На този етап, въпреки плавното нарастване на новорегистрираните в Бургас с коронавирус, не е необходимо въвеждане на допълнителни мерки. Това съобщиха от Областния щаб за борба с коронавируса след онлайн заседание.

В областта се наблюдава ръст на новозаразените с коронавирус, но на този етап той е плавен. За последните 14 дни са регистрирани 236 души на 100 хиляди население. Броят на хоспитализираните през февруари расте в сравнение с януари. 

Към днешна дата броят на хората с коронавирус на болнично лечение е 177, трима от тях са настанени в реанимация. 1874 души са под карантина. Добрата новина е, че в сравнение с октомври и ноември 2020 г., когато се наблюдаваше пик на хоспитализираните, в момента пациентите са с по-леки симптоми и заболяването протича по-леко, посочиха от щаба.

В областта са разкрити 260 легла за заразени с коронавирус, болниците са заредени с лекарства. В УМБАЛ-Бургас има реконвалесцентна плазма за всички кръвни групи.

Област Бургас е на четвърто място по брой на ваксинираните срещу коронавирус - 4317 души. Налични са първите дози на ваксина за участниците в изборния процес. В Бургаска област има разкрити 21 имунизационни кабинета, в които могат да се ваксинират между 90 и 100 души на ден.