Назначена е незабавна проверка на Районната прокуратура в Бургас заради отказ на провеждане на наказателно производство по повод разлепени плакати с нацистки символи в града, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура.

Преписката по случая е образувана по повод постъпил сигнал от Община Бургас, за това, че в града има залепени цветни плакати с лика на "Хитлер" и свастики.

Плакатите са били разлепени в чест на рождения ден на Хитлер - 21 април 2019 година, точно пред входа на Съдебната палата на пешеходна зона, която е популярна за разходки на гражданите на Бургас. След подаден сигнал към МВР, полицията е установила извършителите на деянието - трима мъже на възраст между 17 и 44 години, придружавани от 17 годишно момиче. Цялата преписка от дознанието и предварителната проверка е била изпратена в Районна прокуратура Бургас с мнение за образуване на досъдебно производство срещу лицата.

Наблюдаващият прокурор при Районната прокуратура в Бургас е отказал провеждането на наказателно производство и е разпоредил налагане на административни наказания на трима мъже по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

От Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" изразиха възмущение, че с отказа да разследва случая на практика от прокуратурата дават "зелена светлина" за бъдещи подобни прояви и негласно поощряват разпространителите на крайно опасната нацистка идеология.

От районната прокуратура официално са заявили за "Алеф" че отказват да образуват досъдебно производство и разлепването на плакатите с нацистка пропаганда е квалифицирано като "дребно хулиганство". Районна прокуратура са отказали да предоставят каквато и да било допълнителна информация за мотивите на това постановление, както и името на прокурора, който го е издал.

По-късно през същия ден от Апелативна прокуратура Бургас са сигнализирали Окръжната за извършване на незабавна служебна проверка за отказа за провеждане на наказателно производство.

Предстои повторен анализ на събраните при проверката данни от Окръжна прокуратура - Бургас и ревизия на акта на Районна прокуратура - Бургас, с оглед преценка за извършено умишлено престъпление от общ характер, уверяват от Окръжна прокуратура Бургас.

През годините в Бургас има черна серия от подобни инциденти, включително и изрисуването на нацистки символи върху еврейската Синагога и нейното последващо подпалване. На много места в града и публични зони могат да бъдат забелязани изрисувани нацистки символи, като до момента извършителите са неизвестни и не са били подведени под съдебна отговорност, заявяват още от "Алеф".

На фона на всичко това сегашният отказ установените лица, разпространяващи нацистка символика и пропаганда от месец април 2019 г., да бъдат обвинени от прокуратурата превръща българската съдебна система в скрит съучастник на наонацистката пропаганда. Нежеланието на прокуратурата официално да обоснове тези свои действия поражда много тежки и болезнени въпроси.

Център "Алеф" призовава всички представителите на трите власти в България, включително и Върховна касационна прокуратура и комисията по "Дисциплинарна дейност и взаимодействие с Инспектората към ВСС" към Прокурорската колегия на ВСС, да преразгледат постановлението на Бургаска районна прокуратура, с което на практика се легитимира публичното разпространяване на нацистка пропаганда на обществени места и се приравнява с действия като счупване на прозорец или псувня и заплащане на глоба от 10 до 200 лв.

"Ние считаме, че разлепването на плакати на Хитлер с нацистки символи по случай неговия рожден ден пред Съдебната палата в Бургас не е обикновено дребно хулиганство, а демонстративен акт, подбуждащ към расова, етническа непоносимост, както и престъпления срещу човечеството. Подобни действия са съставомерни и представляват престъпления, както по силата на Наказателния кодекс на Република България, така и на приетите от страната ни европейски законодателни директиви."