Е.ОН представи исканията си за увеличение на цената на тока и не смятам, че са неаргументирани, но се разбрахме, че това е началото на диалога, съобщи след среща с ръководството на електроразпределителното дружество министър Петър Димитров. По думите му той е поставил искане към компанията да бъде подготвена антикризисна програма. След това ще направим нова среща, на която да обсъдим мерки, които са поносими за хората, обясни Димитров.
Отворени сме за диалог и трябва да намерим решение за поносим скок на цените на тока, ако се налага такъв, категоричен бе министърът. Той посочи, че е информирал ръководството на компанията, че се търсят резерви за намаляване на цената на тока до входа на Е.ОН.
От Е.ОН - България аргументират искането си за повишаването на цените на електроенергията с инвестиционната си програма. "Трябва да платим по-високи суми на нашите доставчици. Трябва да платим по-високи заплати на нашите служители. По-добре е проблемите да се дискутират и да се търси тяхното решение", каза Гюнтер Шуберт, председател на Управителния съвет на Е.ОН - България.
В условия на криза и падането на цените на енергоизточниците на световните пазари, инвестиционните програми трябва да бъдат свити, каза министър Димитров. Дори инвестициите да се удвоят, те пак няма да са достатъчни, защото съоръженията, които дружеството използва, не са модерни, допълни той. По думите му в условия на криза и падането на цените на енергоизточниците на световните пазари, инвестиционните програми трябва да бъдат свити. Министър Димитров постави искане до Е.ОН да изготвят своя реалистична антикризисна програма и на следваща среща да бъдат обсъдени мерки, които са поносими за хората.