Връщането на плочата на загиналите антифашисти-ученици в сегашната Професионална гимназия по механотехника в Бургас предизвика широка идеологическа, историческа и политическа дискусия на последното заседание на общинския съвет, предаде БНР.

Искането беше от страна на БСП, които настояваха да бъде отменено решението на съвета от 2018-та.От БСП подчертаха, че тя не е била носител на идеология, с какъвто мотив бе демонтирана, нарушават се български закони и европейски нормативи. Йордан Георгиев посочи:

"1948-ма година един утопист Джордж Оруел каза "Който владее миналото - владее бъдещето. А който владее настоящето - владее и миналото". През последните десетилетия, в целия свят, започна едно изкривяване на историята. Управляващи и не толкова управляващи променят много неща, които се случиха"

Бойчо Георгиев от ГЕРБ контрира:

"Имам чувството, че бях на пленум на ЦК на БКП. Никой не е против историята, никой не поощрява фашизма, такива работи никой не е казал. Тая плоча не ѝ е там мястото"

Георги Дракалиев подчерта, че премахването ѝ не е политическо решение:

"В този въпрос изобщо няма никаква идеология. Тука - речи като от Лайпцигския процес... Просто нямаше никакъв смисъл. Това е, все едно, сега да кажете "Дайте да построим наново мавзолея и да пъхнем вътре мумията на Георги Димитров"

В крайна сметка предложението на социалистите не бе прието.