От общо присъствали 66 члена на НС от СДС, 62 гласуваха за изключването, четирима се въздържаха, нямаше гласове против. Членовете на НС гласуваха поименно.
На второто поименно гласуване по т.1 от Дневния ред беше свалено политическото доверие от четиримата депутати, напуснали Парламентарната група /ПГ/ на ОДС Димитър Димитов /Корназов/ от Варна, Диимитър Йорданов от Велико Търново, Иван Колчаков от Пазарджик и Марио Тагарински. Те бяха също и изключени от синята партия като от 65 гласували, 63 бяха за изключването, двама въздържали се и без гласове – против.
При третото гласуване присъстващите членовете на НС изключиха от редиците на СДС и жалбоподателите, "които забавили регистрацията на Устава на партията в съда". С 64 гласа "За" и двама въздържали се, пет гласа "против" извън СДС остават Дора Христова /СДС-Кърджали/, Николай Гацев /СДС-София/, Янко Велев /СДС-Хасково/ и Иван Кънев /СДС-Смолян/.
Изключването от синята партия на Юруков и Радонов стана само 4 дни след като от Централната избирателна комисия за европейските избори /ЦИКЕП /обявиха, че Радонов е внесъл всички необходими документи за регистрацията без удостоверение от Сметната палата за внесени финансови отчети за последните три години. На следващия ден Радонов е предал копие от документа от Сметната палата, съобщи тази сутрин говорителят на ЦИКЕП Ралица Негенцова. Също днес поетът и общественик Едвин Сугарев каза, че тази драма е част от по-голям сценарий, която цели ГЕРБ да не може да влезе в коалиция и да остане в опозиция, а БСП и ДПС да останат да управляват. Действието на Пламен Юруков и Пламен Радонов е особен предателски жест. Не е възможно за такова кратко време да се съберат 18 хил. подписа. Това могат да го направят само БСП и особено ДПС в ромските райони, посочи Сугарев. Юруков не иска да помогне на СДС, както заявява, а да я унищожи. Той знае, че по отделно не могат да влязат и СДС и ДСБ. Необходимо е да се знае, че документът от Сметната палата вече е взет от лидера на СДС Мартин Димитров. На Юруков и на Радонов е даден дубликат, което показва, че се извършва подмяна и фалшификация, посоча Сугарев. Той посочи още, че от двамата трябва да се потърси и съдебна отговорност.