Това се казва в обща позиция на ръководствата на Конфедерация на независимите синдикати в България, Национален полицейски синдикат в България, Национален синдикат на пожарникарите "Огнеборец" и Синдикат на гражданската администрация в МВР, съобщи БТА.
Те призовават да се организират спешни преговори между синдикалните лидери и ръководството на МВР за обсъждане и решаване на проблемите, поставяни от служителите. Предлагат още на базата на анализ за финансовите възможности и промяна на вътрешните правила за организация на работната заплата, да се създаде възможност за допълнително материално стимулиране на работещите в системата.
Сред исканията са и създаване на предпоставки за професионална подготовка и израстване на служителите на всички нива. Синдикатите настояват да не се допуска проблемите на работещите в системата на МВР, като заплати и по-добри условия на труд, да бъдат употребени за политически цели, а не за истински реален дебат и решение, се казва в изявлението.
От полицейския синдикат в Перник съобщиха, че ще се присъединят към протеста на колегите си в София. Те настояват освен за адекватно заплащане на труда им, осигуряване на униформено облекло, месечно заплащане на извънредния труд, както и за бързи наказания при посегателства срещу тях.
"Задължително трябва да се осигурят по-високи заплати на служителите в МВР и да се осигурят по-добри условия за работа", коментира по-рано днес пред журналисти шефът на КАТ комисар Алекси Стратиев, предаде Фокус. Според него заради ниските заплати някои от служителите напускат полицията, за да работят като строителни работници със средна заплата 1000-1200 лв.
В интервю пред в. "24 часа" обаче вътрешният министър Михаил Миков заявява, че няма пари за увеличение на заплатите. Той уточни, че ще бъдат допълнително стимулирани само заслужилите.