В това число 207 са наказателните постановленията, които са издадени във връзка с извършения през 2014 г. одит на "ЧЕЗ Разпределение България", когато само за този одит са наложени имуществени санкции за 4 140 000 лева, каза председателят на КЕВР Иван Иванов по време на заседанието на временната комисия за ЧЕЗ Груп в България.

През 2017 г. в енергийния регулатор, по отношение на ЧЕЗ "Електро България", са постъпили 190 жалби, а по отношение на "ЧЕЗ Разпределение България" АД - 364 жалби. Най-често жалбите са били свързани с отчитането на фактурирането на електрическата енергия и качеството на електроенергията и услугите.

По 65 жалби КЕВР се е произнесла, че са основателни и са дадени задължителни указания на трите дружества на ЧЕЗ, посочи Иванов.

Поради недопустимост разглеждането на 129 жалби са били прекратени. Комисията по 51 жалби е констатирала, че дружества ЧЕЗ са изпълнили исканията на жалбоподателите. В съдебна фаза се намират още 50 жалби.

През 2017 г. и трите електроразпределителни дружества в България са били проверени относно изпълнението на инвестиционните им програми, добави Иванов и допълни, че е било констатирано неизпълнение на тези програми.

По-рано, както вече Дир.бг писа, финансовият министър Владислав Горанов обяви, че държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ. 

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че срещу Гинка и Славчо Върбакови, както и Инерком, няма досъдебни производства. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че отказа на правителството от сделката означава, че няма да бъде защитен националния интерес.