Всъщност земята не спира да се люлее още от понеделник, но повечето трусове са слаби. През изминалата нощ бе усетен, дори в Рим, по-силен трус от 4,9 по Рихтер.
В Акуила днес погреаха жертвите, които по последни данни в целия регион са 289.
Пред сградата на полицейската академия в града в четири редици бяха наредени 205 ковчега, много от тях покрити с цветя. Върху някои от тях бяха поставени по-малки, бели ковчези, на загиналите близо 20 деца, предадоха световните агенции. От ранна утрин край ковчезите молитви отправяха близки на загиналите. Пред специално издигнатия олтар 3000 седящи места бяха изпълнени от близки и приятели на жервите. Пет хиляди бяха правостоящите. Хиляди хора от всички краища на Италия пристигнаха в Акуила да почетат паметта на загиналите и да споделят болката на техните роднини. Поради непрекъснатите трусове, на мястото, където се провеждаше погребалната церемония, Гражданска защита беше осигурила 8 аварийни изхода.
"Днес има много мъка, но и много гняв", цитира Ройтерс един от опечалените, дошъл да се прости със сина на приятел на семейството. "Сградата, в която живееха, просто се разпадна. Това не биваше да става", казва той. След ужаса от трагедията зачестиха критиките, че много от рухналите постройки не са отговаряли на съвременните изисквания за антиземетръсно строителство.
Днес в цяла Италия беше ден на траур. Спуснати наполовина бяха националните флагове на държавните учреждения. В Рим в знак на съпричастност с трагедията на жителите на Акуила много магазини и заведения бяха затворени.
Държавният секретар на Ватикана, кардинал Тарчизио Бертоне прочете молитва пред развалините на студентското общежитие, рухнало от земетресението. Специалното посланието на папата беше прочетено от папския секретар монсеньор Георг Генсвайн. Папа Бенидект Шестнайсети призова хората, пострадали от земетресението в италианския град Акуила, да бъдат смели и да имат надежда, предаде Асошиейтед прес.
Ватикана даде специално разрешение за отслужване на литургия на днешния Разпети петък - единственият ден от римокатолическия календар, в който по традиция не се извършват богослужения.
Италианският премиер Силвио Берлускони , който също дойде на траурната церемония, предложи да настани в своите имоти част от хилядите оцелели от опустошителното земетресение, останали без дом, предаде Ройтерс. "Ще направя каквото мога, като предложа някои от своите къщи", заяви 72-годишният медиен магнат след погребението на жертвите на труса в планинското градче Акуила.
Вижте снимки от траурната церемония