, за да се разкрие първичния живописен пласт.