Черно море се превръща в атрактивна дестинация за луксозни куризни кораби. Това каза пред журналисти директорът на "Пристанище Бургас" ЕАД и председател на постоянната комисия по транспорт и морско дело Диян Димов.

Той бе горд да заяви, че една от най-известните компании в този сектор - Crystal Cruises, подготвя пътуване до Морската гара в Бургас. Водят се преговори и с други компании, до този момент основният проблем бе извънредното положение в Турция.

"Гарантиран ни е луксозен круиз за 2021 г. Корабът Crystal Symphony (Кристална симфония) е дълъг около 250 метра с пентхаус апартаменти. Миналия месец извънредното положение в Турция отпадна и сега е много по-лесно да се говори за този тип туризъм. В бъдеще съм убеден, че Бургас ще се превърне в топ дестинация", заяви Диян Димов.

Той уточни, че със строежа на порта в Крайморие, който трябва да приключи до 2020 г., ще се отвори една изключителна възможност за локален туризъм.

"Един маршрут от Бургас-Крайморие-остров Света Анастасия-Сарафово не само би бил чудесна атракция за хиляди туристи, но и би могъл да действа като допълнителен за хората, пристигащи в града с големите и луксозни кораби като Crystal Symphony. Убеден съм, че това би привлякло хиляди туристи, тъй като нашите брегове са едни от най-красивите в света и много хора започват постепенно да осъзнават този факт", категоричен бе Димов.