На тази дата преди 94 години по заповед на младотурските управници на Османската империя започват погроми и масово депортиране на арменци под предлог, че те поддържат Русия в разрастващата се по онова време Първа световна война. Жертви на репресиите стават 1,5 милиона арменци.
Тази година 24 април се очаква да бъде силно различен от предишни години, посочва ИТАР-ТАСС. Тази нощ бе разпространена обща декларация на външните министри на Армения, Турция и Швейцария, в която се посочва, че Анкара и Ереван са се договорили да нормализират двустранните отношения. Именно трагедията в началото на миналия век в продължение на десетилетия пречеше на нормалното развитие на отношенията между тези две страни, посочва ИТАР-ТАСС.
Армения и Турция не поддържат дипломатически отношения и 330-километровата граница между тях е затворена. Като условия за нормализиране на двустранните отношения Анкара настоява Ереван да се откаже от усилията си за международно признаване на геноцида и да оттегли подкрепата си за сепаратистите в Нагорни Карабах в конфликта с Азербайджан.
Усилията за международно признаване на геноцида са един от приоритетите на външната политика на Армения. Геноцидът е признат от редица държави, като Гърция и Франция приеха в тази връзка и специални закони. По думите на арменския външен министър Едуард Налбандян нормализирането на турско-арменските отношения не означава, че геноцидът от 1915 г. може да бъде оспорван.