Това разкриха експерти по време на семинар "Заедно срещу трафика на хора" в Бургас, пише 24chasa.bg.

Класическите случаи на отвличане са рядкост, трафикантите предпочитат измамата, включително и за романтично привличане, заяви Михаил Стефанов от фондация A21, организатор на дискусията.

Зарибяването с фалшиви обяви за работа и последващи заплахи при отказ от офертата са другите използвани прийоми. Анализите показвали, че насилието се появява на по-късен етап в контактите трафикант-жертва.

Според становище на ООН това е престъпността, която най-бързо се развива, трафикът напрактика е индустрия с финансов обем 150 млрд. лв., подчерта Стефанов.

Криминалният контингент се насочва към нея заради високата доходност и ниския риск, тъй като до присъди се стига, ако някоя от жертвите се престраши да свидетелства. По данни не организацията една проститутка за периода на активната си работа - от 8 до 10 години може да донесе печалба на сводника от 2 до 4 млн. долара.

Две са уязвимите групи на територията на Бургас - младите хора пред завършване на образованието си и ромската общност, затова нашата информационна кампания е насочена към тях, обясни Росица Янева от Местната комисия за борба с трафика на хора.

Тя разказва за случай, в който 23-годишна студентка от Бургас едва не става проститутка в Германия заради увлечението си по 40-годишен сутеньор.

Местната комисия за антитрафик заедно с Комисията за противообществени прояви на деца и тийнейджъри организират на 1 ноември хепанинг до "Флората" с мото "В моя свят няма място за насилие".