Семинарът, който ще се проведе от 7 до 9 май в Бургас, се организира от Българска Фондация Биоразнообразие - партньор на Българско дружество за защита на птиците по проект „Живот за Бургаските езера" към програма LIFE+ на ЕС, предаде Дарик.

Участие в срещата ще вземат представители на БДЗП, БФБ, РИОСВ - Бургас и Регионалния исторически музей в Бургас - природозащитна експозиция. Настоящото обучение е изключително важно и навременно, защото в България предстои разработването и актуализирането на планове за управление на много от защитените територии.

Приоритетно планове ще бъдат разработвани за резерватите, но и за други защитени територии, сроковете на чиито планове изтичат и това налага разписването на нови такива.

Съществуването на планове за управление за защитените територии е задължителна и адекватна мярка за тяхното опазване и правилно стопанисване, съгласно нашето законодателство. Близо до Бургас се намират две защитени територии, които са едни от малкото в страната ни, с приети и прилагани досега планове за управление.