Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза претендират за право на собственост върху земята. Царското стопанство на дворец Врана си е докарвало приходи от около 500 – 600 хиляди лева на година. Това разказа един от свидетелите по делото за царския имот Тодор Коларов, цитиран от БГНЕС. На поредното съдебно заседание във вторник бяха разпитани по трима свидетели от страна на царското семейство и на държавата.

Коларов е работил като специалист по парка там около 33 години от 1961 до 1994 г. Бил е назначен от МВР. За това време е разговарял с хора от околността и те са му разказвали, че земите са на царското семейство. Самото стопанство, заедно с двореца и парка, се е простирал на 2 500 декара, разказа Коларов.  След национализацията от 1947 г. земята е станала стопанство на УБО (Управлението за безопасност и охрана).  Коларов припомни, че през 1990 г. бившето УБО предава на столична голяма община парка - около 1200 декара. Другата част е стопанска, която според свидетеля, в момента се стопанисва от земеделското министерство.
Именно в стопанската част има земеделски земи – ферми и оранжерии за цветя. От тях са били и приходите на царското семейство.

Мария Луиза и Симеон Сакскобургготски са пропуснали всички срокове, за да заявят претенциите си на собственици върху земеделските земи. Наследниците на бившите царе сега са подготвили за пред съда 144 документа, с които да докажат собствеността върху земите си.
Документите са от 1900 – 1904 г., но в тях няма посочени местности на имотите, които са купувани или са придобити от Фердинанд. От това следва, че царската фамилия не може да докаже, че тези земи са същите, които са описани в крепостните актове. Делото продължава на 26 април.
 
Освен това дело, царското семейство обжалва отказа на първоинстанционния окръжен съд да му върне чифлика Кричим. От друга страна, държавата в лицето на Министерството на земеделието заведе дело срещу реституцията на горите в Рила от Симеон Сакскобургготски, а Министерството на регионалното развитите нае адвокатски кантори да проучат възможностите за обратно вземане от държавата на реституираните царски имоти.