Комисията трябва да се произнесе по въпроса за масовата сеч, която според РУГ - Бургас не съществува, съобщиха БНР и Дарик радио.

Проверката е инициирана от народния представител от ГЕРБ Румен Желев, който е лесовъд с дългогодишен стаж в РУГ Бургас, и е по повод присъединяването на стотици българи към петицията "Аз съм Странджа", целяща вземането на спешни мерки срещу незаконното изсичане на дървета.

Една от мерките, които за начало ще вземат от горското е тримесечно, неплатено освобождаване от работа на служителите в три горски стопанства, докато тече проверка, т.е. до 1 май месец.

Целта е да бъде ограничена сечта и да се опазят пътищата от движението на товарни коли с дървен материал, обяви съобщи директорът на Югоизточното държавно предприятие Пейчо Върбанов.


Забрана за сеч ще бъде наложена на горските стопанства в Малко Търново, Звездец и Граматиково, уточни Петьо Върбанов.

"Три стопанства на месец реализират по 1 500 кубика. По три месеца 15 хиляди кубика, държавата няма да загуби", допълни той.

В момента се разработва нова по-прецизна система за контрол на изсичане на дървесина, заяви депутатът Румен Желев.

Тази система е изключително точна, с абсолютен номер, който няма да бъде повторен в продължение на три години в рамките на предприятието, не на горското, допълни той.

По думите му масова и безогледна сеч в Странджа няма.

"Твърдението, че в Странджа се извършва масова, безогледна, вандалска, престъпна и незнам каква сеч, не отговаря на истината. Инициира образуване на една работна група. Потвърдили са участие от Института по гората към БАН, Лесотехническия университет, сертифициращите органи, Федерацията на лесовъдите в Германия. Нека те да преценят добре ли е стопанисвана гората или не", каза Желев.

Реакцията на държавните институции е в отговор на кампанията на кмета на Малко Търново Илиян Янчев за по-голям контрол и ограничаване на сечта в Странджа.

Местните експерти твърдят, че няма сериозен проблем с изсичането на дърветата.

Според заместник-министъра на земеделието  Георги Костов сигналите на кмета Янчев не са безкористни и се дължат на факта, че гората вече не е общинска и общината няма право да сече там.

"Какъв катарзис е изживял този кмет от 2001-а до 2014-а, докато гората е била общинска с отсечени 180 хил. кубика гора. По кои пътища излязоха тези ТИР-ове и защо този кмет не създаде преработвателно предприятие, така че тази дървесина да се преработва на място", каза Костов.

Днес дискусията по темата продължава със среща при областния управител Вълчо Чолаков. На форума ще присъстват и служители на КАТ, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", НАП и Инспекция по труда.