С пълно мнозинство общинските съветници в Бургас подкрепиха докладната записка от кмета Димитър Николов за изграждането на Северния обход на областния град. Заради важността й, тя бе изтеглена като първа точка в дневния ред на днешното заседание на местния парламент.

Общински съвет Бургас прие прехвърляне безвъзмездно в полза на Агенция "Пътна инфраструктура" правото на собственост върху общински имоти, които влизат в обсега на строителството на пътната отсечка. Прехвърлянето на тези имоти бе последната пречка към този проект. 

Бургас вече си има Южен обход, който извежда от града транзитния трафик за Южното Черноморие през Пътен възел Запад - обновената ул. "Крайезерна" - Пътен възел Юг. Сега предстои по същия начин да бъде отклонен от града транзитът за курортен комплекс Слънчев бряг и Северното Черноморие.

Снимка: Община Бургас

"Скоро се очаква издаването на разрешение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изграждането на Северния обход на Бургас. Това е изключително важен не само за Бургас проект, тъй като с него ще се изведе голяма част от транзитния трафик от магистрала "Тракия" към курорта "Слънчев бряг" и прибиращите се оттам в посока София. Парите за строежа на обхода са осигурени от държавата", каза Димитър Никилов, цитиран от БТА.

Северният обход на Бургас е трасиран. Частните имоти, през които минава, са отчуждени. Избрана е фирма, която да изпълни мащабния проект, финансиран със средства от републиканския бюджет. Срокът за изпълнението на строежа е 18-месечен.

Северният обход ще посреща идващите от автомагистрала "Тракия" автомобили в района на сега съществуващия селскостопански надлез преди влизане в Бургас. На негово място ще бъде изградена така наречената пълна детелина. През тази детелина автомобилите, на които не се налага минаване през областния град, ще могат да завият наляво. През вече отчуждените части от сегашните ниви те ще пътуват по нов четирилентов път, който ще се влива влива в обновения и разширен път през бургаския квартал "Сарафово" към Поморие - Ахелой - Несебър - Слънчев бряг, обясни кметът.